Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 461 | Ministrul britanic de Externe afirmă că Ucraina are dreptul să comită atacuri pe teritoriul Rusiei

Război în Ucraina, ziua 461 | Ministrul britanic de Externe afirmă că Ucraina are dreptul să comită atacuri pe teritoriul Rusiei

Război în Ucraina, ziua 461. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei a publicat luni o înregistrare video cu urmările imediate a ceea ce spune că a fost un atac aerian rusesc asupra unei stații de benzină din Toretsk, un oraș din apropierea orașului Bkhmut, în estul țării. 

Război în Ucraina, ziua 461 | Ministrul britanic de Externe afirmă că Ucraina are dreptul să comită atacuri pe teritoriul Rusiei
Sursa foto: Profidedia Images / Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   22:29

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Administraţia SUA reafirmă că nu susţine atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei 
  • Vladimir Putin, după atacul cu drone de la Moscova: Kiev a ales o cale diferită: un semn clar al activităților teroriste
  • Moscova, atacată cu drone. Ucraina nu îşi asumă nicio vină
  • Kiev, atacat iar cu drone.Lovituri în mijlocul zilei, copiii aleargă pe străzi
  • Vladimir Putin denunţă atacuri ucrainene asupra zonelor civile din Moscova/Rusia ameninţă cu riposte 
  • O femeie din Kiev a murit după ce a ieșit pe balcon pentru a urmări cum sunt doborâte dronele 
  • Kievul susţine că nu este implicat "direct" în atacurile cu dronă din Moscova
  • General rus: dronele care au lovit Moscova au zburat prea jos pentru a fi detectate de radar
  • Parlamentar din partidul lui Putin, după atacul cu drone de la Moscova: "Aceasta este noua realitate"
  • BBC: Rușii au luat o gură din propriul "medicament"
  • Rușii evacuați din zonele lovite de drone la Moscova se întorc acasă
  • Reacția Ucrainei după atacul cu drone de la Moscova: "Urmărim cu plăcere!"
  • Radu Tudor: "Atacul cu drone de la Moscova i-a trezit pe o parte dintre ruși"
  • Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina pentru "atacul terorist" cu drone de la Moscova
  • Rusia a atacat Kievul pentru a treia oară în 24 de ore
  • Zelenski anunță că au fost fixate datele operațiunilor contraofensive
  • Kievul raportează un atac al Rusiei asupra unei baze aeriene din vestul Ucrainei
  • Borell: Rusia va accepta negocieri doar dacă va câştiga războiul din Ucraina
  • Noi recruți se alătură armatei ucrainene înaintea contraofensivei
  • Alarma de raid aerian s-a încheiat la Kiev după atacul rusesc din timpul zilei
  • Guvernatorul din Belgorod spune că armata ucraineană a bombardat, din nou, regiunea ruse

Update 22:28: Ministrul britanic de Externe afirmă că Ucraina are dreptul să comită atacuri pe teritoriul Rusiei

Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a afirmat, marţi, că Ucraina are dreptul "legitim" de a comite atacuri pe teritoriul Rusiei, argumentând că astfel de operaţiuni sunt necesare pentru a respinge invazia rusă, declaraţiile fiind o disociere de poziţia SUA. Întrebat, în cursul unei vizite în Estonia, despre atacurile cu dronă comise marţi la Moscova şi atribuite Ucrainei, James Claverly a declarat:

"Nu am detalii, nu am de gând să fac speculaţii despre caracterul atacurilor cu dronă din Moscova". "Dar mă refer la aspecte mai generale, mai degrabă decât la acest incident specific. Ucraina are dreptul legitim de a se apăra. Are dreptul legitim de a face acest lucru în interiorul propriilor frontiere, desigur, dar are şi dreptul de a proiecta forţă dincolo de frontierele sale, pentru a submina capacitatea Rusiei de a proiecta forţă în Ucraina.

Deci, obiectivele militare legitime dincolo de frontierele Ucrainei fac parte din dreptul Ucrainei la autoapărare. Şi trebuie să recunoaştem acest lucru", a afirmat James Cleverly, conform site-urilor Inews.co.uk şi Tagesschau.de.

