Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 448. Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni

Război în Ucraina, ziua 448. Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni

Război în Ucraina, ziua 448. Moscova a dezminţit afirmaţiile Kievului potrivit cărora apărarea sa antiaeriană ar fi doborât şase rachete hipersonice ruseşti Kinjal într-un nou atac rus.

Război în Ucraina, ziua 448. Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni
Sursa foto: hepta / Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2023   •   21:11

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni
  • Armata ucraineană susține că a eliberat de ruși un teritoriu de 20 de kilometri pătrați în zona orașului Bahmut
  • Ucraina îi transmite emisarului chinez că o soluție de pace trebuie să respecte integritatea teritorială a țării
  • Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina. Aliații lasă SUA să tranșeze cererea Kievului
  • Un american care a făcut parte din Forțele Speciale ale SUA a fost ucis la Bahmut
  • Ultimul vas "acoperit" de acordul cerealier pe Marea Neagră a părăsit Ucraina
  • Ungaria confirmă că va continua să blocheze acordarea ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina
  • Ucrainenii susțin că sistemul antiaerian PATRIOT nu poate fi distrus de o rachetă Kinjal
  • Serviciul ucrainean de securitate, SBU, anchetează șase bloggeri din Kiev care ar fi dezvăluit pozițiie apărării antiaeriene
  • Rușii au bombardat masiv regiunile Donețk, Herson și Zaporojie
  • Rușii intensifică bombardamentele în regiunea Harkiv, folosind toate armele disponibile
  • Coreea de Sud semnează cu Ucraina un pachet de ajutor financiar de 130 milioane de dolari
  • Washingtonul recunoaște că un sistem Patriot a fost avariat în Ucraina în timpul raidului rusesc cu rachete
  • Șeful Curții Supreme din Ucraina, arestat pentru o presupusă mită de 3 milioane de dolari

Update 22:00 Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, iar altele sunt în stare gravă în urma unui atac cu rachete atribuit Rusiei produs în regiunea ucraineană Herson, iar alte cinci persoane au murit în urma atacurilor forţelor ucrainene, în Doneţk.

Un atac cu rachete a vizat localitatea Zelenivka, situată într-o zonă a regiunii Herson aflată sub control ucrainean, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin, citat de cotidianul Le Monde. Bilanţul preliminar al atacului atribuit forţelor militare ruse este de trei morţi, doi adulţi şi un copil. Alte două persoane sunt în stare gravă în urma atacului, potrivit autorităţilor ucrainene.

Pe de altă parte, în regiunea ucraineană Doneţk, aflată sub controlul forţelor ruse, cinci persoane au fost ucise în atacuri atribuite armatei ucrainene. Alte 23 de persoane au fost rănite, au declarat autorităţile proruse, citate de site-ul Tagesschau.de.

Update 21:00 Administraţia de la Moscova a confirmat, miercuri seară, prelungirea Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, dar a cerut remedierea imediată a "dezechilibrelor" în implementare.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a confirmat prelungirea cu două luni a Iniţiativei exporturilor de cereale. "Dar trebuie corectate cât mai curând posibil dezechilibrele privind aplicarea acordurilor", a insistat Maria Zaharova, citată de cotidianul Le Monde, referindu-se la accelerarea exporturilor produselor ruseşti.

Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, semnat de Rusia şi Ucraina prin intermediul Naţiunilor Unite şi Turciei, va fi prelungit încă două luni, a anunţat anterior preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. "Prin eforturile ţării noastre, cu susţinerea prietenilor ruşi şi contribuţia prietenilor ucraineni, Iniţiativa exporturilor de cereale pe Marea Neagră a fost prelungită pentru încă două luni", a declarat Recep Erdogan.

Turcia a intermediat negocierile privind Acordul cerealelor, care urma să expire joi dacă Moscova nu accepta prelungirea sa. Moscova formulase o serie de obiecţii, fiind nemulţumită de dificultăţile în exporturile de cereale şi fertilizatori din Rusia.

Update 20:30 Oficiali turci, ucraineni și ruși citați de CNN declară că s-a ajuns la o înțelegere pentru prelungirea acordului încheiat anul trecut, care permite exportul de cereale din porturile ucrainene la Marea Neagră și care urma să expire joi, 18 mai.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primul care a anunțat că acordul va fi prelungit cu două luni, notează CNN. 

Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii, a confirmat că acordul privind cerealele a fost prelungit.

