Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 457. Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin

Război în Ucraina, ziua 457. Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin

Război în Ucraina, ziua 457. Potrivit lui Aleksandr Lukașenko, Rusia ar fi început deja transferul de arme nucleare către Belarus.

Război în Ucraina, ziua 457. Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin
Sursa foto: Kyiv Post / hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2023   •   21:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Olaf Scholz: Ucraina utilizează doar pe teritoriul său armamentul furnizat de Germania
  • Emisarul chinez afirmă că vrea armistiţiu în Ucraina în actuala configuraţie
  • Franța: Ultimele bombardamente asupra țintelor civile din Ucraina constituie crime de război
  • Dmitri Medvedev prognozează, din Vietnam, cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina și exclude orice discuții cu Volodimir Zelenski
  • Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin
  • Suedia, dispusă să antreneze piloți ucraineni pe avioane Gripen
  • Trezoreria SUA l-a sancționat pe șeful Wagner din Mali
  • Crește bilanțul victimelor în urma atacului rusesc cu drone și rachete la Dnipro.
  • Armata rusă a spulberat un spital din Dnipro
  • "Transferul încărcăturilor nucleare a început", anunță Aleksandr Lukașenko
  • Rusia va lansa un atac preventiv dacă Occidentul dă Ucrainei arme nucleare
  • Kiev, sub o ploaie de rachete și drone pe timpul nopții: ”A fost o noapte grea”
  • Statele Unite insistă că Ucraina nu trebuie să utilizeze armament american pe teritoriul Rusiei
  • NATO şi Kievul au discutat necesitățile şi planurile de reconstrucție ale Ucrainei
  • Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri
  • Combatanții Wagner au început predarea controlului pozițiilor din Bahmut către armata rusă

Update 21:45  Cancelarul german, Olaf Scholz, a afirmat, vineri, că Ucraina utilizează doar pe teritoriul ucrainean armamentul furnizat de Germania pentru respingerea invaziei militare ruse.

"Rusia a atacat Ucraina, de aceea Ucraina trebuie să se poată apăra. Este clar că armele furnizate de noi sunt folosite doar pe teritoriul ucrainean", a declarat Olaf Scholz, potrivit site-ul Tagesschau.de, în cursul unei vizite în Estonia.

La începutul anului, Olaf Scholz a declarat că a ajuns la un "consens" cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, asupra obligaţiei ca armamentul furnizat să fie folosit doar pe teritoriul Ucrainei, nu şi în Rusia.

Moscova a denunţat atacurile forţelor militare ucrainene asupra unor obiective de pe teritoriul rus. Combatanţi pro-ucraineni au pătruns în urmă cu câteva zile pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în urma atacurilor comise de grupul pro-ucrainean în regiunea Belgorod, potrivit autorităţilor ruse.

Statele Unite au cerut de mult timp Ucrainei să nu utilizeze armament american în atacuri comise pe teritoriul Rusiei, a afirmat generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme de la Washington, pe fondul acuzaţiilor formulate de Moscova după incursiunea în regiunea Belgorod. "Regula stabilită cu ucrainenii este să nu utilizeze echipamente furnizate de SUA pentru a comite atacuri în spaţiul geografic al Rusiei", a declarat Milley joi, la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. Însă Administraţia de la Washington a anunţat că analizează informaţiile despre presupusa utilizare a unor vehicule militare de provenienţă americană în atacuri comise pe teritoriul Rusiei. "Verificăm informaţiile despre posibila utilizare a echipamentelor şi vehiculelor americane. Noi le-am transmis foarte clar ucrainenilor că nu susţinem folosirea de echipamente americane pentru atacuri în interiorul Rusiei", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Update 20:25 Emisarul chinez, Li Hui, i-a îndemnat pe liderii europeni să îşi afirme autonomia şi a cerut armistiţiu imediat în Ucraina, prin menţinerea prezenţei ruse asupra zonelor ocupate, afirmă surse citate de publicaţia The Wall Street Journal.

Diplomatul Li Hui, a efectuat un turneu în Europa, deplasându-se în Polonia, Germania, Franţa, la instituţiile Uniunii Europene, în Ucraina şi Rusia.