"Acest lucru nu înseamnă că eu am o evaluare specifică asupra atacurilor de la Moscova, dar, în termeni generali, obiectivele militare dincolo de frontierele proprii sunt recunoscute internaţional ca fiind legitime pentru autoapărare", a susţinut ministrul britanic de Externe. Afirmaţiile lui James Cleverly reprezintă o disociere de poziţia Administraţiei SUA, care a reiterat marţi că nu susţine atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat, marţi, Ucraina de tentative de atacuri cu drone asupra unor zone civile din Moscova, iar Ministerul rus de Externe a avertizat că armata rusă va riposta. "Ucraina încearcă să sperie Rusia. Regimul de la Kiev a optat pentru o altă cale, încearcă să intimideze Rusia, să îi intimideze pe cetăţenii ruşi, să atace imobile rezidenţiale. Sunt semne clare ale activităţilor teroriste", a declarat Putin.

"Susţinerea acordată de Occident regimului de la Kiev îi împinge pe liderii ucraineni să comită acte criminale din ce în ce mai iresponsabile", a acuzat Ministerul rus de Externe. Administraţia de la Kiev a susţinut că Ucraina nu este implicată "direct" în atacurile cu dronă care au provocat daune minore asupra unor clădiri din oraşul Moscova.

"În privinţa atacurilor, sigur că suntem bucuroşi să observăm şi să anticipăm o intensificare a acestora. Dar nu avem nimic de-a face direct cu ele", a declarat Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale din Ucraina, fără a explica la ce se referă prin lipsa de implicare "directă". Sistemele antiaeriene ruse au doborât marţi opt drone lansate de grupuri ucrainene, la periferia Moscovei. Două drone au fost avariate de sistemele antiaeriene, şi-au modificat traiectoriile de zbor şi au căzut pe două clădiri civile.

Update 20:22: Administraţia SUA reafirmă că nu susţine atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei 

Administraţia Joseph Biden a reafirmat, marţi, că Statele Unite nu susţin deloc atacurile Ucrainei pe teritoriul Rusiei, în contextul acuzaţiilor Kremlinului după incidentele cu drone produse la Moscova.

"La modul general, noi nu susţinem atacurile în interiorul Rusiei. Noi ne concentrăm pe a furniza Ucrainei echipamente şi instruirea necesară pentru a obţine din nou controlul asupra teritoriului suveran", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, conform cotidianului Le Monde, cu ocazia vizitei în Suedia a secretarului de Stat, Antony Blinken.

La rândul său, un oficial din cadrul Preşedinţiei SUA a declarat, potrivit site-ului Tagesschau.de, că Washingtonul nu susţine atacuri pe teritoriul Rusiei.

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat, marţi, Ucraina de tentative de atacuri cu drone asupra unor zone civile din Moscova, iar Ministerul rus de Externe a avertizat că armata rusă va riposta.

"Ucraina încearcă să sperie Rusia. Regimul de la Kiev a optat pentru o altă cale, încearcă să intimideze Rusia, să îi intimideze pe cetăţenii ruşi, să atace imobile rezidenţiale. Sunt semne clare ale activităţilor teroriste. Sistemul antiaerian al Moscovei a funcţionat normal, în mod satisfăcător, deşi mai sunt lucruri de făcut. Trebuie să creăm un sistem antiaerian cu eficienţă totală în capitala ţării. Vom face acest lucru", a declarat Vladimir Putin, conform agenţiei Interfax şi postului BBC News.

"Rusia îşi rezervă dreptul de a trece la cele mai dure măsuri ca reacţie la atacurile teroriste ale regimului de la Kiev", a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova.

"Susţinerea acordată de Occident regimului de la Kiev îi împinge pe liderii ucraineni să comită acte criminale din ce în ce mai iresponsabile", a acuzat Ministerul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Administraţia de la Kiev a susţinut, marţi, că Ucraina nu este implicată "direct" în atacurile cu dronă care au provocat daune minore asupra unor clădiri din oraşul Moscova. "În privinţa atacurilor, sigur că suntem bucuroşi să observăm şi să anticipăm o intensificare a acestora.

Dar nu avem nimic de-a face direct cu ele", a declarat Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale din Ucraina, fără a explica la ce se referă prin lipsa de implicare "directă". Sistemele antiaeriene ruse au doborât opt drone lansate de grupuri ucrainene, la periferia Moscovei.

