Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 443. Rusia neagă amestecul în campania electorală din Turcia

Război în Ucraina, ziua 443. Rusia neagă amestecul în campania electorală din Turcia

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 18:05 12 Mai 2023 Modificat la 22:29 12 Mai 2023
razboi ucraina rusia 12 mai 2023
Război în Ucraina, ziua 443. Forțele Kievului sunt în ofensivă în Bakhmut după luni de apărare Sursa foto: Pexels | Pixabay

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Inflaţia a continuat să scadă, în aprilie, în Rusia, în pofida puzderiei de sancţiuni internaţionale impuse Moscovei
  • Ministerul de Externe al Rusiei afirmă că decizia Marii Britanii de a transfera rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow către Kiev reprezintă o "escaladare gravă a situației”
  • Un elicopter militar rusesc s-a prăbuşit în Crimeea. Doi piloți au murit
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu a refuzat niciodată "calea diplomatică” de soluționare a conflictului din Ucraina
  • Evgheni Prigojin confirmă avansul forțelor Kievului la Bahmut 
  • Rusia neagă amestecul în campania electorală din Turcia
  • Analist militar ucrainean: "Aliații Ucrainei înțeleg că o contraofensivă nu-i va putea scoate pe toți soldații ruși din țară"
  • Kremlinul dezminte progrese în reînnoirea acordului cerealier de la Marea Neagră
  • Ministerul rus al Apărării neagă avansul Ucrainei la Bahmut
  • 800 de ore de alarmă aeriană la Kiev
  • Volodimir Zelenski merge, sâmbătă, în Italia. Se fac demersuri pentru o întâlnire cu Papa Francisc
  • Ucraina anunță că a avansat doi kilometri la Bahmut
  • Atac cibernetic major al ucrainenilor. Volodimir Zelenski s-a auzit în toată Rusia
  • Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră
  • Presa rusă anunță că ucrainenii au început contraofensiva 
  • Rusia, reacție dură la trimiterea trupelor americane în România
  • Volodimir Zelenski susține că Ucraina mai are nevoie de timp pentru lansarea contraofensivei
  • Germania și Italia se opun sancționării companiilor chineze care ajută Rusia în războiul din Ucraina
  • Rusia vrea să pună mâna pe judecătorii de la Haga care au emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin
  • Zelenski crede că Ucraina va câștiga războiul înainte de o eventuală revenire a lui Donald Trump la Casa Albă

 

Update 22:30 Inflaţia a continuat să scadă, în aprilie, în Rusia, în pofida puzderiei de sancţiuni internaţionale impuse Moscovei, potrivit unor date publicate vineri de către Agenţia naţională rusă de statistică Rosstat, relatează AFP.

În aprilie, creşterea preţurilor a scăzut la 2,31% în decurs de un an, de la 3,51% în martie pe un an, potrivit Rosstat, departe de vârfurile atinse în urma invaziei Ucrainei în februarie 2022.

Această scădere nu rezultă, cu toate acestea, dintr-o scădere reală a inflaţiei în Rusia, ci mai ales din schimbarea bazei de calcul folosite în compararea preţurilor.

Update 21:00 Ministerul de Externe al Rusiei afirmă că decizia Marii Britanii de a transfera rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow către Kiev reprezintă o "escaladare gravă a situației”.

Într-un comunicat, ministerul a precizat că Moscova își rezervă dreptul de a "lua toate măsurile necesare” ca răspuns la această mișcare.

"Considerăm această decizie ca fiind un alt pas extrem de ostil al Londrei, menit să alimenteze în continuare Ucraina cu arme și să conducă la o escaladare gravă a situației în zona operațiunii militare speciale”, se arată în comunicat.

Rusia afirmă că transferul de rachete de înaltă precizie, care au o rază de acțiune de peste 250 km, demonstrează un "nivel fără precedent de implicare a Regatului Unit în conflictul ucrainean”.

Update 20:00 Un elicopter Mi-28 al armatei ruse s-a prăbuşit vineri, în timpul unui antrenament în Crimeea anexată, provocând moartea celor doi piloţi ai săi, a anunţat Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

Mi-28 este un elicopter de atac multirol conceput pentru a distruge vehicule blindate şi concentrări de trupe, atât ziua, cât şi noaptea.

Echipajul său este format din două persoane.

Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014, este cu regularitate lovită din vara trecută de atacuri atribuite Kievului, care în general nu le revendică.

