Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 459. Rusia avertizează Occidentul: ”Este un joc cu focul, fără niciun dubiu”

Război în Ucraina, ziua 459. Rusia avertizează Occidentul: ”Este un joc cu focul, fără niciun dubiu”

Redacția Antena 3 CNN
7 minute de citit Publicat la 16:22 28 Mai 2023 Modificat la 20:37 28 Mai 2023
razboi ucraina rusia 28 mai 2023
Război în Ucraina, ziua 459. Ucraina observă regruparea forţelor ruse în Bahmut: ”Inamicul încearcă să îşi consolideze capabilităţile" Sursa foto: Getty Images

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia lansează atacuri aeriene asupra Kievului, de ziua orașului
  • Atac cu drone în apropiere de granița cu Belarus
  • Olaf Scholz: Ucraina utilizează doar pe teritoriul său armamentul furnizat de Germania
  • Emisarul chinez afirmă că vrea armistiţiu în Ucraina în actuala configuraţie
  • Franța: Ultimele bombardamente asupra țintelor civile din Ucraina constituie crime de război

Update 20:30 Administraţia de la Kiev vrea să impună restricţii comerciale masive Iranului din cauza susţinerii acordate Rusiei pentru invazia militară în Ucraina, informează agenţia Reuters.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a elaborat un proiect de lege care prevede impunerea de sancţiuni împotriva Iranului timp de cinci decenii, ca reacţie la decizia Teheranului de a aproviziona Rusia cu armament.

Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că proiectul de lege privind impunerea de sancţiuni va fi trimis spre aprobarea Parlamentului ucrainean. Proiectul prevede oprirea tranzitului produselor iraniene pe teritoriul Ucrainei şi impunerea de restricţii comerciale, financiare şi tehnologice în relaţiile bilaterale.

Ucraina şi naţiunile occidentale acuză Iranul că furnizează armament şi echipamente militare Rusiei, inclusiv drone de atac utilizate în invazia de pe teritoriul ucrainean. Administraţia de la Teheran neagă acuzaţiile.

Update 16:00 Administraţia de la Moscova a avertizat, duminică, ţările occidentale asupra riscului escaladării conflictului militar din Ucraina dacă forţele ucrainene vor primi avioane de vânătoare F-16.

"Este un joc cu focul, fără niciun dubiu. Este vorba despre o escaladare inacceptabilă" a conflictului, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, citat de site-ul Tagesschau.de.

"Washingtonul, Londra şi sateliţii lor din cadrul Uniunii Europene au obiectivul slăbirii Rusiei, aplicării unei înfrângeri strategice şi dezintegrării ţării noastre", a acuzat ministrul rus de Externe.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat recent că susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni. În plus, Washingtonul nu se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei de către ţări europene. Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a afirmat că unele state europene au iniţiat deja instruirea piloţilor militari ucraineni, printre acestea numărându-se Danemarca, Olanda, Polonia şi Norvegia.

Preşedintele Biden a afirmat că omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a asigurat "în mod categoric" că forţele militare ucrainene nu vor ataca teritoriul Rusiei dacă vor primi avioane F-16.

Ministerul rus de Externe a avertizat că vor apărea "riscuri enorme" dacă statele occidentale vor furniza Ucrainei avioane de vânătoare de tip F-16. Administraţia de la Moscova a convocat, vineri, diplomaţi de rang înalt ai Ambasadei americane din Rusia pentru a denunţa afirmaţii ale lui Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, considerate încurajări ale atacurilor pe teritoriul rus. "A venit vremea ca Washingtonul să afle că orice formă de agresiune împotriva Rusiei va continua să fie urmată de cea mai puternică reacţie posibilă", a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova. Nu este clar la ce afirmaţii ale lui Jake Sullivan s-a referit Ministerul rus de Externe. Sullivan a fost întrebat, într-un interviu acordat CNN, dacă Ucraina poate primi arme care să atingă ţinte din Crimeea. "Da. Nu am impus limite asupra capacităţilor Ucrainei de a lansa atacuri asupra teritoriului aflat în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Ceea ce am spus noi este că nu vom furniza Ucrainei sisteme americane sau occidentale pentru a ataca Rusia. Noi credem că regiunea Crimeea este a Ucrainei", a declarat Sullivan. Rusia a anexat unilateral regiunea ucraineană Crimeea în 2014, dar decizia nu este recunoscută la nivel internaţional.

Statele Unite au cerut de mult timp Ucrainei să nu utilizeze armament american în atacuri comise pe teritoriul Rusiei, a afirmat joi generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme de la Washington, pe fondul acuzaţiilor formulate de Moscova după o incursiune în regiunea Belgorod. "Regula stabilită cu ucrainenii este să nu utilizeze echipamente furnizate de SUA pentru a comite atacuri în spaţiul geografic al Rusiei", a declarat Milley la finalul reuniunii Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei. Referindu-se la cererea Ucrainei de a primi avioane de vânătoare F-16, Mark Milley a subliniat tot joi că acestea nu sunt "arme-minune".

Update 8:00 Rusia a declanșat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică un atac aerian de amploare în două valuri asupra Kievului, care a ucis cel puțin o persoană, au declarat oficialii, citați de Reuters, timp ce capitala ucraineană se pregătește să sărbătorească ziua orașului, potrivit Reuters.

Sistemele de apărare aeriană au doborât cel puțin 20 de drone care se îndreptau spre Kiev, iar căderea unor resturi a ucis un bărbat de 41 de ani și a rănit o femeie de 35 de ani în oraș, a declarat primarul Vitali Klitschko.

