Antena 3 CNN Externe Petre Roman, despre expulzarea de către România a unui diplomat rus: Rusia va proceda la represalii

Petre Roman, despre expulzarea de către România a unui diplomat rus: Rusia va proceda la represalii

 Petre Roman, despre expulzarea de către România a unui diplomat rus: Rusia va proceda la represalii
26 Mar 2018   •   17:46

Fostul premier și ministru de Externe comentează pentru antena3.ro decizia României de a se ralia mai multor țări europene și SUA de a expulza și de a expulza un diplomat rus de la București, după scandalul otrăvirii în Marea Britanie a agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei sale.

"Reacția Moscovei e total previzibilă, va proceda la o serie de represalii în consecință. Pentru noi această expulzare, presupunând că a fost făcută în sensul de intelligence, are menirea de a exprima solidaritatea cu decizia celorlalte țări europene, un lucru care era necesar. Dar ceea ce aș fi făcut eu: înainte de expulzare, l-aș fi convocat pe ambasadorul rus, nu are importanță ce mi-ar fi spus, dar aș fi lăsat loc de dialog diplomatic. Din punctul de vedere al relațiilor noastre cu Rusia, relațiile noastre comerciale cu această țară sunt foarte slabe, interesele Rusiei nu sunt aici, sunt în Germania, sunt în altă parte", a declarat pentru antena3.ro, fostul premier și ministru de Externe, Petre Roman.

Acesta s-a declarat îngrijorat de zvonul potrivit căruia noile arme rusești ar putea anihila scutul anti-rachetă de la Deveselu.

Întrebat în ce măsură acest conflict va continua, Petre Roman spune că singura întrebare este legată de impunerea de noi sancțiuni la nivelul UE. Or, asta e o chestiune care pare blocată în acest moment. "Acum sunt prea multe țări care nu sunt de acord, Ungaria, Italia, nu știm Franța! Era foarte important să se marcheze această distanțare față de fapta unui stat pe teritoriu străin. Eu sunt foarte mulțumit de faptul că a existat această solidaritate la nivel european și transatlantic", a subliniat Petre Roman.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului, transmis, luni, AGERPRES.

Reacţia vine ca urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie, iar "MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional", arată sursa citată.

×
Subiecte în articol: Moscova Petre Roman
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close