Două drone au fost avariate de sistemele antiaeriene, şi-au modificat traiectoriile de zbor şi au căzut pe două clădiri civile. "În cursul dimineţii, un atac cu drone a provocat daune minore asupra unor clădiri. Nicio persoană nu a fost grav rănită", a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Update 20:07. Vladimir Putin, după atacul cu drone de la Moscova: Kiev a ales o cale diferită: un semn clar al activităților teroriste

După cum știți, regimul de la Kiev a ales o cale diferită: calea încercărilor de intimidare a Rusiei, a cetățenilor ruși și a atacurilor asupra clădirilor rezidențiale.

Acesta este, bineînțeles, un semn clar al activităților teroriste. În primul rând, vreau să spun că sistemul de apărare antiaeriană de la Moscova a funcționat în mod obișnuit, deși mai sunt lucruri la care trebuie să lucrăm. 

Indiferent de ceea ce spunem, ei vor căuta întotdeauna vinovați în Rusia. Dar acest lucru nu este adevărat. Nu noi am început acest război. Repet, în 2014, regimul de la Kiev a început războiul din Donbas, iar noi nu folosim mijloace folosite de magnații ucraineni. Atacul asupra instalațiilor civile din Moscova este o altă confirmare a acestui lucru.

 În 2008, fără niciun semnal extern de tensiune politico-militară, Ucraina a anunțat că se alătură NATO, că dorește să adere la NATO, iar țările occidentale din Alianţă au anunțat în timpul summitului de la București, cred, că ușile NATO sunt deschise pentru Ucraina. Dar nu am fost destul înșelați (n.. de către Occident): au spus că nu va exista o mișcare a NATO spre est, dar au ajuns în Ucraina.

Dar acest lucru (n.r. atacul cu drone) nu mă deranjează atât de mult ca încercările de a provoca un răspuns din partea Rusiei. Aparent, așa se pare că este menit să fie. Ei ne provoacă la acțiuni în oglindă. Vom vedea ce e de făcut în această privință", a spus Vladimir Putin după atacul cu drone de la Moscova. 

Update 18:45. Moscova, atacată cu drone. Ucraina nu îşi asumă nicio vină

Ruşii atacă neîncetat Kievul, iar în această dimineaţă Moscova a fost ţinta unui atac cu drone. Experţii internaţionali pun la îndoială apărarea antiaeriană a Rusiei. Corespondentul CNN Fred Pleitgen arata care este situaţia în acest moment. 

Update 17:53:  Kiev, atacat iar cu drone.Lovituri în mijlocul zilei, copiii aleargă pe străzi

Update 17:45: Vladimir Putin denunţă atacuri ucrainene asupra zonelor civile din Moscova/Rusia ameninţă cu riposte 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat, marţi, Ucraina de tentative de atacuri cu drone asupra unor zone civile din Moscova, iar Administraţia de la Kremlin a avertizat că armata rusă va riposta. "Ucraina încearcă să sperie Rusia. Regimul de la Kiev a optat pentru o altă cale, încearcă să intimideze Rusia, să îi intimideze pe cetăţenii ruşi, să atace imobile rezidenţiale.

Sunt semne clare ale activităţilor teroriste. Sistemul antiaerian al Moscovei a funcţionat normal, în mod satisfăcător, deşi mai sunt lucruri de făcut. Trebuie să creăm un sistem antiaerian cu eficienţă totală în capitala ţării.

Vom face acest lucru", a declarat Vladimir Putin, conform agenţiei Interfax şi postului BBC News.

"Rusia îşi rezervă dreptul de a trece la cele mai dure măsuri ca reacţie la atacurile teroriste ale regimului de la Kiev", a avertizat Ministerul de Externe de la Moscova. "Susţinerea acordată de Occident regimului de la Kiev îi împinge pe liderii ucraineni să comită acte criminale din ce în ce mai iresponsabile", a acuzat Ministerul rus de Externe, citat de cotidianul Le Monde.

Administraţia de la Kiev a susţinut, marţi, că Ucraina nu este implicată "direct" în atacurile cu dronă care au provocat daune minore asupra unor clădiri din oraşul Moscova. "În privinţa atacurilor, sigur că suntem bucuroşi să observăm şi să anticipăm o intensificare a acestora.

Dar nu avem nimic de-a face direct cu ele", a declarat Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale din Ucraina, fără a explica la ce se referă prin lipsa de implicare "directă". Sistemele antiaeriene ruse au doborât opt drone lansate de grupuri ucrainene, la periferia Moscovei.

