Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 439. Atac cu rachete rusești în Odesa. Un depozit al Crucii Roșii a fost distrus

Război în Ucraina, ziua 439. Atac cu rachete rusești în Odesa. Un depozit al Crucii Roșii a fost distrus

Redacția Antena 3 CNN
13 minute de citit Publicat la 19:55 08 Mai 2023 Modificat la 19:56 08 Mai 2023
Razboi
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia intenţionează să îşi extindă prezenţa militară în Kîrgîzstan
  • Ucraina acuză Rusia că nu mai aplică acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră
  • Procurorii ruși l-au arestat pe suspectul care ar fi încercat să-l ucidă cu o bombă pe scriitorul pro-război Zahar Prilepin
  • Comisia Europeană se pregătește să sancționeze companii din China care ar ajuta industria militară din Rusia
  • Cel puțin un mort în urma atacului rusesc la Odesa
  • Armata ucraineană ar fi bombardat un oraș pe linia frontului, în Zaporojie, acuză administrația regională prorusă
  • Zelenski compară Rusia cu Germania nazistă și cere schimbarea Zilei Victoriei
  • Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a vizita blocul bombardat de ruși la Kiev
  • Transnistria cere Moscovei să mărească numărul soldaților ruși din regiunea separatistă
  • Rusia a ridicat bombardierele strategice pentru a bombarda Odesa
  • Peste 1.600 de locuitori au fost evacuați din Zaporojie, anunță administrația susținută de Rusia
  • Rusia bombardează Ucraina înainte de Ziua Victoriei
  • Militarii ruși evacuează populația din zona centralei Zaporojie
  • Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner, s-a răzgândit și nu se mai retrage din Bahmut
  • Rusia a pierdut aproape 195.000 de soldați în războiul din Ucraina
  • 45 de prizonieri de război ucraineni, luptători la Azovstal, au fost eliberaţi de ruşi
  • Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Rusiei

Update 19:54 Unităţile de patrulare aeriană ale NATO au fost plasate la un nivel mai ridicat de alertă ca urmare a incidentului produs între o aeronavă Frontex şi un avion militar rus, în apropierea spaţiului aerian al României, anunţă un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

"Detaşamentele NATO de patrulare aeriană au fost plasate la un nivel mai ridicat de reacţie ca urmare a comportamentului periculos al unui avion militar rus în apropierea unei aeronave Frontex, deasupra Mării Negre, aproape de România", a declarat luni un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters. NATO "menţine vigilenţa", a subliniat oficialul citat.

Un avion de patrulare polonez, implicat în Misiunea Agenţiei Uniunii Europene pentru protecţia frontierelor (Frontex), a evitat la limită, vineri, coliziunea cu un avion de vânătoare rus, deasupra Mării Negre, în apropierea spaţiului aerian al României.

Un avion de vânătoare rus de tip Suhoi SU-35 a efectuat "manevre agresive şi periculoase", apropiindu-se de aeronava poloneză fără a menţine o distanţă de siguranţă, generând turbulenţe, pierderea altitudinii şi, temporar, a controlului asupra avionului de către echipajul polonez, a declarat Anna Michalska, purtătorul de cuvânt al Poliţiei poloneze a frontierelor. "Avionul de vânătoare rus a zburat chiar în faţa aeronavei poloneze, traversând prin faţa sa la o distanţă periculoasă, estimată de echipaj ca fiind de aproximativ cinci metri", a precizat Anna Michalska, subliniind că, după ce s-a apropiat de trei ori, avionul rus s-a îndepărtat.

Ministerul român Apărării Naţionale a anunţat că incidentul aerian a avut loc la aproximativ 60 de kilometri est de spațiul aerian al României. "Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră", a transmis sâmbătă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Update 19:00 Rusia îşi va extinde prezenţa militară în Kîrgîzstan, o naţiune aliată din Asia Centrală, a anunţat luni Kremlinul, după întrevederea preşedintelui Vladimir Putin cu omologul său kirghiz, Sadir Japarov.

