Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 455. Zece mii de pușcăriași înrolați de Wagner au murit la Bahmut. Informația a fost confirmată de Evgheni Prigojin

Război în Ucraina, ziua 455. Zece mii de pușcăriași înrolați de Wagner au murit la Bahmut. Informația a fost confirmată de Evgheni Prigojin

Război în Ucraina, ziua 455. Aproximativ 10.000 din cei 50.000 de deținuți recrutați în închisorile rusești de grupul paramilitar Wagner au fost uciși în Ucraina, în prima linie a bătăliei sângeroase de la Bahmut. Recunoașterea vine chiar de la șeful și fondatorul grupului, Evgheni Prigojin.

Război în Ucraina, ziua 455. Zece mii de pușcăriași înrolați de Wagner au murit la Bahmut. Informația a fost confirmată de Evgheni Prigojin
Sursa foto: hepta
de Andreea Ştefan    |    24 Mai 2023   •   22:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Germania va cumpăra tancuri şi obuziere Leopard pentru a suplini livrările către Ucraina
  • Ministrul britanic al apărării s-a întâlnit la Kiev cu piloţi ucraineni
  • Nava militară rusă Ivan Hurs a fost atacată în Marea Neagră, anunță Moscova
  • Putin acuză statele occidentale că organizează "lovituri de stat" din exterior
  • Analiză Washington Post: Rusia ar putea pierde Bahmut mult mai repede decât l-a cucerit
  • Evgheni Prigojin a recunoscut pierderile uriașe la Bahmut: zece mii de pușcăriași înrolați de Wagner au murit
  • Aleksandr Lukașenko discută cu Vladimir Putin la Moscova, după o boală misterioasă
  • Purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că Rusia este "solidară" cu punctul de vedere al Occidentului în privința războiului din Ucraina
  • OMS condamnă, într-o moțiune, războiul Rusiei în Ucraina
  • Trupele ruse au bombardat regiunea Herson de 64 de ori în ultima zi
  • Rușii au pierdut în lupte aproximativ 204.760 de militari de la invazia pe scară largă
  • Cel puțin 482 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului
  • Atac cu dronă într-o regiune rusă situată la frontiera cu Ucraina

Update 22:10 - Germania va cumpăra 18 tancuri Leopard 2 şi 12 obuziere autopropulsate pentru a reface stocurile epuizate de livrările către Ucraina, a declarat miercuri pentru Reuters un membru al comisiei parlamentare pentru buget care a aprobat această achiziţie.

Comanda de tancuri va costa 525,6 milioane de euro (578,58 milioane de dolari), în timp ce preţul obuzierelor este de 190,7 milioane de euro, toate acestea urmând să fie livrate până cel târziu în 2026, potrivit documentelor Ministerului de Finanţe destinate parlamentului.

Planul de achiziţie include o opţiune pentru alte 105 tancuri pentru aproximativ 2,9 miliarde de euro.

Germania a furnizat 18 tancuri Leopard 2 Ucrainei de la invazia rusă din februarie 2022 şi şi-a anunţat intenţia de a-şi reface stocul cu noi tancuri cât mai curând posibil.

Cele 12 obuziere fac parte din planurile Ministerului Apărării, aprobate de parlamentul german în martie, de a cumpăra până la 28 de obuziere pentru înlocuire.

Tancurile Leopard şi obuzierele sunt produse în comun de KMW şi Rheinmetall. 

Update 20:45 - Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, s-a întâlnit miercuri, în timpul vizitei sale la Kiev, cu unii dintre piloţii ucraineni instruiţi în Marea Britanie care folosesc deja rachetele britanice cu rază lungă de acţiune Storm Shadow pentru a lovi poziţiile ruseşti aflate departe de linia frontului, transmite EFE.

"Am avut ocazia să dăm mâna cu piloţi care au fost instruiţi în Marea Britanie şi care folosesc deja cu succes rachetele Storm Shadow", a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Wallace, la Kiev.

Potrivit presei ucrainene, Kievul a reuşit să distrugă obiective importante ale forţelor ruseşti în oraşul Lugansk din estul Ucrainei, un teritoriu inaccesibil pentru Ucraina înainte de a primi rachetele cu rază lungă de acţiune Storm Shadow.

Reznikov i-a mulţumit lui Wallace pentru "leadership-ul personal" pe care l-a exercitat în promovarea livrărilor de arme către Ucraina de la începutul invaziei ruseşti la scară largă.

