Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 438. Rusia continuă evacuarea populaţiei din Zaporojie | Numărul soldaţilor ruşi căzuţi în război se apropie de 195.000

Război în Ucraina, ziua 438. Rusia continuă evacuarea populaţiei din Zaporojie | Numărul soldaţilor ruşi căzuţi în război se apropie de 195.000

Război în Ucraina, ziua 438. Militarii ruşi evacuează oamenii din localităţile aflate în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 438. Rusia continuă evacuarea populaţiei din Zaporojie | Numărul soldaţilor ruşi căzuţi în război se apropie de 195.000
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2023   •   18:28

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Militarii ruşi evacuează populaţia din zona centralei Zaporojie
  • Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, s-a răzgândit şi nu se mai retrage din Bahmut
  • Rusia a pierdut aproape 195.000 de soldaţi în războiul din Ucraina
  • 45 de prizonieri de război ucraineni, luptători la Azovstal, au fost eliberaţi de ruşi
  • Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei
  • Racheta Kinjal, pe care Rusia a declarat-o "invincibilă", a fost doborâtă de Ucraina 
  • Rusia ar fi atacat la Bahmut cu arme incendiare, conform imaginilor distribuite de un corespondent FT
  • Mașina unui scriitor naționalist rus, aruncată în aer la Nijni Novgorod

Update 20.20. Rusia acuză mai multe atacuri cu drone în Crimeea, care au provocat mai multe explozii, inclusiv în Sevastopol. În principal, atacurile au vizat depozite de combustibil, depozite folosite de forţele militare ale Rusiei pentru a lansa atacuri în Ucraina.

Update 20.00. Rusia se pregăteşte pentru 9 mai, data la care celebrează Ziua Victoriei ce marchează 78 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Vladimir Putin va ţine un discurs la paradă. Totodată, oficiali ucraineni anunţă că ruşii ar putea înscena atacuri sub steag fals asupra propriei populaţii pentru a justifica războiul din Ucraina.

Update 18.25. Forţele militare ruse continuă evacuările din localităţi situate în apropierea Centralei nucleare Zaporojie, dar autorităţile germane au anunţat că, deocamdată, nu au fost depistate scurgeri radioactive în estul Ucrainei.

În regiunea Zaporojie continuă confruntările militare intense între forţele ruse şi cele ucrainene. În oraşul Nikopol, situat foarte aproape de Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, au explodat duminică aproximativ 30 de grenade lansate de trupele ruse, conform autorităţilor ucrainene. O persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite.

"Situaţia generală în zonele situate în apropierea Centralei nucleare Zaporojie este imprevizibilă şi potenţial periculoasă", a declarat Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Forţele militare ruse au continuat operaţiunile de evacuare a civililor din 18 localităţi situate în apropierea Centralei nucleare Zaporojie. A fost evacuat inclusiv oraşul Enerhodar, conform site-ului Tagesschau.de.

Pe fondul preocupărilor, Guvernul Germaniei a anunţat duminică după-amiază că nu au fost depistate scurgeri radioactive. "În momentul de faţă, nu există niciun indiciu privind creşterea nivelului radiaţiilor, nici în Ucraina, nici în Germania", a comunicat Ministerul Mediului de la Berlin.

Update 18.00. Șeful grupării Wagner a declarat că i s-a promis toată muniția și armamentul de care are nevoie pentru a-și continua asaltul asupra orașului ucrainean Bahmut, scrie The Guardian.

Evgheni Prigojin a făcut acest comentariu într-un mesaj înregistrat postat pe canalul său Telegram, astăzi. Acesta vine la doar câteva zile după ce a anunțat că intenționează să se retragă din Bahmut, un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei, care a fost scena unor lupte grele în ultimele luni, spunând că grupul suferă "pierderi inutile și nejustificate".

Update 17.00. Cel puţin cinci persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete lansat de forţele militare ruse asupra unei localităţi din regiunea Harkov, în estul Ucrainei, informează agenţia Ukrinform şi cotidianul Le Monde.

Oleg Sinegubov, şeful Administraţiei militare regionale, a declarat că armata rusă a lansat rachete de tip S-300 asupra localităţii Balaklia.

