Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 441. Ucraina susţine că o unitate militară rusă s-a retras de pe linia frontului

Război în Ucraina, ziua 441. Ucraina susţine că o unitate militară rusă s-a retras de pe linia frontului

Redacția Antena 3 CNN
12 minute de citit Publicat la 21:40 10 Mai 2023 Modificat la 21:41 10 Mai 2023
Razboi 10 mai
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina susţine că o unitate militară rusă s-a retras de pe linia frontului în zona oraşului Bahmut
  • Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale au distrus un depozit de muniții ucrainean la Zaporojie
  • Putin ordonă mobilizarea rezerviștilor în tabere de pregătire militară
  • Jens Stoltenberg: "Putin a făcut cel puțin două greșeli majore când a invadat Ucraina"
  • Putin se pregătește să denunțe Tratatul privind forțele convenționale din Europa
  • Ucraina acuză Rusia că deportează 3.000 de oameni din Zaporojie, inclusiv lucrători la centrala nucleară
  • Doi civili ucraineni, uciși în ultimele atacuri rusești
  • Franța cere ca Uniunea Europeană să desemneze gruparea Wagner drept organizație teroristă
  • Armata ucraineană revendică un contraatac în care au fost uciși peste 200 de soldați  în apropiere de Bahmut
  • Rusia susține că a doborât drone ”inamice” lângă granița cu Ucraina
  • Ucrainenii confirmă fuga rușilor din Bahmut
  • Țările UE încep discuțiile privind noile sancțiuni împotriva Rusiei
  • Nou pachet de asistență militară din partea SUA pentru Ucraina
  • Șeful mercenarilor Wagner îi acuză pe soldații ruși că au fugit de pe pozițiile din Bahmut
  • CNN: Tancurile cu care URSS a înăbușit "Primăvara de la Praga" au fost semnalate în regiunile ocupate din Ucraina
  • Putin, de Ziua Victoriei: "Poporul ucrainean a fost luat ostatic de un regim criminal, condus de stăpâni occidentali”
  • Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev, în dimineața în care rușii au bombardat capitala ucraineană
  • Trupele Moscovei forțează capturarea orașului Bahmut de Ziua Victoriei
  • Rusia bombardează Ucraina cu zeci de rachete de Ziua Victoriei

Update 21:40 Armata rusă a retras aproximativ doi kilometri o brigadă de infanterie de pe linia frontului, la periferia oraşului Bahmut, anunţă autorităţile militare ucrainene, informează agenţia Reuters.

Colonelul Oleksandr Syrskyi, şeful Forţelor Terestre ucrainene, a declarat că unităţile ruse din anumite zone s-au retras circa doi kilometri, ca rezultat al contraatacurilor.

Moscova nu a făcut niciun comentariu referitor la retragerea Brigăzii 72 din zone situate la periferia oraşului Bahmut. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Update 21:00 Evoluţia invaziei militare ruse în Ucraina influenţează calculele Chinei privind o potenţială operaţiune asupra Taiwanului, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de postul de televiziune CNN.

"Ce se întâmplă în Europa contează pentru Asia, iar ce se întâmplă în Asia contează pentru Europa", a declarat Jens Stoltenberg.

"Securitatea este globală. Beijingul urmăreşte atent ce se întâmplă în Ucraina, preţul pe care îl plăteşte preşedintele (Vladimir) Putin, dar şi potenţialele recompense. Prin urmare, ceea ce se întâmplă în Ucraina contează în calculele pe care China le face spre exemplu în privinţa Taiwanului", a atras atenţia secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Update 19:45 Ministerul Apărării de la Moscova  a afirmat, miercuri, că forțele ruse au lovit depozitul de muniții al brigăzii 65 mecanizate a armatei ucrainene din regiunea Zaporojie, o zonă care a consemnat o creștere a bombardamentelor de ambele părți, înaintea unei mult-așteptate contraofensive ucrainene. 

"Un depozit de muniții al brigăzii 65 mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei a fost distrus în apropiere de satul Preobrajenka, regiunea Zaporojie", a anunțat ministerul rus în informarea sa zilnică, notează CNN.

Partea ucraineană nu a comentat această informație.

Ministerul rus a mai comunicat că detașamentele de asalt rusești au continuat să avanseze mai departe la periferia nord-vestică și vestică a orașului Bahmut.

În paralel, forțele aeropurtate ale Moscovei "suprimă acțiunile inamicului pe flancuri", susține instituția citată de CNN.

CNN remarcă, totuși, că versiunea ministerului rus cu privire la evenimentele din jurul orașului Bahmut este în dezacord cu cea a șefului Wagner, Evgheni Prigojin.

