Antena 3 CNN Externe Planurile lui Donald Trump pentru cel de-al doilea mandat. Deciziile care vor îngenunchia Europa

Planurile lui Donald Trump pentru cel de-al doilea mandat. Deciziile care vor îngenunchia Europa

Dacă Donald Trump va fi reales pentru un nou mandat de președinte, acesta intenționează să scoată SUA din NATO, decizie care ar îngenunchia Europa. Planurile președintelui american au fost dezvăluite de fostul consilier pentru Siguranță Națională, John Bolton, pentru o publicație germană.

Planurile lui Donald Trump pentru cel de-al doilea mandat. Deciziile care vor îngenunchia Europa
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    03 Aug 2020   •   23:40

John Bolton susține că Trump se pregătește pentru o posibilă ieșire a SUA din NATO, mai ales în contextul în care, recent, președintele a anunțat retragerea a peste 11.000 de soldați americani din Germania.

Planurile lui Donald Trump pentru cel de-al doilea mandat. Deciziile care vor îngenunchia Europa

„Numai o mică parte a republicanilor ar vrea o retragere din NATO, dar dacă va câștiga alegerile (n.r. Donald Trump), aceste limitări ar putea să dispară”, a spus Bolton pentru publicația germană Handelsblatt.

Pentru a evita o astfel de hotărâre care ar putea îngenunchea Europa, fostul consilier al lui Trump îi sfătuiește pe europeni să se adreseze Congresului SUA. „Camera Reprezentanților și Senatul se pot opune deciziei președintelui. Dacă va exista o retragere din NATO sau o altă retragere de trupe importantă din Europa, președintele s-ar putea confrunta cu o opoziție puternică din partea democraților și republicanilor. De aceea îi sfătuiesc pe europeni să se adreseze Congresului.”, a declarat Bolton.

Până acum, Trump este mult mai slab cotat în sondaje, comparativ cu rivalul democrat Joe Biden. Însă fostul consilier avertizează că în cele 100 de zile până la alegerile prezidențiale din noiembrie - practic ”o eternitate” - lucrurile pot lua o altă turnură, mai ales că urmează 3 dezbateri televizate cruciale pentru decizia americanilor.

Secretarul american al apărării Mark Esper a anunțat săptămâna trecută că 11.900 de militari americani vr fi retrași din Germania. Dintre aceștia, jumătate vor fi relocați în alte state NATO, iar cealaltă parte se vor întoarce în SUA pentru alte misiuni.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joia trecută, disponibilitatea României pentru găzduirea soldaților americani.

”Am urmărit cu mare interes declarațiile despre mișcările globale de trupe. E vorba de o mișcare globală, menită să întărească postura NATO, care vine să întărească flancul estic. Am aflat de intenția de a muta o parte din aceste efective în zona Mării Negre, prin rotație sau prin alte proceduri. Aceste chestiuni vor fi discutate între militari și în măsura în care vor fi luate decizii vor fi anunțate. România a atras atenția că este nevoie de mai mulți militari în zona Mării negre. Dacă se întâmplă acum sunt foarte mulțumit, soldații americani sunt foarte bine primiți în România.”, a declarat Klaus Iohannis în contextul retragerii trupelor americane din Germania.

×
Subiecte în articol: Donald Trump Europa Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close