Antena 3 CNN Externe Pericol crescut la centrala nucleară Zaporojie în urma distrugerii barajului Kahovka: Apa nu mai poate asigura răcirea reactoarelor

Pericol crescut la centrala nucleară Zaporojie în urma distrugerii barajului Kahovka: Apa nu mai poate asigura răcirea reactoarelor

Potrivit unei informări a operatorului barajului Kahovka din sudul Ucrainei, publicată pe 8 iunie, nivelul apei din rezervor a scăzut sub limita critică de 12,7 metri, ceea ce face imposibilă asigurarea răcirii reactoarelor centralei nucleare Zaporojie.

Pericol crescut la centrala nucleară Zaporojie în urma distrugerii barajului Kahovka: Apa nu mai poate asigura răcirea reactoarelor
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Iun 2023   •   23:02

Directorul operatorului ucrainean Ukrhydroenergo, Igor Sîrota, a declarat că apa nu mai este suficientă pentru alimentarea bazinelor de răcire ale centralei nucleare.

Această situație prezintă un pericol crescut la centrala nucleară Zaporojie.

Potrivit unei informări, Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA), a anunțat în debutul acestei săptămâni că apa nu mai poate fi pompată în centrala nucleară Zaporojie în cazul în care nivelul acesteia scade sub limita critică de 12,7 metri.

Această informație vine în contextul creșterii pericolului la centrala nucleară Zaporojie după distrugerea barajului Kahovka.

Citește și: Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer

Rafael Grossi urmează să efectueze o vizită în centrală săptămâna viitoare.

Pentru a evita un accident prin fuziune și emisii radioactive în mediu, este crucial ca combustibilul din miezul reactoarelor și din piscinele de depozitare să fie răcit în mod constant.

Potrivit informațiilor, există un bazin mare de răcire în apropierea centralei nucleare Zaporojie, care în prezent este plin și conține suficiente rezerve de apă pentru a alimenta centrala timp de mai multe luni.

Aceasta este posibil deoarece cele șase reactoare ale centralei sunt oprite.

×
Subiecte în articol: centrala nucleara Zaporojie Ucraina
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close