Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 437. Rusia a lansat arme incendiare peste Bahmut | Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate

Război în Ucraina, ziua 437. Rusia a lansat arme incendiare peste Bahmut | Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate

Război în Ucraina, ziua 437. Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a lua decizii referitoare la evenimentele de pe 9 mai, în timp ce un corespondent FT a anunţat că ruşii au atacat Bahmut cu arme incendiare.

Război în Ucraina, ziua 437. Rusia a lansat arme incendiare peste Bahmut | Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Mai 2023   •   19:48

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • 45 de prizonieri de război ucraineni, luptători la Azovstal, au fost eliberaţi de ruşi
  • Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei
  • Racheta Kinjal, pe care Rusia a declarat-o "invincibilă", a fost doborâtă de Ucraina 
  • Rusia ar fi atacat la Bahmut cu arme incendiare, conform imaginilor distribuite de un corespondent FT
  • Mașina unui scriitor naționalist rus, aruncată în aer la Nijni Novgorod
  • Zelenski se va adresa Parlamentului din Elveția
  • Herson ar putea fi unul din punctele de lansare a contraofensivei ucrainene
  • Ce ascunde anunțul lui Evgheni Prigojin, care a spus că-și retrage mercenarii de la Bahmut
  • Autoritățile ruse încep evacuările din regiunea Zaporojie în timpul "bombardamentelor intensificate"
  • Republica Moldova a anunțat UE că intenționează să restricționeze importurile de cereale ucrainene

Update 21.00. Șase muncitori ucraineni care lucrau la deminare au fost uciși sâmbătă după ce echipa lor a fost ținta unui bombardament rusesc în regiunea Herson.

Atacul a rănit alte două persoane, inclusiv o femeie paramedic, a raportat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, relatează The Kyiv Independent.

23 de persoane au fost ucise și 46 rănite într-un atac asupra orașului Herson la 3 mai, a raportat guvernatorul Oleksandr Prokudin la 4 mai.

Orașul Herson și așezările din jur au fost supuse unui tir constant de artilerie rusă de când au fost eliberate în noiembrie, forțele rusești retrăgându-se pe malul estic al râului Dnipro.

Update 20.00. 45 de prizonieri de război s-au întors în Ucraina, a declarat astăzi, pe Telegram, șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak.

"O veste grozavă astăzi. Se întorc acasă 45 de oameni ai noștri. 42 de bărbați și 3 femei, apărători ai Azovstal", a declarat Yermak, făcând referire la uzina siderurgică Azovstal, care a fost timp de săptămâni întregi ultima mare rezistență în orașul ucrainean Mariupol după invazia pe scară largă a Rusiei.

Printre prizonierii de război care s-au întors se numără 35 de soldați și sergenți, plus 10 ofițeri, a precizat Yermak, conform CNN.

Postarea oficialului nu a inclus detalii despre modul în care Ucraina a obținut eliberarea prizonierilor, dar schimburile de prizonieri între Rusia și Ucraina au avut loc periodic pe tot parcursul conflictului.

Update 19.50. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a convocat Consiliul de Securitate al ţării pentru a discuta despre evenimentele pregătite pentru ziua de 9 mai, atunci când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei.

Update 19.30. După ce Rusia a acuzat Kievul explicit de tentativa de asasinare a preşedintelui Vladimir Putin, incovând un atac inamic cu drone în inima Moscovei, la Kremlin, vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat a îndemnat la o ripostă cu atacuri nemiloase împotriva lui Volodimir Zelenski.

Mai mult, oficialul rus a făcut un apel neobişnuit pentru înfiinţarea unei escadrile de vulturi interceptori, care să protejeze Moscova de vitoarele atacuri cu drone.

Update 14:00. Forțele aeriene ucrainene au afirmat că au doborât o rachetă hipersonică rusă deasupra Kievului.

Armata ucraineană a utilizat, în acest scop, sistemele de apărare Patriot americane recent primite, relatează The Guardian.

Este prima dată când Kievul transmite că a reușit să intercepteze una dintre cele mai moderne arme ale Moscovei.

