Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 454. Atac cu dronă într-o regiune din Rusia | Viktor Orban: ”Ucraina nu poate câștiga războiul”

Război în Ucraina, ziua 454. Atac cu dronă într-o regiune din Rusia | Viktor Orban: ”Ucraina nu poate câștiga războiul”

Andreea Ştefan
13 minute de citit Publicat la 21:18 23 Mai 2023 Modificat la 21:19 23 Mai 2023
R?zboi 230523
Sursa foto: hepta / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atac cu dronă într-o regiune rusă situată la frontiera cu Ucraina
  • Rusia a anulat starea operaţională antiteroristă instituită în regiunea Belgorod
  • Uniunea Europeană a transferat încă 1,5 miliarde de euro Ucrainei
  • Stoltenberg insistă că NATO nu este parte a conflictului ucrainean
  • În timpul "operațiunii antiteroriste" din Belgorod, Putin a premiat "ruși proeminenți" cu realizări în cultură, cosmonautică și educație
  • După Turcia, Ungaria își reconfirmă opoziția la aderarea Suediei la NATO
  • Volodimir Zelenski a vizitat trupele ucrainene de pe frontul din Donețk
  • Mircea Geoană: NATO își intensifică sprijinul pentru partenerii în pericol din cauza agresiunii Rusiei
  • Un oficial ucrainean spune că luptele scad în intensitate în Bahmut
  • Guvernator: Rusia a început o "operațiune antiteroristă" în Belgorod după atacuri atribuite "sabotorilor" din Ucraina 
  • Rusia evacuează civilii din Belgorod, după atacuri atribuite Ucrainei
  • Germania a știut cu două săptămâni înainte că Rusia va ataca Ucraina
  • Danemarca vrea să găzduiască în luna iulie un summit pentru oprirea războiului din Ucraina
  • Guvernatorul regiunii ruse Belgorod acuză Ucraina că a lansat noi bombardamente asupra unor ținte civile
  • Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la alimentarea externă cu energie electrică

Update 21:00 Trei localităţi din regiunea rusă Kursk, situată la frontiera cu Ucraina, au rămas fără electricitate în urma unui atac cu dronă, un incident care intervine după incursiunea militară ucraineană din regiunea Belgorod, soldată cu moartea unui civil rus şi rănirea altora.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a anunţat marţi seară că trei localităţi sunt fără electricitate după ce o dronă a atacat linii de înaltă tensiune. "Lucrările de remediere a daunelor sunt în curs. Nu a fost nimeni rănit", a declarat Roman Starovoit, citat de agenţia Reuters.

Rusia atribuie serviciilor ucrainene atacurile comise în regiunile ruse situate la frontiera cu Ucraina, dar Kievul neagă implicarea.

În regiunea Belgorod, un civil rus a fost ucis, iar alţi aproximativ zece au fost răniţi în urma atacurilor comise luni de un grup pro-ucrainean, conform cotidianului Le Monde. Administraţia Rusiei a anunţat respingerea incursiunii militare ucrainene, precizând că aproximativ 70 de combatanţi ucraineni au fost eliminaţi. Ucraina nu a făcut niciun comentariu despre eşecul operaţiunii, iar informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Kievul a susţinut luni, fără a oferi dovezi, că incursiunea pe teritoriul Rusiei a fost organizată de un grup insurgent rus.

Update 20:30 O instanţă judiciară din Rusia a prelungit marţi, până pe 30 august, detenţia preventivă a jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în martie sub acuzaţia de spionaj, informează agenţia Reuters.

Evan Gershkovich a fost audiat la Tribunalul Lefortovo din Moscova, care a decis prelungirea detenţiei preventive până pe 30 august. Conform postului de televiziune CNN, la audieri au fost prezenţi şi părinţii jurnalistului publicaţiei The Wall Street Journal.

