Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 446. Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 446. Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia

Război în Ucraina, ziua 446: Alianţa Nord-Atlantică nu poate stabili un calendar pentru admiterea Ucrainei până când forţele militare ucrainene nu vor obţine o victorie categorică împotriva Rusiei, afirmă Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Război în Ucraina, ziua 446. Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia
Sursa foto: hepta / Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2023   •   22:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Macron anunţă continuarea asistenţei pentru Ucraina, dar subliniază că nu vrea război cu Rusia
  • Casa Albă exprimă preocupări privind intensificarea parteneriatului militar dintre Rusia şi Iran care ar ajuta Moscova să prelungească invazia în Ucraina
  • Doi morţi, în urma unor atacuri ruse în estul Ucrainei/ Oficial pro-rus, rănit într-un atac ucrainean
  • Rusia anunţă interceptarea unor avioane NATO deasupra Mării Baltice
  • Londra va livra Ucrainei drone
  • Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia
  • Marea Britanie nu intenționează să trimită avioane de luptă în Ucraina
  • Șeful NATO îi dă replica lui Zelenski, după ce acesta a cerut NATO să decidă "politic" aderarea țării sale la summit-ul de la Vilnius
  • Fost șef al armatei britanice: "Ucraina trebuie să învingă Rusia anul acesta, sau pierde sprijinul Occidentului"
  • Rusia a bombardat un spital în orașul ucrainean Avdiivka
  • Doi ofițeri ruși de rang înalt au fost uciși în Donețk
  • Zelenski a făcut o vizită-surpriză în Franța, după ce a vizitat Italia și Germania
  • Aviația rusă a pierdut cel puțin patru aparate într-o  "ambuscadă" ucraineană, în regiunea Briansk
  • Ucraina anunță că a capturat cel puțin zece poziții rusești în Bahmut

Update 22:10 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a semnalat luni că Administraţia de la Paris menţine disponibilitatea furnizării de muniţie Ucrainei şi ar putea instrui piloţi militari, dar a exprimat reticenţă privind posibilitatea livrării de avioane militare, pledând pentru evitarea unui război cu Rusia.

La o zi după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron a afirmat, într-un interviu acordat postului TF1, că a promis "muniţie suplimentară" şi a deschis posibilitatea "instruirii piloţilor" ucraineni, conform cotidianului Le Monde.

Instruirea piloţilor "ar avea loc împreună cu alte ţări europene care sunt pregătite. Cred că sunt discuţii în curs cu americanii", a subliniat Macron.

Însă liderul Franţei a părut să excludă furnizarea de avioane de vânătoare occidentale Ucrainei. În privinţa avioanelor, "dezbaterea ar fi teoretică", a subliniat Macron.

Franţa va ajuta Ucraina "să întreţină vehiculele militare, sistemele de artilerie, acestea sunt lucrurile de care Ucraina are nevoie. Succesul contraofensivei va fi determinant. Dar nu practicăm un război împotriva Rusiei. Nu furnizăm arme care ar permite atingerea teritoriului rus. Şi nu slăbim capacităţile Franţei", a insistat Emmanuel Macron.

Update 21:30 Statele Unite observă indicii că Rusia şi Iranul intensifică relaţiile militare, iar parteneriatul din domeniul apărării va ajuta Moscova să prelungească invazia în Ucraina, generând şi riscuri suplimentare pentru vecinii Teheranului, anunţă Preşedinţia de la Washington.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, a declarat, potrivit agenţiei Reuters şi cotidianului Le Monde, că în ultimul an Iranul a furnizat Rusiei aproximativ 400 de drone de atac de tip Shahed, în contextul intensificării parteneriatului militar.

"Observăm intensificarea relaţiilor militare între Rusia şi Iran la un nivel fără precedent", a afirmat John Kirby, anunţând că Administraţia de la Washington va impune, în următoarele zile, sancţiuni împotriva unor entităţi şi persoane din cele două state.

"Acest parteneriat militar complet nu este benefic nici pentru Ucraina, nici pentru Orientul Mijlociu sau pentru comunitatea internaţională. Iranul şi Rusia continuă contactele pentru vânzarea de armament mai sofisticat, în special drone avansate", a subliniat John Kirby.