Două drone au fost avariate de sistemele antiaeriene, şi-au modificat traiectoriile de zbor şi au căzut pe două clădiri civile. "În cursul dimineţii, un atac cu drone a provocat daune minore asupra unor clădiri. Nicio persoană nu a fost grav rănită", a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

În schimb, anterior, o persoană a fost ucisă, iar altele au fost rănite în urma unor atacuri cu dronă comise de forţele militare ruse asupra Kievului, în cursul nopţii de luni spre marţi.

Update 16:52. O femeie din Kiev a murit după ce a ieșit pe balcon pentru a urmări cum sunt doborâte dronele 

Ulterior, autoritățile ucrainene au emis o avertizare pentru locuitori pe această temă, potrivit Sky News. Locuitorii din Kiev au fost îndemnați să nu iasă afară pentru a vedea cum funcționează sistemul de apărare aeriană al orașului, după ce o femeie a fost ucisă pe balconul său. Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a confirmat incidentul.

„Probabilitatea unor atacuri aeriene este foarte mare. Prin urmare, îi îndemn pe cetățenii Kievului să nu-și neglijeze propria siguranță, să nu ignore semnalele de alarmă. Și să nu iasă la balcoane și pe străzi pentru a observa cum funcționează apărarea aeriană.

Pentru că noaptea, într-o casă din cartierul Holosiivskyi a murit o femeie care a ieșit pe balcon pentru a urmări cum sunt doborâte dronele", a spus Klitschko. Primarul a declarat că a vizitat clădirea de 24 de etaje în care a fost ucisă femeia.

Blocul de apartamente a fost lovit peste noapte de fragmentele unei drone rusești. În urma loviturii, în clădire a izbucnit un incendiu care a distrus apartamentele de la etajele superioare, a precizat Klitschko. Alte patru persoane au fost rănite și zeci de locatari au fost evacuați.

Update 16:00. Kievul susţine că nu este implicat "direct" în atacurile cu dronă din Moscova  Administraţia de la Kiev a susţinut, marţi, că Ucraina nu este implicată "direct" în atacurile cu dronă care au provocat daune minore asupra unor clădiri din oraşul Moscova, considerate de autorităţile ruse drept "acte de terorism".

"În privinţa atacurilor, sigur că suntem bucuroşi să observăm şi să anticipăm o intensificare a acestora. Dar nu avem nimic de-a face direct cu ele", a declarat Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale din Ucraina, fără a explica la ce se referă prin lipsa de implicare "directă".

Sistemele antiaeriene ruse au doborât opt drone lansate de grupuri ucrainene, la periferia Moscovei. Două drone au fost avariate de sistemele antiaeriene, şi-au modificat traiectoriile de zbor şi au căzut pe două clădiri civile. "În cursul dimineţii, un atac cu drone a provocat daune minore asupra unor clădiri.

Nicio persoană nu a fost grav rănită", a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, citat de cotidianul Le Monde. Ministerul rus de Interne a acuzat "regimul de la Kiev" de comiterea unor "acte de terorism" asupra Moscovei. În schimb, o persoană a fost ucisă, iar altele au fost rănite în urma unor atacuri cu dronă comise de forţele militare ruse asupra Kievului, în cursul nopţii de luni spre marţi.

Update 14:59  Dronele care au lovit mai multe zone din capitala rusă, marți dimineață, au zburat nedetectate până în apropierea Moscovei și nu au declanșat, din timp, o alertă de raid aerian.

S-a întâmplat astfel pentru că aparatele fără pilot au zburat la o altitudine prea mică pentru a apărea pe radarele rusești, susține general-locotenentul Viktor Sobolev, membru al Parlamentului rus.

El face parte din Comisia de Apărare a legislativului de la Moscova și a cerut guvernului noi sisteme de monitorizare pentru a detecta atacurile la joasă altitudine.

Presa occidentală notează că atacul de marți a vizat unele dintre cele mai bogate zone ale Moscovei, inclusiv o regiune în vestul orașului unde președintele Vladimir Putin și membri ai elitei rusești au reședințe.

Update 13:46 Atacul cu drone asupra Moscovei reprezintă "o nouă realitate" pe care rușii trebuie să o recunoască.

Declarația aparține lui Aleksandr Kinștein, parlamentar rus din partidul "Rusia Unită" al președintelui Vladimir Putin.

"Fără îndoială, sabotajele și atacurile teroriste din partea Ucrainei se vor înmulți. Trebuie să consolidăm drastic măsurile de apărare și securitate, în special în domeniul contracarării dronelor", a scris Kinștein, marți, pe Telegram.

