Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 458. Teheranul îl acuză pe Volodimir Zelenski de propagandă anti-iraniană

Război în Ucraina, ziua 458. Teheranul îl acuză pe Volodimir Zelenski de propagandă anti-iraniană

Redacția Antena 3 CNN
8 minute de citit Publicat la 13:04 27 Mai 2023 Modificat la 22:20 27 Mai 2023
profimedia-0777929936
Sursa foto: Profimedia

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Atac cu drone în apropiere de granița cu Belarus
  • Olaf Scholz: Ucraina utilizează doar pe teritoriul său armamentul furnizat de Germania
  • Emisarul chinez afirmă că vrea armistiţiu în Ucraina în actuala configuraţie
  • Franța: Ultimele bombardamente asupra țintelor civile din Ucraina constituie crime de război
  • Dmitri Medvedev prognozează, din Vietnam, cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina și exclude orice discuții cu Volodimir Zelenski
  • Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin

Update 22:00 Administraţia de la Kiev a observat reducerea operaţiunilor combatante ruse în oraşul Bahmut, în contextul regrupării forţelor militare ruse, iar oficiali ucraineni, inclusiv un comandant militar, susţin că este iminentă contraofensiva, în timp ce pe teritoriul rus au fost raportate noi atacuri.

Grupul paramilitar rus Wagner a iniţiat joi predarea controlului trupelor armatei ruse asupra zonelor ocupate din oraşul ucrainean Bahmut, astfel că forţele militare ruse se regrupează. "Ieri şi astăzi, nu au fost lupte active, nici în oraş, nici în împrejurimi", a declarat sâmbătă Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, precizând însă că atacurile ruse continuă pe culoarele strategice din jurul oraşului.

"Reducerea activităţilor ofensive inamice este cauzată de înlocuirea şi regruparea forţelor. Inamicul încearcă să îşi consolideze capabilităţile", a precizat Hanna Maliar, conform agenţiei Reuters.

În acelaşi timp, Kievul semnalează iminenţa mult-aşteptatei contraofensive. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Apărare şi Securitate din Ucraina, a declarat pentru BBC că activităţile militare specifice contraofensivei ar putea începe "mâine, poimâine sau peste o săptămână".

Generalul Valeri Zalujnii, comandantul forţelor militare ucrainene, a prezentat, într-o înregistrare video, militari care se pregătesc de luptă. "A venit vremea să luăm înapoi ce ne aparţine", a afirmat el, sugerând, conform CNN, iminenţa contraofensivei ucrainene.

Mihailo Podoliak, consilier la Cancelaria prezidenţială de la Kiev, a declarat de joi că forţele militare ucrainene au început deja contraofensiva în estul Ucrainei. "Contraofensiva este deja în curs, de câteva zile. Este vorba despre un război intens, pe o frontieră de 1.500 de kilometri. Acţiunile noastre au început deja", a afirmat Podoliak, citat de site-ul Tagesschau.de. Sâmbătă, Podoliak a explicat că în etapa iniţială sunt distruse rutele de aprovizionare ale inamicului.

În paralel, Moscova a raportat sâmbătă o serie de atacuri ucrainene pe teritoriul rus. O persoană a fost ucisă într-un atac ucrainean cu obuze în localitatea Plehovo, situată în regiunea rusă Kursk, în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, Roman Starovoit. Victima este un angajat care lucra pe un şantier destinat consolidării structurilor de apărare în zona frontierei.

În regiunea rusă Belgorod, cel puţin două persoane au fost ucise în atacuri cu obuze asupra localităţii Şebekino, potrivit site-ului Tagesschau.de şi cotidianului Le Monde. Sâmbătă dimineaţă, două drone ucrainene au comis atacuri asupra unei clădiri care administrează un oleoduct din regiunea rusă Pskov.

În urmă cu câteva zile, combatanţi pro-ucraineni au pătruns pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în atacurile grupului ucrainean. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Armata Rusiei va riposta "extrem de dur" dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene sau alte atacuri pe teritoriul rus, a avertizat ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu.

