Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 449. Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse

Război în Ucraina, ziua 449. Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse

Război în Ucraina, ziua 449. Trei persoane, inclusiv un copil, au fost ucise, iar altele sunt în stare gravă în urma unui atac cu rachete atribuit Rusiei produs în regiunea ucraineană Herson, iar alte cinci persoane au murit în urma atacurilor forţelor ucrainene, în Doneţk.

Război în Ucraina, ziua 449. Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mai 2023   •   21:12

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse
  • Moscova susține că a distrus stocuri de arme străine în Ucraina, într-un nou atac cu rachete
  • Financial Times: Liderii G7 vor discuta organizarea unui summit pentru pacea în Ucraina
  • Volodimir Zelenski participă la Summit-ul G7 din Japonia. Fie fizic, fie prin videoconferință
  • NATO face planuri de răspuns în cazul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru
  • UE nu va sancționa compania atomică rusă Rosatom în noul pachet de sancțiuni
  • Rusia confirmă că a blocat conturile misiunilor diplomatice ale Finladei la Moscova și Sankt Peteresburg
  • Un tren a deraiat în urma unei explozii, în Crimeea ocupată de ruşi.
  • Doi ucraineni răniţi în război vor fi trataţi, în premieră, la un spital militar din Japonia
  • O persoană a murit, iar alte două au fost rănite la Odesa în urma unui atac rusesc cu rachete
  • Aviaţia antiaeriană ucraineană a distrus toate rachetele lansate în această dimineaţă de ruşi
  • Un fost comandant Wagner vrea să se întoarcă în Rusia după ce a cerut azil politic în Norvegia 
  • Alerte antiaeriene pe întreg teritoriul Ucrainei
  • Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni
  • Armata ucraineană susține că a eliberat de ruși un teritoriu de 20 de kilometri pătrați în zona orașului Bahmut
  • Ucraina îi transmite emisarului chinez că o soluție de pace trebuie să respecte integritatea teritorială a țării
  • Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina. Aliații lasă SUA să tranșeze cererea Kievului

Update 21:00 Forţele militare ucrainene au avansat în anumite zone ale oraşului Bahmut, unde sunt lupte intense cu armata rusă, anunţă Administraţia de la Kiev, în timp ce autorităţile ruse au raportat moartea a două persoane în atacuri comise de Ucraina pe teritoriul Rusiei.

"În unele zone din Bahmut, trupele noastre au avansat aproximativ un kilometru", a declarat joi seară Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării.

În schimb, autorităţile ruse au raportat, joi, moartea a două persoane în atacuri comise în regiunea rusă Belgorod, în apropierea frontierei cu Ucraina. Atacurile cu obuze de artilerie au vizat localitatea rusă Nizhnie Berezovo, a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, citat de agenţia Tass şi de site-ul Tagesschau.de. O altă persoană este în stare gravă în urma atacurilor pe care autorităţile ruse le atribuie forţelor militare ucrainene.

Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Update 20:00 Forţele militare ucrainene au utilizat rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune furnizate recent de Marea Britanie, anunţă ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de agenţia Reuters.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a dezvăluit că a furnizat Ucrainei rachete de croazieră de tip Storm Shadow, cu raza de acţiune de până la 250 de kilometri.

"Ceea ce pot spune este că, din ce am înţeles eu, au fost utilizate rachete de acest tip de când au fost livrate Ucrainei, dar nu intenţionez să intru în detalii", a afirmat Ben Wallace.

Rusia a condamnat vehement decizia Marii Britanii de a furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a asumat angajamentul, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o recent cu preşedintele Volodimir Zelenski, de a furniza Ucrainei drone militare şi de a instrui piloţi ucraineni, dar Marea Britanie nu va livra avioane de vânătoare. În schimb, Londra va facilita eventuala furnizare de către alte ţări occidentale a unor avioane de vânătoare de tip F-16.

Rusia "percepe extrem de negativ" decizia Marii Britanii de a furniza Ucrainei echipamente militare, dar nu credem că asistenţa oferită va schimba cursul conflictului, a reacţionat Kremlinul.

Update 19:46 Șefii statelor G7 vor discuta o propunere privind organizarea unui summit având ca obiectiv pacea în Ucraina.

Liderii celor mai puternic dezvoltate șapte state ale lumii ar urma să sprijine propunerile formulate de Kiev pentru a pune capăt războiului declanșat de Rusia, și nu inițiativele avansate de China în acest sens, relatează publicația Financial Times.

