Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 452. Zelenski i-a dat asigurări lui Joe Biden că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc

Război în Ucraina, ziua 452. Zelenski i-a dat asigurări lui Joe Biden că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc

Război în Ucraina, ziua 452. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat "asigurări categorice" omologului său american, Joe Biden, că avioanele de luptă F-16 care vor fi furnizate Kievului nu vor ataca teritoriul rusesc.

Război în Ucraina, ziua 452. Zelenski i-a dat asigurări lui Joe Biden că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Mai 2023   •   22:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Propaganda rusă: Ucraina pregătește drone înarmate cu țânțari infectați
  • Forțele ucrainene continuă să avanseze și să câștige teren pe flancurile din Bahmut
  • Biden: Zelenski a dat asigurări că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc
  • MAE rus: Prezenţa lui Volodimir Zelenski la summitul G-7, un 'spectacol de propagandă'
  • Volodimir Zelenski: Oraşul Bahmut "nu este ocupat" de Rusia
  • Joe Biden la G7: Rusia a început acest război și i-ar putea pune capăt astăzi
  • Miniștrii de Externe din UE se întâlnesc pentru a discuta despre crizele din Ucraina și Sudan
  • Patru drone ale rușilor, doborâte, pe parcursul nopții, de ucraineni
  • Premierul canadian: vom sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie
  • Efectele războiului din Ucraina. Șeful ONU propune reformarea Consiliului de Securitate
  • Volodimir Zelenski și Joe Biden, întâlnire la Summit-ul G7
  • Papa i-a solicitat unui cardinal italian să conducă o misiune de pace în Ucraina
  • Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă, în Bahmut, şi au avansat considerabil pe flancuri
  • Surse: președintele Braziliei se va întâlni cu Volodimir Zelenski la Hiroshima
  • Lavrov: Deciziile G7 vizează o "dublă îngrădire" a Rusiei și Chinei
  • Zelenski l-a invitat pe premierul indian să participe la negocierile de pace

Update 22:15 În spatele frontului, Rusia atacă Ucraina cu acuzații halucinante, acuzând-o că a pregătit drone înarmate cu țânțari infectați.

Afirmația a fost făcută chiar la tribuna ONU. La 28 octombrie 2022, reprezentantul rus la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU că Statele Unite au patentat o "dronă pentru transportul țânțarilor infectați cu un virus periculos".

Drona "transportă un container cu un număr mare de țânțari purtători de virusuri într-o anumită zonă și îi eliberează", iar după o mușcătură, țânțarii "infectează oamenii cu agenți patogeni ai unor boli deosebit de periculoase", a spus Nebenzya. Nu există nicio dovadă a existenței unui astfel de proiect.

Acest lucru l-a uimit și pe șeful spionajului ucrainean, Kirilo Budanov, care a replicat: „Țânțarii m-au impresionat destul de mult... Țânțari de luptă - asta este neprețuit", a spus Budanov când Komarov a menționat povestea ridicolă a Kremlinului.

Update 20:40 Forțele ucrainene continuă să avanseze și să câștige teren pe flancurile din Bahmut (regiunea Donețk, estul Ucrainei), a anunțat Brigada a treia de asalt separat a forțelor armate ucrainene, pe contul său oficial de Telegram, potrivit Euromaidanpress

Update 19:40 Ucrainenii spun că au provocat pierderi foarte grele rușilor în ultima zi: 730 de soldați, 2 tancuri, 16 alte blindate, 29 de piese de artilerie, 12 diferite vehicule, 21 de drone, 2 sisteme antiaeriene și 2 echipamente speciale:

Update 18:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat "asigurări categorice" omologului său american, Joe Biden, că avioanele de luptă F-16 care vor fi furnizate Kievului nu vor ataca teritoriul rusesc, relatează AFP şi Reuters, citându-l pe liderul de la Casa Albă.

Liderul american, care a susţinut o conferinţă de presă la finalul summitului G7 din Japonia, a dat vineri undă verde ca alte ţări să furnizeze Ucrainei aceste avioane de luptă de fabricaţie americană solicitate de multă vreme de Kiev.

În acelaşi timp, Biden le-a spus jurnaliştilor că avioanele F-16 vor putea fi folosite totuşi "oriunde trupele ruseşti se află în Ucraina".