La rândul său, ministrul britanic al apărării a reafirmat disponibilitatea Regatului Unit şi a altor aliaţi occidentali de a continua să ajute Ucraina să respingă agresiunea militară rusă.

"Rusia descoperă că aliaţii Ucrainei vor continua să o ajute să se apere şi îi vor oferi sprijinul de care are nevoie, de la rachete antitanc la tancuri, rachete Storm Shadow şi acum chiar F-16", a spus Wallace, referindu-se la avioanele de luptă occidentale pe care Kievul le cere aliaţilor săi.

Update 19:40 Vladimir Putin a acuzat, din nou, statele occidentale că finanțează și organizează "lovituri de stat" în țările pe care Moscova le-ar vrea, din nou, captive în sfera sa de influență.

Într-un discurs televizat semnalat de Antena 3 CNN, președintele rus a acuzat Occidentul că sporește instabilitatea la nivel global.

"Observăm că situația internațională actuală se caracterizează printr-o instabilitate crescândă. În diferite regiuni, vechile centre de tensiune se extind şi apar altele noi.

Povara negativă a conflictelor se acumulează, iar populația din multe țări experimentează consecințele dramatice ale loviturilor de stat organizate din exterior.

Această stare de lucruri este direct legată de dorința (occidentalilor, n.r.) de a-și menține dominația și de a-și impune propriile reguli, ignorând complet suveranitatea, interesele naționale și tradițiile altor state.

Toate acestea sunt însoțite de o creștere a potențialului militar, de o ingerință fără menajamente în afacerile interne ale altor țări, precum și de încercări de a extrage avantaje unilaterale din crizele energetice și alimentare provocate de o serie de state occidentale", a spus Putin.

Update 18:40 O navă militară rusă a fost atacată, miercuri, de ambarcațiuni ucrainene în sudul Mării Negre, în timp ce se deplasa spre Strâmtoarea Bosfor.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova, care a precizat că atacul asupra vasului rus a fost efectuat cu nave fără pilot.

Nava militară Ivan Hurs a fost atacată în timp ce efectua misiuni de monitorizare a gazoductelor TurkStream şi Blue Stream, construite între Rusia şi Turcia, susține instituția rusă.

Potrivit ministerului de la Moscova, "Ivan Hurs își continuă misiunea", întrucât atacul nu a avut succes.

"Toate ambarcațiunile inamice au fost distruse cu focuri trase de la bordul navei militare, la circa 140 de kilometri nord-est de Bosfor", a comunicat instituția citată, conform presei internaționale.

Administrația de la Kiev nu a făcut niciun comentariu în legătură cu acest incident.

Update 17:50 Aproximativ 10.000 din cei 50.000 de deținuți recrutați în închisorile rusești de grupul paramilitar Wagner au fost uciși în Ucraina, în prima linie a bătăliei sângeroase de la Bahmut.

Recunoașterea vine chiar de la șeful și fondatorul grupului, Evgheni Prigojin (foto), citat de presa internațională.

"Am selectat 50.000 de deținuți, dintre care aproximativ 20% au fost uciși", a declarat el într-un interviu publicat de bloggerul pro-Kremlin Konstantin Dolgov.

Un bilanț similar a fost estimat de oficialii americani, conform presei internaționale.

Prigojin a mai confirmat că luptătorii săi profesioniști - alții decât cei recrutați dintre pușcăriași - au murit în luptă într-o proporție similară, dar nu a spus în mod exact care este numărul lor.

Potrivit acestuia, pierderile înregistrate de Ucraina ar fi mult mai mari.

Wagner a înregistrat "de trei ori mai puțini morți şi aproximativ jumătate din numărul de răniți", în comparație cu trupele ucrainene, susține Prigojin.

Presa internațională notează că este prima dată când șeful Wagner vorbește deschis despre amploarea pierderilor sale, în timp ce oficialii de la Moscova fac tot posibilul pentru a păstra secret numărul de morți și răniți.

Cel mai recent bilanț oficial al armatei ruse datează din septembrie 2022 și acreditează versiunea că, până la momentul respectiv, Moscova a înregistrat doar 5.900 de soldați morți pe front.

Update 16:45 În prezent, Rusia controlează efectiv orașul Bahmut din în estul Ucrainei, după un asediu de 10 luni în care au murit mii de soldați ai Moscovei și în urma căruia localitatea - căminul a 70.000 de oameni înainte de război - a fost transformată, metodic, în ruine de tirurile de artilerie.

