Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 468. Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer

Război în Ucraina, ziua 468. Riscuri majore la centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer

Război în Ucraina, ziua 468. Declarația directorului general al AIEA, către Consiliul guvernatorilor AIEA, arată riscurile majore la care este expusă centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iun 2023   •   22:12

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Prețurile mondiale la grâu și porumb cresc după distrugerea barajului din Ucraina
  • Washington Post: SUA au ştiut în avans despre planul Ucrainei de atacare a gazoductelor Nord Stream
  • Guterres: Nu sunt informaţii clare despre atacul asupra barajului, acţiunea este rezultatul invaziei
  • Olaf Scholz: Rusia probabil a comis atacul asupra barajului pentru a opri contraofensiva ucraineană
  • Avertisiment privind centrala nucleară Zaporojie, expusă unor riscuri majore după atacul asupra barajului Kahovka
  • Ministrul german de Externe: "Rusia este responsabilă în general, din cauza invaziei, inclusiv pentru atacul de la baraj"
  • Avertisment: Apele care se revarsă în urma atacului asupra barajului ucrainean conțin mine explozive
  • NATO atribuie Rusiei atacul asupra barajului Kahovka
  • Regiunea Belgorod, din Rusia, sub o ploaie de bombardamente
  • Pentagonul crede că în Ucraina contraofensiva a început deja
  • "Eram beat când am tras". Ofiţer militar rus capturat, bătut şi umilit de mercenarii Wagner în Ucraina
  • Baraj uriaș de pe râul Nipro, lângă Herson, aruncat în aer. Rușii și ucrainenii se acuză reciproc
  • Rusia este favorabilă dialogului cu SUA pentru controlul armamentului strategic

Update 22.15. Prețul grâului și al porumbului a crescut marți dimineață, după ce distrugerea barajului din Ucraina a stârnit îngrijorare cu privire la aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. 

Prețul grâului a crescut cu 2,4% la începutul tranzacțiilor de marți de la Chicago Mercantile Exchange. 

Costul porumbului a crescut cu peste 1%, iar ovăzul a câștigat 0,73%, potrivit Sky News. 

În zona din sudul Ucrainei care se confruntă cu inundații uriașe în urma distrugerii barajului Hidrocentralei Kahovka se afla numeroase terenuri agricole.

Update 21.30. Administraţia Joseph Biden a ştiut în avans despre planul serviciilor secrete ucrainene de atacare a gazoductelor Nord Stream, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, informează cotidianul The Washington Post, deşi Kievul a pretins că nu este implicat în atac.

Cu trei luni înainte de actele de sabotaj care au vizat în septembrie 2022 gazoductele Nord Stream 1 şi 2, Administraţia Biden a aflat de la un aliat european că armata ucraineană intenţiona să lanseze un atac secret asupra reţelei submarine, prin trimiterea unei echipe de scafandri subordonată direct comandantului forţelor armate ucrainene.

Detaliile despre planul atacului au fost aflate de un serviciu secret dintr-un stat european şi transmise Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA în iunie 2022. Detaliile despre schimburile de informaţii au fost difuzate neautorizat pe platforma de socializare Discord de către Jack Teixeira, un membru al Gărzii Naţionale din SUA arestat pentru dezvăluirea de documente clasificate.

Preşedinţia SUA şi Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) au refuzat să facă vreun comentariu public despre dezvăluiri.

Update 20.30. Antonio Guterres a afirmat că nu există informaţii din surse independente despre autorii atacului asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. "Dar un lucru este clar, este încă o consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina", a declarat Guterres, conform site-ului Tagesschau.de.

"Tragedia de astăzi este încă un exemplu despre cât de înspăimântător este războiul pentru oameni", a subliniat Guterres, cerând oprirea atacurilor asupra infrastructurii civile.