Mai multe explozii au avut loc în instalaţii militare ruseşti în Crimeea. Baza militară de la Djankoi a fost astfel grav afectată în august 2022 de explozia unui depozit de muniţii, care a provocat un exod al turiştilor.

Update 19:00 Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova nu a refuzat niciodată "calea diplomatică” de soluționare a conflictului din Ucraina, într-un apel telefonic cu omologul său sud-african, a spus Kremlinul, relatează Reuters.

Putin a spus că sprijină propunerea președintelui sud-african Cyril Ramaphosa de a implica liderii africani în discuțiile privind un proces de pace pentru Ucraina, potrivit Kremlinului.

Africa de Sud s-a poziționat drept neutră în conflict. Vineri, oficialii de acolo au răspuns la acuzațiile americane că o navă rusă sancționată ar fi ridicat arme de la o bază navală din apropiere de Cape Town la sfârșitul anului trecut.

Ambasadorul SUA în Africa de Sud a declarat joi că este încrezător că o navă rusă a încărcat arme de la baza navală în decembrie, sugerând că incidentul nu a fost în conformitate cu pretinsa neutralitate a Pretoriei.

Ramaphosa a spus că a deschis o anchetă cu privire la acuzație.

Update 18:00 Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat Wagner, a criticat dur Ministerul Apărării din Rusia în legătură cu ceea ce el descrie ca fiind deteriorarea poziției forțelor Moscovei în Bahmut.

Noile declarații, semnalate de CNN, vin după ce ministerul rus a recunoscut că soldații săi s-au retras din zonele de la nord de Bahmut, mutându-se "pe poziții defensive mai avantajoase".

Șeful Wagner a replicat că instituția rusă trebuie să "înceteze imediat să mai mintă".

Prigojin a descris regruparea trupelor ruse ca fiind "o retragere ne-tactică". Potrivit acestuia, "a avut loc, pur și simplu, o fugă a unităților Ministerului Apărării de pe flancuri, prin urmare, o ieșire spre (...) Berhivka", reper se aflat la nord-vest de Bahmut.

Retragerea rusă s-a concretizat în pierderea a cinci kilometri pătrați "doar astăzi", a apreciat Evgheni Prigojin.

Ca urmare a ultimelor avansuri, forțele Ucrainei "se află la o distanță de 500 de metri de Bahmut, ocupând toate înălțimile tactice", a continuat el.

De asemenea, șeful Wagner a confirmat că forțele ucrainene au "eliberat complet" drumul intens disputat de la Ceasiv Yar la Bahmut, care reprezintă o rută-cheie pentru Kiev, în demersurile de a-și reaproviziona soldații care luptă pentru păstrarea orașului.

Update 16:40 Președinția rusă a răspuns oficial la acuzațiile potrivit cărora a intervenit în cursa electorală din Turcia.

"Cei care răspândesc astfel de zvonuri sunt mincinoși", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reacția vine după ce Kemal Kilicdaroglu, principalul contracandidat al actualului lider de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a spus că Rusia se află în spatele unui material video contrafăcut, cu tentă sexuală, care a determinat retragerea unui alt candidat la alegerile de duminică.

El le-a transmis un avertisment celor de la Moscova.

"Dragi prieteni ruși, voi sunteți în spatele montajelor, conspirațiilor, conținuturilor 'deep fake', înregistrărilor care au fost dezvăluite (ieri) în această țară. Dacă vreți ca prietenia noastră să continue și după 15 mai, luați-vă mâna de pe statul turc. Noi suntem în continuare în favoarea cooperării și a prieteniei", a spus Kemal Kilicdaroglu.

El a postat mesajul și în limba rusă și a transmis că va conduce Turcia "mai aproape de NATO și de Occident" dacă va câștiga alegerile de duminică.

Update 15:20 Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora forțele ucrainene ar fi străpuns în mai multe locuri linia frontului din Ucraina și a insistat că trupele Moscovei au situația militară sub control.

Ministerul a reacționat astfel după ce unii bloggeri militari ruși au relatat pe Telegram aparente progrese ucrainene la nord și la sud de orașul Bahmut, în timp ce alții au sugerat, chiar, că a început mult-așteptata contraofensivă a forțelor Kievului.

Însă președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ofensiva forțelor sale încă nu a început.