Însă este improbabil că forțele ruse vor fi capabile să păstreze acest oraș distrus, pe fondul unui contraatac ucrainean care a început deja, arată o analiză publicată de Washington Post.

În condițiile în care mercenarii Wagner și-au anunțat retragerea din oraș până la data de 1 iunie, Moscova se confruntă cu dificultăți pentru a găsi trupe apte să preia rolul acestora, arată sursa citată.

Rusia are la dispoziție un conglomerat format din bărbați mobilizați recent și din combatanți din așa-numitele "Republici Populare" Lugansk și Donețk.

Este vorba de teritorii separatiste sponsorizate de Moscova după invazia din 2014, din Crimeea, și anexate anul trecut de Vladimir Putin prin decret prezidențial, alături de regiunile Zaporojie și Herson.

Însă grupările armate din Donețk și Lugansk au fost slab echipate și slab antrenate pe tot parcursul războiului și s-au luptat frecvent să își mențină pozițiile defensive.

O altă opțiune pentru Moscova ar fi forțele sale aeropurtate, care s-au descurcat mai bine în conflict.

Însă angajarea lor în apărare la Bahmut ar putea duce la pierderi în rândurile unor trupe experimentate, care ar putea fi mai utile în altă parte, arată analiza din Washington Post.

Update 15:30 Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a plecat într-o vizită de lucru de două zile în Rusia.

Anunțul a fost făcut, miercuri, de serviciul său de presă, citat de CNN.

Lukașenko urmează să participe la Forumul Economic Eurasiatic, care are loc la Moscova în perioada 24 - 25 mai.

Kremlinul a confirmat anterior că Putin va discuta cu Lukașenko în cadrul Consiliului Economic Eurasiatic.

Presa internațională a consemnat în ultima perioadă că liderul de la Minsk s-a confruntat cu probleme de sănătate.

Lukașenko a participat la parada militară din 9 mai, de la Moscova, unde a purtat un bandaj la mâna stângă.

El a plecat de la eveniment înainte de dineul oferit de Putin șefilor de stat prezenți la paradă.

Ulterior, președintele belarus a dispărut pentru o vreme din viața publică, fiind remarcată absența sa de la festivitățile naționale, pe fondul informațiilor neconfirmate oficial, că ar fi fost internat de urgență.

Săptămâna aceasta, președintele belarus, care ar urma să împlinească în august 69 de ani, a reapărut în imagini difuzate de televiziunea de stat și a transmis public că "nu are de gând să moară".

Update 13:50 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reiterat obiectivele Rusiei în războiul declanșat în Ucraina și a subliniat că acestea nu s-au schimbat.

Oficialul rus a fost întrebat de agenția de presă TASS dacă este de acord cu punctul de vedere al statelor din Occident, potrivit cărora conflictul militar nu ar trebui înghețat. 

Peskov a răspuns că Rusia "este solidară" cu acest punct de vedere. 

"Rusia ia în considerare doar posibilitatea de a finaliza operațiune militară specială: asigurarea intereselor sale, atingerea obiectivelor Rusiei, fie printr-o operațiune militară specială, fie prin alte mijloace disponibile", a declarat el.

Comentariile vin în contextul în care incertitudinile se accentuează în legătură cu contraofensiva pregătită de Ucraina pentru eliberarea teritoriilor din estul și sudul țării.

Update 13:01 Organizația Mondială a Sănătății a adoptat, miercuri, o moțiune prin care condamnă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv atacurile asupra unităților medicale.

Moțiunea a fost adoptată în cadrul Adunării OMS cu 80 de voturi pentru, 9 împotrivă și 52 de abțineri.

Demersul a fost inițiat de statele occidentale.

Rusia nu a comentat moțiunea OMS. Moscova a negat în mod constant că a vizat clădiri civile în timpul așa numitei „operațiuni militare speciale" în Ucraina.

Update 11:50 Echipele de intervenție au găsit două cadavre în ruinele unei clădiri rezidențiale din Donețk. Zona a fost atacată marți de ruși, potrivit Sky News.

Trupurile au fost recuperate din ruinele unei clădiri din regiunea Donețk, a anunțat Ministerul ucrainean al Apărării. Ministerul susține că rușii au „distrus complet" o clădire de nouă etaje marți, în Avdiivka.

Autoritățile ucrainene mai spun că există și persoane rănite în urma atacaului. O femeie se află la spital în stare critică.