Armata ucraineană a recunoscut anterior că nu dispune de mijloace proprii pentru a intercepta aceste proiectile.

Doborârea rachetei Kinjal marchează, de asemenea, prima utilizare cunoscută, de către Kiev, a sistemelor americane Patriot în conflictul militar care a urmat invaziei ruse.

Comandantul forțelor aeriene din Ucraina, Mikola Oleșciuk, a scris pe Telegram că racheta balistică de tip Kinjal a fost interceptată în timpul unui atac nocturn asupra capitalei ucrainene.

"Da, am doborât 'unicul' Kinjal. S-a întâmplat în timpul atacului din noaptea de 4 mai deasupra regiunii Kiev", a precizat oficialul militar ucrainean.

Potrivit acestuia, racheta Kh-47 a fost lansată de un avion MiG-31K de pe teritoriul rusesc și a fost doborâtă cu o rachetă lansată de sistemul Patriot.

Conform informațiilor din surse rusești, această rachetă balistică lansată din aer are o rază de acțiune de până la 2.000 de kilometri și zboară cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce o face greu de interceptat.

Este capabilă să transporte încărcături nucleare cu o putere între 5 și 50 de kilotone sau încărcături clasice.

Update 13:00. Corespondentul publicației Financial Times, Christopher Miller, a distribuit o înregistrare video cu ceea ce pare a fi un atac cu arme incendiare executat de forțele rusești în orașul Bahmut.

"Un video de la forțele de operațiuni speciale ale Ucrainei ar arăta trupele rusești aruncând arme incendiare peste orașul Bahmut", a scris jurnalistul pe Twitter.

Update 12:00. Un scriitor naționalist rus proeminent, Zahar Prilepin, a fost rănit, sâmbătă, într-un atentat cu mașină capcană în regiunea Nijni Novgorod.

El ar fi călătorit cu familia la momentul atentatului, care a ucis o altă persoană. 

Informația vine de la agenția de presă de stat TASS.

Veteran al războiului purtat de Rusia în Cecenia și ajuns la 47 de ani, Prilepin s-a alăturat în 2014 separatiștilor por-Rusia din Ucraina și a luptat de partea lor.

În incidentul de sâmbătă, el ar fi fost rănit la picioare.

Atacul a fost atribuit imediat Ucrainei de către Rusia.

TASS citează o sursă din cadrul serviciilor de urgență care a spus că mașina scriitorului a fost aruncată în aer.

"A supraviețuit, dar a fost rănit și este conștient", a declarat sursa citată.

Nu au fost disponibile imediat alte detalii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a speculat incidentul într-o postare pe Telegram: "Faptele s-au adeverit: Washingtonul și NATO au alimentat o altă celulă teroristă internațională - regimul de la Kiev."

Ea a spus că este vorba de "responsabilitatea directă a SUA și a Marii Britanii", dar nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține acuzația.

Update 11:00. Parlamentul Elveției a aprobat o solicitare a autorităților de la Kiev, ca președintele Volodimir Zelenski să se adreseze legislativului acestei țări.

Decizia, anunțată într-o declarație de presă, vineri seară, are loc pe fondul presiunilor făcute asupra guvernului Elveției, de a încălca tradiția de secole a neutralității și de a pune capăt interdicției de a exporta arme elvețiene în zone de conflict, precum Ucraina.

Zelenski se va adresa Parlamentului din Elveția prin videoconferință, la o dată neprecizată, notează presa internațională.

În timpul sesiunii parlamentare, legiuitorii elvețieni ar urma să analizeze, de asemenea, o moțiune care prevede acordarea a 5 miliarde de franci (sau 5,6 miliarde de dolari) sub formă de sprijin pentru Ucraina pentru o perioadă de 5 până 10 ani.

Update 09:33. Două persoane au fost ucise și alte nouă, rănite în regiunea Donețk, iar rețelele de distribuție a energiei electrice au fost avariate de bombardamente aici și în regiunea Herson.

Unii locuitori au părăsit, vineri, capitala regională Herson cu mașini și autobuze, iar alții și-au făcut provizii de alimente, înaintea stării de asediu decretate pentru 56 de ore, începând de vineri seara.