Evan Gershkovich şi redacţia The Wall Street Journal au negat acuzaţiile de spionaj. Preşedintele SUA, Joseph Biden, a catalogat ilegală arestarea jurnalistului american de către autorităţile ruse.

Evan Gershkovich a fost arestat de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) pe 29 martie, în oraşul rus Ekaterinburg, sub acuzaţia că ar fi colectat informaţii despre obiective militare. Jurnalistul american riscă până la 20 de ani de închisoare.

Update 19:30 Italia intenționează să impună restricții sportivilor din Rusia și Belarus care vor putea participa la Campionatele Mondiale de scrimă de la Milano din iulie, a declarat marți șeful Comitetului Național Olimpic (CONI).

Campioana Olimpică Sofia Pozdniakova, fiica președintelui Comitetului Olimpic Rus, va fi una dintre cei care se vor confrunta cu excluderea în cadrul restricțiilor, care sunt determinate de sfatul guvernului italian.

Doar 11 sportivi din aceste țări sunt așteptați să participe, față de o cifră inițială de 39 care se înregistraseră, iar aceștia vor trebui să concureze ca neutri, în conformitate cu orientările Comitetului Olimpic Internațional (CIO).

"Ei nu vor avea steaguri, numele țării, imnul și nici echipamentul național și vor fi obligați să nu facă declarații de susținere a războiului", a declarat președintele CONI, Giovanni Malago, pentru presa italiană, referindu-se la conflictul din Ucraina.

Sportivii nu vor putea concura în probele pe echipe și niciunul care are legături cu echipele militare nu va fi admis, a adăugat el.

Pozdniakova este afiliată la Clubul Sportiv Central al Armatei (CSKA) din Moscova.

Update 18:50 Administraţia de la Moscova a anulat, marţi, starea operaţională "antiteroristă" din regiunea rusă Belgorod, care fusese instituită luni, în contextul incursiunii unui grup de luptători ucraineni.

"A fost luată decizia anulării regimului operaţional antiterorist pe teritoriul regiunii Belgorod", a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, citat de cotidianul Le Monde.

Anterior, Administraţia Rusiei a anunţat respingerea incursiunii militare ucrainene din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, precizând că aproximativ 70 de combatanţi ucraineni au fost eliminaţi.

Ucraina nu a făcut niciun comentariu despre eşecul operaţiunii, iar informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Kievul a susţinut luni, fără a oferi dovezi, că incursiunea pe teritoriul Rusiei a fost organizată de un grup insurgent rus.

Update 18:00 Ucraina nu poate câştiga războiul cu Rusia, a declarat, marţi, premierul Ungariei, Viktor Orban, pledând pentru negocieri între Kiev şi Moscova în vederea unui armistiţiu şi pentru reconfigurarea arhitecturii de securitate a Europei.

"La nivel emoţional, este tragic, iar inimile noastre sunt alături de Ucraina. Acest război este un eşec al diplomaţiei şi nu ar fi trebuit să se producă niciodată. Întrebarea centrală nu este cine a invadat pe cine, ci cum pot fi salvate vieţile pierdute dacă acest război continuă", a declarat Viktor Orban, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg la Forumul Economic din Qatar.

Premierul Ungariei a subliniat că înţelege "suferinţa" poporului ucrainean, dar a notat că armata ucraineană "nu are nicio şansă de a câştiga războiul" cu Rusia.

Viktor Orban cere negocieri pentru un armistiţiu imediat în Ucraina şi analizarea posibilităţii configurării unei noi "arhitecturi de securitate a continentului european", potrivit agenţiei de presă MTI.

Poziţia Ungariei diferă de cea a principalelor state europene, care oferă Ucrainei asistenţă militară masivă pentru a respinge invazia militară rusă. Viktor Orban menţine relaţiile cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în pofida sancţiunilor masive impuse de Uniunea Europeană şi de Grupul G7.