Parlamentarul a adăugat că "nu ar trebui să consoleze pe nimeni" faptul că opt drone ucrainene au fost doborâte.

"Nu subestimați inamicul!", a avertizat el. 

Update 13:26 Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat că locuitorii care au fost evacuați după atacurile cu drone încep să se întoarcă la casele lor.

El a scris pe Telegram că serviciile de urgență au finalizat verificările și că specialiștii vor începe să lucreze pentru a repara "pagubele minore ale clădirilor" cât mai curând posibil.

Potrivit primarului, primii care se vor întoarce în zona atacului sunt locatarii din imobilul de pe bulevardul Leninsky Prospekt, ale cărui fotografii, după atacul cu drone, au invadat rețelele sociale.

Update 12:42 Kievul și Occidentul judecă atacul cu drone de la Moscova drept o ilustrare a scenariului în care agresorul a simțit pe propria-i piele efectele "tratamentului" aplicat victimei sale.

Faptul că nimeni nu a fost ucis, că au fost foarte puține pagube și că Ucraina nu a revendicat responsabilitatea sunt aspecte mai puțin importante decât atacul însuși.

"Operațiunea militară specială" a președintelui Putin se întoarce acasă, în Rusia, scrie corespondentul BBC Frank Gardner pe site-ul radiodifuzorului național din Marea Britanie.

Desigur, atacul de marți și cel de la Kremlin, de la începutul lunii, nu pot fi comparate cu distrugerile uriașe, umane și materiale, pe care Rusia le provoacă Ucrainei în raiduri cu rachete și drone cu frecvență aproape zilnică în ultima perioadă.

Cu toate acestea, orice atac asupra capitalei Rusiei crește nervozitatea responsabililor NATO în privința riscurilor de escaladare, subliniază jurnalistul britanic.

Tot armamentul puternic, cu rază lungă de acțiune, pe care statele din Vest îl furnizează Ucrainei vine cu condiția ca acesta să nu fie folosit asupra teritoriului rus.

La rândul său, Moscova a avertizat de fiecare dată Occidentul când a livrat Ucrainei arme mai puternice, însă, până acum, toate "liniile roșii" fixate de administrația rusă s-au dovedit a fi doar vorbe.

Totuși, dacă un atac cu drone sau rachete asupra Moscovei ar ajunge să provoace victime și alte consecințe grave, acest lucru ar putea propulsa războiul pe un nou teritoriu periculos, concluzionează corespondentul BBC.

Update 12:12 Kievul neagă responsabilitatea în atacul cu drone de marți dimineață, care a lovit mai multe blocuri de locuințe la Moscova.

"Nu avem nimic de-a face cu asta", a declarat la televiziunea ucraineană Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski.

El a adăugat că administrația de la Kiev "urmărește cu plăcere și prognozează un număr tot mai mare de atacuri" în capitala Rusiei.

Podoliak a ironizat acuzațiile Moscovei spunând că "unele drone rusești" dintre cele lansate asupra Ucrainei "au decis să se întoarcă".

CNN amintește că se întâmplă rareori ca Ucraina să comenteze oficial atacurile în interiorul teritoriului Rusiei și - mult mai rar - să-și asume responsabilitatea pentru acestea.

La începutul acestei luni, Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să-l ucidă pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă asupra Kremlinului, acuzație dezmințită prompt de administrația de la Kiev.

Însă, potrivit CNN, oficialii americani au detectat discuții între oficialii ucraineni care se învinuiau reciproc pentru atacul din 3 mai asupra Kremlinului

Update 11:03 Analistul militar Radu Tudor atras atenția asupra efectului psihologic al atacului de marți, de la Moscova, în rândurile populației ruse.

"Peste 30 de drone ucrainiene au lansat un contra-atac asupra Moscovei în această dimineață. Este o replică dată de apărătorii ucraineni la atacurile în valuri lansate de invadatorii ruși asupra Kievului.

Probabil mulți sunt surprinși de faptul că Ucraina este capabilă să lanseze asemenea lovituri. Dar iată că mai multe drone de fabricație ucraineană au zburat peste 750 - 800km.

Chiar dacă nu au lovit, să zicem, ținte valoroase (din punct de vedere militar), au reușit să îi trezească pe o parte dintre ruși și să-i facă să înțeleagă că ceea ce face Rusia Ucrainei poate păți și ea. 

