Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 453. Rusia instituie măsuri militare speciale în Belgorod

Război în Ucraina, ziua 453. Rusia instituie măsuri militare speciale în Belgorod

Redacția Antena 3 CNN
14 minute de citit Publicat la 21:07 22 Mai 2023 Modificat la 23:00 22 Mai 2023
razboi rusia ucraina 22 mai 2023
Război în Ucraina, ziua 453. Miniștrii de Externe din UE, întâlnire la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Ucraina Sursa foto: Hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia evacuează civilii din Belgorod, în contextul confruntărilor militare
  • Danemarca vrea să găzduiască în luna iulie un summit pentru oprirea războiului din Ucraina
  • Guvernatorul regiunii ruse Belgorod acuză Ucraina că a lansat noi bombardamente asupra unor ținte civile
  • Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la alimentarea externă cu energie electrică
  • Evgheni Prigojin a anunțat când își retrage mercenarii din Bahmut
  • Baza: Limuzina lui Kirill a spulberat o mașină, la Moscova. Patriarhia Moscovei neagă că ar fi vorba de automobilul patriarhului rus
  • Ucraina anunță că a doborât doar patru din cele 12 rachete trase de ruși în Dnipropetrovsk
  • Rusia: Centrala nucleară de la Zaporojie a trecut pe generatoare, după un incendiu în oraș
  • O femeie în culorile drapelului Ucrainei s-a stropit cu sânge fals, la festivalul de la Cannes
  • Rușii au făcut prăpăd la Dnipro, unde apărarea locală a doborât 15 drone și patru rachete de croazieră
  • Zelenski: "Eventuala dotare a Ucrainei cu F-16, un moment istoric pentru întreaga lume"
  • Armata ucraineană recunoaște că porțiunea pe care o mai controlează în Bahmut este "nesemnificativă"
  • Miniștrii de Externe din UE se întâlnesc pentru a discuta despre crizele din Ucraina și Sudan
  • Propaganda rusă: Ucraina pregătește drone înarmate cu țânțari infectați
  • Forțele ucrainene continuă să avanseze și să câștige teren pe flancurile din Bahmut 
  • Biden: Zelenski a dat asigurări că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc
  • MAE rus: Prezenţa lui Volodimir Zelenski la summitul G-7, un 'spectacol de propagandă'
  • Volodimir Zelenski: Oraşul Bahmut "nu este ocupat" de Rusia
  • Joe Biden la G7: Rusia a început acest război și i-ar putea pune capăt astăzi
  • Patru drone ale rușilor, doborâte, pe parcursul nopții, de ucraineni

Update 21:00 Autorităţile ruse au iniţiat, luni după-amiază, evacuarea civililor din regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, unde au fost raportate incursiuni ale unor grupuri pro-ucrainene, informează cotidianul Le Monde.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat luni seară că populaţia va fi evacuată din zonele în care sunt combatanţi străini. "O parte parte a populaţiei a părăsit teritoriul, îi ajutăm cu mijloace de transport pe cei care au rămas", a afirmat Viaceslav Gladkov.

Administraţia de la Moscova a instituit, luni după-amiază, starea operaţională "antiteroristă" în regiunea rusă Belgorod, urmând să fie aplicate măsuri militare speciale de securitate în contextul incursiunii unui grup pro-ucrainean. "Pentru garantarea securităţii cetăţenilor din regiunea Belgorod, a fost instituită starea specială antiteroristă, cu măsuri speciale de securitate şi restricţii temporare", a declarat anterior guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov.

Autorităţile ruse au raportat, luni, o serie de atacuri ucrainene asupra unor localităţi din regiunea Belgorod, iar cel puţin şase persoane au fost rănite. "Un grup de recunoaştere şi sabotaj al forţelor ucrainene a intrat în districtul Graivoronski. Forţele militare ruse, în colaborare cu serviciile de frontieră, cu Garda Naţională rusă şi cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) iau măsurile necesare pentru eliminarea inamicului", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

În schimb, Administraţia de la Kiev susţine că atacurile din regiunea rusă Belgorod sunt opera unui grup insurgent rus. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Update 19:00 Administraţia de la Moscova a instituit, luni după-amiază, starea operaţională "antiteroristă" în regiunea rusă Belgorod, urmând să fie aplicate măsuri militare speciale de securitate în contextul incursiunii unui grup pro-ucrainean.

