Antena 3 CNN Externe "E periculos să subestimăm Rusia!", avertizează șeful NATO | Niciun regret de la Washington după masacrul de la Makiivka

"E periculos să subestimăm Rusia!", avertizează șeful NATO | Niciun regret de la Washington după masacrul de la Makiivka

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atenționat joi că ar fi periculos ca aliații să subestimeze Rusia și ambițiile președintelui Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2023   •   14:08

Rușii "au dat dovadă de o mare disponibilitate de a tolera pierderile și suferința", a declarat Stoltenberg în timpul unei vizite în Norvegia.

"Nu avem indicații că președintele Putin și-a schimbat planurile și obiectivele în Ucraina. Așa încât este periculos să subestimăm Rusia", a conchis secretarul general al NATO.

Într-un interviu acordat, duminică, radiodifuzorului britanic BBC, Stoltenberg estimase că statele Alianței trebuie să-și crească producția de arme și muniții pentru a sprijini în continuare armata ucraineană împotriva Rusiei.

Comitetul Militar al NATO va avea o reuniune pe 18 şi 19 ianuarie la Bruxelles pentru a analiza evoluția războiului pornit în februarie anul trecut de Rusia împotriva Ucrainei, precum și pentru a lua în discuție alte subiecte "de importanță strategică".

Washington: "Niciun regret după bombardamentul ucrainean la Makiivka"

La Washington "nu plânge nimeni" după ce un bombardament ucrainean efectuat în noaptea de Anul Nou a ucis numeroși soldați ruși în estul Ucrainei, a transmis Casa Albă, miercuri.

Mai devreme în cursul aceleiași zile, Rusia a admis un bilanț majorat la 89 de morți, în urma tirului cu rachete HIMARS care a distrus cazarma improvizată într-un colegiu vocațional din Makiivka, regiunea ucraineană Donețk.

"Nu plânge nimeni (din partea administrației americane). E război. Ucrainenii au fost invadați şi ripostează, se apără. Soldații ruși care se află pe teritoriul ucrainenilor sunt o ținta militară legitimă pentru Ucraina, punct", a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, subordonat președintelui Joe Biden.

Bloggerii militari ruși pun la îndoială bilanțul anunțat de Moscova la Makiivka

Bombardamentul "a avut loc într-o zonă de lupte dure, iar războiul este o treabă sângeroasă", a adăugat acest fost militar de rang înalt.

Potrivit armatei ruse, atacul de la Makiivka a fost realizat cu ajutorul unor sisteme de rachete HIMARS, furnizate de SUA.

"Noi furnizăm și vom continua să furnizăm (ucrainenilor) echipamentele și ajutorul de care ei au nevoie pentru a se apăra. Și da, noi am furnizat (sisteme) HIMARS și am putea foarte bine să furnizăm și altele pe viitor", a completat John Kirby.

Marți, în Rusia au avut loc adunări publice pentru a aduce un ultim omagiu soldaților ruși uciși la Makiiva.

Moartea lor a provocat un șoc care a declanșat un val de critici la adresa armatei ruse iar unii bloggeri militari ruși, foarte urmăriți pe rețelele sociale, au contestat bilanțul anunțat de autoritățile de la Moscova, unul subestimat în opinia lor.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close