Cel de-al 49-lea summit G7 are loc începând de vineri, pe parcursul a trei zile, în Japonia, la Hiroșima.

Discuțiile se desfășoară în timp ce Li Hui, trimisul special al președintelui chinez Xi Jinping, a început o vizită pe continentul european, având o primă oprire la Kiev și urmând să ajungă la Moscova după opriri în Polonia, Franța și Germania.

Li Hui promovează, la rândul său, "soluția politică" propusă de Beijing pentru a pune capăt conflictului militar care durează de aproape 15 luni.

Planul în 10 puncte al lui Zelenski pentru a pune capăt conflictului include retragerea tuturor trupelor ruse din Ucraina și restabilirea "deplină" a integrității teritoriale a țării.

Propunerea Chinei nu cere retragerea completă a Rusiei înainte de deschiderea negocierilor de pace.

Liderii occidentali au subliniat că discuțiile de pace ar trebui să aibă loc doar atunci când Kievul este dispus să facă acest lucru și că succesul pe câmpul de luptă este cea mai bună cale pentru ca Ucraina să obțină o "pace dreaptă".

Update 19:20 Moscova a afirmat joi că a lovit depozite de arme și echipamente de fabricație străină în raidul lansat în cursul nopții asupra Ucrainei.

"În timpul nopții, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat lovituri cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, lansade de pe mare și din aer, împotriva unor depozite de arme și echipamente de fabricație străină, precum și împotriva rezervelor inamice. Toate obiectivele planificate au fost lovite", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova în informarea sa zilnică, potrivit CNN.

"Ca urmare a loviturilor, au fost distruse stocuri semnificative de arme și muniții ale Forțelor Armate ale Ucrainei și a fost împiedicată, de asemenea, avansarea trupelor ucrainene în zonele de ostilități", a adăugat sursa citată.

Anterior acestei comunicări, Ucraina a transmis că a interceptat 29 din cele 30 de rachete rusești lansate în cursul nopții de miercuri spre joi, inclusiv asupra capitalei Kiev.

Cel puțin o persoană a fost ucisă în orașul portuar Odesa, în sudul țării, după ce resturi de la o rachetă interceptată au căzut pe mai multe clădiri industriale.

Update 18:20 Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că rachetele de croazieră Storm Shadow furnizate Ucrainei au fost deja folosite împotriva trupelor ruse.

Londra a confirmat în urmă cu o săptămână furnizarea acestor arme cu o rază de acțiune de 250 de kilometri, care permit lovirea unor ținte mult în spatele pozițiilor rusești din Ucraina.

Cu aceeași ocazie, oficialii britanici au spus că au primit garanții din partea ucrainenilor că rachetele Storm Shadow nu vor fi folosite pentru atacuri pe teritoriul Rusiei.

"Tot ce pot spune este că am înțeles că a fost folosită (racheta Storm Shadow, n.r.) de când am anunțat desfășurarea sa în Ucraina, dar nu voi intra în alte detalii", a spus Ben Wallace, joi, la Londra, într-o conferință de presă susținută alături de omologul său din Norvegia, Bjorn Arild Gram.

Anterior, ministrul britanic a numit livrarea de Storm Shadow către forțele Kievului drept "cea mai bună șansă a Ucrainei de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei".

Update 16:30 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu exclude posibilitatea de a participa fizic la summitul G7 care se va desfășura în Japonia, la Hiroshima.

Informația este confirmată de Igor Jovkva, un reprezentant al Biroului Prezidențial al Ucrainei.

"Totul va depinde de situația de pe câmpul de luptă. Decizia finală va fi luată după o analiză atentă a situației ", a declarat oficialul, citat de presa din Japonia.

El a menționat că, oricum, președinele ucrainean va participa la summit "într-un anumit format", ceea ce poate însemna prin videoconferință.

Japonia prezidează summit-ul G7 din acest an, care se va desfășura între 19 și 21 mai.

Update 15:45 Liderii statelor membre NATO urmează să aprobe, pentru prima dată de la încheierea Războiului Rece, planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianța ar răspunde unui atac lansat de Rusia.

Planurile vor fi supuse aprobării la summit-ul de la Vilnius, din luna iulie.

NATO nu a mai elaborat de zeci de ani planuri de apărare la scară largă, deoarece a considerat că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.

Însă invazia din Ucraina a schimbat această perspectivă.