Secretarul general al Naţiunilor Unite a anunţat asistenţă umanitară pentru aproximativ 16.000 de oameni rămaşi fără locuinţe în urma inundaţiilor generate de distrugerea barajului de pe Fluviul Nipru.

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 23 de localităţi rurale au fost inundate. Ucraina cere o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU. "Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Update 19.30. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a afirmat marţi că, potrivit datelor existente, Rusia probabil este responsabilă de atacul asupra unui baraj din sud-estul Ucrainei, scopul fiind oprirea contraofensivei ucrainene.

"Atacul asupra barajului este un lucru de care noi ne temeam de mult timp, iar acum s-a întâmplat. Din ceea ce putem presupune acum, este o agresiune a părţii ruse, pentru a opri ofensiva ucraineană de apărare a ţării", a afirmat Olaf Scholz într-un interviu acordat postului RTL, potrivit site-ului Tagesschau.de.

"Este o acţiune care arată o nouă dimensiune, dar care corespunde modului în care (preşedintele Vladimir) Putin conduce acest război", declarase, anterior, Olaf Scholz.

Update 18.30. Declarația directorului general al AIEA, către Consiliul guvernatorilor AIEA, arată riscurile majore la care este expusă centrala nucleară Zaporojie, după ce barajul Kahovka a fost aruncat în aer.

"Astăzi, barajul Nova Kakhovka a fost grav avariat, ceea ce a condus la o reducere semnificativă a nivelului rezervorului utilizat pentru alimentarea cu apă de răcire a ZNPP.

Apa este necesară pentru sistemul esențial de apă de răcire care asigură răcirea la următoarele:

  • Îndepărtarea căldurii reziduale din reactoare;
  • Eliminarea căldurii reziduale din iazurile de combustibil uzat; și
  • Răcirea generatoarelor diesel de urgență.
  • Absența apei de răcire în sistemele esențiale de apă de răcire pentru o perioadă lungă de timp ar cauza topirea combustibilului și inoperarea generatoarelor diesel de urgență.

Cu toate acestea, evaluarea noastră actuală este că nu există niciun risc imediat pentru siguranța instalației.

Personalul AIEA de la fața locului a fost informat că deteriorarea barajului Nova Kakhovka duce în prezent la o reducere cu aproximativ 5 cm/oră a înălțimii rezervorului. Echipa continuă să monitorizeze această rată și toate celelalte aspecte de pe site.

Linia principală de apă de răcire este alimentată din rezervor și pompată prin canale din apropierea centralei termice către amplasament. Se estimează că apa pe acest traseu ar trebui să dureze câteva zile.

Apa din rezervor era în jur de 16,4 m la ora 8 dimineața. Dacă scade sub 12,7 m, atunci nu mai poate fi pompat.

ISAMZ a raportat că ZNPP depune toate eforturile pentru a pompa cât mai multă apă în canalele sale de răcire și în sistemele aferente. În plus, consumatorii neesențiali de apă sunt opriți la ZNPP pentru a reduce consumul de apă.

Conducerea ZNPP discută măsuri suplimentare care urmează să fie implementate.

Există o serie de surse alternative de apă. Unul principal este iazul mare de răcire de lângă amplasament care prin proiectare este menținut deasupra înălțimii rezervorului. Întrucât reactoarele au fost oprite de mai multe luni, se estimează că acest iaz va fi suficient pentru a furniza apă pentru răcire timp de câteva luni. Agenția va confirma acest lucru în curând.

Prin urmare, este vital ca acest iaz de răcire să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic pentru a-i submina integritatea.

Fac apel la toate părțile să se asigure că nu se face nimic pentru a submina acest lucru.", a precizat acesta.

Update 17.30. Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a afirmat marţi că Rusia este responsabilă în general, din cauza lansării invaziei militare, pentru situaţia din Ucraina, inclusiv pentru atacul asupra barajului unei hidrocentrale din regiunea Herson, pe care Moscova îl atribuie Kievului.