"Inamicul a lansat rachete asupra orăşelului Balaklia, în districtul Izium. Conform informaţiilor preliminare, o rachetă de tip S-300 a lovit o parcare", a acuzat oficialul ucrainean. Cel puţin cinci persoane au fost rănite, două fiind în stare gravă.

Update 16.00. Autorităţile ruse au anunţat, astăzi, distrugerea a 22 de drone ucrainene, în zona Mării Negre, oprind un atac asupra regiunii Crimeea, anexată în 2014, informează agenţia Reuters.

Conform autorităţilor ruse, forţele militare ucrainene au lansat dronele pe deasupra Mării Negre, pentru atacarea unor obiective din Crimeea. Sistemele antiaeriene ruse au distrus 22 de drone, au transmis autorităţile militare ruse.

Ucraina nu a făcut niciun comentariu pe acest subiect. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

În plus, Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunţat, conform site-ului Tagesschau.de, că a dejucat un atac aerian ucrainean care viza o bază aeriană situată în localitatea Severni, în regiunea Ivanovo. O dronă ucraieană echipată cu explozibil a fost doborâtă, iar un individ acuzat de pilotarea de la sol a aparatului a fost arestat.

Update 10.30. Ramzan Kadîrov vrea să îi ia locul lui Evgheni Prigojin. Liderul cecen s-a lăudat că trupele sale vor lupta în locul mercenarilor Wagner. Anunţul vine după ce liderul grupului Wagner a declarat că îşi retrage trupele din Bahmut şi a acuzat Ministerul Apărării din Rusia că nu îi furnizează armamentul de care are nevoie.

Update 09.00. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timp ce forțele de ocupație rusești evacuează civilii din orașul ucrainean Enerhodar, situat în apropiere, potrivit BBC.

Evacuarea are loc înaintea unei contraofensive ucrainene așteptate. Rafael Grossi a declarat că situația de la centrala din Zaporojie "devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă".

Update 07.30. Trupele ruse evacuează cu forța locuitorii din Enerhodar, oraș situat în apropierea centralei nucleare Zaporojie, către orașele Prymorsk și Berdiansk, ocupate de Rusia, a anunțat Statul Major General al forțelor armate ucrainene în ședința din această dimineață, scrie The Kyiv Independent.

Update 07.00. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat, astăzi, că Rusia a pierdut 194.430 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie anul trecut, scrie The Kyiv Independent. Acest număr include 660 de pierderi suferite de forțele rusești doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.723 de tancuri, 7.248 de vehicule blindate de luptă, 5.952 de vehicule și rezervoare de combustibil, 3.010 sisteme de artilerie, 554 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 306 sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 294 de elicoptere, 2.572 de drone și 18 ambarcațiuni.

45 de prizonieri de război s-au întors în Ucraina, a declarat sâmbătă, pe Telegram, șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak.

"O veste grozavă astăzi. Se întorc acasă 45 de oameni ai noștri. 42 de bărbați și 3 femei, apărători ai Azovstal", a declarat Yermak, făcând referire la uzina siderurgică Azovstal, care a fost timp de săptămâni întregi ultima mare rezistență în orașul ucrainean Mariupol după invazia pe scară largă a Rusiei.

Printre prizonierii de război care s-au întors se numără 35 de soldați și sergenți, plus 10 ofițeri, a precizat Yermak, conform CNN.

Postarea oficialului nu a inclus detalii despre modul în care Ucraina a obținut eliberarea prizonierilor, dar schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina au avut loc periodic pe tot parcursul conflictului.

Război în Ucraina, 6 maiRusia a lansat arme incendiare peste Bahmut | Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate

Război în Ucraina, 5 mai | Uniunea Europeană aprobă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

Război în Ucraina, 4 mai | Mai multe explozii au fost raportate la Kiev. O dronă militară rusă ar fi fost doborâtă deasupra palatului prezidențial 

Război în Ucraina, 3 mai | Kievul se teme pentru siguranţa lui Zelenski și e deranjat de informaţiile privind vizita în Germania

Război în Ucraina, 2 mai | Kremlinul acuză SUA că "scoate din burtă" pierderile forţelor ruse din Ucraina: "Ei nu deţin această informaţie"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close