"Şefii de stat insistă asupra importanţei consolidării forţelor armate din Kîrgîzstan şi a dezvoltării instalaţiilor militare ruse din această ţară", a comunicat Preşedinţia Rusiei, potrivit cotidianului Le Monde.

Rusia are deja mai multe baze militare în Kîrgîzstan. Prezenţa militară rusă ar urma să fie extinsă, conform acordului preşedinţilor Vladimir Putin şi Sadir Japarov.

Liderul Kîrgîzstanului se află la Moscova, iar marţi va asista la parada militară care marchează victoria asupra Germaniei naziste în al II-lea Război Mondial.

Update 18:14 Administraţia de la Kiev a acuzat, luni, Rusia că nu mai respectă condiţiile acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, prin refuzul de a înregistra noile nave de transport, informează agenţia Reuters.

"Federaţia Rusă a oprit încă o dată, în mod efectiv, Iniţiativa Cerealelor, prin refuzul înregistrării noilor nave care vin şi prin refuzul permiterii inspecţiilor. Această abordare contrazice termenii actualului acord", a comunicat Ministerul Reconstrucţiei de la Kiev.

Potrivit autorităţilor ucrainene, 90 de vase comerciale, inclusiv 62 de nave de încărcare, aşteaptă în apele teritoriale turce permisiunea de a merge în porturi ucrainene.

Acordul privind exporturile de cereale pe Marea Neagră va expira pe 18 mai, dacă Rusia nu acceptă prelungirea tratatului. Moscova a formulat o serie de obiecţii, cerând facilitarea exporturilor de cereale şi fertilizatori ruseşti.

Update 16:45 Un depozit de 1000 de metri pătrați, închiriat de Crucea Roșie ucraineană și folosit pentru depozitarea materialelor umanitare, a fost distrus într-un atac cu rachete comis de Rusia în provincia Odesa din sudul Ucrainei.

În urma atacului, o persoană și-a pierdut viața.

Incendiul a distrus complet toate ajutoarele umanitare depozitate în interior. Nu au fost prezenți angajați sau voluntari ai Crucii Roșii ucrainene în momentul atacului.

Distrugerea depozitului a forțat organizația să suspende livrarea de ajutoare umanitare și unele dintre proiectele sale în Odesa.

Autoritățile militare ucrainene au informat că rachetele Kh-22 lansate de avioane rusești în cursul nopții au lovit, de asemenea, un depozit de alimente pe coasta Mării Negre și un altul în provincia Odesa.

Surse militare au raportat ulterior că un agent de securitate a murit ca urmare a atacului cu rachete.

Update 15:00 Procurorii ruși l-au arestat și acuzat de terorism pe suspectul care ar fi încercat să-l ucidă cu o bombă pe un cunoscut scriitor rus pro-război.

Zahar Prilepin, un susținător înfocat al campaniei militare din Ucraina, a fost rănit la ambele picioare în urma exploziei.

Un apropiat al acestuia, aflat cu Prilepin în mașină, a fost ucis.

Suspectul arestat, Aleksandr Permiakov, a fost acuzat de comiterea unui act terorist și de manipulare ilegală de explozibili, a precizat biroul Procurorului General într-un comunicat citat de presa internațională.

O instanță rusă a dispus plasarea suspectului în arest preventiv pentru două luni

Agenția de stat rusă TASS a citat surse ale serviciilor de securitate, potrivit cărora Permiakov este originar din Ucraina și că a fost condamnat în trecut pentru jaf cu violență.

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Ucraina și statele occidentale pentru atacul asupra lui Prilepin.

Serviciile de securitate ucrainene nu au confirmat și nici nu au negat implicarea.

Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, și-a exprimat opinia că autoritățile ruse au înscenat, de fapt, atacul.

