Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 460. Josep Borrell: ”Rusia nu va intra în negocieri dacă nu câştigă războiul”

Război în Ucraina, ziua 460. Josep Borrell: ”Rusia nu va intra în negocieri dacă nu câştigă războiul”

Redacția Antena 3 CNN
11 minute de citit Publicat la 21:23 29 Mai 2023 Modificat la 22:28 29 Mai 2023
Missile
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kievul raportează un atac al Rusiei asupra unei baze aeriene din vestul Ucrainei
  • Borell: Rusia va accepta negocieri doar dacă va câştiga războiul din Ucraina
  • Noi recruți se alătură armatei ucrainene înaintea contraofensivei
  • Alarma de raid aerian s-a încheiat la Kiev după atacul rusesc din timpul zilei
  • Guvernatorul din Belgorod spune că armata ucraineană a bombardat, din nou, regiunea rusă
  • Rusia a atacat la Kiev în plină zi, după raidul masiv cu zeci de drone și rachete din timpul nopții
  • Portul Odesa a fost incendiat în urma unui atac rusesc
  • Trupele Moscovei au bombardat Kievul cu drone și rachete în noaptea de duminică spre luni
  • Rusia lansează atacuri aeriene asupra Kievului, de ziua orașului
  • Atac cu drone în apropiere de granița cu Belarus
  • Olaf Scholz: Ucraina utilizează doar pe teritoriul său armamentul furnizat de Germania
  • Emisarul chinez afirmă că vrea armistiţiu în Ucraina în actuala configuraţie
  • Franța: Ultimele bombardamente asupra țintelor civile din Ucraina constituie crime de război

Update 21:20 Administraţia de la Kiev a anunţat, luni, că forţele militare ruse au atacat o bază aeriană situată în vestul Ucrainei, raportând daune, inclusiv asupra unor avioane militare.

"A fost atacat un obiectiv militar din regiunea Hmelniţkii", a declarat un oficial din cadrul Administraţiei de la Kiev, citat de agenţia Reuters şi de cotidianul Le Monde.

Autorităţile militare ucrainene nu au oferit detalii despre baza militară atacată, dar au transmis că cinci avioane militare au fost distruse şi că au fost lansate lucrări pentru remedierea pistei bazei aeriene.

"În acest moment, sunt eforturi pentru izolarea incendiilor de la depozitele de carburanţi şi muniţie", a transmis Biroul guvernatorului din regiunea Hmelniţkii.

În schimb, Ministerul rus al Apărării a confirmat atacuri asupra mai multor baze militare din Ucraina. Cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte opt au fost rănite în urma unui atac atribuit Rusiei asupra localităţii ucrainene Toreţk, situată în regiunea Doneţk, pe frontul din estul Ucrainei.

Anterior, în cursul nopţii, forţele militare ruse au lansat aproximativ 70 de atacuri cu drone şi rachete. Kievul susţine că cele mai multe rachete sau drone au fost doborâte de sistemele antiaeriene. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Update 20:15 Rusia va accepta negocieri cu Ucraina doar în cazul unei victorii pe câmpul de luptă, a afirmat luni Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

"Eu observ clar că Rusia are intenţia de a câştiga războiul. Rusia nu va intra în negocieri dacă nu câştigă războiul", a declarat Josep Borrell Fontelles, conform agenţiei Reuters, cu ocazia unui eveniment desfăşurat în oraşul spaniol Barcelona.

Borrell a admis că "nu este optimist" asupra evoluţiilor conflictului militar din Ucraina în cursul acestei veri.

Uniunea Europeană oferă asistenţă militară şi financiară masivă Ucrainei pentru a respinge invazia Rusiei.

Update 19:50 Parlamentarii ucraineni au adoptat luni un proiect de sancţiuni la adresa Iranului, acuzat că furnizează arme Moscovei pentru invazia sa, proiect ce marchează ruptura dintre Kiev şi Republica Islamică, informează AFP.

"Această rezoluţie sincronizează sancţiunile ucrainene cu acţiunile întregii lumi civilizate pe calea izolării complete a Iranului", a anunţat Parlamentul ucrainean pe site-ul său.