La rândul ei, o populație care este măcelărită este terorizată. Mă refer la populația ucraineană și la modul în care rușii percep acest război ilegal și sângeros declanșat de Rusia.

S-ar putea să mai avem astfel de momente, astfel de incidente, pentru că ele coincid cu anunțul făcut ieri (luni) de președintele Volodimir Zelenski, potrivit căruia au fost stabilite momentul și data la care trupele ucrainene vor începe operațiunea de eliberare a teritoriului", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

Update 10:27 Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina este responsabilă pentru un "atac terorist" asupra Moscovei cu ajutorul dronelor, desfășurat marți dimineață.

Potrivit ministerului rus, "toate cele opt vehicule aeriene fără pilot lansate asupra capitalei ruse au fost distruse".

Comitetul de Investigații al Rusiei, structura care se ocupă de infracțiunile grave, a declarat că apărarea aeriană a doborât mai multe drone în timp ce se apropiau de capitală și că "persoanele implicate în această infracțiune sunt în curs de identificare".

Agenția TASS, care citează Agenția Federală rusă de Transport aerian, a relatat că toate aeroporturile din regiunea Moscovei funcționează în condiții normale începând cu ora locală 8:00.

Atacul asupra Moscovei a avut loc la doar câteva ore după ce oficialii ucraineni au semnalat cel de-al 17-lea val de atacuri rusești asupra Kievului în luna mai și cel de-al treilea în 24 de ore.

O femeie în vârstă de 33 de ani a fost ucisă și alte 13 persoane au fost rănite în raidul cu drone asupra Kievului de la primele ore ale zilei de marți, conform informațiilor transmise de poliția națională ucraineană.

Update 08:52 Rusia a efectuat în noaptea de luni spre marți un nou atac masiv asupra capitalei ucrainene.

Cel puțin o persoană a murit în acest raid aerian asupra Kievului- al treilea în ultimele 24 de ore și al 17-lea în decursul lunii mai.

Alți trei oameni au fost răniți, după ce resturi care ar fi căzut de la o dronă rusă distrusă au lovit, marți dimineața, o clădire de apartamente înalte și au provocat un incendiu

Administrația militară din Kiev a anunțat că două etaje superioare ale clădirii au fost distruse și că ar putea fi încă oameni sub dărâmături.

Potrivit responsabililor militari ucraineni, atacul nocturn a fost efectuat cu drone, după ce rușii au trimis rachete și drone în celelalte două raiduri anterioare.

Apărarea antiaeriană ar fi reușit să doboare 20 dintre aparatele fără pilot, conform surselor locale.

Rusia a atacat în mod repetat capitala ucraineană pe parcursul lunii curente, mai ales pe timp de noapte, folosind în mod obișnuit o combinație de drone și rachete, într-o aparentă încercare de a submina voința ucrainenilor de a lupta după mai mult de 15 luni de război.

Update 08:00 Luni, în discursul său nocturn, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăudat sistemele de apărare antirachetă Patriot furnizate de SUA.

El a anunțat, totodată, că au fost fixate datele pentru operațiunile din cadrul contraofensivei.

"Am aprobat datele pentru începerea deplasării trupelor noastre. Deciziile au fost luate, le mulțumesc brigăzilor care s-au pregătit pentru asta", a spus președintele ucrainean.

Update 00:01 Cel puțin două persoane ar fi fost ucise și opt au fost rănite în urma atacului, a precizat unitatea pe Facebook, iar trei persoane rănite au fost scoase dintre dărâmături.

Toretsk este lovit în mod regulat de artileria rusă, precum și de lovituri aeriene ocazionale. La începutul zilei de luni, Republica Populară Donețk, susținută de Rusia, i-a acuzat pe ucraineni că au bombardat orașul ocupat Horlivka de pe poziții din jurul orașului Torețk.

Război în Ucraina, 29 mai | Josep Borrell: ”Rusia nu va intra în negocieri dacă nu câştigă războiul”

Război în Ucraina, 28 mai | Rusia avertizează Occidentul: ”Este un joc cu focul, fără niciun dubiu”

Război în Ucraina, 27 mai | Teheranul îl acuză pe Volodimir Zelenski de propagandă anti-iraniană

Război în Ucraina, 26 mai | Rusia acuză noi atacuri ucrainene în Belgorod, după incursiunile terestre ale combataților anti-Kremlin

Război în Ucraina, 25 mai | Combatanţii Wagner au început predarea controlului pozițiilor din Bahmut către armata rusă

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close