Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 447. Ucraina a eliberat zone din jurul oraşului Bahmut, dar forţele ruse avansează în interior

Război în Ucraina, ziua 447. Ucraina a eliberat zone din jurul oraşului Bahmut, dar forţele ruse avansează în interior

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 18:20 16 Mai 2023 Modificat la 22:16 16 Mai 2023
Razboi 16.03.2023
Sursa foto: CNN / hepta / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Preşedintele Africii de Sud anunţă că Putin şi Zelenski acceptă contacte pe tema unui plan de pace
  • Ucraina confirmă că șeful Curții Supreme a fost reținut pentru corupție
  • Rusia susține că a distrus un sistem american PATRIOT în atacul de azi-noapte asupra Ucrainei
  • Evgheni Prigojin se teme că ar putea fi acuzat de trădare după dezvăluirile din Washington Post
  • Aleksandr Lukașenko a confirmat doborârea a patru aparate militare ruse în regiunea Briansk
  • Ucraina anunță că a distrus 18 rachete, inclusiv modelul supersonic Kinjal
  • Rusia a "salutat" cu drone și rachete revenirea lui Zelenski din turneul european
  • Șeful Curții Supreme din Ucraina, arestat pentru o presupusă mită de 3 milioane de dolari
  • Macron anunță continuarea asistenței pentru Ucraina, dar subliniază că nu vrea război cu Rusia
  • Casa Albă exprimă preocupări privind intensificarea parteneriatului militar dintre Rusia şi Iran care ar ajuta Moscova să prelungească invazia în Ucraina
  • Doi morți, în urma unor atacuri ruse în estul Ucrainei. Oficial pro-rus, rănit într-un atac ucrainean
  • Rusia anunță interceptarea unor avioane NATO deasupra Mării Baltice
  • Marea Britanie va livra Ucrainei drone, dar nu și avioane de luptă
  • Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câștigă războiul cu Rusia

Update 22:15 Consiliul Europei (CoE) va crea un registru internaţional al daunelor produse de Rusia în cursul invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

"Va fi creat un registru internaţional al daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia Summitului Consiliului Europei, aflat în curs în Reykjavik, Islanda.

"Toate statele vor adera la acest registru şi vor contribui activ la elaborarea sistemului. Consiliul Europei arată din nou că este de partea victimelor agresiunilor", a subliniat Emmanuel Macron. În plus, preşedintele Franţei a cerut Consiliului Europei să creeze o sută de centre pentru tratarea problemelor psihice în Ucraina, în contextul afecţiunilor posttraumatice.

Update 21:50 Specialişti americani evaluează potenţiale daune suferite de un sistem antiaerian Patriot în urma unui atac cu rachete al Rusiei, anunţă un oficial american, citat de postul de televiziune CNN.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că a atacat un sistem Patriot cu o rachetă hipersonică de tip Kinzhal, în cursul bombardamentelor efectuate asupra Kievului în cursul nopţii de luni spre marţi.

Un oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că sistemul Patriot probabil a fost avariat, nu distrus, după atacul armatei ruse. Specialiştii americani vor stabili dacă sistemul antiaerian şi antibalistic va putea fi reparat.

Update 18:20 Armata ucraineană a eliberat, în ultimele zile, zone din jurul oraşului Bahmut, situat în estul ţării, anunţă Ministerul Apărării de la Kiev, precizând însă că forţele militare ruse avansează în interiorul oraşului, informează cotidianul Le Monde.

"În ultimele zile, trupele noastre au eliberat o suprafaţă de aproximativ 20 de kilometri pătraţi la periferia nordică şi sudică a oraşului Bahmut", a declarat marţi Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării.

"În acelaşi timp, inamicul face progrese în interiorul oraşului Bahmut, distrugând complet oraşul cu ajutorul artileriei. Luptele grele continuă", a admis Hanna Maliar.

Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Update 16:25 Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat marţi că omologii săi din Rusia şi Ucraina, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, au acceptat primirea unei misiuni a liderilor africani pentru discuţii despre un potenţial plan de pace.

Naţiuni africane au lansat o iniţiativă de pace pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.

Cyril Ramaphosa a declarat, potrivit agenţiei Reuters, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, au acceptat discuţii despre această iniţiativă de pace.

Această misiune de pace va contribui la diverse alte misiuni, în sensul opririi conflictului, a declarat Cyril Ramaphosa, citat de agenţia Bloomberg.