Acesta s-a plâns că a pierdut 500 de luptători deoarece o unitate a armatei ruse și-a abandonat pozițiile la sud de Bahmut, permițând forțelor ucrainene să recucerească o porțiune de teritoriu.

Într-un mesaj video furios, Prigozhin a acuzat unitățile rusești că au fugit de pe câmpul de luptă.

Update 17:45 Vladimir Putin a semnat un decret privind înrolarea cetățenilor ruși în rezervă în tabere de pregătire militară, în 2023.

Informația este difuzată de agenția rusă TASS.

Taberele de antrenament pentru cetățenii ruși din rezerva Forțelor Armate Ruse reprezintă o măsură planificată pentru a îmbunătăți pregătirea de luptă a rezerviștilor și se desfășoară anual, menționează sursa citată.

Rezerviștii au fost mobilizați parțial în luna septembrie a anului trecut, în condițiile în care Kremlinul căuta mijloace să își consolideze forțele, în mijlocul unei contraofensive rapide a trupelor ucrainene, notează presa internațională.

Update 16:45  Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat calculul greșit făcut de președintele rus atunci când a dat ordinul de invazie în Ucraina.

 "Președintele Putin a făcut cel puțin două mari greșeli când a invadat Ucraina. Una a fost să subestimeze total forțele armate ucrainene, conducerea ucraineană, pe președintele Zelenski. Dar, de asemenea, a subestimat total NATO, pe aliaţii NATO şi conducerea SUA, precum și sprijinul fără precedent acordat Ucrainei.

Aliații și partenerii au fost de acord să reitereze că vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie și acest lucru a fost demonstrat în această săptămână cu un nou anunț din partea Statelor Unite: mai mult de un miliard de dolari în plus, sub formă de ajutor militar.

Desigur, războaiele sunt, prin natura lor, imprevizibile. Dar ceea ce am văzut este că ucrainenii au fost capabili să recucerească teritorii în nord, lângă Kiev, în est, lângă Harkov, şi în sud, în apropiere de Herson. *(Am văzut) și tot echipamentul şi toată pregătirea pe care au primit-o de la aliații și partenerii NATO, inclusiv nouă brigăzi antrenate și bine echipate.

Toate acestea ar trebui să le permită să redobândească mai mult teritoriu în urma contraofensivei. În același timp, nu ar trebui să îi subestimăm niciodată pe ruși", a spus Stoltenberg, în contextul în care a avut loc, miercuri, la sediul din Bruxelles al Alianței, reuniunea Comitetului Militar, cea mai înaltă autoritate din cadrul NATO.

Update 15:45 Rusia face demersuri pentru denunțarea oficială a Tratatului privind forțele armate convenționale în Europa.

Potrivit unui decret semnat, miercuri, de Vladimir Putin, ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, este desemnat oficial să îl reprezinte pe președintele rus în timpul procedurilor parlamentare privind denunțarea tratatului.

Acest document avea rolul de a reglementa numărul de forțe desfășurate în Europa de către țările Pactului de la Varșovia - foști sateliți ai Moscovei -  și de către NATO.

Rusia a anunțat în 2015 că își încetează complet participarea la tratat după ce, în 2007, și-a suspendat cooperarea cu aliații în aplicarea prevederilor acestuia.

Rusia susține că tratatul, menit să echilibreze spre sfârșitul Războiului Rece forțele convenționale ale celor două blocuri militare, a fost încălcat de facto, pentru că foste republici sovietice precum Estonia, Letonia și Lituania și națiuni ale Pactului de la Varșovia precum România și Bulgaria au devenit membre ale NATO la începutul anilor 2000.

Update 14:30 Doi civili ucraineni au fost uciși și alți cinci au fost răniți în ultimele atacurile rusești.

Datele provin de la centrul de presă al forțelor armate ale Ucrainei, care menționează că trupele ruse au vizat 126 de așezări.

"Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Apărării de la Kiev, trupele rusești au bombardat nouă regiuni din Ucraina în ultima zi, folosind mortiere, tancuri, artilerie, MLRS (sisteme lansatoare de rachete multiple), drone și avioane tactice.

Au fost lovite 153 de instalații de infrastructură. Conform rapoartelor preliminare, două persoane au fost ucise și cinci au fost rănite", adaugă sursa citată.

Update 14:00 Parlamentul francez a cerut Uniunii Europene să desemneze oficial compania rusă de mercenari "Wagner" drept grupare teroristă iar autoritățile din Marea Britanie se pregătesc să ia aceeași măsură.