Departamentul de Stat al SUA nu a comentat incidentul.

Prilepin este cea de-a treia figură proeminentă pro-război din Rusia vizată de un atac cu bombă, după declanșarea invaziei în Ucraina.

Anterior, autoritățile de la Moscova au acuzat Ucraina pentru moartea Dariei Dughina - fiica proeminentului ideolog naționalist Aleksandr Dughin - și pentru decesul bloggerului Vladlen Tatarsky.

Kievul a negat implicarea în aceste două atentate.

Update 14:30 Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei, în scopul de a limita aprovizionarea complexului militar-industrial al Moscovei, iar de astă dată ar fi vizate de restricții și unele companii din China.

"Obiectivul este ca bunurile interzise exporturilor în Rusia să nu ajungă să aprovizioneze complexul militar rus", a declarat, luni, Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Acesta este al unsprezecelea set de măsuri pe care blocul comunitar îl pregătește la adresa Rusiei, ca urmare a invaziei militare în Ucraina.

Potrivit unui document consultat de Agenţia France-Presse, propunerea Comisiei Europene vizează inclusiv opt companii chineze acuzate că ar reexporta spre Rusia produse sensibile.

Update 14:00 Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte trei au fost rănite în urma bombardamentului rusesc cu rachete de croazieră asupra orașului-port Odesa.

Bombardamentul a avut loc luni dimineață.

"Un paznic de la depozitul unde a lovit o rachetă inamică a fost ucis. Corpul său a fost găsit sub dărâmături", a scris pe Telegram  purtătorul de cuvânt al șefului administrației militare regionale.

Potrivit forțelor aeriene ale Ucrainei, Rusia a lansat opt rachete cu rază lungă de acțiune asupra orașului în cursul nopții de duminică spre luni.

Tiruri cu rachete rusești au fost înregistrate, de asemenea, în regiunile Kiev, Harkov, Herson și Mykolaiv, a comunicat armata ucraineană, precizând că au fost înregistrate 61 de lovituri aeriene și 52 de atacuri cu MLRS (sisteme lansatoare de rachete multiple).

Update 13:29 Orașul Pologîi, controlat de Rusia în regiunea Zaporojie, a fost bomnbardat de trupele ucrainene, susține Vladimir Rogov, un reprezentant al administrației locale susținute de Rusia.

"Pologîi se află sub focul forțelor armate ucrainene. Potrivit informațiilor preliminare, există răniți, precum și pagube și distrugeri ale infrastructurii civile", a declarat el.

Rogov a precizat că autoritățile locale au evacuat deja civili din zonele de pe linia frontului.

"Din cauza intensificării bombardamentelor în regiunea Zaporojie, a fost luată decizia de a muta temporar locuitorii în zone sigure. Atacurile continue ale armatei ucrainene sunt o dovadă că această decizie a fost corectă", a insistat el.

Peste 1.600 de persoane, inclusiv 660 de copii, au fost evacuate din orașele și localitățile ocupate de ruși în apropierea frontului din Zaporojie, potrivit lui Evgheni Balițky, șeful interimar al regiunii, numit de Rusia.

Rusia controlează o mare parte din această regiune și se estimează că Zaporojie ar putea fi o țintă pentru Ucraina în mult-anticipata contraofensivă.

Update 12:54 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat Rusia cu Germania nazistă.

El a propus Parlamentului de la Kiev, într-un proiect de lege, mutarea sărbătoririi Zilei Victoriei din al Doilea Război Mondial pe 8 mai, cu o zi mai devreme decât sărbătoarea din Rusia.

Pe 9 mai ar urma să fie sărbătorită Ziua Europei.

La fel ca Rusia, Ucraina marchează în mod tradițional victoria asupra naziștilor pe 9 mai, în fiecare an.

Însă, în contextul agresiunii militare ruse, această dată a devenit tot mai mult asociată cu parada anuală de la Moscova, în care Kremlinul își expune puterea militară. 