Update 17:00 Uniunea Europeană a transferat Ucrainei încă o tranşă de 1,5 miliarde de euro, în cadrul planului de asistenţă macrofinanciară, anunţă Comisia Europeană, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Aceasta este a patra tranşă acordată Ucrainei anul acesta de către Comisia Europeană, în cadrul programului de asistenţă macrofinanciară de până la 18 miliarde de euro.

"De la începutul acestui an, Uniunea Europeană a transferat deja Ucrainei 7,5 miliarde de euro", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

"Aceste fonduri au rolul de a acoperi necesităţile financiare imediate ale Ucrainei", a subliniat preşedintele Comisiei Europene.

Update 16:30 Alianţa Nord-Atlantică nu este parte a conflictului din Ucraina, a susţinut marţi secretarul general al NATO, justificând instruirea piloţilor militari ucraineni prin necesitatea de a sprijini dreptul Kievului la "autoapărare".

"Ucraina are dreptul la autoapărare. Noi ajutăm Ucraina să îşi susţină acel drept. Acest lucru nu face Alianţa Nord-Atlantică sau statele membre NATO părţi în conflict", a afirmat Jens Stoltenberg, citat de agenţia Reuters.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat că susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni. În plus, Washingtonul nu se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei de către ţări europene.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a afirmat marţi că unele state europene au iniţiat deja instruirea piloţilor militari ucraineni. "Mă bucur că, în sfârşit, a început instruirea piloţilor pe avioane F-16 în mai multe ţări europene", a afirmat Borrell, oferind ca exemplu Polonia, potrivit site-ului Tagesschau.de.

Ministerul rus de Externe a avertizat, sâmbătă, că vor apărea "riscuri enorme" dacă statele occidentale vor furniza Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16.

Update 15:00 Autoritățile ruse au anunțat declanșarea unei "operațiuni antiteroriste" în regiunea Belgorod, vizată de mai multe atacuri terestre și din aer în ultimele ore.

Operațiunea continua, marți, la ora publicării acestei actualizări.

Locuitorii din așezările vizate de atacuri în Belgorod au fost relocați în alte zone, în timp ce autoritățile continuă "curățarea teritoriului" după o incursiune a unor "sabotori" din Ucraina, potrivit guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. 

Acesta a acuzat forțele armate ucrainene că au efectuat, luni, zeci de bombardamente și au lansat dispozitive explozive cu ajutorul dronelor, operațiuni în urma cărora 12 civili au fost răniți.

Însă aceste atacuri au fost revendicate de Legiunea "Libertatea Rusiei" și de "Corpul voluntarilor ruși", care se autodescriu drept grupuri de voluntari ruși anti-Putin, care sprijină armata ucraineană.

Tot marți, președintele rus Vladimir Putin a participat la Kremlin la o ceremonie de decernare a unor premii de stat pentru realizări în diverse domenii.

Potrivit serviciului de presă al șefului statului, evenimentul a fost găzduit în Sala Sfânta Ecaterina a palatului prezidențial. Televiziunea rusă a prezentat imagini de la ceremonia de premiere.

"Au fost recunoscute realizările unor cetățeni ruși proeminenți în domeniile culturii, cosmonauticii și educației, precum și într-o serie de alte domenii", a precizat Kremlinul.

Update 14:40 Relațiile dintre Ungaria şi Suedia trebuie să se îmbunătățească înainte de a fi aprobată candidatura la NATO a statului nordic.

Premierul ungar Viktor Orban a făcut, marți, o declarație în acest sens, relatează presa internațională.

"Relațiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt teribil de greșite. Nu vrem să importăm conflicte în NATO", a spus Orban, în marja unui forum economic.

Finlanda și Suedia au solicitat, anul trecut, să adere la NATO ca reacție la invazia rusă din Ucraina.

Procesul a fost temporizat și blocat de Turcia şi Ungaria, state ale căror relații cordiale cu Kremlinul sunt de largă notorietate.