Conform unor surse occidentale, mesajul emisarului chinez a fost că aliaţii SUA din Europa ar trebui să îşi recapete autonomia. În plus, Li Hui a cerut armistiţiu imediat în Ucraina, lăsând Rusia în zonele din sud-estul ţării pe care le ocupă.

Update 19:56 Franța a condamnat cele mai recente bombardamente ale Rusiei în Ucraina, inclusiv asupra unui spital din Dnipro, vineri dimineață, și le-a calificat drept "crime de război care nu pot rămâne nepedepsite", relatează CNN, citând un comunicat al Ministerului francez de Externe. 

Atacurile cu rachete și drone asupra Kievului și a regiunilor ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk au vizat, încă o dată, în mod deliberat, obiective civile, a transmis  ministerul francez, arătând că "se încalcă, astfel, în mod flagrant, dreptul umanitar internațional".

Cel puțin două persoane au murit și alți cel puțin 30 de oameni, inclusiv doi copii, au fost răniți, după ce bombardamentul rusesc a lovit o unitate medicală la Dnipro,  a comunicat șeful administrației militare.

Update 18:10 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării, susține că nicio discuție în vederea încheierii războiului nu va fi posibilă cât timp în Ucraina este la putere Volodimir Zelenski.

Aflat într-o vizită în Vietnam, Medvedev (foto) a subliniat că "orice conflict se termină prin negocieri", dar că acestea sunt imposibile cu actuala administrație de la Kiev, notează CNN.

"Atâta timp cât actualul regim și clovnul Zelenski sunt la putere la Kiev, discuțiile vor fi imposibile. Întotdeauna, totul se termină prin negocieri.

Acest lucru este inevitabil, dar atâta timp cât acești oameni sunt la putere, situația Rusiei nu se va schimba în ceea ce privește negocierile", a insistat el.

Medvedev a mai spus că merită să fie evaluate toate propunerile de pace în Ucraina formulate de diferite țări.

Update 17:26 Moscova acuză noi atacuri ucrainene în regiunea rusă Belgorod.

Guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a declarat că armata ucraineană a lansat 132 de obuze spre localități din zonă.

Nu au fost raportate victime, dar există daune materiale semnificative, în special în localitatea Kozinka din districtul Graivoron, susține acest oficial rus.

Această evoluție vine după ce combatanți pro-ucraineni și anti-Kremlin au pătruns, luni, în Belgorod de pe teritoriul ucrainean.

Un civil rus a fost ucis iar alți 13 au fost răniți în urma incursiunii armate, potrivit autorităților ruse.

Administrația de la Moscova a anunțat, marți, respingerea incursiunii militare a "sabotorilor ucraineni" și a susținut că aproximativ 70 de combatanți inamici au fost eliminați.

Două grupări anti-Putin - Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea 'Libertate pentru Rusia' - au revendicat incursiunile din Belgorod și au ironizat susținerile Moscovei cu privire la "eliminarea" a 70 de luptători din rândurile lor.

Reprezentanții grupărilor au organizat un dialog cu presa în zona de frontieră și au susținut că au consemnat doar doi răniți după operațiunea de luni.

Update 15:30 Suedia se declară dispusă să antreneze piloți ucraineni pe avioane de luptă Gripen, dar nu ia în calcul, deocamdată, livrarea de astfel de aparate către Kiev.

Ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, a declarat pentru CNN că guvernul său va "încerca să se adapteze" unei eventuale cereri formulate de Ucraina privind instruirea piloților acestei țări pe aparate Gripen.

Update 15:00 Avocații reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal au atacat cu apel la prelungirea cu trei luni a arestului preventiv îm cazul jurnalistului american, în urma unei decizii de marți a instanței.

Gershkovich a fost arestat în martie la Ekaterinburg și riscă până la 20 de ani de închisoare pentru acuzații de spionaj.

Wall Street Journal a negat cu vehemență acuzațiile de spionaj aduse reporterului său.