Marți, șeful administrației militare a orașului Avdiivka, Vitalii Barabash, a anunțat că o rachetă a distrus o clădire rezidențială din oraș. Avdiivka a fost una dintre principalele ținte ale ofensivei rusești de iarnă.

Update 11:30 Guvernatorul regiunii Bolgorod anunță două noi incidente Viacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a anunțat, astăzi, pe Telegram, încă două incidente, relatează The Guardian.

Potrivit oficialului rus, un atac cu dronă asupra localității Novaya Tavolzhanka a eșuat, după ce dispozitivul exploziv căzut nu a explodat, iar la Terezovka o persoană a fot rănită și internată în spital, după ce localitatea a fost supusă unui bombardament.

Update 11:15 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, astăzi, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 204.760 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 400 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 3.792 de tancuri, 7.424 de blindate, 3.339 de sisteme de artilerie, 309 de avioane, 294 de elicoptere și 2.871 de drone de atac. 

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 24.05.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Publicată de Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine pe Marţi, 23 mai 2023

Update 10:50 Rusia susţine că a interceptat două bombardiere americane deasupra Mării Baltice. Potrivit Ministerului rus al Apărării, cele două aeronave erau bombardiere strategice ale Forţelor Aeriene ale SUA, care se apropiau de graniţa Rusiei.

Totodată, a precizat că au ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a merge în întâmpinarea lor.

Frontiera rusă nu a fost încălcată, a mai precizat, totodată ministerul.

De altfel, incidente în care au fost implicate avioane ruseşti şi aeronave ale ţărilor NATO  s-au înmulţit în ultimii ani de zile, chiar înainte de începerea conflictului din Ucraina.

Săptămâna trecută, de exemplu, un incident similar a avut loc deasupra Mării Baltice şi a implicat un avion de vânătoare rusesc şi două aeronave militare, unul francez, iar celălalt german.

Update 10:00 Procuratura Generală a Ucrainei, a anunțat, astăzi, într-un comunicat pe Telegram, că peste 1.465 de copii au avut suferit, în urma invaziei pe scară largă a trupelor rusești în Ucraina, transmite Ukrinform.

Potrivit informațiilor oficiale ale procurorilor pentru minori, din 24 februarie 2022, cel puțin 482 de copii au murit, iar alți 983 de copii au fost răniți.

Cei mai mulți copii au fost afectați în regiunea Donețk – 461, regiunea Harkov – 278, regiunea Kiev – 128, regiunea Herson – 102, regiunea Zaporojie – 91, regiunea Mykolaiv – 89, regiunea Cernihiv – 70, regiunea Dnipropetrovsk -70 și regiunea Luhansk – 66.

Update 09:45 Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că oamenii săi sunt cei mai puternici luptători, dar a recunoscut că armata ucraineană a dus, de asemenea, o luptă aprigă, în special în Bakhmut, transmite CNN.

"Acum pot judeca conform propriei mele experienţe, ştiu cum luptă diferite ţări [...] astăzi PMC Wagner este cea mai bună armată din lume, iar, după ea, desigur, trebuie să spun că ar trebui să fie armata rusă pentru a fi corect din punct de vedere politic, dar cred că ucrainenii sunt astăzi una dintre cele mai puternice armate din lume", a declarat Prigojin, marţi, într-un interviu cu Konstantin Dolgov, un blogger pro-rus.

În weekend, grupul militar privat Wagner a afirmat că a cucerit toate teritoriile pe care le planificase şi că va părăsi joi linia frontului din estul Ucrainei, lăsând luptele în seama Ministerului rus al Apărării.

Dar Prigojin a declarat, marţi, că ucrainenii sunt "foarte bine organizaţi, foarte bine antrenaţi, iar serviciile lor de informaţii sunt la cel mai înalt nivel, pot opera orice sistem militar cu acelaşi succes, unul sovietic sau unul NATO".

Separat, când a fost întrebat despre recentele incursiuni transfrontaliere din Belgorod, revendicate de ruşii anti-Putin, Prigojin a declarat că "grupuri ale Corpului Voluntarilor Ruşi intră fără ruşine în regiunea Belgorod", iar forţele de apărare ruseşti nu sunt "absolut deloc pregătite să le opună rezistenţă sub nicio formă".

Update 08:50 Șeful administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a anunțat, astăzi, într-un comunicat pe Telegram, că trupele ruse au bombardat regiunea Herson de 64 de ori în ultima zi, ucigând doi civili și rănind alți trei.

