Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 450. Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 450. Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 450. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va merge în Japonia pentru a se alătura liderilor G7 la summitul de la Hiroshima.

Război în Ucraina, ziua 450. Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2023   •   22:12

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski a denunţat indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina
  • Liderii G7 își reafirmă susținerea pentru Ucraina și se pronunță pentru reducerea dependenței de China
  • Serghei Șoigu a vizitat zonele ocupate de ruși în Zaporojie însă Moscova a omis să spună când a avut loc vizita ministrului rus
  • Un nor radioactiv produs de atacurile lansate de armata rusă în Ucraina se îndreaptă spre Europa, susține un oficial rus de rang înalt
  • Zelenski discută în Arabia Saudită formula de pace a Kievului
  • Premierul Rusiei se întâlnește în China cu președintele Xi Jinping
  • Liderii G7 au anunțat noi sancțiuni pentru Rusia
  • Rusia a atacat Ucraina cu 26 de drone Shahed și șase rachete Kalibr
  • Volodimir Zelenski, vizită surpriză la Summitul G7
  • Londra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse
  • Moscova susține că a distrus stocuri de arme străine în Ucraina, într-un nou atac cu rachete
  • Financial Times: Liderii G7 vor discuta organizarea unui summit pentru pacea în Ucraina
  • NATO face planuri de răspuns în cazul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru

Update 22:00 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat vineri seară decizia Statelor Unite de susţinere a coaliţiei pentru livrarea de avioane de vânătoare F-16 şi aşteaptă acţiuni concrete, informează cotidianul Le Monde.

"Salut decizia istorică a Statelor Unite şi a preşedintelui SUA de a susţine o coaliţie internaţională privind avioanele de vânătoare. Acest lucru va consolida semnificativ forţele noastre aeriene. Mizez pe faptul că vom discuta despre implementarea practică a deciziei la summitul G7 din Hiroshima", a declarat Volodimir Zelenski.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni, urmând ca între timp să fie luată o decizie privind furnizarea aeronavelor. "Preşedintele Biden susţine o iniţiativă comună vizând antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de ultimă generaţie. În cursul programului de instruire, care se va derula în următoarele luni, coaliţia ţărilor participante va decide când va furniza avioane, câte şi cine le va furniza", a declarat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului, citat de cotidianul Le Monde.

Anterior, oficiali citaţi de cotidianul The Washington Post declarau că Administraţia de la Washington ar fi informat aliaţii europeni că nu va bloca transferul de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina. Informaţia nu a fost confirmată oficial de Washington şi ar reprezenta o schimbare semnificativă de poziţie. Alte surse de la Washington au transmis că deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind avioanele F-16.

Update 21:00 Administraţia de la Washington a anunţat vineri, în paralel cu summitul Grupului G7, noi sancţiuni masive contra Rusiei, vizând sute de entităţi şi persoane, dar Moscova a reacţionat simetric, impunând restricţii pentru sute de cetăţeni americani, inclusiv pentru fostul preşedinte Barack Obama.

Departamentul american al Trezoreriei a anunţat sancţiuni împotriva a 22 de persoane şi 104 entităţi, din peste 20 de ţări şi jurisdicţii, din cauza colaborării cu Rusia. Sancţiunile au rolul de a bloca accesul Rusiei la tehnologii esenţiale, la resurse energetice şi financiare.

"Eforturile noastre colective au permis privarea Rusiei de elemente cruciale de care are nevoie pentru echiparea armatei şi pentru reducerea drastică a veniturilor de care dispune Kremlinul pentru finanţarea aparatului de război", a declarat Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, citată de cotidianului Le Monde.

La rândul său, Departamentul de Stat de la Washington a anunţat, potrivit postului de televiziune CNN, "sancţiuni vizând peste 200 de entităţi, persoane, nave şi avioane", potrivit unui comunicat al secretarului de Stat, Antony Blinken.

