Antena 3 CNN Externe Pentagonul a lansat fotografii secrete, nemaivăzute până acum, ale deținuților din Guantanamo Bay

Pentagonul a lansat fotografii secrete, nemaivăzute până acum, ale deținuților din Guantanamo Bay

Au fost publicate o serie de fotografii secrete ale deținuților din închisoarea americană din Guantanamo Bay.

Pentagonul a lansat fotografii secrete, nemaivăzute până acum, ale deținuților din Guantanamo Bay
Sursa foto: Twitter/Arttey
de Alexandra Ionescu    |    13 Iun 2022   •   16:03

Fotografiile, postate de New York Times, arată scene cu bărbați în cătușe, legați la ochi și cu protecție pentru urechi, când au ajuns la controversata închisoare în 2002.

The Times subliniază că singurele imagini scurse vreodată din închisoarea de pe coasta Cubei au fost difuzate de WikiLeaks în 2011.

Printr-o solicitare a Legii privind libertatea de informare, vedem acum câteva dintre primele fotografii ale primilor prizonieri care au ajuns la fața locului, la doar câteva luni după atacurile din 11 septembrie 2001.

Fotografiile au fost făcute pentru a-i oferi secretarului apărării Donald Rumsfeld și altor lideri de la Washington o privire asupra începutului detenției și interogatoriilor din timpul războiului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Deținuții sunt văzuți nu numai legați la ochi, dar unii cu mâinile lipite împreună.

Fotografiile îl includ pe David Hicks, un bărbat australian capturat în timp ce lupta pentru talibani, în timp ce a fost condus pe rampa unui avion cargo.

Prizonierii li s-au dat cătuș,e pentru ca soldații să-i poată muta mai ușor. Soldații de la acea vreme au remarcat că prizonierii erau destul de ușor de ridicat, deoarece este posibil să fi fost subnutriți.

Pe 11 ianuarie 2002, armata a interzis fotografiilor care se aflau la fața locului de la CNN și Miami Herald să facă poze. În schimb, un fotograf naval a trimis o fotografie cu primii 20 de prizonieri în genunchi la Tabăra X-Ray, un mini-lagăr.

Aproximativ 780 de bărbați și băieți au fost aduși la Gitmo sub președintele George W. Bush, care s-a referit la prizonieri drept „cei mai răi dintre cei mai răi”.

Cu toate acestea, doar 18 persoane reținute la închisoare au fost vreodată acuzate și doar cinci dintre ele au fost vreodată condamnate.

Doar 35 de bărbați rămân la închisoare, 10 dintre ei așteaptă să înceapă procesele. Președintele Barack Obama a fost oprit să închidă Guantanamo, dar administrațiile recente au redus încet numărul de persoane încă deținute.

 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close