Antena 3 CNN Externe Parlamentul ucrainean a abolit legile anticontestare

Parlamentul ucrainean a abolit legile anticontestare

Parlamentul ucrainean a abolit legile anticontestare
de S.T.    |    28 Ian 2014   •   14:53

Parlamentul ucrainean a abolit marţi legile anticontestare foarte severe, care au condus la o radicalizare a mişcării de protest împotriva regimului din Ucraina, potrivit imaginilor difuzate de o televiziune ucraineană, informează AFP.

Un număr de 361 de deputați au votat pentru abrogarea acestor legi criticate virulent de ţările occidentale, fiind considerate o ameninţare la adresa libertăţii. Două voturi au fost împotrivă.

Pentru aprobare era necesară o majoritate de 226 de voturi.

Legile împotriva manifestanţilor prevedeau pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru blocarea clădirilor publice şi amenzi sau detenţie administrativă pentru manifestanţii care poartă măşti sau căşti, precum mulţi protestatari acum la Kiev. Acestea prevedeau, de asemenea, muncă în folosul comunităţii pentru defăimare pe Internet, ceea ce a fost denunţată ca o formă de cenzură.

Adoptarea acestor texte la 16 ianuarie a fost urmată de o radicalizare a mişcării antiguvernamentale, care dus la ciocniri violente între protestatari şi poliţie, soldate cu trei morţi din rândul protestatarilor în centrul Kievului, conform bilanţului oficial.

Premierul ucrainean Mykola Azarov și-a prezentat demisia marți dimineață, însă aceasta mai trebuie acceptată de șeful statului.

Citeşte şi:

Washington îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia



×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close