Potrivit unor oficiali citaţi de postul BBC News, liderii occidentali sunt îngrijoraţi de atacurile ucrainene comise pe teritoriul rus, temându-se de escaladarea conflictului între NATO şi Rusia.

Update 18:00 O persoană a fost ucisă, sâmbătă, pe teritoriul Rusiei, în urma unui atac cu obuze atribuit Ucrainei, anunţă autorităţile locale, citate de agenţia de presă Reuters.

Atacul cu obuze a vizat poziţii din localitatea Plehovo, situată în regiunea rusă Kursk, în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, Roman Starovoit.

Un angajat care lucra pe un şantier destinat consolidării structurilor de apărare în zona frontierei a fost ucis în atac. Autorităţile ruse atribuie atacul cu obuze armatei ucrainene.

În urmă cu câteva zile, combatanţi pro-ucraineni au pătruns pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în atacurile grupului ucrainean. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova.

Armata Rusiei va riposta "extrem de dur" dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene sau alte atacuri pe teritoriul rus, a avertizat ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu.

Potrivit unor oficiali citaţi de postul BBC News, liderii occidentali sunt îngrijoraţi de atacurile ucrainene comise pe teritoriul rus, temându-se de escaladarea conflictului între NATO şi Rusia.

Update 14:40 Administraţia de la Moscova a decis expulzarea din Rusia a sute de funcţionari germani, inclusiv diplomaţi, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor bilaterale, iar Guvernul de la Berlin va fi nevoit să reacţioneze simetric.

Conform unor surse citate de publicaţia Süddeutsche Zeitung, Ministerul rus de Externe a înştiinţat Berlinul că trebuie să retragă sute de funcţionari germani - diplomaţi, angajaţi ai Institutului Goethe şi profesori ai Şcolii germane. Ministerul de Externe de la Berlin a confirmat sâmbătă că Moscova a decis la sfârşitul lunii aprilie limitarea personalului reprezentanţelor germane din Rusia.

Rusia a luat această decizie ca reacţie la acţiunea Germaniei de expulzare a unor diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj.

Potrivit unui oficial guvernamental german, Berlinul probabil va riposta simetric, pentru a exista "un echilibru" în relaţiile cu Rusia. Acţiunile vor avea efecte negative semnificative asupra relaţiilor bilaterale.

Rusia condamnă vehement asistenţa militară pe care naţiunile occidentale, inclusiv Germania, o acordă Ucrainei. Uniunea Europeană şi Grupul G7 au impus sancţiuni masive Rusiei din cauza invaziei în Ucraina.

Update 13:00 Teheranul l-a acuzat sâmbătă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de propagandă anti-iraniană în apelul său pentru ca Iranul să oprească furnizarea de drone către Rusia, spunând că comentariile sale au fost concepute pentru a atrage mai multe arme și ajutor financiar din partea Occidentului.

Zelenski, într-un discurs video de miercuri, a cerut iranienilor să oprească „alunecarea” lor în „partea întunecată a istoriei” prin furnizarea de drone Moscovei.

Inițial, Iranul a negat furnizarea de drone Shahed către Rusia, dar ulterior a declarat că a furnizat un număr mic de drone înainte de începerea conflictului. Ucraina spune că dronele au jucat un rol major în atacurile Rusiei asupra orașelor și infrastructurii.

”Repetarea de către președintele ucrainean a afirmațiilor iluzorii împotriva Republicii Islamice Iran este în conformitate cu propaganda și războiul mediatic anti-iranian care vizează atragerea a cât mai multe arme și ajutoare financiare din partea țărilor occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, într-o declarație preluată de mass-media iraniană, citată de Reuters.

Ucraina, a spus Kanaani, a refuzat să permită o anchetă independentă cu privire la aceste afirmații.