Acest pachet de sancţiuni include o interdicţie de comerţ militar cu Iranul, oprirea tranzitului prin Ucraina pentru mărfurile iraniene şi "suspendarea obligaţiilor economice şi financiare în favoarea rezidenţilor iranieni".

Textul mai trebuie semnat de preşedintele Volodimir Zelenski pentru a fi promulgat, o formalitate, pentru că acesta din urmă este cel care a înaintat rezoluţia Parlamentului, la sugestia Consiliului său de Securitate şi Apărare.

Iranul este un partener apropiat al Rusiei şi este acuzat de Kiev şi de Occident că a furnizat arme folosite de Moscova pentru invazia în Ucraina, în special drone explozive Shahed.

Chiar dacă Kievul a încercat iniţial să convingă Republica Islamică, eşecul acestei abordări pare astăzi evident.

"Iranul de azi este un regim terorist ce constituie o ameninţare pentru Europa şi Orientul Mijlociu", a denunţat duminică pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Mesajul său survenea după cel mai mare atac rus cu drone ce a vizat capitala ucraineană de la declanşarea conflictului, atac întreprins cu mai multe zeci de drone iraniene.

"Teheranul a devenit un aliat-cheie al Moscovei în acest război, furnizându-i deliberat arme pentru atacuri împotriva unor oraşe civile", a denunţat Podoliak.

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a adresat săptămâna trecută poporului iranian într-o înregistrare video, declarând că dronele "Shahed terorizează Ucraina în fiecare noapte".

Teheranul l-a acuzat sâmbătă pe Zelenski că formulează critici la adresa Iranului pentru a obţine mai multe ajutoare şi arme din partea Occidentului.

Update 17:40 Administraţia de la Kiev a propus, luni, instituirea unei zone demilitarizate pe teritoriul Rusiei, în cadrul unei soluţii post-conflict, în timp ce Moscova a insistat pentru protejarea drepturilor etnicilor ruşi din Ucraina.

"Subiectul central al unei soluţii post-conflict ar trebui să fie instituirea unor garanţii pentru a se evita repetarea agresiunii în viitor.

Pentru a garanta securitatea reală a locuitorilor regiunilor Harkov, Cernihiv, Sumi, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk şi pentru a-i feri de atacuri, va fi necesar să instituim o zonă demilitarizată de 100-120 de kilometri în regiunile ruse Belgorod, Briansk, Kursk şi Rostov.

Probabil cu obligativitatea prezenţei unui contingent internaţional în prima etapă", a declarat luni Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale din Ucraina, potrivit agenţiei Reuters.

La rândul său, Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, a declarat, într-un interviu acordat BBC, că Administraţia de la Moscova este dispusă la negocieri de pace, dar în anumite condiţii.

"Noi vrem pace, dar desigur, în anumite condiţii. Pentru noi, sunt importante două lucruri: să nu existe nicio ameninţare din partea Ucrainei la adresa Rusiei şi ca etnicii ruşi din Ucraina să fie trataţi ca în toate naţiunile din lume", a declarat Andrei Kelin, conform agenţiei Tass, denunţând "naţionalismul extrem" din Ucraina.

Update 16:20 Ploaie de rachete în capitala Kiev. Apărarea aeriană din Ucraina a distrus 67 din cele 75 de rachete şi drone lansate de ruşi asupra Kievului.

Ucraina a fost lovită de un val de rachete rusești și drone iraniene. Aceste atacuri vin la o zi după ce, duminică, oficialii ucraineni au spus că au fost atacați de cel mai mare val de dorne într-o singură zi.

Într-o singură zi, duminică, peste 60 de dorne iraniene Shaheded au atacat Ucraina, toate fiind doborâte. 

Astăzi, peste 60 de proiectile au fost doborâte de ucraineni. 

Acest lucru indică faptul că Rusia nu se concentrează doar pe lupte de pe linia frontului, ci dorește să provoace durere pe tot teritoriul Ucrainei.

Bineînțeles, aceste atacuri au ca scop să sperie civilii, familiile care se află departe de linia frontului, dar provoacă și costuri foarte mari în ceea ce privește arsenalul ucrainean.