Ankara a acuzat Suedia de pasivitate în fața teroriștilor kurzi refugiați în această țară și a cerut guvernului suedez extrădarea acestora.

Finlanda a devenit, la începutul lunii aprilie, al 31-lea membru al Alianței Nord-Atlantice.

Următorul summit al NATO va avea loc în perioada 11-12 iulie, în capitala lituaniană Vilnius.

Update14:00 Volodimir Zelenski a vizitat trupele de pe linia frontului din estul Ucrainei.

Vizita președintelui ucrainean a fost ocazionată de marcarea Zilei Naționale a Marinei ucrainene.

Într-o postare citată de CNN se precizează că Zelenski a vizitat personalul militar de pe linia de apărare Vugledar-Mariinka din regiunea Donețk și a decernat mai multe distincții de stat pentru curaj și bravură luptătorilor de acolo.

"În fiecare zi pe câmpul de luptă, pușcașii marini ucraineni demonstrează că sunt o forță care distruge inamicul, eliberează pământurile ucrainene și îndeplinește cele mai dificile sarcini, în cele mai dificile condiții", a spus președintele ucrainean.

Vizita lui Zelenski pe frontul din est vine după o serie de călătorii în străinătate, întreprinse săptămâna trecută.

El a obținut promisiuni de consolidare a sprijinului militar pentru Ucraina în timpul unor vizite în Italia, Germania, Franța și Marea Britanie.

De asemenea, Volodimir Zelenski a participat la summitul G7 din Japonia pentru a face apel la statele dezvoltate să rămână unite împotriva agresiunii rusești.

Update 13:00 Alianța Nord-Atlantică își intensifică sprijinul pentru partenerii în pericol din cauza agresiunii Rusiei.

Mesajul a fost transmis de Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un discurs susținut în deschiderea lucrărilor Adunării Parlamentare a NATO, care se desfășoară la Luxemburg.

"Sprijinim Georgia, Moldova şi Bosnia şi Herțegovina în domenii precum cel cibernetic, gestionarea crizelor și comunicații sigure. Partenerii noștri din sud se confruntă cu provocări complexe şi ample, inclusiv deteriorarea situației de securitate, prezența grupurilor teroriste, migrația nereglementată şi influența malignă. Consolidarea capacităților de apărare contribuie la consolidarea rezilienței partenerilor noștri şi, prin urmare, consolidează, de asemenea, securitatea Alianței", a spus Geoană.

Potrivit acestuia, este nevoie ca aliații să intensifice finanțarea în acest domeniu pentru a realiza proiectele solicitate de partenerii NATO, întrucât există în continuare importante lacune de finanțare, iar ambiția ar trebui să fie de a le închide până la summitul NATO din 11 - 12 iulie, de la Vilnius.

"Una dintre lecțiile învățate în Ucraina este importanța acordării de sprijin partenerilor cât mai curând, în loc de mai târziu", a insistat Mircea Geoană

Update 12:00 Forțele ucrainene controlează în continuare marginea de sud-vest a orașului Bahmut, iar luptele din oraș au scăzut.

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Ganna Maliar.

"Trupele noastre controlează periferia sud-vestică a orașului, în zona avionului", a spus ea, cu referire la resturile unui monument aviatic compus dintr-un MiG-17 dezafectat, amplasat în Piața Drujba din localitate.

Mailar a mai scris pe Telegram că forțele Kievului au făcut unele progrese pe flancurile de la nord și sud de Bahmut.

Update 10:00 O "operațiune antiteroristă" a fost declanșată în regiunea Belgorod din sud-vestul Rusiei, potrivit celor comunicate de guvernatorul Viaceslav Gladkov.

"Ministerul Apărării continuă să curețe zona cu ajutorul agențiilor de aplicare a legii. Toate acțiunile necesare sunt întreprinse de forțele de securitate. Așteptăm finalizarea operațiunii antiteroriste care a fost anunțată ieri. Voi încerca să actualizez informațiile pentru dumneavoastră cât mai repede posibil", a scris Gladkov (foto), marți, pe Telegram, potrivit CNN.