Update 20:20 Luni după-amiază, doi civili au fost ucişi într-un atac al forţelor militare ruse asupra localităţii Dvoritchna, situată în regiunea Harkov, a comunicat Biroul procurorului general din Ucraina. O altă persoană este spitalizată în urma atacului.

Alte două persoane au fost rănite în urma atacurilor ruse asupra comunei Lvove, situată în regiunea Herson, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin.

În schimb, oficiali ruşi anunţă că Ihor Kornet, ministrul de Interne din autoproclamata Republică Populară Lugansk, o entitate pro-rusă, este în stare gravă în urma unui atac atribuit forţelor militare ucrainene.

"Şapte persoane au fost rănite în urma unei explozii produse în centrul oraşului Lugansk", aflat sub ocupaţie rusă.

"Patru persoane sunt în stare gravă, printre care un adolescent de 17 ani şi ministrul interimar de Interne, Ihor Kornet", a declarat Leonid Pasecinik, liderul Republicii Populare Lugansk, citat de cotidianul Le Monde.

Update 19:20 Forţele Aeriene ruse au trimis un avion de vânătoare pentru interceptarea a două aeronave militare din state membre NATO, deasupra Mării Baltice, anunţă Ministerul Apărării de la Moscova, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a acuzat luni că două avioane militare din Franţa şi Germania intenţionau "să încalce frontiera" Rusiei. Un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-27, al Forţelor aeriene ruse, a fost trimis pentru misiunea de interceptare, care s-a încheiat fără incidente.

"Echipajul avionului de vânătoare rus a identificat ţintele aeriene ca fiind un avion de patrulare de tip P3 Orion, al Forţelor Navale germane, şi un avion de supraveghere antisubmarin de tip Atlantic-2, al Forţelor Navale franceze, a comunicat Ministerul rus al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.

"După ce avioanele militare străine au schimbat direcţia şi s-au îndepărtat de frontiera de stat a Rusiei, avionul de vânătoare rus a revenit în siguranţă la bază", a precizat Ministerul rus al Apărării.

Update 18:15 Premierul britanic, Rishi Sunak, a asumat angajamentul, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Volodimir Zelenski, de a furniza Ucrainei drone militare şi de a instrui piloţi ucraineni.

Marea Britanie va iniţia, în vară, instruirea piloţilor militari ucraineni, "împreună cu eforturile Marii Britanii de a colabora cu alte ţări pentru furnizarea de avioane de vânătoare F-16", a declarat premierul Rishi Sunak, citat de cotidianul The Guardian.

Rishi Sunak a precizat că Londra va furniza Ucrainei sute de rachete antiaeriene şi noi tipuri de drone, inclusiv aparate de atac cu autonomia de peste 200 de kilometri.

"Conflictul este într-un moment critic. Marea Britanie va menţine angajamentul de susţinere a Ucrainei, pentru a se putea apăra singură. Este important să ştie Kremlinul că nu ne vom îndepărta. Suntem în acest angajament pe termen lung", a subliniat Sunak.

Update 17:00 Alianţa Nord-Atlantică nu poate stabili un calendar pentru admiterea Ucrainei până când forţele militare ucrainene nu vor obţine o victorie categorică împotriva Rusiei, afirmă Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Într-un discurs rostit prin videoconferinţă la Summitul pentru Democraţie de la Copenhaga, Stoltenberg a apreciat, potrivit postului de televiziune Sky News, că statele NATO vor agrea, la summitul din iulie, că Ucraina va putea deveni membră NATO în viitor.

"Ucraina are dreptul de a-şi alege propriul drum. Nu trebuie să decidă Moscova ce poate face Ucraina, ci decizia trebuie să aparţină Ucrainei", a susţinut Stoltenberg.

"Dar cred şi că aliaţii vor afirma că, desigur, cea mai urgentă sarcină de acum este ca Ucraina să fie victorioasă, pentru ca preşedintele Vladimir Putin să nu câştige acest război. Pentru că, doar dacă Ucraina va fi victorioasă ca naţiune independentă în Europa, se va putea discuta momentul şi modul în care Ucraina poate deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice", a subliniat Stoltenberg.

Update 16:00 Administraţia Rusiei a contestat, luni, percepţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, asupra relaţiilor dintre Rusia şi China, după ce liderul de la Paris a apreciat că Moscova ar intra într-o formă de "vasalitate" faţă de Beijing.