Noile sancţiuni ale Washingtonului vizează inclusiv persoane implicate în presupusele activităţi ale Rusiei de a deporta copii din Ucraina şi de a-i plasa în centre de reeducare, un caz pentru care Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin.

În replică, Ministerul rus de Externe a anunţat vineri seară restricţii de călătorie pentru 500 de cetăţeni americani, inclusiv pentru fostul preşedinte Barack Obama, potrivit agenţiei Reuters. De asemenea, Administraţia de la Moscova a anunţat că refuză o nouă cerere a Washingtonului de a avea acces consular la jurnalistul american Evan Gershkovich, aflat în detenţie pentru presupuse activităţi de spionaj.

Printr-o altă decizie, Ministerul rus de Interne a anunţat plasarea pe lista persoanelor date în urmărire a procurorului Karim Khan, de la Curtea Penală Internaţională, ca reacţie la emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Update 20:00 Liderii statelor din Grupul G7 au asumat angajamentul de a evita utilizarea armelor nucleare, dar au exprimat preocupări în legătură cu activităţile Rusiei şi Chinei, informează agenţia DPA.

În cursul summitului G7 desfăşurat în Hiroshima, liderii G7, inclusiv preşedintele american, Joseph Biden, au amintit de "distrugerile fără precedent şi de suferinţa imensă provocate de atacurile nucleare" care au vizat Japonia la sfârşitul celui de-al II-lea Război Mondial. Oraşele Hiroshima şi Nagasaki au fost distruse în anul 1945 prin două atacuri nucleare lansate de Statele Unite.

"Evidenţiem importanţa faptului că nu au mai fost folosite arme nucleare de 77 de ani. Un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată", au transmis liderii Grupului G7, denunţând însă "retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei" în războiul din Ucraina şi catalogând drept "periculoasă" şi "inacceptabilă" intenţia Moscovei de a staţiona arme nucleare tactice în Belarus.

"Şi extinderea accelerată a arsenalului atomic chinez, fără transparenţă şi fără dialog, constituie un pericol pentru stabilitatea globală şi regională", atrag atenţia liderii Grupului G7.

Update 18:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat vineri, la reuniunea Ligii Arabe, indiferenţa unor state arabe faţă de invazia militară rusă în Ucraina.

"Din nefericire, liderii unor ţări din lume şi de aici, dintre dumneavoastră, închid ochii la oamenii luaţi prizonieri şi la anexările ilegale", a acuzat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean i-a îndemnat pe liderii naţiunilor din Liga Arabă să aibă "o percepţie onestă" asupra conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.

"Regiunea Crimeea a fost prima care a suferit ocupaţia rusă, iar cei mai mulţi dintre cei reprimaţi în Crimeea ocupată sunt musulmani", a susţinut Zelenski.

Preşedintele Ucrainei se află vineri la summitul Ligii Arabe, în Arabia Saudită, în demersul de a menţine sprijinul internațional pentru țara, în contextul invaziei militare ruse.

Arabia Saudită a adoptat o poziţie relativ neutră faţă de părțile implicate în războiul din Ucraina, iar în septembrie 2022 a intermediat un schimb de prizonieri între beligernați.

Riadul, cel mai marte exportator de petrol din lume, îşi coordonează politicile privind exporturile petroliere cu Moscova, dar menţine parteneriatul strategic cu Washingtonul.

Update 17:00 Liderii naţiunilor din Grupul G7 - SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia - precum şi reprezentanţii Uniunii Europene au convenit, cu ocazia summitului din oraşul japonez Hiroshima, să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei şi să reducă dependenţa comercială de China.

Liderii G7 au și-au asumat angajamentul de a furniza Ucrainei resursele bugetare necesare pentru anul acesta şi pentru primele luni din 2024.

"Aplicăm noi măsuri pentru a ne asigura că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran ucrainean eşuează şi pentru a susţine poporul ucrainean în obținerea unei păci corecte, înrădăcinate în respectarea legislaţiei internaţionale", se arată într-un comunicat al G7.