Anterior, acest oficial rus a anunțat că regiunea Belgorod a fost atacată cu drone în cursul nopții.

El a precizat că a fost vizată localitatea Graivoron, unde două case ar fi fost lovite de bombe lansate din vehiculele fără pilot, și a indicat atacuri și în satul Borisovka, unde dronele ar fi țintit o clădire administrativă și o locuință.

Atacurile nu s-au soldat cu victime, a menționat guvernatorul rus.

Ucraina nu a revendicat aceste operațiuni, notează CNN.

Update 09:00 Rusia evacuează populația din regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina.

Măsura vine în contextul ultimelor atacuri pe care autoritățile ruse locale le atribuie Ucrainei, relatează Antena 3 CNN.

Astfel, în urma unor incursiuni ale unor grupuri pro-ucrainene, administrația de la Moscova a instituit "starea operațională antiteroristă" în regiunea rusă, urmând să fie aplicate măsuri militare speciale de securitate.

Un anunț în acest sens a fost făcut de guvernatorul din Belgorod.

În urma atacurilor, cel puțin șase persoane au fost rănite, susține partea rusă.

Administrația de la Kiev afirmă însă că atacurile din regiunea Belgorod sunt opera unui grup insurgent rus.

Update 08:00 La mai bine de un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, nu sunt semne că poziția la putere a președintelui Vladimir Putin ar fi slăbită, estimează BND, Serviciului secret al Germaniei.

Potrivit șefului BND, Bruno Kahl, nu există fisuri vizibile în sistemul condus de Putin.

Rusia încă are capacitatea de a purta război pe termen lung, cu soldații recent recrutați, acest lucru fiind valabil și în cazul armamentului şi muniției, spune el.

Kahl a fost întrebat când a ştiut în mod exact BND că Rusia va ataca Ucraina.

"Cu aproximativ 14 zile înainte de începerea războiului am detectat și fenomene care nu puteau fi interpretate în alt mod", a răspuns el.

Rusia a lansat invazia pe scară largă pe 24 februarie 2022.

Liderul de la Kremlin a luat această decizie luând în considerare mai multe aspecte, care nu au constat în numărarea rachetelor sau a tancurilor, a mai precizat şeful BND.

Update 00:01 Un politician rus care s-ar fi exprimat în mod critic la adresa invaziei ruse în Ucraina a murit în weekend.

Este cel mai recent deces al unei persoane din aparatul de putere de la Moscova, în contextul în care presa internațională a relatat despre un lung șir de morți suspecte consemnate printre politicienii și oligarhii ruși, de când a început războiului.

Ministerul rus al Științei și Învățământului Superior a confirmat că ministrul adjunct Piotr Kucerenko, în vârstă de 46 de ani, a murit sâmbătă.

Potrivit ministerului, Kucerenko s-ar fi îmbolnăvit în timp ce se afla la bordul unui avion care transporta acasă delegați ruși după o călătorie de afaceri în Cuba.

Avionul a efectuat o aterizare de urgență în sudul Rusiei, dar medicii nu l-au putut salva pe ministrul adjunct, a precizat instituția citată.

Familia lui Kucerenko a declarat că moartea acestuia ar fi putut fi cauzată de o afecțiune cardiacă.

Miercuri va avea loc o expertiză medico-legală menită să clarifice cauzele decesului.

Război în Ucraina, 22 mai | Rusia instituie măsuri militare speciale în Belgorod

Război în Ucraina, 21 mai | Zelenski i-a dat asigurări lui Joe Biden că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc

Război în Ucraina, 20 mai | Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă, în Bahmut, şi au avansat considerabil pe flancuri

Război în Ucraina, 19 mai | Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina

Război în Ucraina, 18 mai | Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse

×
Etichete: Război Ucraina
x close