Update 14:50 Analistul militar ucrainean Oleksandr Musienko declară că aliații Kievului "înțeleg faptul că o contraofensivă nu poate avea ca rezultat înlăturarea completă a trupelor rusești și înfrângerea definitivă a Rusiei în toate zonele ocupate".

"Trebuie să fim pregătiți ca războiul să continue și anul viitor sau ca el să se încheie anul acesta", a declarat Musienko pentru post de radio ucrainean.

"Totul depinde de modul în care evoluează bătăliile. Nu putem garanta cum va evolua contraofensiva", a explicat el.

Update 14:10 Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat, vineri, că părțile implicate în acordul cerealier de la Marea Neagră se apropie de un compromis privind prelungirea înțelegerii care expiră pe 18 mai.

Comentariul ministrului turc vine după discuțiile purtate în acest sens la Istanbul.

Dar Kremlinul a declarat, tot vineri, că nu există nimic nou de semnalat referitor la reînnoirea acordului, în pofida dialogului de la Istanbul.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, a spus chiar că "o eventuală discuție între liderii Turciei și Rusiei nu ar ajuta la încheierea unui (nou) acord".

El a menționat că doar "implementarea deplină" a acordului actual ar facilita reînnoirea acestuia.

Rusia s-a plâns anterior că, în pofida înțelegerii mediate, anul trecut, de Turcia și ONU între Kiev și Moscova, nu își poate exporta grânele și îngrășemintele, în contextul sancțiunilor internaționale impuse în urma războiului din Ucraina.

Update 13:50 Locuitorii Kievului au auzit peste 800 de ore de sirene de raid aerian de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, potrivit autorităților ucrainene.

Ministerul ucrainean al Apărării a calculat de câte ori s-au auzit sirenele, de când a început războiul.

Astfel, conform sursei citate, 740 de alarme care avertizează cu privire la posibile atacuri aeriene au sunat la Kiev începând cu luna februarie a anului trecut.

Sirenele au fost pornite, în total, 851 ore și 38 minute, a anunțat ministerul ucrainean.

Apărarea anti-aeriană a intervenit "fără probleme" în ultimele două luni, a adăugat instituția citată, menționând că rachetele și dronele rusești au fost, în majoritatea lor covârșitoare, neutralizate.

Update 12:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski merge, sâmbătă, în Italia.

Întâlnirea pe care liderul de la Kiev o va avea, mâine, cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, a fost confirmată oficial.

În schimb, întrevederea cu Papa Francisc încă nu a fost confirmată la ora acestei actualizări.

Surse de la Vatican susțin că cei doi se vor vedea, în contextul în care Suveranul Pontif a dat de înțeles că Vaticanul ar fi implicat într-o misiune în vederea unui plan de pace în Ucraina.

Update 12:30 Forțele Kievului au avansat doi kilometri în zona din apropierea orașului Bahmut.

Anunțul a fost făcut, vineri, de adjuncta ministrului ucrainean al Apărării.

"Inamicul a suferit pierderi importante de vieți omenești. Forțele noastre de apărare au avansat doi kilometri lângă Bahmut. Nu am pierdut nicio poziție în Bahmut, săptămâna aceasta", a afirmat Ganna Maliar într-un comunicat postat pe rețelele sociale.

Aceste precizări vin după ce un alt înalt responsabil militar ucrainean a declarat, miercuri, că forțele ruse s-au retras din unele zone din apropierea orașului Bahmut, în urma unor contraatacuri ale trupelor Kievului.

Joi seară, Rusia a negat orice străpungere a apărării sale de către forțele ucrainene.

"Declarațiile difuzate de canale Telegram cu privire la 'străpungeri ale apărării' ce ar fi avut loc în diverse zone de pe linia de contact nu corespund realității", a afirmat Ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat.

Cu privire la situația din Bahmut, ministerul rus susține că "detașamentele de asalt continuă să elibereze partea de vest" a orașului, unde sunt situate ultimele poziții ucrainene din zonă.

Update 11:00 Momente de panică în toată Rusia. Vocea lui Volodimir Zelenski și cântecul patriotic ucrainean "Călinul Roșu" s-au auzit în locuri publice din întreaga Rusie, după un atac la hackerilor.

Update 10:15 Tancurile americane Abrams, necesare pentru antrenarea forțelor ucrainene, au ajuns în Germania cu puțin înainte de termen, potrivit Sky News.