Anunțul privind starea de asediu a provocat speculații că Herson urmează să fie folosit ca punct de lansare a contraofensivei ucrainene.

Bombardamentele rusești au ucis, miercuri, 23 de persoane în capitala regională, iar atacurile asupra părților controlate de ucraineni din regiunea Herson au continuat vineri, potrivit autorităților regionale.

Update 09:00. Evgheni Prigojin, liderul grupării ruse de mercenari "Wagner", a declarat că forțele sale vor părăsi orașul Bahmut, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut. 

Prigojin a precizat că mercenarii se vor retrage miercuri, 10 mai, din cauza pierderilor grele și a aprovizionării insuficiente cu muniție.

El a cerut responsabililor militari de la Moscova să înlocuiască trupele Wagner din oraș cu forțe ale armatei regulate.

Anterior anunțului, Prigojin a publicat o înregistrare video cu el însuși într-un câmp plin de cadavre ale combatanților Wagner uciși în luptele de la Bahmut.

El i-a acuzat de moartea luptătorilor săi pe ministrul rus al Apărării, Seghei Șoigu, și pe Șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gherasimov, care ar fi blocat aprovizionarea cu muniție a trupelor "Wagner".

În replică la aceste evoluții din zona Bahmut, ucrainenii consideră că Prigojin își retrage oamenii din oraș din cauza pierderilor mari, generate de tacticile defectuoase, nu din cauza lipsei de muniție.

Update 00:01. Autoritățile ruse au anunțat începerea evacuărilor din regiunea Zaporojie, învocând intensificarea bombardamentelor ucrainene.

„În ultimele zile, inamicul a intensificat bombardarea așezărilor situate în imediata apropiere a liniei de contact”, a declarat guvernatorul interimar al regiunii, numit de Rusia, Evgheni Balitsky, într-o declarație pe canalul său Telegram.

„În acest sens, am decis să evacuez, în primul rând, copiii cu părinții lor, vârstnicii, persoanele cu dizabilități, pacienții instituțiilor medicale de la focul inamic și să-i mutăm din teritoriile de linie frontală adânc în regiune”.

Balitsky a enumerat următoarele orașe și sate în declarația sa: 

Timoşivka, Smyrenivka, Tarasivka, Orlianske, Molochansk, Kuibysheve, Pryshyb, Tokmak, Mala Bilozerka, Vasylivka, Velyka Bilozerka, Dniprorudne, Mykhailivka, Kamianka-Dniprovska, Enerhodar, Polohy, Kinski Razdory și Rozivka.

„Nu putem risca siguranța oamenilor și vom asigura fonduri pentru călătorii organizate, plăți forfetare, cazare și masă. Se va organiza relocarea temporară în regiune. Copiii de vârstă școlară superioară își vor continua studiile în instituții de învățământ. Copiii vor fi supuși reabilitării și se vor odihni în tabere de copii”, a adăugat Balitsky.

El a susținut că evacuările sunt o „măsură necesară” menită să asigure siguranța locuitorilor din teritoriile din prima linie.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele ruse au folosit evacuarea ca mijloc de a deporta forțat ucrainenii. Vineri, canalele locale Telegram din orașele din regiunea Zaporojie au raportat de autobuze de evacuare și au menționat că autoritățile locale i-au informat pe locuitori că trebuie să-și facă bagajele și să-și ia copiii din grădinițe.

Război în Ucraina, 5 mai | Uniunea Europeană aprobă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

Război în Ucraina, 4 mai | Mai multe explozii au fost raportate la Kiev. O dronă militară rusă ar fi fost doborâtă deasupra palatului prezidențial 

Război în Ucraina, 3 mai | Kievul se teme pentru siguranţa lui Zelenski și e deranjat de informaţiile privind vizita în Germania

Război în Ucraina, 2 mai | Kremlinul acuză SUA că "scoate din burtă" pierderile forţelor ruse din Ucraina: "Ei nu deţin această informaţie"

Război în Ucraina, 1 mai | Reacția Rusiei, după ultimul val de bombardamente cu rachete asupra Ucrainei

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close