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că este încrezător că ţara sa va primi avioanele F-16 necesare pentru a respinge invazia rusă.

Update 17:00 Rusia a calificat duminică drept un "spectacol de propagandă" prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G-7, relatează AFP, citând un comunicat al Ministerului rus de Externe.

"Liderii G-7 l-au invitat la reuniunea lor pe liderul regimului de la Kiev, pe care îl controlează, şi au transformat evenimentul de la Hiroshima într-un spectacol de propagandă", potrivit MAE rus.

Acelaşi comunicat denunţă faptul că "principala concluzie a summitului au reprezentat-o o serie de anunţuri pline de ură anti-rusă şi anti-chineză".

G-7 a devenit "un incubator de elaborare, sub conducerea anglo-saxonilor, a unor iniţiative distrugătoare care pun în pericol stabilitatea mondială", conchide MAE rus.

Update 15:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, la finalul summitului G7 de la Hiroshima, că, deși trupele ruse se află în oraș, Bahmut "nu este ocupat".

Sâmbătă, Moscova a revendicat cucerirea completă a oraşului, relatează AFP."Astăzi, ei sunt în Bahmut. Bahmut nu este ocupat de Rusia astăzi", a spus Zelenski într-o conferinţă de presă de la finalul summitului G7 din Hiroshima, după declaraţii ambigue înainte de întâlnirea cu Joe Biden, mai devreme, duminică.

„Bahmut nu este ocupat de Federația Rusă azi. Nu există două sau trei interpretări ale acestor cuvinte”, a spus el.

"Nu pot să împărtăşesc cu voi opiniile tactice ale militarilor noştri. Cel mai dificil ar fi să existe o eroare tactică la Bahmut şi ca oamenii noştri să fie încercuiţi", a adăugat Zelenski.

De asemenea, preşedintele ucrainean a comparat distrugerile provocate de luptele de la Bahmut cu cele cauzate de bomba atomică de la Hiroshima, în 1945.

"Vă spun cu sinceritate că fotografiile din Hiroshima distrusă îmi reamintesc de Bahmut. Nu mai există nimic în viaţă, toate clădirile sunt distruse (...), o distrugere absolută şi totală", a declarat Zelenski în conferinţa de presă.

Update 13:40 Președintele american, Joe Biden, confirmă, la Hiroshima, "angajamentul comun și neclintit al G7 de a fi alături de oamenii curajoși din Ucraina".

El face apel la o „pace justă care să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Rusia a început acest război și i-ar putea pune capăt astăzi, spune Biden.

Președintele SUA spune că el - și colegii membri G7 și aliați - l-au asigurat pe președintele Zelensky că Occidentul „nu va clinti” în sprijinul lor pentru Ucraina.

„Putin nu ne va distruge hotărârea”, spune Biden.

Update 13:15 Miniștrii de Externe din UE se vor întâlni luni, la Bruxelles, pentru a discuta despre crizele din Ucraina și Sudan. La întâlnire va participa și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Potrivit Ministerului de Externe din România, miniștrii europeni vor avea „discuții aprofundate privind contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv situația din Cornul Africii.” 

„Discuțiile privind Cornul Africii au loc în contextul ultimelor evoluții în regiune, inclusiv în Sudan. Miniștrii europeni vor fi invitați să evalueze aceste evoluții, impactul acestora asupra stabilității regionale, precum și modalitățile de răspuns ale UE. Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru eforturile diplomatice de outreach ale UE în plan regional și internațional, în special în contextul acutizării riscurilor de contagiune regională a crizei din Sudan și a posibilității extinderii influenței grupului Wagner în regiune”, a anunțat MAE.

De asemenea, oficialii europeni se vor referi la angajamentul UE față de Asia Centrală, evoluțiile din Tunisia și relația Armenia-Azerbaidjan.

Totodată, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii cu omologii lor din Balcanii de Vest „în continuarea practicii inițiate la reuniunea CAE din mai 2022 de a invita partenerii din regiune o dată pe an la discuțiile miniștrilor de externe europeni”.

Update 12:20 Forțele aeriene ucrainene au anunțat că au doborât patru drone pe care rușii le-au lansat în cursul nopții, potrivit Kyiv Independent. 

Forțele aeriene nu au oferit detalii despre atacul din timpul nopții, indicând doar că forțele rusești au lansat dronele „în direcția est".