Tancurile sunt transportate la baza militară Grafenwoehr, unde instruirea va începe peste două, trei săptămâni, au declarat oficialii americani. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat subcomisiei pentru apărare a Senatului că SUA au mutat ”un număr de tancuri”, astfel încât ucrainenii să poată începe să se antreneze pe ele.

Până la finalizarea antrenamentelor, care ar urma să dureze aproximativ 10 săptămâni, tancurile Abrams construite pentru forțele ucrainene vor fi pregătite, a precizat Austin.

Este vorba despre 31 de tancuri M1A1 Abrams care au ajuns în Germania înainte de termenul stabilit luna trecută de liderii militari. Tancurile pe care SUA le construiește pentru Ucraina vor fi livrate până la începutul toamnei.

Update 9:45 Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow.

Acestea au o rază de acţiune de 250 de kilometri, care permite forțelor ucrainene să bombardeze chiar şi celebrul pod construit de ruşi peste Strâmtoarea Kerci - supranumit și "Podul lui Putin", care uneşte peninsula Crimeea de Rusia.

În acest moment, Kievul poate atinge orice punct de pe teritoriul pe care ruşii l-au invadat. Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța.

Moscova a reacţionat în urma anunţului şi a spus că armata rusă va răspunde pe măsură.

”O atitudine foarte negativă. Va fi nevoie de un răspuns relevant din partea armatei noastre, care va lua deciziile necesare în acest context, din punct de vedere militar”, a spus Dmitri Peskov.

Update 8:40 Într-o postare neobișnuit de târzie pe canalul său de Telegram, Ministerul rus al Apărării a negat informațiile conform cărora forțele ucrainene ar fi avansat în jurul orașului Bahmut din estul țării, potrivit unui raport CNN.

Declarația ministerului rus afirmă că afirmațiile privind "străpungeri ale apărării" în diverse secțiuni ale liniei de contact sunt false. Aceste precizări vin după ce cel puțin doi bloggeri militari ruși au raportat despre o deteriorare a situației pentru forțele rusești în jurul orașului din estul Ucrainei, unde o bătălie de uzură are loc de luni de zile.

Șeful mercenarilor ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a relatat, la rândul său, despre o retragere a forțelor ruse și un avans teritorial ucrainean pe flancurile de la Bahmut.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării susține că unitățile de asalt rusești fac progrese în partea de vest a Bahmutului, sprijinite de forțe aeriene și de artilerie. Acestea luptă pentru a împinge soldații ucraineni "în direcția Maloilinovka", posibil referindu-se la un sat din zona Bahmut.

"Inamicul suferă pierderi semnificative în ceea ce priveşte efectivele şi echipamentele", au susţinut oficialii Ministerului rus al Apărării. 

Update 00:00 Russia Today citează un corespondent de război și spune că ar fi început contraofensiva ucraineană. Mai multe canale Telegram raportează că linii de apărare rusești ar fi fost sparte.

Ministrul rus al Apărării dezminte informaţiile şi anunță că nu s-au spart nicăieri liniile de apărare și că situația în zonă a ceea ce ei numesc "operațiune specială" este sub control.

Azi însă, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina mai are nevoie de timp pentru lansarea contraofensivei militare împotriva forțelor ruse, dar Evgheni Prigojin, fondatorul şi finanțatorul Grupului paramilitar rus Wagner, susţine că armata ucraineană a intensificat deja operațiunile.

Preşedintele Ucrainei afirmă că unitățile combatante ucrainene, dintre care unele sunt instruite de națiuni NATO, sunt "pregătite" de luptă, dar argumentează că armata ucraineană mai are nevoie de anumite lucruri, inclusiv vehicule blindate, care sunt furnizate etapizat.

"Cu ceea ce avem deja, putem avansa şi cred că putem avea succes. Dar am pierde mulţi oameni. Cred că acest lucru este inacceptabil. Deci, trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp", a declarat Zelenski, citat de agenția The Associated Press.

Război în Ucraina, 11 mai | Rusia, reacţie dură la trimiterea trupelor americane în România

Război în Ucraina, 10 mai | Ucraina susţine că o unitate militară rusă s-a retras de pe linia frontului

Război în Ucraina, 9 mai | SUA oferă un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina

Război în Ucraina, 8 mai | Atac cu rachete rusești în Odesa. Un depozit al Crucii Roșii a fost distrus

Război în Ucraina, 7 mai | Numărul soldaţilor ruşi căzuţi în război se apropie de 195.000

×
Etichete: Război Ucraina
x close