Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 465 | Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă

Război în Ucraina, ziua 465 | Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă

Război în Ucraina, ziua 465. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal că Forțele Armate Ucrainene sunt pregătite să atace.

Război în Ucraina, ziua 465 | Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iun 2023   •   20:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Dmitri Peskov. Franța nu poate fi un „moderator” în conflictul din Ucraina
  • Guvernator: Doi morți și doi răniți, în urma tirurilor ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod
  • Josep Borrell, întâlnire cu ministrul Apărării din Coreea de Sud pentru a discuta despre nevoile de muniție ale Ucrainei
  • Preşedintele Zelenski anunță că armata este pregătită pentru contraofensivă
  • Armata rusă va forma două noi districte militare și alte noi unități până la sfârșitul anului 2023
  • Rușii au atacat cu bombe Harkovul. Două persoane au fost ucise, iar autoritățile raportează mai mulți răniți 
  • Plan de pace pentru Ucraina: Indonezia propune o zonă demilitarizată și un referendum
  • Administraţia SUA nu vrea armistiţiu în Ucraina, solicită retragerea trupelor ruse
  • Administraţia SUA vrea negocieri cu Rusia şi China pentru controlul armamentului nuclear

Update 20:42 - Franța nu poate fi un „moderator” în conflictul din Ucraina, din cauza participării sale active la acesta, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Într-o declarație la televiziunea de stat rusă, Peskov a mai spus că, în același timp, președintele Vladimir Putin este „deschis la orice contacte pentru a atinge obiectivele Rusiei”, relatează The Guardian.

Update 19:00 - Drona de luptă Vidsici nu este doar dificil de interceptat, ci și aproape imposibil de auzit, spune producătorul ei, care susține că este într-un anumit grad „invizibilă”, relatează CNN.

Valerii Borovik – care se numără printre dezvoltatorii acestor dispozitive, în număr tot mai mare de la prima invazie a Rusiei - spune că această dronă, care înseamnă „respingătoarea”, este concepută pentru a ataca pozițiile rusești și este „foarte discretă”.

Un prim val de dezvoltatori de drone a apărut după ce Rusia a ocupat Crimeea și porțiuni din regiunea Donbass, în 2014, iar al doilea, după ce Moscova și-a lansat invazia sa pe scară largă. 

Update 17:25 - Două persoane au fost ucise și alte două rănite, sâmbătă, în urma tirurilor de artilerie ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov, citat de Reuters.

„Începând din această dimineață, așezările din districtul urban Shebekino au fost sub tirul forțelor armate ucrainene”, a scris guvernatorul pe Telegram.

Vineri, Viaceslav Gladkov spunea că peste 2.500 de persoane au fost evacuate din acest district.

În ultimele zile, oficialii ruși au raportat intensificarea atacurilor din nordul Ucrainei. Cinci persoane au fost ucise și 16 rănite în atacuri cu obuze asupra regiunii Belgorod vineri, a spus Gladkov într-o postare anterioară.

Update 16:10 - Cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a anunțat că s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul Apărării din Coreea de Sud pentru a discuta despre nevoile de muniție ale Ucrainei.

Întâlnirea, care a avut loc în marja Dialogului Shangri-La, cel mai important summit de securitate din Asia, a avut loc pe fondul presiunilor exercitate de Statele Unite și de țările NATO pentru ca sud-coreenii să furnizeze arme și muniții pentru Ucraina.

Aliat al SUA și producător major de muniție de artilerie, Coreea de Sud a exclus până acum trimiterea de ajutor letal Ucrainei, invocând legăturile de afaceri cu Rusia și influența Moscovei asupra Coreei de Nord, în pofida presiunilor tot mai mari din partea Washingtonului și a Europei, potrivit Reuters

Update 15:15 - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat publicației The Wall Street Journal că Forțele Armate Ucrainene sunt pregătite să atace. „Ca să fiu sincer, există mai multe opțiuni pentru această situație, complet diferite. Dar o vom face, suntem pregătiți", a declarat Zelenski, citat de Meduza.io.

Președintele ucrainean a declarat că nu are îndoieli în privința succesului forțelor armate, dar a avertizat că va fi nevoie de timp pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia. El a adăugat că Ucraina ar putea suferi pierderi semnificative în timpul ofensivei, deoarece Rusia are încă superioritate aeriană, iar Forțele Armate nu dispun de sisteme de apărare aeriană.

„Ne-am dori să avem anumite lucruri (arme occidentale), dar nu putem aștepta luni de zile”, a conchis el.

Autoritățile ucrainene vorbesc despre o ofensivă de la sfârșitul anului 2022. Inițial, aceasta ar fi trebuit să înceapă în primăvară, dar termenul a fost ulterior decalat.

La 29 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, în cadrul unei reuniuni a cartierului general al comandantului suprem, au fost luate decizii „cu privire la calendarul de deplasare” a trupelor ucrainene.

Update 13:15 - Evaluarea britanică de sâmbătă dimineață este pe tema unităților pe care Moscova le-a trimis în Bahmut în locul trupelor Wagner:

  • „Rusia a continuat să realoce unități ale armatei regulate în sectorul Bahmut, în timp ce detașamentele de asalt ale Grupului Wagner își încheie retragerea în zonele de ariergardă.
  • VDV (forțele aeropurtate) rusești și-au asumat un rol din ce în ce mai important în Bahmut: elemente ale diviziilor 76 și 106 și două brigăzi VDV separate suplimentare sunt acum desfășurate în sector.
  • VDV sunt mult degradate față de statutul lor de „elită" de dinaintea invaziei. Cu toate acestea, comandanții ruși au încercat probabil să mențină unele dintre aceste unități încă relativ capabile ca rezervă neangajată în luptă.
  • Deoarece au fost în schimb forțați să le desfășoare pentru a menține linia frontului în Bahmut, este posibil ca întreaga forță rusă să fie mai puțin flexibilă în a reacționa la provocările operaționale.”