"Acordul privind cerealele a fost deblocat și va continua să fie în vigoare până la 18 iulie. Lumea va continua să primească produse ucrainene datorită eforturilor depuse de Turcia și ONU, partenerii noștri în cadrul acordului", a scris Kubrakov pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat, la rândul ei, prelungirea inițiativei privind transportul de cereale pe Marea Neagră. 

Ea a menționat însă că "distorsiunile în implementarea acordului ar trebui corectate cât mai repede posibil".

Anterior, Rusia a acuzat faptul că nu-și poate exporta propriile cereale și îngrășăminte din cauza sancțiunilor internaționale.

Update 19:30 Armata ucraineană susține că a eliberat de trupele ruse o suprafață de aproximativ 20 de kilometri pătrați la nord și la sud de orașul Bahmut.

CNN menționează că nu a putut verifica în mod independent această informație iar unii analiști estimează că avansurile trupelor ucrainene în regiune sunt mai modeste.

Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Ganna Maliar, a recunoscut că Rusia face, de asemene, progrese în Bahmut, cu ajutorul trupelor de parașutiști și cu ajutorul artileriei.

"Inamicul are un avantaj în ceea ce privește numărul de oameni și armamentul. În același timp, datorită acțiunilor armatei noastre, Rusia, din vara anului trecut, nu reușește să își pună în aplicare planurile în sectorul Bahmut", a spus ea.

Update 19:00 Administraţia de la Kiev i-a transmis, miercuri, emisarului chinez Li Hui că orice soluţie pentru oprirea conflictului militar declanșat prin invazia militară rusă trebuie să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev menționează poziția exprimată în acest sens de ministrul Dmitri Kuleba.

"Dmitri Kuleba i-a explicat detaliat emisarului chinez principiile restabilirii unei păci durabile şi corecte, bazată pe respectarea suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării", a transmis instituția citată.

În cursul vizitei în Ucraina, Li Hui, emisarul chinez pentru Afaceri Eurasiatice, a insistat pentru găsirea unei "soluţii politice" de oprire a conflictului militar, notează presa internațională.

După vizita în Ucraina, Li Hui se va deplasa în Polonia, Franţa, Germania şi Rusia.

Ministerul polonez de Externe a confirmat că reprezentantul Beijingului se va afla, vineri, la Varşovia.

Update 18:00 Guvernele din Marea Britanie, Germania și Polonia au semnalat că nu vor furniza Ucrainei avioane militare occidentale.

Ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace, a spus că Statele Unite trebuie să ia decizia în privința livrării de aeronave F-16 către Kiev.

"Ceea ce putem face noi este să contribuim la instruire și la susținere, în anumite limite. Facilităm acțiunile altora care doresc să contribuie", a precizat Wallace în cursul unei vizite la Berlin.

"Noi nu avem avioane F-16 și nu vom livra avioane Typhoon. (...) Casa Albă trebuie să decidă asupra eventualei furnizări de avioane F-16", a insistat ministrul britanic.

Marea Britanie și Olanda sunt inițiatorii unei "coaliții internaționale" cu obiectivul de a trimite Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16.

Belgia și-a anunțat participarea la inițiativă, dar Germania a anunțat că nu va contribui cu avioane.

La rândul său, Polonia, un susținător important al Ucrainei, a comunicat că nu este în măsură să furnizeze Kievului aeronave F-16, întrucât dispune de doar 48 de astfel de aparate.

Președintele polonez Andrzej Duda a precizat însă că țara sa poate oferi Kievului avioane de vânătoare sovietice de tip MiG-29.

Update 16:30 Un fost membru al forțelor speciale ale armatei SUA a fost identificat drept cetățeanul american ucis de artileria rusă în orașul Bahmut în această săptămână, notează CNN.

Sergentul Nicholas Maimer (foto următoare, la stânga, alături de senatorul american James Risch) se afla într-o clădire din oraș, care s-a prăbușit după ce a fost lovită de tiruri de artilerie.

Cel care a precizat conjunctura decesului acestui american este Perry Blackburn, fondatorul organizației non-profit AFGFree, cu care Maimer lucra în Ucraina.

Confirmarea morții vine după ce liderul companiei ruse de mercenari "Wagner", Evgheni Prigojin, a arătat marți, într-un videoclip pe Telegram, un cadavru despre care a spus că este al unui american ucis la Bahmut.

Update 16:03 Guvernul de la Budapesta va continua să blocheze următoarea tranșă a ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina, precum și orice nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, până când Kievul va scoate banca ungară OTP de pe lista de "sponsori ai războiului".