"Pentru garantarea securităţii cetăţenilor din regiunea Belgorod, a fost instituită starea specială antiteroristă, cu măsuri speciale de securitate şi restricţii temporare", a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov.

Autorităţile regionale vor fi coordonate direct de Serviciul Federal de Securitate (FSB) şi vor institui filtre de securitate, vor intercepta telecomunicaţiile şi vor lansa operaţiuni antiteroriste, conform agenţiei Interfax şi cotidianului Le Monde.

Autorităţile ruse au raportat, luni, o serie de atacuri ucrainene asupra unor localităţi din regiunea Belgorod, iar cel puţin şase persoane au fost rănite. "Un grup de recunoaştere şi sabotaj al forţelor ucrainene a intrat în districtul Graivoronski. Forţele militare ruse, în colaborare cu serviciile de frontieră, cu Garda Naţională rusă şi cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) iau măsurile necesare pentru eliminarea inamicului", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

În schimb, Administraţia de la Kiev a transmis că atacurile din regiunea rusă Belgorod sunt opera unui grup insurgent rus. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Update 18:00 Cel puţin şase persoane au fost rănite, luni, în urma atacurilor comise de un grup pro-ucrainean în regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, informează cotidianul Le Monde.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că două persoane au fost rănite în atacuri asupra localităţii Glatovo, trei în districtul Graivoronski şi una în localitatea Zamostie.

Autorităţile ruse au anunţat că incursiunea grupului pro-ucrainean este în curs în aceste zone. Luni dimineaţă, au fost raportate presupuse atacuri ucrainene asupra unor poziţii ruse din regiunea Belgorod.

"Un grup de recunoaştere şi sabotaj al forţelor ucrainene a intrat în districtul Graivoronski. Forţele militare ruse, în colaborare cu serviciile de frontieră, cu Garda Naţională rusă şi cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) iau măsurile necesare pentru eliminarea inamicului", a declarat Viaceslav Gladkov.

În schimb, Administraţia de la Kiev a transmis că atacurile din regiunea rusă Belgorod sunt opera unui grup paramilitar rus. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Update 16:00 Autorităţile ruse au raportat, luni, prezenţa unui grup ucrainean care ar încerca să comită acte de sabotaj în regiunea Belgorod. Ucraina contrazice, susținând că atacurile sunt opera unui grup paramilitar rus.

"Un grup de recunoaştere şi sabotaj al forţelor ucrainene a intrat în districtul Graivoronski. Forţele militare ruse, în colaborare cu serviciile de frontieră, cu Garda Naţională rusă şi cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) iau măsurile necesare pentru eliminarea inamicului", a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod.

Ucraina susţine că atacurile din Belgorod sunt comise de un grup insurgent rus.

Administraţia de la Kiev a transmis, luni după-amiază, că atacurile din regiunea rusă Belgorod sunt opera unui grup paramilitar rus. Andrii Jusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului ucrainean de informaţii militare, a declarat că membrii unui grup paramilitar rus au reuşit să pătrundă în regiunea Belgorod.

Legiunea Corpului Voluntarilor Ruşi (RVK), un grup insurgent format din etnici ruşi fugiţi în Ucraina, a susţinut luni că a reuşit "eliberarea localităţii Kozinca" din regiunea rusă Belgorod. Informaţiile nu pot fi confirmate din alte surse.

Kremlinul a anunţat că preşedintele Vladimir Putin a fost informat despre incursiunea de pe teritoriul Rusiei.

"Ministerul Apărării, Serviciul Federal de Securitate şi Gărzile de Frontieră l-au informat pe preşedinte; sunt în curs operaţiuni de eliminare a grupului de sabotaj", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, subliniind că incursiunea are rolul "deturnării atenţiei de la situaţia din Bahmut", oraş ucrainean ocupat în cea mai mare parte de trupele ruse.