"Un baraj situat în apropierea unei centrale nucleare este folosit abuziv ca armă de război şi sunt puse în pericol vieţi omeneşti. Pentru aceste catastrofe asupra mediului şi oamenilor există un singur responsabil: războiul de agresiune ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei", a afirmat Annalena Baerbock, conform site-ului Tagesschau.de, în cursul unei vizite în America de Sud, fără a preciza cine a atacat efectiv barajul.

"Guvernul Germaniei urmăreşte atent situaţia, pentru a înţelege cum stau lucrurile", a subliniat ministrul german de Externe.

Administraţia de la Kiev a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka. Conform autorităţilor ucrainene, orăşelul Nova Kahovka şi alte 23 de localităţi rurale au fost inundate.

"Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Este o acţiune care arată o nouă dimensiune, dar care corespunde modului în care (preşedintele Vladimir) Putin conduce acest război", a afirmat, la rândul său, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Update 16.45. Minele plutesc în apa care se revarsă de la baraj, a avertizat serviciul de urgență al statului ucrainean. Acesta i-a sfătuit pe locuitorii din regiunea Herson, situată în calea apelor, să fie „extrem de atenți", potrivit Sky News.

„Nu vă apropiați și nu atingeți obiectele explozive sub nicio formă", au explicat specialiștii.

Aproximativ 150 de tone de păcură au contaminat râul Dnipro, a declarat ministrul de Interne, Ihor Klymenko. Nivelul apei ar putea să crească în următoarele 24 de ore, a adăugat el.

Peste 1.300 de persoane au fost evacuate din regiune, a mai spus serviciul de stat pentru situații de urgență. Totuși, rușii „continuă să bombardeze teritoriul pe care se desfășoară evacuările", a precizat ministrul de Interne din Ucraina.

Update 15.45. "Distrugerea barajului Nova Kakhovka este o altă crimă de război a Rusiei împotriva civililor nevinovați”, scrie pe Twitter președintele Klaus Iohannis.

"Distrugerea barajului Nova Kakhovka este o altă crimă de război a Rusiei împotriva civililor nevinovați. Rusia și cei responsabili de acest act trebuie să răspundă în fața legii. Gândurile noastre sunt alături de toți cei afectați de acest atac teribil", a scris pe Twitter Klaus Iohannis.

Reacția președintelui Iohannis vine după ce un imens baraj din epoca sovietică din partea din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer marți, eliberând un potop de apă în zona de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse.

Ambele părți se acuză reciproc de distrugerea barajului.

Update 14.40. Alianţa Nord-Atlantică a atribuit Rusiei atacul asupra barajului Hidrocentralei Kahovka, soldat cu inundarea localităţii Nova Kahovka, dar Administraţia de la Moscova acuză Kievul de comiterea unui act de sabotaj asupra unui obiectiv aflat sub controlul forţelor ruse.

"Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Este o acţiune care arată o nouă dimensiune, dar care corespunde modului în care (preşedintele Vladimir) Putin conduce acest război", a afirmat, la rândul său, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Update 13:00. În districtul Nova Kakhovka din Herson, controlat de ruși, a fost declarată stare de urgență, după ce barajul orașului a fost avariat într-un atac, potrivit agenției de presă rusă Tass. 

Ucraina și Rusia s-au învinovățit reciproc pentru explozie, care a provocat inundații în unele zone și a forțat oamenii să-și părăsească locuințele. 

Update 11:30. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut prima reacție după ce barajul Kakhovka, din Ucraina, a fost aruncat în aer.

”Distrugerea barajului Kakhovka de astăzi pune în pericol mii de civili și provoacă daune grave mediului. Acesta este un act scandalos, care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei în Ucraina”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter. 

Update 11:00. Regiunea Belgorod din Rusia este supusă unui alt atac cu bombardamente, au transmis autoritățile locale locuitorilor.

