Antena 3 CNN Externe Parlamentul de la Chişinău a eşuat din nou să aleagă un preşedinte: Marian Lupu obţine doar 53 voturi

Parlamentul de la Chişinău a eşuat din nou să aleagă un preşedinte: Marian Lupu obţine doar 53 voturi

Parlamentul de la Chişinău a eşuat din nou să aleagă un preşedinte: Marian Lupu obţine doar 53 voturi
10 Noi 2009   •   12:19
UPDATE: Marian Lupu nu a reuşit să obţină numărul de voturi necesare pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

"Marian Lupu a adunat 53 dintre voturile deputaţilor şi nu a fost ales în calitate de şef al statului", a declarat preşedintele comisiei speciale pentru alegerea şefului statului, Ion Pleşca, citat de unimedia.md.

Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, în următoarele 30 de zile urmează să fie organizate alegeri repetate.




Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit, marţi dimineaţă, în şedinţă plenară, pentru alegerea noului preşedinte. Liderul Partidului Democratic Marian Lupu este acum singurul candidat pentru post, dar este puţin probabil că va primi cele 61 de voturi necesare în parlamentul moldovean, cu 101 locuri. Candidatura sa este respinsă de comunişti, care au 48 de parlamentari.

Lupu este un fost comunist care a părăsit partidul după ce nu a fost nominalizat pentru preşedinţie în timpul verii.


?Şi Moscova şi Washingtonul, şi Kievul şi Bucureştiul trebuie să fie prietenii noştri. Voi depune efort pentru a spori numărul de prieteni ai RM pe plan extern. Promit, ca şef al statului, să menţin echilibrul puterilor în stat", a declarat Marian Lupu, citat de unimedia.md.

Situaţia politică rămâne tensionată în republică la şapte luni după ce alegerile parlamentare câştigate de Partidul Comunist a declanşat proteste de masă la Chişinău, acuzând fraudarea votului.

Opoziţia a respins ulterior de două ori propunerea pentru preşedinte, alegerile au fost repetate pe 29 iulie, când comuniştii au câştigat cu 12 locuri mai puţin în parlament faţă de cele 60 iniţiale.

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu este preşedintele Moldovei de la 11 septembrie, când Vladimir Voronin a părăsit funcţia după două mandate consecutive.

Ghimpu, lider al Partidului Liberal, s-a exprimat în trecut pentru unificarea cu România.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close