Preşedintele Emmanuel Macron a apreciat, într-un interviu acordat publicaţiei L'Opinion, că Rusia "a pierdut din punct de vedere geopolitic" războiul din Ucraina şi că intră "într-o formă de vasalitate faţă de China".

Însă Kremlinul a contestat percepţia preşedintelui Macron asupra relaţiilor dintre Rusia şi China. "Această abordare este absolut falsă şi rezultă din înţelegerea absolut eronată a esenţei a ceea ce se întâmplă", a afirmat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de cotidianul Le Figaro.

"Relaţiile noastre cu China au caracterul unui parteneriat strategic special. În mod absolut, nu suntem de acord cu poziţia preşedintelui Franţei. Relaţia Rusia-China ţine cont de interesele reciproce, de apropierea viziunilor asupra lumii, de respingerea tentativelor de a dicta şi de a impune opiniile cuiva asupra dezvoltării unei ţări", a subliniat Dmitri Peskov.

Update 14:00 Marea Britanie nu intenționează să trimită avioane de luptă în Ucraina.

Precizarea, făcută în timpul vizitei de luni a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Londra, vine după ce armata ucraineană a indicat că ar prefera să folosească avioane de luptă F-16,

Chestionat în legătură cu furnizarea de avioane militare Kievului, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a spus: "Nu există planuri în acest sens. Ucrainenii au luat decizia de a-și antrena piloții pe F-16, aparate pe care Forțele Aeriene Britanice nu le folosesc."

Update 13:00 Sir Richard Dannatt, fostul șef al Statului Major General al armatei britanice a declarat că Ucraina trebuie să învingă Rusia în acest an sau riscă să piardă sprijinul occidental.

Într-un interviu pentru Times Radio, difuzat luni, Dannatt a estimat că armata Rusiei "s-ar putea prăbuși" în urma unei contraofensive ucrainene, mult anticipată, dar asupra căreia Kievul păstrează tăcerea.

"Contraofensiva majoră pe care o așteptăm cu toții și pentru care se pregătesc ucrainenii nu a început încă, dar probabil că startul ei nu este atât de departe. Dacă Ucraina își va elibera teritoriul de sub ocupația rusă, acesta este anul în care trebuie să-și atingă acest obiectiv. Există pericolul ca sprijinul occidental să se diminueze. Există, de asemenea, pericolul ca Putin să vadă că timpul este de partea lui, așa că este foarte important ca ucrainenii să organizeze această ofensivă în mod eficient, la momentul potrivit", a spus acest fost militar de rang înalt.

"Dacă se efectuează lovituri decisive împotriva rușilor, există șansa ca moralul militar să cedeze și armata Moscovei să se prăbușească în felul în care am văzut în jurul Harkovului în septembrie, anul trecut", a anticipat el.

Update 12:00 Patru persoane au fost ucise, luni, în orașul ucrainean Avdiivka din regiunea Donețk, în urma unui bombardament rusesc.

The Guardian, care citează radiodifuzorul ucrainean de stat Suspilne, relatează că rachetele au lovit spitalul folosit ca refugiu de către locuitori.

Sursa citată precizează că informația nu a fost confirmată în mod independent.

Update 10:25 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află, luni, la Londra, după un turneu european în care s-a întâlnit cu liderii politici din Italia, de la Vatican, din Germania și din Franța.

Vizita în Anglia a liderului de la Kiev nu a fost anunțată oficial anterior.

La Londra, Zelenski se întâlnește cu premierul Rishi Sunak, la câteva ore după ce a obținut, la Paris, angajamentul președintelui Emmanuel Macron pentru mai mult sprijin militar francez, constând în vehicule blindate.

"Astăzi, Londra. Regatul Unit este lider în ceea ce privește extinderea capacităților noastre la sol și în aer. Această cooperare va continua astăzi. Mă voi întâlni cu prietenul meu Rishi. Vom purta negocieri substanțiale față în față și în cadrul delegațiilor", a scris președintele ucrainean, luni, pe Twitter.

Marea Britanie a confirmat, recent, faptul că a livrat Ucrainei rachete de croazieră  "Storm Shadow", cu raza de acțiune de 250 de kilometri.