Oficialii NATO estimează că va dura câțiva ani pentru ca noile planuri să fie implementate complet. Ei susțin însă că alianța militară poate intra imediat în luptă dacă este necesar. 

"Suntem pregătiți să luptăm în seara asta. Știm că nu ești niciodată suficient de pregătit. Niciodată. Dar trebuie să fim capabili să luptăm în seara asta dacă e nevoie, cu ce avem", a subliniat general-locotenentul Hubert Cottereau.

Update 14:45 Uniunea Europeană nu intenționează să sancționeze compania nucleară de stat rusă Rosatom, cu ocazia celui de-al unsprezecelea pachet de sancțiuni impus moscovei, în urma invaziei din Ucraina.

Un oficial european de rang înalt, citat de CNN, a declarat că, deși statele membre își reduc dependența de Rusia, blocul comunitar nu va viza în mod oficial Rosatom în viitorul pachet. 

UE consideră că doar sancțiunile la adresa Rusiei nu vor aduce independența energetică a membrilor săi și că sunt "alte modalități de a atinge același obiectiv", a menționat oficialul citat.

Update 13:30 Autoritățile de la Moscova au decis să înghețe conturile bancare ale Ambasadei și Consulatului Finlandei, ca răspuns la pretinse "acțiuni neprietenoase" ale națiunilor occidentale.

Informația a fost confirmată, joi, de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.  

"Noi reacționăm la situația creată de autoritățile mai multor țări din Occident, inclusiv Finlanda. Noi spunem întotdeauna că nu putem și nu vom lăsa fără răspuns acțiunile neprietenoase", a spus Peskov.

Anterior, Ministerul finlandez de Externe a semnalat că guvernul rus a blocat, la sfârșitul lunii aprilie, conturile bancare ale Ambasadei Finlandei la Moscova și ale consulatului general din Sankt Petersburg.

Update 12:30 Un tren a deraiat în urma unei explozii, în Crimeea ocupată de ruşi, transmite Antena 3 CNN.

Incidentul s-a petrecut joi, în jurul orei locale 8, în apropierea orașului Simferopol.

A fost afectat un tren de marfă încărcat cu cereale.Opt vagoane au sărit de pe șine, care au fost deteriorate, iar circulația garniturilor feroviare pe ruta Simferopol - Sevastopol a fost suspendată.

Explozia de la originea deraierii este menționată de mai multe conturi de pe rețelele sociale, inclusiv Baza, despre care se presupune că are legături cu agențiile ruse de aplicare a legii.

Guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, Serghei Aksionov, a declarat că nu au existat victime în urma acestui incident.

El a precizat că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, investighează cauzele deraierii.

Responsabilii Căilor Ferate din Crimeea au declarat că deraierea a fost cauzată de "intervenția unor din partea unor persoane din exterior", notează publicația The Moscow Times.

Update 12.05 Doi ucraineni răniţi în război vor fi trataţi, în premieră, la un spital militar din Japonia

Un spital japonez va trata doi militari ucraineni răniți în timpul războiului din Ucraina. Este pentru prima dată când un spital militar din Japonia va interna și va oferi tratament unor militari străini.

Autoritățile din Japonia au acceptat să primească la tratament doi militari ucraineni răniți în război. Pacienții vor fi internați într-un spital din Tokyo administrat de armata japoneză, a anunțat, astăzi, Ministerul Apărării.

Spitalul Central al Forțelor de Autoapărare intenționează să îi interneze luna viitoare pentru tratament de reabilitare, a precizat ministerul. Nu au fost oferite detalii despre rănile militarilor și nu s-a spus dacă spitalul va primi și alți ucraineni răniți.

Este pentru prima dată când spitalul primește străini, a declarat pentru Reuters un membru al coaliției de guvernare din Japonia înainte de anunțul oficial. Costurile internării vor fi suportate în cea mai mare parte de partea japoneză.

Anunțul a fost făcut chiar înainte ca liderii din Grupul celor șapte națiuni - G7 să se reunească la Hiroshima. Întâlnirea se va desfășura în perioada 19-21 mai, iar sprijinul pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei vor ocupa un loc important pe ordinea de zi.

Update 10.44 O persoană a murit, iar alte două au fost rănite la Odesa în urma unui atac rusesc cu rachete

Orașul Odesa din sudul Ucrainei a fost vizat de atacurile din noaptea de miercuri spre joi.

În urma acestora, o persoană a fost ucisă și două au fost rănite după ce o rachetă a lovit o instalație industrială, a anunțat Serghei Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare din zonă.