Potrivit unui proiect al declaraţiei finale a summitului, liderii G7 își anunţă disponibilitatea de a construi "relaţii constructive şi stabile" cu Beijingul, în scopul protejării propriilor interese, deși se pronunță în favoarea reducerii dependenţei de China. 

La rândul său, China, prin ambasada din Japonia, a exprimat îngrijorarea Beijingului în legătură cu "acţiuni negative recente" ale Grupului G7 şi a îndemnat preşedinţia niponă a organizaţiei să nu transforme summitul într-un "spectacol politic" destinat contracarării naţiunii chineze.

Update 16:00 Rusia a distrus muniții furnizate Ucrainei de Occident iar norul format în urma exploziilor este radioactiv și se îndreaptă spre Europa.

Acest avertisment a fost formulat de Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de agenția rusă RIA Novosti într-o relatare publicată vineri.

Patrușev susține că munițiile occidentale pe care Rusia le-ar fi distrus în Ucraina conțin uraniu sărăcit.

Oficialul rus a comentat, în context, prezența președintelui american Joe Biden, la summitul G7 de la Hiroșima.

"Șefii de stat occidentali, sub presiunea SUA, vor discuta despre ajutorul acordat Ucrainei (...) Ei (americanii, n.r.) au pus presiune asupra sateliților lor și au furnizat muniții cu uraniu sărăcit. Distrugerea acestora a dus formarea unui un nor radioactiv care s-a îndreptat spre Europa de Vest. Iar o creștere a radiațiilor a fost deja detectată în Polonia", a susținut secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, conform sursei citate.

Miercuri, agenția de stat pentru energie atomică din Polonia a negat relatările privind nivelurile ridicate de radiații în zona Lublin. De asemenea, agenția a declarat că rapoartele privind "radioactivitatea crescută" în zona Hmelnițki din Ucraina sunt false.

Update 15:00 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat porțiunea ocupată de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, pe care Vladimir Putin a anexat-o anul trecut printr-un decret denunțat drept ilegal de Kiev și de aliații săi.

"În cursul activității în zona operațiunii militare speciale, ministrul Apărării al Federației Ruse, generalul de armată Serghei Șoigu, a inspectat postul de comandă avansat al uneia dintre formațiunile grupului de luptă Vostok pe direcția Zaporojie", a menționat Ministerul rus Apărării într-un comunicat citat de CNN.

Ministerul rus a publicat, de asemenea, o înregistrare video cu Șoigu mergând printr-un buncăr subteran, discutând cu ofițerii și acordând medalii.

"Distincțiile sunt o înaltă apreciere a activității voastre militare. Vă mulțumesc pentru asta. Sper că veți continua să serviți cu credință țara noastră, în beneficiul poporului său. Felicitări și aveți grijă de voi", spune Șoigu în materialul video.

CNN remarcă faptul că din informațiile difuzate de Ministerul rus al Apărării nu rezultă când a avut loc vizita ministrului.

Regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Situată în apropierea liniei frontului, centrala a fost frecvent expusă riscului de a fi lovită de tirurile de artilerie ale celor două tabere.

Update: 13:34 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit în Arabia Saudită pentru a participa la summitul Ligii Arabe.

"Am sosit în Arabia Saudită. Voi lua cuvântul la summitul Ligii Arabe. Mă voi întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman Al Saud și voi avea alte discuții bilaterale", a scris președintele ucrainean pe Telegram.

"Prioritățile noastre sunt returnarea tuturor prizonierilor politici din Crimeea și din teritoriile ocupate temporar, întoarcerea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate ilegal, prezentarea formulei noastre de pace, a cărei punere în aplicare ar trebui să implice cât mai multe state posibil, și garantarea securității energetice în iarna viitoare", a continuat el.

Zelenski a evocat și protejarea comunității musulmane din Ucraina.