Analiștii militari spun că forțele Kievului au folosit deja aceste rachete în tiruri asupra pozițiilor ruse din zonele ocupate.

Update 09:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit, duminică, la Paris cu omologul său francez, Emmanuel Macron.

A fost ultima oprire din turneul în capitalele europene.

Anterior, Zelenski a vizitat Italia și Germania.

Duminică, liderul ucrainean a mulțumit Germaniei pentru un pachet de ajutor militar de aproximativ 3 miliarde de dolari.

În legătură cu mult-mediatizata contraofensivă menită să elibereze teritoriile ocupate de ruși în sud și în est, Zelenski a spus că "acum este momentul" pentru a face ca sfârșitul războiului să survină în 2023.

"În acest an, putem face ireversibilă înfrângerea agresorului", a estimat Zelenski într-o conferință de presă la Berlin.

Update 08:00 Doi ofițeri ruși de rang înalt au fost uciși în estul Ucrainei. Moartea lor a fost confirmată, duminică, de Ministerul Apărării de la Moscova.

Potrivit sursei citate, colonelul Viaceslav Makarov și colonelul Evgheni Brovko au fost uciși în misiune, în timp ce conduceau trupele rusești în Donețk.

Ministerul rus nu a precizat exact locațiile în care au murit cei doi ofițeri.

Update 07:00 Patru avioane rusești au fost doborâte pe teritoriul rusesc, potrivit unor relatări concordante din surse rusești neoficiale.

Informația, difuzată în premieră de publicația Kommersant, a fost propagată și de mai mulți bloggeri militari ruși. 

Conform acestor surse, cel puțin două avioane de luptă ale Moscovei - un Su-34 și un Su-35 - și două elicoptere Mi-8 s-au prăbușit în regiunea Briansk, în urma unei aparente "ambuscade" a forțelor ucrainene.

Aparatele ruse se pregăteau să lanseze atacuri asupra teritoriului ucrainean.

Update 06:00 Forțele ucrainene au capturat mai mult de 10 poziții rusești în apropiere de Bahmut.

Informația vine de la ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Ganna Maliar.

Armata ucraineană a anunțat, tot duminică, faptul că localitățile Bahmut și Mariinka, din estul țării, rămân "epicentrul luptelor".

Update 00:01 Poporul ucrainean luptă pentru libertate şi valorile europene, a dat asigurări, duminică, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Germania în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

"Președintele Zelenski și poporul Ucrainei lupta pentru valorile și pentru datoria pe care o întruchipează acest premiu", a declarat președinta Comisiei Europene în cadrul ceremoniei de atribuire președintelui ucrainean și poporului său a Premiului Carol cel Mare pentru promovarea unității europene. "Făcând acest lucru, ei luptă și pentru propria noastră libertate și pentru valorile noastre", a adăugat ea.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a declarat la Aachen, în prezența președintelui Zelenski, că Ucraina "face parte din familia europeană".

"În toată Europa, războiul i-a făcut pe oameni conștienți de un lucru: Ucraina face parte din familia noastră europeană", declarat cancelarul Scholz în timp ce i-a înmânat președintelui ucrainean Premiul Carol cel Mare. "Războiul de agresiune al Rusiei a adus Uniunea Europeană și Ucraina mai aproape decât oricând", a adăugat el.

Aceasta este prima vizită a președintelui Zelenski în Germania de la debutul invaziei ruse în Ucraina şi are loc în cadrul unui turneu în țări aliate europene pentru a-și asigura sprijinul acestora.

Guvernul german a anunțat sâmbătă un ajutor militar în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, cel mai mare de până acum, și a promis sprijin suplimentar pentru Kiev cât timp va fi necesar.

Război în Ucraina, 14 mai I Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă” | Liderul de la Kiev, aşteptat la Paris, duminică seara

Război în Ucraina, 13 mai I Preşedintele Zelenski vizitează astăzi Italia unde se va întâlni cu Sergio Mattarella, dar şi cu Papa Francisc

Război în Ucraina, 12 mai Rusia neagă amestecul în campania electorală din Turcia

Război în Ucraina, 11 mai | Rusia, reacție dură la trimiterea trupelor americane în România

Război în Ucraina, 10 mai | Ucraina susține că o unitate militară rusă s-a retras de pe linia frontului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close