"Majoritatea rachetelor inamicului au fost doborâte deasupra mării de către forțele de apărare aeriană. Din nefericire, un obiect industrial a fost lovit, o persoană a murit, iar două au fost rănite, a declarat Serghei Bratchuk

Update 10.24. Aviația antiaeriană ucraineană a distrus toate rachetele lansate în această dimineaţă de ruşi

Şeful administrației militare a oraşului Kiev susţine că aviaţia antiaeriană a reuşit să distrugă toate rachetele lansate în această dimineață lansate de ruşi. 

Cu toate acestea, o clădire a luat foc după ce resturile unei rachete în flăcări s-au prăbuşit peste ea.

Update 08.42. Un fost comandant al grupării ruse Wagner care a cerut azil în Norvegia după ce a trecut granița ruso-norvegiană în ianuarie a declarat că vrea să se întoarcă în Rusia.

Andrei Medvedev, care a vorbit anterior despre perioada în care a luptat în Ucraina, a declarat într-unul dintre videoclipurile postate pe YouTube că a decis de unul singur că vrea să se întoarcă în țara sa natală.

Tânărul în vârstă de 26 de ani a spus că se simte ca "un fel de băiat într-un joc mare” din care nu mai vrea să facă parte.

"Recent, am decis că sunt pregătit să mă întorc în Federația Rusă. Am contactat ambasada rusă din Oslo pentru ajutor, pentru a-mi facilita întoarcerea”, a spus Medvedev într-unul dintre cele cinci scurte videoclipuri, adăugând că a luat această decizie de unul singur.

El a fugit din Rusia prin granița arctică cu Norvegia în ianuarie. El a spus că a trecut prin garduri de sârmă ghimpată și a evitat o patrulă de frontieră cu câini, auzind gărzile rusești trăgând focuri de armă în timp ce alerga printr-o pădure și peste un râu înghețat.

Update 07.20. Alerte antiaeriene au fost declarate pe întreg teritoriul Ucrainei în această dimineață, iar armata a avertizat în legătură cu posibile lovituri cu rachete rusești într-un arc larg care se întinde de la Kiev până în regiunile centrale și în sud, potrivit Reuters.

La o oră după ce au fost emise avertizările, canalul Telegram al forțelor armate ucrainene le-a transmis locuitorilor din capitală să rămână în adăposturi. Au fost emise avertismente pentru o serie de alte regiuni, inclusiv Zhytomyr, la vest de capitală, și Kirovohrad, Cherkassy și Dnipropetrovsk, în centrul Ucrainei.

Avertizările s-au extins, de asemenea, la nord de Kiev și la sud și vest de regiunile Vinnystia, Khmelnitskyi și Cernăuți.

Alte canale Telegram au avertizat cu privire la posibile lovituri în regiunea centrală Poltava și mai la sud, în regiunea Mykolaiv.

Un martor Reuters din Kiev a auzit unități antiaeriene în acțiune. Au existat, de asemenea, rapoarte despre explozii în alte orașe mari, dar nu se știa dacă acestea erau cauzate de impactul rachetelor sau de activitatea antiaeriană.

Un atac cu rachete a vizat localitatea Zelenivka, situată într-o zonă a regiunii Herson aflată sub control ucrainean, a declarat guvernatorul regional, Oleksandr Prokudin, citat de cotidianul Le Monde. Bilanţul preliminar al atacului atribuit forţelor militare ruse este de trei morţi, doi adulţi şi un copil. Alte două persoane sunt în stare gravă în urma atacului, potrivit autorităţilor ucrainene.

Pe de altă parte, în regiunea ucraineană Doneţk, aflată sub controlul forţelor ruse, cinci persoane au fost ucise în atacuri atribuite armatei ucrainene. Alte 23 de persoane au fost rănite, au declarat autorităţile proruse, citate de site-ul Tagesschau.de.

Război în Ucraina, 17 mai Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni

Război în Ucraina, 16 mai Ucraina a eliberat zone din jurul oraşului Bahmut, dar forţele ruse avansează în interior

Război în Ucraina, 15 mai Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia

Război în Ucraina, 14 mai Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă” | Liderul de la Kiev, aşteptat la Paris, duminică seara

Război în Ucraina, 13 mai Preşedintele Zelenski vizitează astăzi Italia unde se va întâlni cu Sergio Mattarella, dar şi cu Papa Francisc

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close