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta a precizat, marți, că Ungaria a blocat eliberarea tranșei de ajutor militar pentru Ucraina prin intermediul mecanismului Facilității Europene pentru Pace.

Update 15:30 O ultimă navă implicată în transportul de cereale pe Marea Neagră, în cadrul acordului mediat de ONU și Turcia, a părăsit, miercuri, Ucraina.

Informația provine de la Ismini Palla, purtător de cuvânt al Centrului Comun de Coordonare, organism care facilitează implementarea acordului.

Nava în cauză este DSM Capella. Datele ONU arată că vasul a părăsit portul Ciornomorsk de pe coasta ucraineană a Mării Negre îndreptându-se spre Turcia și având la bord 30.000 de tone de porumb.

Acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră urmează să expire joi, 18 mai, după ce a fost semnat de Rusia și Ucraina în iulie anul trecut și a fost prelungit de mai multe ori.

Anterior, Rusia a transmis că nu sunt progrese semnificative în negocierile privind prelungirea acestei înțelegeri.

Update 14:30 Serviciul de securitate ucrainean, SBU, a declanșat proceduri penale împotriva a șase bloggeri din Kiev care au făcut fotografii și înregistrări video din care, potrivit oficialilor ucraineni, ar fi posibilă localizarea sistemelor de apărare antiaeriană.

"Serviciul de Securitate al Ucrainei a identificat șase rezidenți din Kiev care au difuzat ilegal informații despre activitatea forțelor de apărare aeriană în timpul atacului masiv al Rusiei asupra Kievului", a precizat SBU pe Telegram.

"În noaptea de 16 mai, aceștia au făcut fotografii și videoclipuri neautorizate ale apărării aeriene ucrainene și le-au postat pe rețelele de socializare. Printre altele, ei au înregistrat rezultatele loviturilor rusești cu rachete de croazieră și balistice. În acest fel, ei riscă să dezvăluie locația și specificul sistemului de apărare aeriană ucrainean. În câteva minute, aceste videoclipuri au fost preluate de numeroase canale Telegram și de instrumente de propagandă controlate de serviciile speciale ale statului agresor. Ocupanții ar putea folosi informațiile obținute în acest mod pentru a-și ajusta loviturile aeriene asupra capitalei Ucrainei", continuă postarea SBU.

Difuzarea neautorizată de informații în legătură cu forțele armate ucrainene este ilegală, în conformitate cu legea marțială care a fost instituită în țară după ce Rusia a invadat Ucraina, anul trecut.

SBU precizat că a confiscat telefoane mobile și calculatoare aflate la domiciliile suspecților și că aceștia din urmă riscă până la opt ani de închisoare. 

Update 13:30 Iuri Igant, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, susține că sistemul de apărare antiaeriană PATRIOT de fabricație americană nu poate fi distrus de o rachetă Kinjal.

Oficialul a declarat că ucrainenii nu trebuie "să își facă griji cu privire la soarta sistemelor PATRIOT", deoarece acestea sunt constituite din componente care nu se află, toate, în același loc.

Prin urmare, o singură rachetă nu ar putea distruge întregul sistem, spune Ignat.

"Sistemul poate funcționa în trei moduri: manual, semiautomat și automat. Modul automat este cel care îi permite să doboare ținte aeriene fără intervenție umană, așa cum a făcut aseară. Apoi, există un radar care furnizează informații și care este situat la o anumită distanță. Există, de asemenea, până la 8 lansatoare, fiecare cu patru containere de transport și lansare, care sunt, la rândul lor, situate la o anumită distanță și care duc efectiv lupta, prin lansarea rachetelor", a explicat el

"Să distrugi sistemul cu Kinjal este imposibil. Tot ceea ce spun rușii poate rămâne în arhiva lor de propagandă", a conchis reprezentantul forțelor aeriene ucrainene.

Update 12:30 Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite în ultimele bombardamente rusești care au lovit regiunile de pe linia frontului din estul și sudul Ucrainei.

Un atac cu rachete asupra orașului Mykolaiv (Nikolaev) din sudul Ucrainei a rănit, marți noaptea, o persoană și a avariat un centru comercial și alte câteva clădiri, a precizat guvernatorul regional Vitalii Kim într-o postare pe Telegram. 

Tot marți, în regiunea sudică Kherson, Rusia a tras peste 400 de obuze, rănind șapte persoane, inclusiv trei copii, potrivit lui Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale.