Update 14:30 Trezoreria Statelor Unite l-a sancționat pe șeful Wagner din Mali, Ivan Maslov, ca parte a măsurilor de contracarare a extinderii operațiunilor grupului de mercenari în Africa, notează CNN.

CNN a relatat anterior că grupul paramilitar rus a sprijinit gherilele RSF (Forțele de Sprijin Rapid) în războiul care devastează Sudanul iar sancțiunile Trezoreriei americane au confirmat această investigație jurnalistică.

Update 14:10 Crește bilanțul victimelor în urma atacului rusesc cu drone și rachete la Dnipro.

Potrivit guvernatorului regional Serghei Lîsak, cel puțin două persoane au murit și alte 23 au fost rănite.

"Un bărbat în vârstă de 69 de ani care trecea prin zonă când racheta rusească a lovit spitalul a fost ucis. Cadavrul unui alt bărbat a fost scos de sub dărâmături", a menționat Serghei Lîsak.

Cel puțin patru persoane sunt date dispărute în urma atacului de la Dnipro, conform autorităților ucrainene.

Incendiul provocat de bombardament a cuprins o suprafață de 1.000 de metri în perimetrul unității medicale, o clădire cu trei etaje fiind parțial distrusă.

Update 12:10 Cel puțin o persoană a murit și alte 15 au fost rănite în urma unui atac cu rachete asupra unui spital din Dnipro, în estul Ucrainei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a confirmat atacul și a precizat că autoritățile lucrează pentru a salva alte persoane aflate în spital.

El a postat un videoclip al clădirii grav avariate, în care se văd pompieri la fața locului și fumul care învăluie ruinele.

"Teroriștii ruși își confirmă încă o dată statutul de luptători împotriva a tot ceea ce este uman și onest", a comentat președintele ucrainean.

Anterior, guvernatorul regional, Serghei Lîsak, a anunțat că orașul a fost atacat de armata rusă cu rachete și drone.

Autoritățile ucrainene susțin că au doborât 17 rachete și 31 de drone lansate din Rusia în cursul nopții.

Update 11:10. Aleksandr Lukaşenko anunță că Rusia a început să transfere arme nucleare spre Belarus.  

"Transferul încărcăturilor nucleare a început", a declarat președintele Belarusului aflat la Moscova pentru un summit regional.  

Rusia nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la acest subiect.   

Update 10:00. Aliatul lui Putin a declarat că Rusia va lansa un atac preventiv dacă Occidentul va trimite Ucrainei arme nucleare.

Rusia va trebui să lanseze un atac preventiv dacă Occidentul dă Ucrainei arme nucleare, a spus fostul președinte, Dmitri Medvedev. 

Agențiile de presă ruse l-au citat pe vicepreședintele Consiliului de Securitate spunând: „Există legi ireversibile ale războiului. Dacă este vorba de arme nucleare, va trebui să existe o lovitură preventivă”. 

Anterior, Medvedev, un aliat cheie al lui Vladimir Putin, a declarat că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani. 

Fostul președinte este cunoscut pentru avertismentele sale frecvente și înfricoșătoare la adresa Occidentului, văzute ca un efort de a descuraja sprijinul continuu oferit Kievului.

Update 09:00. Ucraina a doborât 10 rachete și peste 20 de drone lansate de Rusia în atacurile din timpul nopții asupra capitalei Kiev, a orașului Dnipro și a regiunilor din est, au declarat oficialii ucraineni. 

Moscova și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra Ucrainei în această lună, vizând în principal instalațiile de logistică și infrastructură înaintea unei contraofensive ucrainene așteptate. 

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 10 rachete trase din Marea Caspică, 23 de drone Shahed de fabricație iraniană și două drone de recunoaștere. 

De asemenea, autoritățile ucrainene au spus că un total de 17 rachete și 31 de drone au fost lansate în timpul atacurilor, care au început în jurul orei 22:00 și au continuat până la ora 5:00 în această dimineață. 

Mai multe drone și mai multe rachete au lovit ținte în regiunile Harkov și Dnipropetrovsk, au declarat oficialii. Nu există date cu privire la eventuale victime. 