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Oblast, Serhii Lysak, a spus că apărarea aeriană a acționat în regiune în cursul nopții și că mai multe explozii au fost raportate sâmbătă seara.

Update 11:30 Canada va sprijini Ucraina atât timp și cu ce va fi necesar în conflictul său cu Rusia, a declarat duminică premierul canadian, Justin Trudeau.

El a adăugat că i-a transmis sprijinul țării sale președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în cadrul unei întâlniri în Japonia. 

De asemenea, Canada va continua să antreneze armata ucraineană, așa cum o face din 2015, a precizat premierul canadian.

Trudeau a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Hiroshima. Membrii G7 au organizat un summit în Japonia la care l-au invitat și pe președintele ucrainean.

Update 10:30 Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că se impune o reformare a Consiliului de Securitate ca urmare a războiului din Ucraina și a pandemiei.

Declarația a fost făcută duminică în timpul unei coferințe de presă. Secretarul general al ONU a spus că a venit timpul unei schimbări la Consiliul de Securitate astfel încât organismul să se alinieze la „realitățile lumii de astăzi".

„Arhitectura financiară globală este învechită, disfuncțională și nedreaptă. În fața șocurilor economice provocate de pandemia COVID-19 și de invazia rusă a Ucrainei, aceasta nu a reușit să își îndeplinească funcția sa principală de plasă de siguranță globală", a declarat Antonio Guterres, potrivit Reuters.

Conferința de presă a avut loc la Hiroshima, în Japonia, unde s-a desfășurat reuniunea la nivel înalt a G7.

Update 09:00 Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou ajutor militar pentru Ucraina în timpul întâlnirii cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Discuția a avut loc duminică în Japonia.

Joe Biden i-a spus lui Volodmir Zelensk, în timpul unei întâlniri în Japonia, că America va continua să ajute Ucraina pentru a-și consolida apărarea. 

Întâlnirea a avut loc în timpul summitului G7, la care a fost invitat să participe și Zelenski. Biden a spus că noul pachet conține muniție, artilerie și vehicule blindate, potrivit Sky News.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit pentru ajutor și le-a dezvăluit jurnaliștilor că orașul Bakhmut este „distrus". A rămas foarte puțin din oraș, a mai declarat Zelenski.

Întrebat dacă Bakhmut se află sub controlul Ucrainei, președintele ucrainean a spus: „Cred că nu. De astăzi, este doar în inimile noastre".

Update 08:00 Volodimir Zelenski a avut o întâlnire faţă în faţă cu Joe Biden la summit-ul G7 de la Hiroshima.

Președintele american va susține apoi o conferință de presă în care va prezenta concluziile discuţiilor cruciale.

Discuţiile dintre Joe Biden şi Volodimir Zelenski vin după ce Washingtonul a anunţat că susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană. Acest lucru va consolida forţele aeriene ucrainene, susține Zelenski. Liderul de la Kiev a anunțat că speră să aibă ocazia să discute despre implementarea practică a acestei decizii la summitul G7.

Update 00:00 Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Yevgeny Prigozhin, a pretins sâmbătă controlul deplin al orașului ucrainean Bakhmut, centrul celei mai lungi și sângeroase bătălii din război. 

Prigozhin a făcut anunţul într-un videoclip în care a apărut în echipament de luptă în fața unui șir de luptători care țineau steaguri rusești și bannere Wagner.

„Astăzi, la ora 12, Bakhmut a fost complet luat”, a spus Prigozhin.

El a spus că forțele sale se vor retrage din Bakhmut din 25 mai pentru odihnă și recalificare. Armata ucraineană a negat că unitatea militară privată Wagner a Rusiei a preluat controlul deplin asupra orașului ruinat din est și a spus că trupele sale continuă să lupte acolo.

"Nu este adevarat. Unitățile noastre luptă în Bakhmut”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Serhiy Cherevatyi pentru Reuters.

Război în Ucraina, 20 mai | Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă, în Bahmut, şi au avansat considerabil pe flancuri

Război în Ucraina, 19 mai | Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina

Război în Ucraina, 18 mai | Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse

Război în Ucraina, 17 mai Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni

Război în Ucraina, 16 mai Ucraina a eliberat zone din jurul oraşului Bahmut, dar forţele ruse avansează în interior

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close