"Pe 8 mai este ziua în care majoritatea națiunilor din lume își amintesc măreția victoriei asupra naziștilor. Nu vom permite ca victoria comună a națiunilor din coaliția antihitleristă să fie confiscată și nu vom permite minciuna că victoria ar fi putut avea loc fără participarea vreunei țări sau națiuni", a spus Zelenski, luni, conform CNN.

Comparând invazia Rusiei în Ucraina cu expansiunea teritorială a Germaniei în Europa, sub conducerea lui Adolf Hitler, președintele ucrainean a subliniat că scopul ambelor regimuri a fost același - înrobirea sau distrugerea.

"Din păcate, răul s-a întors. La fel ca atunci, răul a dat năvală în orașele și satele noastre. Așa cum atunci ne-a ucis oamenii, la fel o face și acum", a spus el.

Update 12:00 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a dat detalii despre masivul atac aerian al Rusiei din noaptea de duminică spre luni.Klicko spune că este cel mai masiv atac cu drone iraniene înregistrat asupra capitalei ucrainene.

Fotografii distribuite pe canalul său de pe Telegram îl înfățișează pe primar în interiorul imobilului avariat, examinând spațiul gol acolo unde înainte de bombardament se afla zidul exterior cu ferestre.

În interior, devastarea este completă.

Din afară, se observă că au fost afectate apartamentele situate la trei niveluri consecutive iar impactul a fost înregistrat la etajul intermediar.

"Am vizitat o clădire cu mai multe etaje care a fost lovită, noaptea, de resturile unei drone lansate de Rusia. Noaptea trecută, barbarii au pus în scenă cel mai masiv atac cu drone kamikaze. Au lansat aproape 60 de drone Shahed (de fabricație iraniană, n.r.) 

36 dintre ele zburau spre capitală. Toate au fost doborâte de forțele de apărare anti-aeriană.

Cu toate acestea, rămășițele mai multor drone au avariat câteva facilități sociale și o clădire de apartamente rezidențiale din districtul Sviatoșinsky. Din fericire, nu s-au înregistrat persoane decedate.Totuși, cinci persoane au fost rănite în două districte ale orașului. Trei dintre ele au fost rănite într-o clădire cu mai multe etaje. Două dintre victime au fost spitalizate, iar una dintre ele a fost supusă unei intervenții chirurgicale", a menționat Vitali Kliciko.

Update 11:00 Transnistria a cerut Rusiei să mărească numărul militarilor din regiunea separatistă

Informația este transmisă de agenția rusă de stat RIA Novosti, care îl citează, în acest sens, pe Leonid Manakov, șeful reprezentanței la Moscova a regiunii separatiste.

"Personalul de menținere a păcii reprezintă principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol pentru capetele înfierbântate, care numeroase la Chișinău și Kiev.

Atâta timp cât misiunea de menținere a păcii a Rusiei continuă, Moldova este blocată în orice plan și orice pregătire militară împotriva Transnistriei", a spus el.

Manakov a amintit că, în 1995, Rusia a redus contingentul la două batalioane de infanterie motorizate, deși inițial erau șase.

În prezent, numărul soldaților ruși din regiune nu depășește 450, cu toate că, potrivit documentelor Comisiei mixte de control, ar trebui să ajungă la 3.100, a adăugat el.

Update 10:00 Peste 1.600 de persoane au fost evacuate din regiunea ucraineană Zaporijie.

Anunțul a fost făcut, luni, de administrația regiunii ucrainene susținută de Rusia.

Rusia controlează o mare parte din Zaporojie iar evacuările au loc pe fondul informațiilor privind o contraofensivă ucraineană în care această regiune sudică ar urma să fie o țintă majoră a forțelor Kievului.

Printre cei evacuați se numără 660 de minori și 230 de pacienți cu boli psihice, a precizat guvernatorul interimar Evgheni Balițki.