"A fost o noapte foarte grea. Inamicul a lansat un atac în masă asupra regiunii, cu rachete și drone", a declarat Serhiy Lysak, guvernatorul regional Dnipropetrovsk, pe Telegram. „Dnipro a suferit”. 

Lysak a spus că mai multe case, mașini și companii private, inclusiv o companie de transport și o benzinărie, au fost avariate. 

Oficialii de la Kiev au declarat că acoperișul unui centru comercial, o casă și mai multe mașini au fost avariate. 

Guvernatorul regiunii Harkov a raportat, de asemenea, pagube la mai multe case și instalații industriale, scrie SkyNews.

SUA insistă că Ucraina nu trebuie să utilizeze armament american pe teritoriul Rusiei

Statele Unite au cerut de mult timp Ucrainei să nu utilizeze armament american în atacuri comise pe teritoriul Rusiei, afirmă generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme de la Washington, pe fondul acuzaţiilor formulate de Moscova după incursiunea în regiunea Belgorod.

"Regula stabilită cu ucrainenii este să nu utilizeze echipamente furnizate de SUA pentru a comite atacuri în spaţiul geografic al Rusiei", a declarat generalul Mark Milley la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfăşurată prin videoconferinţă.

Mark Milley a precizat, potrivit agenţiei Reuters, că a cerut Comandamentului SUA din Europa să verifice imaginile apărute în mediile online pentru a stabili dacă Ucraina a folosit echipamente militare americane în atacurile din regiunea rusă Belgorod.

Mark Milley a atras atenţia că este improbabil ca forţele militare ucrainene să reuşească eliberarea în scurt timp a zonelor ocupate de armata rusă. "Obiectivele strategice ale Ucrainei se referă la eliberarea întregii ţări. Acest lucru poate fi îndeplinit din punct de vedere militar, dar probabil că nu în termen scurt", a subliniat şeful Statului Major Interarme din SUA. Referindu-se la cererea Ucrainei de a primi avioane de vânătoare F-16, Mark Milley a subliniat că acestea nu sunt "arme-minune", conform site-ului Tagesschau.de.

Administraţia de la Washington a anunţat că analizează informaţiile despre presupusa utilizare a unor vehicule militare de provenienţă americană în atacuri comise pe teritoriul Rusiei. "Verificăm informaţiile despre posibila utilizare a echipamentelor şi vehiculelor americane. Noi le-am transmis foarte clar ucrainenilor că nu susţinem folosirea de echipamente americane pentru atacuri în interiorul Rusiei", a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

Combatanţi pro-ucraineni au pătruns luni pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Însă combatanţii au pătruns în Rusia dinspre Ucraina şi, potrivit unor surse citate de cotidianul The Guardian, în cursul incursiunii au fost observate vehicule militare de fabricaţie americană, inclusiv de tip Humvee şi Maxxpro. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în urma atacurilor comise de grupul pro-ucrainean în regiunea Belgorod, potrivit autorităţilor ruse. Administraţia de la Moscova a anunţat marţi respingerea incursiunii militare ucrainene, precizând că aproximativ 70 de combatanţi ucraineni au fost eliminaţi.

Potrivit unor oficiali citaţi de postul BBC News, liderii occidentali sunt îngrijoraţi de atacurile comise pe teritoriul rus, temându-se de escaladarea conflictului între NATO şi Rusia. Armata Rusiei va riposta "extrem de dur" dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene pe teritoriul rus, a avertizat miercuri ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu.

Război în Ucraina, 25 mai | Combatanţii Wagner au început predarea controlului pozițiilor din Bahmut către armata rusă

Război în Ucraina, 24 mai | Zece mii de pușcăriași înrolați de Wagner au murit la Bahmut. Informația a fost confirmată de Evgheni Prigojin

Război în Ucraina, 23 mai | Atac cu dronă într-o regiune din Rusia | Viktor Orban: ”Ucraina nu poate câștiga războiul”

Război în Ucraina, 22 mai | Rusia instituie măsuri militare speciale în Belgorod

Război în Ucraina, 21 mai | Zelenski i-a dat asigurări lui Joe Biden că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close