În regiunea Zaporojie, armata rusă a bombardat 16 orașe și sate, fiind consemnați patru răniți.

Iar în regiunea estică Donețk, o persoană a fost ucisă și o alta, rănită în orașul Kurahove. Un alt rănit a fost consemnat în orașul Kostiantinivka, situat la vest de Bahmut.

Update 11:35 Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleg Sinegubov, susţine că trupele invadatoare ruse intensifică bombardamentele asupra regiunii, folosind toate armele disponibile.

"Ocupanții ruși intensifică atacurile teroriste asupra populației civile din regiune, folosind toate armele disponibile: artilerie, rachete, mortiere, avioane, drone și arme de calibru mic", a detaliat oficialul.

Potrivit lui Sinegubov, în ultima lună, armata rusă a bombardat regiunea Harkov de peste 140 de ori, autoritățile ucrainene înregistrând inclusiv 24 de atacuri cu rachete.

"Ţintele armatei ruse sunt, în principal, obiectele civile și civili populaţia paşnică" - a declarat Oleg Sinegubov, atrăgând atenţia că ruşii încalcă principiile dreptului internațional umanitar.

Update 10:00 Coreea de Sud semnează cu Ucraina un pachet de ajutor financiar de 130 milioane de dolari

Coreea de Sud a semnat un acord cu Ucraina, miercuri, pentru un pachet de ajutor financiar de 130 milioane de dolari, la o zi după vizita primei-doamne a ţării lovite de război care a cerut asistenţă militară, potrivit Reuters.

Ministerul Finanțelor din Seul a comunicat că ministrul Choo Kyung-ho și ministrul ucrainean al economiei, Iulia Svîrîdenko, au semnat un acord referitor la un pachet de asistență, care va include atât donații, cât și împrumuturi.

În ceea ce privește furnizarea de arme letale către Ucraina, Coreea de Sud, un important producător de obuze de artilerie, a anunțat că nu va face acest lucru, invocând relațiile sale cu Rusia.

Update 08:45 Washingtonul recunoaște că un sistem Patriot a fost avariat în Ucraina în timpul raidului rusesc cu rachete.

Un sistem de apărare antiaeriană Patriot fabricat în SUA a fost probabil deteriorat, dar nu a fost distrus, ca urmare a unui baraj de rachete rusești în jurul Kievului, a declarat un oficial american pentru CNN.

SUA încă evaluează în ce măsură sistemul a fost deteriorat, a spus oficialul. Aceasta va determina dacă sistemul trebuie retras în întregime sau pur și simplu reparat la fața locului de către forțele ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat marți într-o postare pe Telegram că "o lovitură de înaltă precizie a sistemului de rachete hipersonice Kinzhal  a lovit un sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat de SUA”.

Oficialii ucraineni au declarat marți, că au interceptat cu succes toate cele șase rachete hipersonice lansate de ruși, dar armata ucraineană a refuzat să comenteze afirmația rușilor conform căreia un sistem Patriot a fost lovit. "Nu putem comenta acest lucru. Nu vom mai comenta sursele rusești”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ihnat.

Update 00:00 Moscova a dezminţit marţi afirmaţiile Kievului potrivit cărora apărarea sa antiaeriană ar fi doborât şase rachete hipersonice ruseşti Kinjal într-un nou atac rus, transmite AFP.

"Rusia nu a lansat atâtea +Kinjal+ câte spun (ucrainenii) că au doborât", a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, agenţiei de presă Ria Novosti.

"Numărul acestor (aşa-zise) +interceptări ucrainene+ este de trei ori mai mare decât ceea ce tragem", a adăugat el în afirmaţii transmise de serviciul său de presă pe Telegram.

Racheta Kinjal ("Pumnal" în rusă) este una dintre armele prezentate drept "invincibile" de preşedintele rus, Vladimir Putin, deoarece viteza hipersonică îi permite să evite majoritatea sistemelor de apărare aeriană.

Război în Ucraina, 16 mai Ucraina a eliberat zone din jurul oraşului Bahmut, dar forţele ruse avansează în interior

Război în Ucraina, 15 mai Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia

Război în Ucraina, 14 mai Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă” | Liderul de la Kiev, aşteptat la Paris, duminică seara

Război în Ucraina, 13 mai Preşedintele Zelenski vizitează astăzi Italia unde se va întâlni cu Sergio Mattarella, dar şi cu Papa Francisc

Război în Ucraina, 12 mai Rusia neagă amestecul în campania electorală din Turcia

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close