Oficialul susținut de Rusia a declarat că evacuările, care au început vineri, au fost o "măsură necesară" din cauza intensificării bombardamentelor asupra așezărilor din apropierea liniei frontului.

Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că se folosește de evacuări pentru a deporta cu forța ucraineni.

Update 09:00 Rusia a tras opt rachete cu rază lungă de acțiune asupra regiunii sudice Odesa în cursul nopții de duminică spre luni spre luni.

Informația provine de la Forțele Aeriene ucrainene.

"În jurul miezului nopții, ocupanții ruși au atacat regiunea Odesa cu bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. În total, opt rachete au fost lansate din zona Capului Tarkankut (din Crimeea ocupată). Unele dintre rachete nu și-au atins țintele", arată sursa citată.

Potrivit Comandamentului Operațional ucrainean al forțelor din sud, nu au fost raportate victime.

Atacuri cu rachete rusești au fost înregistrate, de asemenea, în regiunile Kiev, Harkov, Herson și Mykolaiv, conform armatei ucrainene.

Astfel, rușii ar fi efectuat 61 de lovituri aeriene și 52 de atacuri inamice cu MLRS (sisteme lansatoare de rachete multiple) asupra pozițiilor militare ucrainene și a zonelor populate.

Update 08:00 Rusia a lansat un val de atacuri pe scară largă asupra Kievului și a întregii țări invadate, fiind semnalate victime și pagube materiale.

Anunțul a fost făcut luni de oficialii ucraineni, în timp ce Moscova face pregătirile finale pentru sărbătoarea de Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei naziste.

Cel puțin cinci persoane au fost rănite în urma atacurilor rusești asupra Kievului.

Administrația militară a orașului a precizat că resturi de drone au căzut pe o pistă a aeroportului Julianîi, unul dintre cele două aeroporturi de pasageri din capitală.

La Odesa, rachetele rusești au incendiat un depozit de produse alimentare.

Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare din oraș, a postat pe Telegram fotografii cu o structură mare complet cuprinsă de flăcări.

Au fost raportate explozii și în regiunile Herson și Zaporojie.

Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Bahmut în demersul de a-l cuceri complet până marți, a declarat cel mai important general ucrainean responsabil cu apărarea orașului asediat.

Update 00:01 În regiunea Zaporojie continuă confruntările militare intense între forțele ruse şi cele ucrainene. În orașul Nikopol, situat foarte aproape de Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, au explodat duminică aproximativ 30 de grenade lansate de trupele ruse, conform autorităților ucrainene. O persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite.

"Situația generală în zonele situate în apropierea Centralei nucleare Zaporojie este imprevizibilă şi potențial periculoasă", a declarat Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Forțele militare ruse au continuat operațiunile de evacuare a civililor din 18 localități situate în apropierea Centralei nucleare Zaporojie. A fost evacuat inclusiv orașul Energodar, conform site-ului Tagesschau.de.

Pe fondul preocupărilor, Guvernul Germaniei a anunțat duminică după-amiază că nu au fost depistate scurgeri radioactive. "În momentul de faţă, nu există niciun indiciu privind creșterea nivelului radiațiilor, nici în Ucraina, nici în Germania", a comunicat Ministerul Mediului de la Berlin.

Război în Ucraina, 7 maiNumărul soldaţilor ruşi căzuţi în război se apropie de 195.000

Război în Ucraina, 6 mai | Rusia a lansat arme incendiare peste Bahmut | Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate

Război în Ucraina, 5 mai | Uniunea Europeană aprobă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina

Război în Ucraina, 4 mai | Mai multe explozii au fost raportate la Kiev. O dronă militară rusă ar fi fost doborâtă deasupra palatului prezidențial 

Război în Ucraina, 3 mai | Kievul se teme pentru siguranţa lui Zelenski și e deranjat de informaţiile privind vizita în Germania

×
Etichete: Război Ucraina
x close