"Crimeea a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupației rusești, iar cei mai mulți dintre cei care sunt reprimați în Crimeea ocupată sunt musulmani", a precizat liderul de la Kiev.

În acest weekend, Zelenski este așteptat, duminică, în Japonia pentru summitul G7 - al celor mai dezvoltate națiuni, în demersul de a încerca să mențină sprijinul crucial din partea națiunilor aliate pentru țara sa.

Update 12:54 Prim-ministrul rus Mihail Mișustin va vizita China, săptămâna viitoare, și se va întâlni cu omologul său chinez, Li Qiang, și cu președintele Xi Jinping.

"Vor fi luate în considerare probleme de actualitate ale cooperării ruso-chineze în domeniul comercial și economic. O atenție deosebită va fi acordată interacțiunii în industrie, energie, infrastructura de transport, agricultură și alte domenii", a precizat guvernul rus într-un comunicat citat de CNN.

Mișușin urmează să se afle în China marți și miercuri.

Analiștii de politică internațională au speculat intens asupra legăturilor tot mai strânse dintre Beijing și Moscova, accelerate de la începutul războiului din Ucraina. 

Dar, la mai bine de un an de la începutul conflictului, natura și forma acestei relații sunt încă neclare.

În timp ce aliații occidentali s-au grăbit să ofere Ucrainei ajutor militar de miliarde de euro, China nu a arătat aceeași generozitate față de Rusia, presupusul său aliat.

Statele Unite nu au văzut dovezi că privind un eventual sprijin esențial al Chinei pentru Kremlin în războiul din Ucraina, amintește CNN.

Din acest motiv, președintele rus Vladimir Putin a fost nevoit să se îndrepte spre Iran și Coreea de Nord în căutare de echipament militar.

Update 12.05. Liderii Grupului celor șapte națiuni (G7) au stabilit, astăzi, noi sancțiuni împotriva Rusiei. Prin noile sancțiuni, liderii G7 își propun să „priveze Rusia de tehnologia, echipamentele industriale și serviciile G7 care îi susțin mașina de război", potrivit Deutsche Welle.

Decizia mai vizează restricții asupra exporturilor de articole considerate „critice” pentru Rusia pe câmpul de luptă. De asemenea, vor fi sancționate entități acuzate că transportă materiale pentru armata rusă.

Măsurile au fost stabilite în timpul summitul-ului de la Hiroshima, în Japonia. La întâlnire este așteptat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Update 11.00. Apărarea aeriană a Ucrainei a reușit să doboare cu succes trei rachete de croazieră rusești și 16 drone kamikaze noaptea trecută, a anunțat Forțele Aeriene ucrainene pe Telegram, conform The Kyiv Independent.

Potrivit Forțelor Aeriene, Rusia a atacat Ucraina dinspre nord și sud-est cu 26 de drone de atac kamikaze Shahed de fabricație iraniană și șase rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră.

Update 10.15. Guvernul britanic a anunțat că a introdus „un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând întreprinderi și persoane fizice legate de capacitatea Rusiei de a finanța și de a duce războiul”, potrivit The Guardian.

Anunțul cuprinde 86 de persoane și organizații despre care guvernul spune că sunt "conectate la sectorul energetic, al metalelor, al apărării, al transporturilor și financiar al Rusiei". Guvernul britanic mai susține că acest lucru va crește "presiunea asupra veniturilor rămase lui Putin și asupra încercărilor de a folosi aceste sectoare pentru a susține mașina militară”.

Update 09.20. Mai mult de jumătate din atacurile cu drone și rachete rusești au fost respinse în noaptea de joi spre vineri, au anunțat ucrainenii, potrivit Sky News.

Apărarea antiaeriană ucraineană a respins un atac aerian în cursul nopții, distrugând 19 drone și rachete din cele 28 lansate, a anunțat armata.

"Trei rachete de calibru lansate din Marea Neagră și 16 drone au fost doborâte. Bombardamentele continuă aproape zilnic", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat.