Update 12:05 - Șeful Direcției principale de organizare și mobilizare a Statului Major General rus, generalul-colonel Evgheni Burdinsky, a anunțat că armata rusă va forma două noi districte militare și alte noi unități până la sfârșitul anului 2023.

Revista „Comisariatele militare ale Rusiei" a Ministerului rus al Apărării a publicat un articol al lui Burdinsky în care acesta a declarat că este necesar ca forțele ruse să creeze districtele militare Moscova și Leningrad și să organizeze și să doteze cu personal noi forțe combinate și aeriene, corpuri de armată, formațiunea regională navală Azov, cinci divizii și 26 de brigăzi în 2023.

Burdinsky nu a explicat cum intenționează armata rusă să genereze personalul și echipamentele necesare pentru a forma aceste noi formațiuni. (sursa Institutul pentru Studiul Războiului)

Update 10:15 -  Un alt atac asupra regiunii de nord a Ucrainei Harkov a ucis două persoane, a declarat guvernatorul acesteia, potrivit SkyNews.

Într-o postare pe Telegram, Oleg Sinegubov a spus că Rusia a lansat sâmbătă două bombe aeriene într-un sat din districtul Kupiansk.

Un bărbat şi o femeie în vârstă au fost ucişi când a fost lovită o clădire rezidenţială, a spus el.

Sinegubov a mai spus că trei femei şi un băiat de trei ani au fost răniţi.

Anterior, guvernatorul a raportat că o femeie a murit şi trei copii au fost răniţi atunci când maşina în care călătoreau a trecut peste o mină din districtul Bogodukhiv din Harkov.

Sky News nu poate verifica independent informaţiile.

Update 08:30 - Indonezia propune o zonă demilitarizată și un referendum organizat de ONU în zonele disputate de ruși și ucraineni în cadrul unui plan de pace pentru Ucraina.

Ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Propunerea a fost făcută în fața oficialilor din domeniul apărării din întreaga lume, reuniți la Singapore. Planul indonezianului are mai multe puncte, inclusiv o încetare a focului „pe pozițiile actuale" și stabilirea unei zone demilitarizate prin retragerea la 15 kilometri de la poziția fiecărei părți.

Zona demilitarizată ar trebui să fie monitorizată de o forță de menținere a păcii desfășurată de Națiunile Unite. De asemenea, planul prevede organizarea de către ONU a unui referendum „pentru a stabili în mod obiectiv dorințele majorității locuitorilor din zonele disputate", potrivit Reuters.

Propunerea Indoneziei vine în urma vizitei președintelui indonezia Joko Widodo la Moscova și Kiev, unde s-a oferit să joace rolul de mediator.

Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a propus un plan de pace în 10 puncte, care presupune ca Rusia să își retragă toate trupele din Ucraina. Consilierul ucrainean Ihor Zhovkva a declarat că Ucraina nu este interesată de o încetare a focului care să consfințească toate câștigurile teritoriale rusești.

Update 00:00 - Administraţia de la Washington nu este de acord cu un eventual armistiţiu în Ucraina atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, a declarat vineri secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Aflat în vizită în Finlanda, care a devenit recent membră NATO, Antony Blinken a transmis că nu poate fi niciun armistiţiu în Ucraina, cerând retragerea totală a trupelor ruse.

"Nu ar fi o pace corectă sau durabilă, întrucât un armistiţiu i-ar permite preşedintelui Putin să menţină controlul asupra zonelor ocupate, să se reînarmeze şi să atace din nou", a susţinut Antony Blinken, citat de site-ul Tagesschau.de.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO furnizează asistenţă militară masivă Ucrainei pentru a respinge invazia militară rusă. Ucraina şi Rusia nu poartă negocieri de pace. Kievul exclude orice negociere până nu sunt retrase trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Administraţia Chinei a îndemnat, vineri, Uniunea Europeană şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei, pentru a facilita o soluţie de oprire a conflictului cu Rusia, dar secretarul de Stat american, Antony Blinken, a insistat că forţele ucrainene trebuie să primească în continuare armament, în pofida numărului mare de victime civile.

Conform celui mai recent bilanţ al Naţiunilor Unite, publicat în mai, conflictul militar din Ucraina, izbucnit în februarie 2022 prin invazia militară rusă, s-a soldat cu cel puţin 6.910 civili morţi şi 12.414 răniţi în zonele aflate sub controlul serviciilor de securitate ucrainene şi cu 1.985 de civili morţi şi 2.703 răniţi în zonele aflate sub controlul trupelor ruse.

Război în Ucraina, 2 iunie | China îndeamnă Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei / SUA insistă pentru înarmare

Război în Ucraina, 1 iunie | Iohannis și Zelenski s-au întâlnit în Republica Moldova și au transmis o declarație comună la CPE

Război în Ucraina, 31 mai | SUA oferă asistență suplimentară pentru Ucraina

Război în Ucraina, 30 mai | Ministrul britanic de Externe afirmă că Ucraina are dreptul să comită atacuri pe teritoriul Rusiei

Război în Ucraina, 29 mai | Josep Borrell: ”Rusia nu va intra în negocieri dacă nu câştigă războiul”

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close