Antena 3 CNN Externe Washington îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia

Washington îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia

Washington îl îndeamnă pe Viktor Ianukovici să colaboreze cu opoziţia
28 Ian 2014   •   07:22

Vicepreşedintele american Joe Biden l-a îndemnat pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să retragă forţele antirevoltă şi să colaboreze cu opoziţia, pentru a reduce tensiunile din ţară, scrie AFP.
   
Biden l-a avertizat pe preşedintele ucrainean, într-o conversaţie telefonică, că "decretarea stării de urgenţă sau adoptarea unei măsuri de securitate la fel de severă ar putea duce la agravarea situaţiei şi scăderea şanselor de a găsi o soluţii paşnică" pentru criză, potrivit unui comunicat al Casei Albe.
   
De asemenea, vicepreşedintele american l-a îndemnat pe Ianukovici să ia "măsuri concrete" la şedinţa de marţi a Parlamentului ucrainean, cu scopul de a "răspunde îngrijorărilor legitime ale poporului ucrainean, abrogând legile antidemocratice, adoptate la 16 ianuarie", care prevăd pedepse cu închisoarea pentru orice formă de manifestaţie.
   
Opoziţia ucraineană s-a mobilizat în urma refuzului lui Ianukovici, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, şi faptului că a preferat o apropiere de Moscova.
   
În ultimele zile, mişcarea de protest începută la Kiev s-a extins, 14 din cele 25 de administraţii regionale fiind blocate de manifestanţi.
   
Ianukovici le-a propus sâmbătă liderilor opoziţiei Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale. Ulterior, opozanţii au respins propunerea de a conduce Guvernul.
   
Luni seara, Ianukovici şi opoziţia au convenit asupra adoptării legii amnistiei şi abrogării legilor adoptate la 16 ianuarie, a anunţat preşedinţia ucraineană.
  

×
Subiecte în articol: Viktor Ianukovici Proteste Ucraina
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close