Update 13:58 Șeful instanței supreme din Ucraina a fost reținut în cadrul unei investigații privind un caz de corupție.

Anunțul a fost făcut marți de un reprezentant al Procuraturii ucrainene, după ce informația a ajuns, pe surse anonime, în presa locală și internațională.

Oficialul Procuraturii nu l-a nominalizat pe reținut, dar i-a precizat funcția și a menționat că acesta este suspectat în legătură cu o presupusă schemă de mită.

Mai multe instituții de presă au relatat că este vorba de Vsevolod Kniaziev, președintele Curții Supreme a Ucrainei.

De asemenea, Biroul Național Anticorupție din Ucraina a anunțat, pe Telegram, că "a expus corupția pe scară largă în cadrul Curții Supreme" și a postat a prezentat o fotografie cu teancuri de bani îngrămădiți pe o canapea.

Update 12:50 Ministerul Apărării de la Moscova a declarat bombardamentele efectuate în noaptea de luni spre marți de forțele ruse în Ucraina au distrus un sistem de apărare anti-rachetă sol-aer PATRIOT, de fabricație americană.

Ministerul rus susține că bombardamentele au vizat și unități de luptă și depozite de muniții ale armatei ucrainene.

Mai devreme în cursul zilei, Ucraina a anunțat că a doborât 18 rachete rusești în cursul raidului nocturn, inclusiv șase rachete hipersonice Kinjal.

În urmă cu zece zile, Kievul a confirmat, în premieră, că a folosit cu succes o baterie americană PATRIOT pentru a intercepta și distruge o rachetă hipersonică rusească Kinjal în data de 4 mai, după ce inițial a negat, din motive de securitate, informațiile în acest sen

Update 11:12 Șeful grupului Wagner reacționează după ce presa americană a dezvăluit că ar fi încercat să le "vândă" ucrainenilor informații despre pozițiile trupelor rusești.

Într-un mesaj audio postat pe canalul său de Telegram, Evgheni Prigojin a speculat că povestea ar fi putut fi pusă la cale de dușmanii săi.

El se teme deja că ar putea fi acuzat de trădare de președintele rus Vladimir Putin după dezvăluirile făcute de Washington Post.

Jurnaliștii americani au susținut că șeful mercenarilor Wagner ar fi contactat Kievul și s-ar fi arătat dispus să ofere Ucrainei informații despre pozițiile armatei ruse, în schimbul retragerii forțelor ucrainene din Bahmut.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că materialul din publicația americană "pare a fi o altă farsă".

De-a lungul timpului, Prigojin a acuzat armata lui Putin că fuge de lângă Bahmut, amintește Antena 3 CNN.

Update 10:40 Președintele belerus Aleksandr Lukaşenko a confirmat, aparent neintenționat, doborârea a patru aparate militare de zbor ale Rusiei deasupra propriului teritoriu, în urma unui atac ucrainean.

În prima sa apariție TV după ce s-a speculat asupra sănătății sale, liderul autocrat a menționat că forțele militare din țara sa au intrat în alertă după incidentul din regiunea rusă Briansk.

"...La trei zile după evenimentele de lângă noi, adică în regiunea Briansk, când patru avioane au fost doborâte. Am fost nevoiți să răspundem la acest lucru. De atunci, trupele noastre au fost în stare de alertă sporită", a spus Lukașenko.

Update 10:15 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întors satisfăcut după turneul din Europa.

El a anunțat că a făcut rost de "arme noi și puternice" după ce s-a întâlnit cu șefii de stat din Italia, Germania, Franța și Marea Britanie.

Potrivit liderului de la Kiev, țara sa este tot mai aproape de integrarea în NATO.

"Există mai mult sprijin pentru aderarea noastră la UE, mai multă înțelegere că aderarea Ucrainei la NATO se va întâmpla, că este inevitabilă", a spus președintele ucrainean.

Update 10:00 Forțele aeriene ucrainene au interceptat 18 rachete lansate de Rusia asupra țării în cursul nopții.

Informația provine de la generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

"În data de 16 mai, în jurul orei 03:30, ocupanții ruși au atacat Ucraina dinspre nord, sud și est cu 18 tipuri diferite de rachete aeriene, maritime și terestre", a scris Zalujnîi, marți, pe Telegram

Potrivit generalului ucrainean, rușii au lansat următoarele rachete folosind avioane și nave militare maritime, dar și lansatoare amplasate la sol:

  • 6 rachete Kh-47M2 Kinjal, lansate de pe șase avioane MiG-31K
  • 9 rachete de croazieră Kalibr, lansate de pe navele din Marea Neagră
  • 3 rachete terestre de tipurile S-400 și Iskander-M

Generalul a mai precizat că forțele ucrainene au distrus, de asemenea, mai multe drone lansate de Rusia în cursul nopții.