Unele rachete au atinse ținte din Ucraina.

Update 08.10. Alerte de raid aerian au sunat în toată Ucraina în această dimineață. Explozii au fost raportate vineri dimineață în regiuni foarte diferite din Ucraina, inclusiv în Krivoi Rog, centrul Ucrainei, și în Rivne și Lutsk, în vest, relatează Reuters.

Armata ucraineană afirmase pe Telegram că avioane rusești zburau în aer și că există o amenințare de atacuri cu rachete hipersonice Kinzhal. O declarație militară anterioară arăta că unele ținte aeriene au fost doborâte, dar fără detalii. Armata avertizase că regiunile centrale și Kievul erau în pericol din cauza dronelor.

Agenția de știri rusă Tass, citând oficiali instalați în zona controlată de Moscova din regiunea Donețk, a declarat că forțele ucrainene au tras 8 rachete în orașul Donețk, controlat de Rusia, după miezul nopții. Nu există detalii despre pagube sau victime.

Update 07.40. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va merge în Japonia pentru a se alătura liderilor G7 la summitul de la Hiroshima, a declarat o sursă din Uniunea Europeană pentru Reuters.

Bloomberg raportează, de asemenea, vizita surpriză a lui Zelenski, citând persoane familiare cu acest subiect.

La G7, vineri și în weekend, liderii impun noi sancțiuni și controale la exporturi împotriva Rusiei din cauza războiului acesteia împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

Invazia rusă în Ucraina, aflată acum în al doilea an, va fi un subiect important pe agenda liderilor G7 reuniți vineri la Hiroshima. Statele Unite au fost vârful de lance al sancțiunilor dure impuse companiilor, băncilor și persoanelor fizice din Rusia, iar anunțurile viitoare sunt menite să reafirme hotărârea puterilor mondiale de a sprijini Ucraina și de a încorseta Moscova.

Un oficial american, care a vorbit cu reporterii înainte de reuniune, a declarat că ultimele eforturi ale G7 vizează împiedicarea capacității Rusiei de a obține materialele de care are nevoie pe câmpul de luptă, eliminarea lacunelor folosite pentru a se sustrage sancțiunilor, reducerea în continuare a dependenței internaționale de energia rusă și reducerea accesului Moscovei la sistemul financiar internațional.

Presa japoneză afirmă că se așteaptă ca liderii G7 să facă un apel la țări să nu mai furnizeze Rusiei produse care ar putea fi convertite pentru uz militar, în caz contrar urmând să se confrunte cu costuri severe.

Update 00:01 "În unele zone din Bahmut, trupele noastre au avansat aproximativ un kilometru", a declarat joi seară Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării.

În schimb, autorităţile ruse au raportat, joi, moartea a două persoane în atacuri comise în regiunea rusă Belgorod, în apropierea frontierei cu Ucraina. Atacurile cu obuze de artilerie au vizat localitatea rusă Nizhnie Berezovo, a declarat guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov, citat de agenţia Tass şi de site-ul Tagesschau.de. O altă persoană este în stare gravă în urma atacurilor pe care autorităţile ruse le atribuie forţelor militare ucrainene.

Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Război în Ucraina, 18 maiLondra confirmă că Ucraina a folosit deja rachete Storm Shadow în lovituri contra armatei ruse

Război în Ucraina, 17 mai Acordul de export al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost prelungit cu două luni

Război în Ucraina, 16 mai Ucraina a eliberat zone din jurul oraşului Bahmut, dar forţele ruse avansează în interior

Război în Ucraina, 15 mai Jens Stoltenberg: Ucraina nu va putea deveni membră NATO până nu câştigă războiul cu Rusia

Război în Ucraina, 14 mai Zelenski la Berlin: Putem face ca înfrângerea Rusiei să fie „ireversibilă” | Liderul de la Kiev, aşteptat la Paris, duminică seara

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close