Parlamentul francez a adoptat în unanimitate o rezoluție fără caracter obligatoriu, menită să-i încurajeze pe cei 27 de membri ai UE să înscrie Wagner pe lista oficială a organizațiilor teroriste.

Marea Britanie este, de asemenea, pregătită să includă în mod oficial Wagner pe lista organizațiilor teroriste, pentru a spori presiunea asupra Rusiei, potrivit presei de la Londra.

După două luni de construire a unui caz juridic, etichetarea Wagner ca entitate teroristă este iminentă și se va produce, probabil, în câteva săptămâni, conform unei surse guvernamentale britanice, relatează The Guardian.

Update 13:00 Forțele ruse intenționează să evacueze peste 3.000 de lucrători din orașul care deservește centrala nucleară Zaporojie, ceea ce va duce la o lipsă catastrofală de personal.

Estimarea aparține operatorului nuclear de stat din Ucraina, Energoatom.

Energoatom a precizat că a primit informații despre pregătirile pentru evacuarea a aproximativ 3.100 de persoane din orașul Energodar, inclusiv 2.700 de lucrători care au semnat contracte cu o companie rusească.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri deportarea cetățenilor săi din regiunile ucrainene ocupate pe teritoriul Federației Ruse.

Update 12:30 Armata ucraineană a provocat "pierderi uriașe" forțelor rusești într-un contraatac reușit miercuri în apropierea orașului Bahmut din estul țării, potrivit oficialilor ucraineni.

Într-o înregistrare video distribuită pe Telegram, Andrei Bilețki, comandantul Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, a declarat că unitățile Brigăzii 72 a Federației Ruse au fost înfrânte.

"Companiile a 6-a și a 8-a ale diviziei au fost complet distruse, împreună cu un număr semnificativ de vehicule blindate de luptă", a adăugat el.

Bilețki a mai susținut că a fost luat un "număr semnificativ de prizonieri" și că "unitatea a 3-a de asalt a Wagner a suferit, de asemenea, pierderi grele".

Potrivit acestui militar ucrainean de rang înalt, acțiunea ofensivă a eliberat complet de ruși o zonă cu o lățime de 3 kilometri și o adâncime de 2,6 kilometri de forțele rusești.

Purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene, Serghei Cereavatîi, a spus, la rândul său, că luptele sunt "încă în desfășurare", dar că "inamicul suferă pierderi uriașe în această zonă".

El a menționat că au fost uciși 203 soldați și că au fost răniți alți 216.

Update 11:00. Acesta susține că resturile care au căzut au deteriorat o conductă de gaz și o casă. 

"În satul Tolmachevo au căzut resturi. Nimeni nu a fost rănit", a declarat guvernatorul regional, Roman Starovoyt, în aplicația de mesagerie Telegram, citat de SkyNews.  

În timp ce Ucraina aproape niciodată nu își revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei și pe teritoriul controlat de ruși din Ucraina, Kievul a spus recent că subminarea logisticii Moscovei face parte din pregătirea pentru o contraofensivă planificată.  

Update 09:50. Ucrainenii anunță că o parte din trupele rusești s-au retras din Bahmut. Apărătorii au confirmat acuzațiile liderului grupului Wagner, Evgheni Prigojin. Acesta a spus că o brigadă a armatei ruse a fugit de pe câmpul de luptă. 

”Astăzi, se face absolut totul pentru prăbuşirea frontului. Una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre. Toată lumea a fugit și a abandonat linia frontului, cu o lățime de aproape doi kilometri și o adâncime de 500 de metri”, a spus Prijojin.

După ce s-a plâns de lipsa armelor și a amenințat că își retrage mercenarii din Bahmut, Prigojin acuză trupele lui Şoigu că ar fi fugit de pe front.  

Informațiile au fost confirmate și de Forțele Armate ale Ucrainei. Potrivit apărătorilor, Brigada 72 de Puști Motorizate a dat bir cu fugiții. 

Prigojin a acuzat Kremlinul că nu este capabil să apere Rusia, sugerând că Moscova nu va câștiga războiul dus în Ucraina. 

”Ucrainenii rup flancurile în direcția Bahmut, se regrupează în Zaporojie, iar în viitorul apropiat va începe o contraofensivă. Au spus clar: contraofensiva va fi pe teren, și nu la televizor, pentru că până acum, în țara noastră, toată lumea crede că totul trebuie să se facă la televizor și că trebuie să sărbătorim Ziua Victoriei. Ziua Victoriei este victoria bunicilor noștri. Noi nu am meritat nici măcar un milimetru din această victorie”, mai spune el. 