"Inamicul a atacat cu drone Shahed-136/131 și a efectuat recunoaștere aeriană cu trei drone de nivel operațional și tactic. Toate au fost distruse", a afirmat Valeri Zalujnîi.

Update 09:00 Capitala Ucrainei a fost atacată cu rachete și drone în noaptea de luni spre marți.

Martorii vorbesc despre un atac susținut, iar autoritățile anunță că trei persoane au fost rănite.

Raidul aerian este al optulea efectuat în această lună de forțele ruse asupra capitalei ucrainene și a fost caracterizat drept "excepțional, prin densitatea sa" de către Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului.

El a spus că rușii au fost folosit "un număr maxim de rachete în cel mai scurt timp".

"Potrivit informațiilor preliminare, marea majoritate a țintelor inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse", a menționat Serghei Popko.

Primarul Vitali Kliciko a declarat că unele resturi de rachete au căzut în cartierele centrale, inclusiv peste grădina zoologică a orașului.

Atacul a avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să-și încheie turneul european, în cadrul căruia a vizitat Italia, Germania, Franța și Marea Britanie.

Update 08:00 Autoritățile ucrainene anunțat că investighează corupția pe scară largă în sistemul Curții Supreme a țării și au distribuit o fotografie cu teancuri de dolari reprezentând o presupusă mită.

Biroul Național Anticorupție din Ucraina nu a menționat numele persoanelor acuzate de corupție, dar presa locală a scris că președintele Curții Supreme, Vsevolod Kniaziev, a fost reținut sub suspiciunea că a primit o mită de 3 milioane de dolari.

Banii ar proveni de la persoane din anturajul miliardarului ucrainean Kostantin Jevago, arestat în Franța în decembrie, la cererea Kievului, în legătură cu acuzații de deturnare de fonduri.

"Biroul Național Anticorupție și Procurorul Special Anticorupție au devoalat corupția pe scară largă din cadrul Curții Supreme, și anume, o schemă prin care conducerea și judecătorii Curții Supreme primeau mită. Investigațiile sunt în curs de desfășurare", au precizat autoritățile.

Bruxelles-ul a făcut din combaterea corupției o condiție prealabilă pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană. În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, Ucraina ocupă locul 116 dintr-un total de 180 de țări în Indicele de percepție a corupției calculat de Transparency International.

Update 00:01 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a semnalat luni că Administrația de la Paris menține disponibilitatea furnizării de muniție Ucrainei și ar putea instrui piloți militari.

El și-a exprimat însă reținerea față de posibilitatea livrării de avioane militare și a pledat pentru evitarea unui război cu Rusia.

La o zi după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron a afirmat, într-un interviu acordat postului TF1, că a promis "muniție suplimentară" și a deschis posibilitatea "instruirii piloților" ucraineni, conform cotidianului Le Monde.

Instruirea piloților "ar avea loc împreună cu alte țări europene care sunt pregătite. Cred că sunt discuții în curs cu americanii", a subliniat Macron.

În privința livrărilor de avioane, "dezbaterea ar fi teoretică", a subliniat Macron.

Potrivit acestuia, Franța va ajuta Ucraina "să întrețină vehiculele militare, sistemele de artilerie.

"Acestea sunt lucrurile de care Ucraina are nevoie. Succesul contraofensivei va fi determinant. Dar nu practicăm un război împotriva Rusiei. Nu furnizăm arme care ar permite atingerea teritoriului rus. Și nu slăbim capacitățile Franței", a insistat Emmanuel Macron.

Război în Ucraina, 15 mai Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia

Război în Ucraina, 14 mai Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă” | Liderul de la Kiev, aşteptat la Paris, duminică seara

Război în Ucraina, 13 mai Preşedintele Zelenski vizitează astăzi Italia unde se va întâlni cu Sergio Mattarella, dar şi cu Papa Francisc

Război în Ucraina, 12 mai Rusia neagă amestecul în campania electorală din Turcia

Război în Ucraina, 11 mai | Rusia, reacție dură la trimiterea trupelor americane în România

×
Etichete: Război Ucraina
x close