Update 14:35 Danemarca intenționează să găzduiască un summit în luna iulie în cadrul căruia participanții să găsească o soluție pentru încetarea războiului din Ucraina.

O declarație în acest sens a fost făcută, luni, de ministrul danez de Externe, Lars Lokke Rasmussen.

"Ar fi minunat dacă Ucraina ar considera că a sosit momentul să aibă o astfel de întâlnire", a spus ministrul danez.

Pe măsură ce războiul continuă, tot mai multe țări au sugerat Ucrainei și Rusiei întâlniri sau planuri de pace în încercarea de a pune capăt luptelor.

China a întocmit un document în 12 puncte, Papa Francisc a anunțat că va trimite reprezentanți pentru a negocia iar Africa de Sud urmează să conducă o misiune de lideri de pe continent care se vor întâlni cu Volodimir Zelenski și cu Vladimir Putin.

Update 14:30 Guvernatorul regiunii Belgorod susține că teritorii ruse din apropierea graniței cu Ucraina au fost bombardată de forțele Kievului, luni dimineață. 

Viaceslav Gladkov a scris pe Telegram că districtul Graivoronski a fost bombardat începând cu ora locală 9.00.

El a adăugat că nu s-au înregistreat victime.

Satele Antonovka, Kozinka și Gora-Podol au fost lovite de obuze sau resturi, a precizat oficialul rus.

Mai devreme în cursul acestei luni, guvernatorul din Belgorod a declarat că două drone au explodat și s-au prăbușit într-o zonă rezidențială, fără să facă victime.

Update 13:30 Televiziunea de stat ucraineană relatează că alimentarea externă cu energie electrică a centralei nucleare Zaporojie a fost restabilită.

Anterior, surse ruse au anunțat, în cursul dimineții, că centrala a trecut pe alimentarea cu electricinate furnizată de generatoarele diesel de urgență, după o întrerupere a alimentării externe pe linia de 750 kV.

Un responsabil regional ucraninean a spus că întreruperea a fost provocată de "un incendiu în oraș", fără nicio legătură cu bombardamentele.

Update 13:00 Grupul de mercenari ruși Wagner a anunțat că forțele sale se vor retrage din orașul ucrainean Bahmut până la începutul lunii viitoare.

Anunțată inițial în weekend, retragerea a fost reconfirmată, luni, de șeful Wagner, Evgheni Prigojin.

Acesta a arătat că mercenarii săi își vor ceda pozițiile armatei regulate ruse.

Sâmbătă, Wagner a revendicat capturarea completă a orașului Bahmut, asediat de zece luni și transformat în ruine. Președintele rus Vladimir Putin a salutat acest anunț.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a admis că trupele sale mai controlează doar o parte "insignifiantă" din oraș, dar a susținut că forțele de apărare continuă să avanseze pe flancuri.

Update 12:30 Limuzina patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, a fost implicată într-un accident la Moscova, la primele ore ale dimineții de luni.

O persoană a fost rănită în urma accidentului, potrivit presei ruse.

În imaginile postate pe rețelele de socializare se vede cum vehiculul lui Kiril, o limuzină a brandului de lux rusesc "Aurus", are avarii serioase la partea din față iar mai mulți bărbați în costume încearcă să o acopere cu o prelată, sub protecția unor polițiști.

Cealaltă mașină, un Volvo, are avarii pe partea șoferului. Se observă că airbagul s-a declanșat la impact.

Nu a fost clar imediat dacă la momentul accidentului patriarhul Kirill se afla în mașină.

Impactul s-a produs la ora locală 6:30, la intersecția bulevardului Prospekt Mira cu strada Bolnicinîi, potrivit informațiilor de pe canalul Telegram "Baza", cunoscut ca fiind apropiat instituțiilor ruse de aplicare a legii.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum automobilul Volvo se deplasează lent, înainte de a fi lovit puternic, din stânga, de limuzina Aurus, care circula cu viteză mare.