Rusia și-a intensificat cooperarea militară cu Iranul de la lansarea invaziei sale la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Aceasta a recunoscut că a folosit drone de fabricație iraniană, dar acum caută să își sporească propria producție.

În discursul său de miercuri, Zelenski a declarat: ”Întrebarea simplă este următoarea: care este interesul dumneavoastră de a fi complicele terorii rusești?”.

”Shahedurile voastre, care terorizează Ucraina în fiecare noapte, înseamnă doar că poporul iranian este împins tot mai adânc în partea întunecată a istoriei”, a spus el.

Update 11:00 Un atac cu două drone a provocat o explozie în regiunea rusă Pskov, în apropiere de granița cu Belarus, care a avariat clădirea administrativă a unei conducte de petrol, a declarat sâmbătă guvernatorul local Mihail Vedernikov pe Telegram, scrie Reuters.

Vedernikov nu a arătat cu degetul spre Ucraina în cazul atacului, dar Moscova a acuzat anterior Kievul pentru incidente similare, dintre care unele au provocat pagube oamenilor și proprietăților la sute de kilometri de granița sa cu Ucraina.

Ucraina nu a recunoscut în mod public că a lansat atacuri împotriva unor ținte din interiorul Rusiei, dar oficiali de rang înalt de la Kiev au părut, ocazional, să salute vestea unor atacuri reușite cu drone pe teritoriul rusesc.

Sâmbătă, nu a existat niciun comentariu din partea Ucrainei.

„În mod provizoriu, clădirea a fost avariată ca urmare a unui atac cu două avioane fără pilot”, a declarat Vedernikov.

El a precizat că nu au existat victime și că la fața locului lucrează un grup operațional care va emite concluzii finale.

Incidentul a avut loc în apropierea satului Litvinovo, la mai puțin de 10 km de granița Rusiei cu Belarus.

---

Rusia plănuiește o provocare la centrala nucleară de la Zaporojie, unde urmează să simuleze un atac asupra facilităților și să dea vina pe Forțele Armate ale Ucrainei. Avertismentul a fost făcut de Andriy Yusov, un reprezentant al Ministerului Apărării al Ucrainei, a scris „RBK-Ucraina”. 

„Potrivit ultimelor informații, ocupanții pregătesc o provocare în viitorul apropiat, și anume o simulare a unui atac asupra obiectelor centralei nucleare Zaporojie cu elemente de scurgeri radioactive”, a spus Yusov.

Potrivit acestuia, ocupanții au plasat deja armele pe teritoriul ZNPP, iar după provocare vor să apeleze la așa-zișii experți Rosatom care vor înregistra loviturile. Totodată, vor fi invitați reprezentanți ai structurilor străine, în special AIEA.

„Scopul acestei provocări este de a acuza Ucraina că ar fi bombardat centrala nucleară Zaporojie. Dar scopul principal al rușilor este de a împiedica acțiunile Forțelor de Securitate și Apărare ucrainene privind eliberarea teritoriilor noastre ocupate din estul și sudul Ucraina. După aceea, ocupanții pot cere un moratoriu asupra acțiunilor militare", a explicat Andriy Yusov.

El a adăugat că ocupanții ar putea încerca să folosească elemente de materiale nucleare și arme chimice de-a lungul întregii linii a frontului în estul și sudul țării.

Război în Ucraina, 25 mai | Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin

Război în Ucraina, 25 mai | Combatanţii Wagner au început predarea controlului pozițiilor din Bahmut către armata rusă

Război în Ucraina, 24 mai | Zece mii de pușcăriași înrolați de Wagner au murit la Bahmut. Informația a fost confirmată de Evgheni Prigojin

Război în Ucraina, 23 mai | Atac cu dronă într-o regiune din Rusia | Viktor Orban: ”Ucraina nu poate câștiga războiul”

Război în Ucraina, 22 mai | Rusia instituie măsuri militare speciale în Belgorod

×
Etichete: Război Ucraina
x close