"În ultima zi, inamicul a bombardat de 64 regkiunea Herson, trăgând 271 de obuze. Inamicul a bombardat orașul Herson de 11 ori, lansând 147 de obuze.

Armata rusă a vizat cartierele rezidențiale din zonele populate ale regiunii; și obiective ale infrastructurii din raionul Berislav. În urma agresiunii ruse în regiunea Herson, două persoane au murit și alte trei au fost rănite”, a transmis Oleksandr Prokudin.

Update 08:20 Statului Major General al armatei ucrainene a transmis, astăzi, într-un comunicat, că orașele Bahmut și Maiyinka continuă să fie în epicentrul ostilităților.

"Inamicul continuă să-și concentreze principalele eforturi pe direcțiile Kupiansk, Lymansk, Bahmut, Avdiivsk și Marinka – au avut loc 26 de ciocniri.

Bahmut și Marinka rămân în epicentrul ostilităților”, se arată în comunicat.

În direcția lui Bahmut în ultimele 24 de ore, rușii au inițiat acțiuni ofensive fără succes în direcția Khromovoy și au efectuat bombardamente aeriene în aproape toată regiunea.

În direcția Marinka, numeroase atacuri inamice au fost respinse în zona orașului. Krasnohorivka, Georgiivka, Maksimilianivka, Kurakhove și Pobyeda din regiunea Donețk au ajuns și ele sub focul inamicului.

Administraţia de la Moscova a anunţat, marţi seară, interceptarea a două bombardiere strategice americane, într-un incident produs în spaţiul aerian internaţional, deasupra Mării Baltice, în contextul tensiunilor extreme dintre Moscova şi Occident din cauza invaziei ruse în Ucraina.

"Pe 23 mai 2023, Comandamentul de control aerian din zona Mării Baltice a depistat două ţinte aeriene care se apropiau de frontiera de stat a Federaţiei Ruse. A fost trimis un avion de vânătoare de tip Suhoi Su-27 aparţinând Forţelor aeriene ale Flotei Baltice. Echipajul avionului rus a identificat aeronavele ca fiind două bombardiere strategice de tip B-1B aparţinând Forţelor Aeriene americane. Nu a fost permisă încălcarea frontierei de stat a Rusiei. Avionul de vânătoare a revenit la bază după ce bombardierele au schimbat direcţia şi s-au îndepărtat", a transmis Ministerul rus al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.

Incidentul aerian s-a produs pe fondul tensiunilor extreme dintre Rusia şi NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

Administraţia de la Washington a exprimat scepticism, marţi seară, în legătură cu informaţiile privind utilizarea de echipamente militare de provenienţă americană în atacurile comise în regiunea rusă Belgorod.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a declarat că oficialii de la Washington sunt la curent cu informaţiile care au circulat în presă şi pe reţele online privind folosirea unor echipamente militare americane în atacurile din regiunea rusă Belgorod. "Suntem sceptici în acest moment privind autenticitatea acestor informaţii", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de agenţia Reuters, subliniind că Washingtonul nu încurajează şi nu facilitează atacuri pe teritoriul Rusiei.

Combatanţi pro-ucraineni au pătruns luni pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Însă combatanţii au pătruns în Rusia dinspre Ucraina şi, potrivit unor surse citate de cotidianul The Guardian, în cursul incursiunii au fost observate vehicule militare de fabricaţie americană, inclusiv de tip Humvee şi Maxxpro 1224.

Un civil rus a fost ucis, iar alţi aproximativ zece au fost răniţi în urma atacurilor comise luni de grupul pro-ucrainean în regiunea Belgorod, potrivit autorităţilor ruse. Administraţia de la Moscova a anunţat marţi respingerea incursiunii militare ucrainene, precizând că aproximativ 70 de combatanţi ucraineni au fost eliminaţi. Ucraina nu a făcut niciun comentariu despre eşecul operaţiunii, iar informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Război în Ucraina, 23 mai | Atac cu dronă într-o regiune din Rusia | Viktor Orban: ”Ucraina nu poate câștiga războiul”

Război în Ucraina, 22 mai | Rusia instituie măsuri militare speciale în Belgorod

Război în Ucraina, 21 mai | Zelenski i-a dat asigurări lui Joe Biden că avioanele F-16 americane nu vor ataca teritoriul rusesc

Război în Ucraina, 20 mai | Forțele ucrainene au preluat inițiativa pe câmpul de luptă, în Bahmut, şi au avansat considerabil pe flancuri

Război în Ucraina, 19 mai | Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close