Patriarhul rus Kirill este un binecunoscut susținător al Kremlinului și al războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

Mai multe surse ruse au acreditat, de-a lungul timpului, ideea că patriarhul are un grad înalt în Serviciul de Securitate rus FSB, succesorul KGB.

Update 11:30 Apar noi detalii despre atacul masiv efectuat de armata rusă asupra orașului Dnipro din Ucraina.

Situat în zona de centru-est a țării, acest oraș avea circa 1 milion de locuitori înainte de invazia rusă.

Dnipro se află la 125 de kilometri de actuala linie a frontului. 

În timpul atacului nocturn din noaptea de duminică spre luni, Rusia a lansat 16 rachete de diferite tipuri şi 20 de drone Shahed, potrivit unui comunicat postat pe Facebook de armata ucraineană.

Conform documentului, apărarea antiaeriană a distrus "patru rachete de croazieră Kh-101/Kh-555" şi toate cele 20 de drone". 

Armata ucraineană nu precizat însă ce s-a întâmplat cu celelalte 12 rachete și care au fost eventualele victime și pagube materiale produse de acestea.

Primarul din Dnipro, Boris Filatov, a scris pe Telegram că "de la începutul războiului, nu au mai fost niciodată bombardamente de o asemenea amploare asupra orașului".

La rândul său, Serghei Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a spus că raidul rusesc s-a soldat cu rănirea a șapte persoane.

De la începutul lunii mai, Rusia și-a înmulțit bombardamentele în timpul nopții, în special asupra Kievului.

Ucraina susține că apărarea sa antiaeriană, întărită de ajutorul militar occidental, doboară majoritatea dronelor și rachetelor ruse.

Update 10:30 O femeie îmbrăcată în haine de culorile drapelului Ucrainei a provocat o scenă șocantă pe covorul roșu al festivalului de la Cannes.

Femeia s-a așezat în zona din mijloc a treptelor, a scos pachete cu sânge fals şi le-a rupt deasupra capului, relatează Antena 3 CNN.

Incidentul a avut loc duminică seară, înainte de proiecția în afara competiției a filmului "Acide" al regizorului francez Just Philippot.

Agenții de securitate au intervenit rapid şi au evacuat-o pe femeie.

Update 09:30 Generatoarele furnizează electricitate centralei nucleare Zaporojie, după ce alimentarea externă a complexului atomo-electric a fost întreruptă.

Anunțul a fost făcut, luni, de compania rusă de stat rusă pentru energie nucleară, Rosatom.

"Ca urmare a deconectării liniei de înaltă tensiune de 750 kV, centrala nucleară a pierdut alimentarea externă cu energie electrică. Energia auxiliară este furnizată de generatoare diesel. Motivul deconectării liniei de alimentare este în curs de investigare", a postat Rosatom pe Telegram.

Conform sursei citate, nivelul de radiații în perimetrul centralei, în zona de protecție sanitară și în zona de observare este normal.

Iuri Malașko, guvernatorul ucrainean al regiunii, a declarat că a avut loc un incendiu la una dintre instalațiile din oraș, din cauza unei supraîncărcări a sistemului energetic. El a arătat că întreruperea alimentarii cu electricitate a centralei nu a fost provocată de bombardamente.

Centrala Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, este sub controlul forțelor rusești, dar este operată în mare parte de personal ucrainean.

La începutul acestei luni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a descris situația de acolo ca fiind "din ce în ce mai imprevizibilă", după ce Moscova a ordonat evacuarea rezidenților din zonele ocupate în apropierea instalației nucleare.

La începutul zilei de luni, un oficial ucrainean a declarat că tehnicienii lucrează pentru a restabili alimentarea cu energie electrică a centralei.

Update 09:00 Update 09:00 Mai multe explozii au fost semnalate în noaptea de duminică spre luni în orașul ucrainean Dnipro, precum și în zonele Zaporojie și Harkov după ce, la ora 3:48, a fost activată o alertă de raid aerian la nivel național.