O dronă Shaheded este foarte ieftin de construit, costă de 20 de ori mai puțin decât racheta care o doboară. Așadar, putem observa cum Kremlinul forțează Ucraina să folosească resurse foarte importante, dar, pentru Kiev, aceste incidente arată că sistemul de apărare anti-aerian ucrainean și toate armele care le-au fost aduse de către aliații lor funcționează și salvează vieți.

Update 14:32 Noi recruți se alătură armatei ucrainene înaintea mult așteptatei contraofensive, care ar putea avea loc la vară.

Corespondentul CNN Sam Kiley a filmat în Krivoi Rog antrenamentele unor soldați recent înrolați.

El a fost martor la un incident în timpul instrucției, în care soldați care luptă de aceeași parte au tras unii asupra celorlalți.

Fiind vorba de un antrenament, n-au fost victime. Însă o astfel de greșeală ar putea fi mortală în condiții reale de luptă.

Antrenamentele filmate de echipa CNN sunt conduse de colonelul Oleksandr Piskun. 

"Știu cum e să pierzi pe cineva drag. Dar acesta este războiul și nu există altă opțiune. Bineînțeles, odată ce unitatea intră în acțiune, unii dintre acești băieți vor muri. Sunt cu toții conștienți de asta", spune colonelul.

Igor, un militar ucrainean pe care războiul l-a adus în spital, estimează că rușii vor fi greu de forțat să elibereze teritoriul ocupat.

"Nu vor ceda așa de ușor, va fi o luptă mare. Foarte mare. Și multe victime", anticipează el.

Update 13:42  Avertizarea de raid aerian în capitala ucraineană Kiev s-a încheiat, după ce orașul a fost vizat de un nou tir cu rachete, luni, în jurul orei 11.

"La doar șase ore după atacul nocturn, agresorii ruși au lansat un alt atac cu rachete asupra Kievului. Din informațiile preliminare, inamicul a folosit rachete balistice", a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare din oraș.

Potrivit acestuia, toate țintele aeriene au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

"Acesta a fost cel de-al 16-lea atac asupra capitalei de la începutul lunii. Inamicul și-a schimbat tactica: după atacuri prelungite, doar pe timp de noapte, a lovit un oraș pașnic în timpul zilei, când majoritatea locuitorilor erau la muncă și pe străzi", a mai spus oficialul ucrainean.

El a confirmat informațiile referitoare la resturi de rachete interceptate, care au căzut în trei zone ale orașului: cartierele Obolonski, Desnianski și Dniprovski.

CNN remarcă faptul că Popko nu a menționat districtul Podilski, unde informațiile preliminare indicau faptul că o persoană a fost rănită după ce resturi ale unui proiectil au căzut pe acoperișul unei clădiri.

Update 12:31 Forțele ucrainene ar fi bombardat, din nou, mai multe așezări din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu nord-estul Ucrainei.

Anunțul a fost făcut, luni, de guvernatorul regional într-o postare pe Telegram.

Viaceslav Gladkov a spus că două instalații industriale au fost atacate în orașul Șebekino și că patru persoane au fost rănite în urma bombardării clădirii în care se aflau vopsele și lacuri.

CNN menționează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile oficialului rus.

Noile informații după ce două grupări de cetățeni ruși anti-Putin, care luptă de partea armatei ucrainene, au revendicat responsabilitatea pentru un atac transfrontalier în regiunea Belgorod, săptămâna trecută.

Guvernul ucrainean s-a distanțat de acești insurgenți, afirmând că ei acționează în mod independent pe teritoriul Rusiei.

Update 11:11 O serie de explozii a zguduit capitala Ucrainei în cursul dimineții de luni, la câteva ore după ce armata rusă a lansat zeci de rachete și drone iraniene Shahed-136 în cel de-al 15 raid nocturn asupra Kievului.

Sirenele de alertă aeriană au sunat în jurul orei 11.

Reporterii publicației Kyiv Post au semnalat două explozii în centrul orașului, urmate la scurt timp de alte cel puțin 12 deflagrații.

Un jurnalist al ziarului menționat a remarcat lansarea a șase rachete de către un sistem anti-aerian ucrainean aflat la sol.