În mesajele de pe rețelele de socializare, oamenii din districtul Shebekino au fost avertizați să se adăpostească în pivnițe.

Belgorod, o mare regiune rusă care se învecinează cu Ucraina, a fost atacată în mod repetat în ultimele săptămâni.

Moscova a dat vina pe Ucraina pentru incursiuni, dar Kievul s-a distanțat de atacuri, două grupuri militante pro-ucrainene revendicându-și responsabilitatea.

Aseară, unul dintre grupuri, Corpul de Voluntari din Rusia, a susținut că a preluat controlul asupra așezării Nova Tavolzhanka din Belgorod, scrie SkyNews

Update 10:00. Distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei reprezintă o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situația este sub control, a declarat marți agenția de stat ucraineană pentru energie atomică.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, instituția de supraveghere nucleară a ONU, a scris pe Twitter că monitorizează îndeaproape situația, dar că nu există "niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală" care se află tot în sudul Ucrainei, notează Reuters, citat de Mediafax

Marți, exploziile de la barajul Kakhovka, din epoca sovietică, aflat pe teritoriul ocupat de Rusia, au dezlănțuit inundații într-o zonă care este acum o zonă de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse care se acuză reciproc pentru distrugere.

Energoatom a declarat că atacatorii ruși au aruncat în aer barajul. Conform Energoatom, nivelul apei din rezervorul Kakhovka a scăzut rapid, reprezentând o "amenințare suplimentară" pentru unitatea ocupată de ruși, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

"Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca stația să primească energie pentru condensatorii turbinei și sistemele de siguranță ale centralei nucleare ZNPP (Zaporizhzhia Nuclear Power Plant)", a declarat Energoatom într-un comunicat pe Telegram.

"În acest moment, iazul de răcire al centralei este plin: la ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei".

"În prezent, situația de la centrala ZNPP este sub control, personalul ucrainean monitorizează toți indicatorii", a precizat acesta.

Marți, șeful administrației prezidențiale ucrainene a descris explozia ca fiind un "ecocid" comis de forțele rusești. Rusia a acuzat Ucraina pentru incident.

Update 09:30. Departamentul Apărării al SUA consideră că a "început oficial" contraofensiva ucraineană, a scris luni ziarul Politico, citând sursele sale. Potrivit acestora, sateliții militari americani au înregistrat activarea personalului militar în pozițiile ucrainene. 

Ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, Anna Malyar, a declarat luni că Kievul trece la operațiuni ofensive "în unele direcții". În același timp, potrivit acesteia, "epicentrul ostilităților rămâne direcția Bakhmut". 

Duminică, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, într-un interviu acordat reporterilor, și-a exprimat încrederea că Forțele Armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o contraofensivă.

"Se va întâmpla ceea ce Ucraina nu se aștepta. Vor exista oportunități de care Ucraina va putea profita", a adăugat el, subliniind că Forțele Armate ale Ucrainei trebuie să fie pregătite pentru orice.

Potrivit șefului Pentagonului, Statele Unite și aliații săi înțeleg incertitudinea actuală și recunosc că sprijinul pentru Ucraina poate fi necesar mult mai mult decât se credea anterior.

"Scopul nostru este să le oferim mijloace militare astfel încât să aibă posibilitatea de a reuși", a spus ministrul.

El a spus că țările occidentale au antrenat în total 12 brigăzi ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care luptă acum în Ucraina cu arme occidentale. Austin a subliniat că grupul multilateral este creat de statele occidentale.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a raportat că, în dimineața zilei de 4 iunie, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat o ofensivă de amploare în cinci sectoare ale frontului în direcția Iuzhno-Donețk prin introducerea brigăzilor 23 și 31 mecanizate din cadrul rezervelor strategice în luptă cu sprijinul altor unități și subunități militare.