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul din Dnipro, Serghei Lisak, a declarat că, "mulțumită forțelor de apărare", orașul a rezistat atacului.

Ulterior, el a precizat că 15 drone și patru rachete de croazieră au fost doborâte deasupra regiunii. Opt persoane au fost rănite, dintre care trei au fost transportate la spital, a precizat acest oficial.

El a mai menționat și faptul că au fost distruse sau avariate zeci de vehicule, precum și nouă clădiri rezidențiale, mai multe case particulare, magazine, o grădiniță și clădiri administrative.

Anterior, în cursul nopții de duminică, orașul-port Odesa a fost, la rândul său, lovit de drone de luptă rusești.

Update 08:30 Eventuala dotare a Ucrainei cu aparate de luptă F-16 va constitui "un moment istoric pentru Europa și pentru întreaga lume", susține președintele Volodimir Zelenski

Posibilitatea a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Comandamentului Aerian al Forțelor Armate Ucrainene.

La finele săptămânii trecute, Volodimir Zelenski a participat în Japonia la reuniunea liderilor G7, grupul celor mai dezvoltate state din lume.

La G7, președintele american Joe Biden a fost cel care a alimentat optimismul ucrainenilor.

El a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina, dar și permisiunea acordată de Statele Unite aliaților, de a furniza Kievului aparate F-16.

Deocamdată, în planul declarațiilor publice, susținătorii occidentali ai Ucrainei au anunțat că vor contribui la instruirea piloților ucraineni pe astfel de avioane.

Update 08:00 Comandantul armatei ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că zona pe care luptătorii Kievului încă o revendică în interiorul orașului Bahmut este "nesemnificativă".

Teritoriul controlat este situat la marginea cea mai de vest a orașului, menționează, la rândul său, ministrului adjunct ucrainean al Apărării.

Pe de altă parte, cei doi oficiali spun că trupele ucrainene au făcut progrese semnificative în suburbii și în alte zone aflate imediat în afara orașului.

Generalul Sîrski a declarat că trupele sale au avansat de-a lungul flancurilor Bahmut și se apropie acum de "încercuirea tactică" a localității.

La Moscova, președintele rus Vladimir Putin a salutat anunțul grupului de mercenari Wagner, care a revendicat în weekend "finalizarea operațiunii de eliberare" la Bahmut.

Pe de altă parte, oficialii ruși nu au reacționat imediat la faptul că Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari, a spus că oamenii săi vor părăsi linia frontului din estul Ucrainei în data de 25 mai.

Update 00:01 Miniștrii de Externe din UE se întâlnesc luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre crizele din Ucraina și Sudan. La întâlnire va participa și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit Ministerului de Externe din România, miniștrii europeni vor avea „discuții aprofundate privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv situația din Cornul Africii.” 

„Discuțiile privind Cornul Africii au loc în contextul ultimelor evoluții în regiune, inclusiv în Sudan. Miniștrii europeni vor fi invitați să evalueze aceste evoluții, impactul acestora asupra stabilității regionale, precum și modalitățile de răspuns ale UE.

Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru eforturile diplomatice de outreach ale UE în plan regional și internațional, în special în contextul acutizării riscurilor de contagiune regională a crizei din Sudan și a posibilității extinderii influenței grupului Wagner în regiune”, a anunțat MAE.

De asemenea, oficialii europeni se vor referi la angajamentul UE față de Asia Centrală, evoluțiile din Tunisia și relația Armenia-Azerbaidjan.

Totodată, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii cu omologii lor din Balcanii de Vest „în continuarea practicii inițiate la reuniunea CAE din mai 2022 de a invita partenerii din regiune o dată pe an la discuțiile miniștrilor de externe europeni”.

Război în Ucraina, 21 mai | Zelenski i-a dat asigurări lui Joe Biden că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc

Război în Ucraina, 20 mai | Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă, în Bahmut, şi au avansat considerabil pe flancuri

Război în Ucraina, 19 mai | Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina

Război în Ucraina, 18 mai | Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse

Război în Ucraina, 17 mai Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni

×
Etichete: Război Ucraina
x close