Chiar dacă a anunțat că mercenarii săi vor continua să lupte, Prigojin a anunțat că nu a primit muniția promisă de Moscova. 

Update 08:50. Statele Uniunii Europene poartă miercuri o primă discuție cu privire la noile sancțiuni propuse în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, care ar viza firmele chineze și iraniene și ar permite reducerea exporturilor în țări terțe pentru încălcarea restricțiilor comerciale existente.

Discuțiile între trimișii UE încep la ora 08:00 GMT și se anunță a fi aprinse, potrivit unui diplomat, cu ”șoimi” ai Rusiei supărați că planul nu merge suficient de departe, dar alții atenți la riscul de a deteriora legăturile lor internaționale.

Perspectivele foarte diferite înseamnă că nu se așteaptă un acord rapid, au declarat mai mulți diplomați, potrivit Mediafax

Șeful executivului UE a dezvăluit planul în cadrul unei călătorii simbolice la Kiev marți - o contrapondere la sărbătorirea anuală la Moscova a victoriei din Al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste, pe care președintele Vladimir Putin o aseamănă cu invazia sa în Ucraina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancțiuni se vor concentra pe combaterea eludării restricțiilor comerciale impuse deja Rusiei și au fost concepute „în foarte strânsă coordonare” cu națiunile din Grupul celor Șapte (G7).

„Dacă vedem că mărfurile pleacă din Uniunea Europeană către țări terțe și ajung apoi în Rusia, am putea propune statelor membre să sancționeze exportul acestor mărfuri. Acest instrument va fi o ultimă soluție și va fi folosit cu prudență”, a spus ea.

Ea a adăugat că UE va opri tranzitul prin Rusia a unui număr mai mare de exporturi, inclusiv produse de tehnologie avansată și piese de avion.

Surse diplomatice familiarizate cu propunerea - redactată de Comisia von der Leyen - au declarat că aceasta include, de asemenea, includerea pe lista neagră a „zeci” de noi companii, inclusiv din China, Iran, Kazahstan și Uzbekistan.

Potrivit surselor, noile sancțiuni ar sublinia faptul că petrolierele nu au voie să descarce în largul mării sau să ajungă în porturi cu localizatoarele GPS dezactivate, o încercare de a contracara încălcarea restricțiilor G7 privind comerțul cu petrol rusesc.

Toate cele 27 de țări ale UE trebuie să fie de acord pentru ca noile sancțiuni să intre în vigoare în ceea ce ar fi a 11-a rundă de astfel de măsuri ale blocului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Ar fi pentru prima dată când blocul ar viza China din cauza acuzațiilor privind rolul Beijingului în război, lucru împotriva căruia Ministerul chinez de Externe a avertizat UE.

O sursă diplomatică dintr-o țară din UE cu o atitudine de șoimăreală față de Rusia s-a declarat frustrată că propunerea Comisiei nu a inclus oprirea importurilor de diamante rusești sau a cooperării în domeniul energiei nucleare.

Persoana respectivă a declarat că pierderile comerciale în cadrul propunerii au fost estimate la o valoare de până la 500 de milioane de euro (550 de milioane de dolari), în comparație cu ceea ce von der Leyen a declarat că s-a ridicat la 11 miliarde de euro în runda anterioară.

La capătul opus al dezbaterii, o sursă diplomatică dintr-o țară care critică sancțiunile a declarat că propunerea de a viza țări terțe va declanșa cu siguranță o discuție încrâncenată.

Zelenski: "E doar o chestiune de timp până când vom putea restabili o pace durabilă"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că atunci când oamenii cunosc istoria onestă, văd tot mai mult punctele comune între agresiunea nazistă din Al Doilea Război Mondial şi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

"Este doar o chestiune de timp până când vom putea restabili o pace durabilă şi justă pentru partea noastră de Europa, pentru Ucraina.

Este doar o chestiune de timp până când actualul agresor va pierde, ca şi agresorul care a pierdut acum 78 de ani, până când revanşismul rusesc va fi zdrobit de curajul războinicilor noştri şi puterea unită a lumii libere”, afirmă preşedintele Ucrainei.

Război în Ucraina, 9 mai | SUA oferă un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina

Război în Ucraina, 8 mai | Atac cu rachete rusești în Odesa. Un depozit al Crucii Roșii a fost distrus

Război în Ucraina, 7 mai | Numărul soldaţilor ruşi căzuţi în război se apropie de 195.000

Război în Ucraina, 6 mai | Rusia a lansat arme incendiare peste Bahmut | Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate

Război în Ucraina, 5 mai | Uniunea Europeană aprobă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

×
Etichete: Război Ucraina
x close