Potrivit reprezentantului oficial al departamentului militar, general-locotenentul Igor Konashenkov, au fost implicate în total șase batalioane de tancuri ruse și două batalioane inamice de tancuri. Konașenkov a spus că, în urma acțiunilor Grupului de Forțe de Est, armata ucraineană a pierdut peste 250 de oameni, 16 tancuri, 3 vehicule de luptă de infanterie și 21 de vehicule de luptă blindate. 

Update 09:00. Soldații ruși controlați de Prigojin au făcut publice imagini cu un prizonier de război care face parte chiar din armata rusă. Filmul postat pe rețelele sociale îl prezintă pe locotenent-colonelul Roman Venevitin, ofițer afiliat la Comanda Brigăzii Motorizate 72, unitatea din armata regulată rusă care a atacat cot la cot cu mercenarii Wagner orașul ucrainean Bahmut.

Mercenarii l-au reținut pe bărbat, l-au bătut și l-au forțat să apară într-un videoclip în care recunoaște că a tras într-o mașină a unității Wagner din cauza animozității personale față de ei.

Comandantul rus spune pe filmare că era beat în timp ce și-a atacat colegii de arme, iar cei de la Wagner i se adresează ca unui subordonat.

Update 08:00. Barajul imens din sudul Ucrainei, zonă care în acest moment este controlată de Rusia, a fost aruncat în aer marți, eliberând un potop de apă în zona de război, potrivit forțelor ucrainene și ruse.

Ambele părți se acuză reciproc de distrugerea barajului.

Imagini neverificate de pe rețelele de socializare arată o serie de explozii intense în jurul barajului Kakhovka. Alte videoclipuri arată cum apa se revarsă prin rămășițele barajului.

Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Dnipro, ca parte a centralei hidroelectrice Kakhovka.

Acesta deține un rezervor de 18 km3 care alimentează cu apă și peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată de asemenea sub control rusesc.

Armata ucraineană a declarat că forțele rusești au aruncat în aer barajul.

"Kakhovka (barajul) a fost aruncat în aer de forțele de ocupație ruse", a declarat marți comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook, potrivit AP, citat de Mediafax

AP anunță că Ministerul ucrainean de Interne a cerut locuitorilor din 10 sate de pe malul drept al râului și din unele părți ale orașului Herson să adune documentele esențiale și animalele de companie, să oprească electrocasnicele și să plece.

Ministrul britanic de Externe, în vizită la Kiev pentru a discuta despre conflict şi summitul NATO

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a deplasat luni în Ucraina, pentru discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski despre viitorul summit NATO, programat în iulie.

"Suntem foarte recunoscători pentru susţinerea pe care Marea Britanie a furnizat-o şi continuă să o furnizeze Ucrainei", a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

James Cleverly a vorbit cu Volodimir Zelenski despre pregătirile pentru summitul NATO programat în iulie în Lituania şi despre planul de pace elaborat de Administraţia de la Kiev, conform agenţiei Reuters.

James Cleverly a afirmat, săptămâna trecută, că Ucraina are dreptul "legitim" de a comite atacuri pe teritoriul Rusiei, argumentând că astfel de operaţiuni sunt necesare pentru a respinge invazia rusă, declaraţiile fiind o disociere de poziţia publică a SUA.

Rusia poate considera Marea Britanie "ţintă legitimă" întrucât aprovizionează Ucraina cu armament, a avertizat, în replică, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului pentru Securitate Naţională.

Război în Ucraina, 5 iunie | Rusia acceptă dialogul cu SUA pentru controlul armamentului strategic

Război în Ucraina, 4 iunie | Guvernatorul regiunii Belgorod cere rușilor de lângă granița cu Ucraina să-și părăsească locuințele

Război în Ucraina, 3 iunie | Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă

Război în Ucraina, 2 iunie | China îndeamnă Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei / SUA insistă pentru înarmare

Război în Ucraina, 1 iunie | Iohannis și Zelenski s-au întâlnit în Republica Moldova și au transmis o declarație comună la CPE

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close