Cel puțin trei ținte zburătoare au fost lovite de antiaeriana ucraineană deasupra orașului, conform sursei citate.

Primarul Vitali Kliciko a cerut localnicilor să nu-și părăsească adăposturile.

Tot el a anunțat că resturile unei rachete au căzut pe șosea în districtul Obolonsky.

Ulterior, pe rețelele sociale au început să circule imagini din zona impactului, în care se vede un obiect în flăcări, similar unei secțiuni de proiectil, pe care pompierii îl stropesc cu apă.

Update 09:00 Portul Odesa a fost avariat în urma unui atac rusesc cu drone Shahed de fabricație iraniană, care a avut loc în noaptea de duminică spre luni.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții armatei ucrainene. Potrivit acestora, loviturile rusești au declanșat un incendiu în port.

"Un incendiu a afectat infrastructura portuară din Odesa ca urmare a atacului aerian. Focul a fost stins rapid. Informațiile privind amploarea pagubelor sunt în curs de actualizare", a precizat Comandamentul militar ucrainean din sudul țării.

Armata nu a precizat dacă pagubele din port ar putea duce la sistarea exporturilor de cereale

Odesa este principalul port la Marea Neagră prin care se exportă cereale ucrainene în întreaga lume.

Ucraina poate exporta cereale și alte produse alimentare doar prin porturile din regiunea Odesa, în cadrul unui acord internațional intermediat de ONU și Turcia, care a fost reînnoit luna aceasta pentru încă 60 de zile.

Update 08:00 Rusia a lansat un nou val de atacuri aeriene împotriva Ucrainei, la primele ore ale zilei de 29 mai, folosind drone iraniene Shahed-136 şi rachete de croazieră.

Administrația militară a orașului Kiev a declarat că forțele de apărare au doborât peste 40 de ținte ale agresorilor ruși.

"Prin aceste atacuri constante, inamicul caută să mențină populația civilă într-o tensiune psihologică profundă", a declarat șeful administrației militare orășenești, Serghei Popko.

Potrivit oficialilor ucraineni, a fost cel de-al 15-lea atac aerian rusesc asupra Kievului în luna mai și cel de-al doilea atac nocturn consecutiv de intensitate similară.

"Încă o noapte încărcată pentru capitală (...) Datorită profesionalismului apărătorilor noștri, nu a existat nicio deteriorare sau distrugere a infrastructurii ", a scris primarul Kievului, Vitali Kliciko, pe Telegram.

Nu au fost răniți sau decese, potrivit primarului, însă resturi de la o țintele distruse deasupra capitalei au căzut  pe acoperișul unei reședințe private din districtul Podilski, precum și în districtele Sviatoşin şi Holosivski.

Update 00:01 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a elaborat un proiect de lege care prevede impunerea de sancţiuni împotriva Iranului timp de cinci decenii, ca reacţie la decizia Teheranului de a aproviziona Rusia cu armament.

Andrii Yermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că proiectul de lege privind impunerea de sancţiuni va fi trimis spre aprobarea Parlamentului ucrainean. Proiectul prevede oprirea tranzitului produselor iraniene pe teritoriul Ucrainei şi impunerea de restricţii comerciale, financiare şi tehnologice în relaţiile bilaterale.

Ucraina şi naţiunile occidentale acuză Iranul că furnizează armament şi echipamente militare Rusiei, inclusiv drone de atac utilizate în invazia de pe teritoriul ucrainean. Administraţia de la Teheran neagă acuzaţiile.

Război în Ucraina, 28 mai | Rusia avertizează Occidentul: ”Este un joc cu focul, fără niciun dubiu”

Război în Ucraina, 27 mai | Teheranul îl acuză pe Volodimir Zelenski de propagandă anti-iraniană

Război în Ucraina, 26 mai | Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin

Război în Ucraina, 25 mai | Combatanţii Wagner au început predarea controlului pozițiilor din Bahmut către armata rusă

Război în Ucraina, 24 mai | Zece mii de pușcăriași înrolați de Wagner au murit la Bahmut. Informația a fost confirmată de Evgheni Prigojin

×
Etichete: Război Ucraina
x close