Atacurile au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătorește Ziua Kievului, aniversarea fondării oficiale în urmă cu 1.541 de ani. Ziua este marcată în mod obișnuit prin târguri stradale, concerte live și expoziții speciale la muzee - planuri pentru care au fost făcute și în acest an, dar la o scară mai mică.

„Istoria Ucrainei este un iritant de lungă durată pentru rușii nesiguri”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, pe canalul său Telegram.

Mai multe cartiere din Kiev, de departe cel mai mare oraș ucrainean, cu o populație de aproximativ 3 milioane de locuitori, au avut de suferit în atacurile din timpul nopții, au declarat oficialii, inclusiv cartierul istoric Pecherskyi.

Martorii au declarat pentru Reuters că, în timpul alertelor de raid aerian care au început la scurt timp după miezul nopții, mulți oameni au stat în picioare pe balcoanele lor, unii strigând împotriva președintelui rus Vladimir Putin și sloganuri de tipul „Glorie apărării aeriene”.

Cu o contraofensivă ucraineană care se profilează după 15 luni de război, Moscova a intensificat luna aceasta, după o pauză de aproape două luni, atacurile cu rachete și drone, vizând instalații militare și provizii. Valurile de atacuri au loc acum de mai multe ori pe săptămână.

În cartierul plin de verdeață Holosiivskyi din partea de sud-vest a Kievului, resturi de drone căzute au incendiat un depozit cu trei etaje, distrugând aproximativ 1.000 de metri pătrați de structuri de construcție, a declarat primarul Klitschko.

Un incendiu a izbucnit după ce resturi de drone care au căzut au lovit o clădire nerezidențială de șapte etaje din districtul Solomyanskyi, aflat la vest de oraș. Districtul este un nod de transport feroviar și aerian foarte frecventat.

În cartierul Pecherskyi, un incendiu a izbucnit pe acoperișul unei clădiri de nouă etaje din cauza căderii unor resturi de drone, au declarat pe Telegram oficiali ai administrației militare din Kiev.

---

Grupul paramilitar rus Wagner a iniţiat joi predarea controlului trupelor armatei ruse asupra zonelor ocupate din oraşul ucrainean Bahmut, astfel că forţele militare ruse se regrupează. "Ieri şi astăzi, nu au fost lupte active, nici în oraş, nici în împrejurimi", a declarat sâmbătă Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, precizând însă că atacurile ruse continuă pe culoarele strategice din jurul oraşului.

"Reducerea activităţilor ofensive inamice este cauzată de înlocuirea şi regruparea forţelor. Inamicul încearcă să îşi consolideze capabilităţile", a precizat Hanna Maliar, conform agenţiei Reuters.

În acelaşi timp, Kievul semnalează iminenţa mult-aşteptatei contraofensive. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Apărare şi Securitate din Ucraina, a declarat pentru BBC că activităţile militare specifice contraofensivei ar putea începe "mâine, poimâine sau peste o săptămână".

Generalul Valeri Zalujnii, comandantul forţelor militare ucrainene, a prezentat, într-o înregistrare video, militari care se pregătesc de luptă. "A venit vremea să luăm înapoi ce ne aparţine", a afirmat el, sugerând, conform CNN, iminenţa contraofensivei ucrainene.

Mihailo Podoliak, consilier la Cancelaria prezidenţială de la Kiev, a declarat de joi că forţele militare ucrainene au început deja contraofensiva în estul Ucrainei. "Contraofensiva este deja în curs, de câteva zile. Este vorba despre un război intens, pe o frontieră de 1.500 de kilometri. Acţiunile noastre au început deja", a afirmat Podoliak, citat de site-ul Tagesschau.de. Sâmbătă, Podoliak a explicat că în etapa iniţială sunt distruse rutele de aprovizionare ale inamicului.

În paralel, Moscova a raportat sâmbătă o serie de atacuri ucrainene pe teritoriul rus. O persoană a fost ucisă într-un atac ucrainean cu obuze în localitatea Plehovo, situată în regiunea rusă Kursk, în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, Roman Starovoit. Victima este un angajat care lucra pe un şantier destinat consolidării structurilor de apărare în zona frontierei.

În regiunea rusă Belgorod, cel puţin două persoane au fost ucise în atacuri cu obuze asupra localităţii Şebekino, potrivit site-ului Tagesschau.de şi cotidianului Le Monde. Sâmbătă dimineaţă, două drone ucrainene au comis atacuri asupra unei clădiri care administrează un oleoduct din regiunea rusă Pskov.

În urmă cu câteva zile, combatanţi pro-ucraineni au pătruns pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în atacurile grupului ucrainean. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Armata Rusiei va riposta "extrem de dur" dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene sau alte atacuri pe teritoriul rus, a avertizat ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu.

Potrivit unor oficiali citaţi de postul BBC News, liderii occidentali sunt îngrijoraţi de atacurile ucrainene comise pe teritoriul rus, temându-se de escaladarea conflictului între NATO şi Rusia.

Război în Ucraina, 27 mai | Teheranul îl acuză pe Volodimir Zelenski de propagandă anti-iraniană

Război în Ucraina, 26 mai | Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin

Război în Ucraina, 25 mai | Combatanţii Wagner au început predarea controlului pozițiilor din Bahmut către armata rusă

Război în Ucraina, 24 mai | Zece mii de pușcăriași înrolați de Wagner au murit la Bahmut. Informația a fost confirmată de Evgheni Prigojin

Război în Ucraina, 23 mai | Atac cu dronă într-o regiune din Rusia | Viktor Orban: ”Ucraina nu poate câștiga războiul”

×
Etichete: Război Ucraina
x close