Antena 3 Externe Aprobarea PNRR-ului Ungariei, o nouă amânare. Viktor Orban, pus la colț pentru nerespectarea statului de drept

Aprobarea PNRR-ului Ungariei, o nouă amânare. Viktor Orban, pus la colț pentru nerespectarea statului de drept

de Alexandru Negrici    |    12 Iul 2021   •   18:53
Aprobarea PNRR-ului Ungariei, o nouă amânare. Viktor Orban, pus la colț pentru nerespectarea statului de drept
Sursa foto: Getty

Executivul Uniunii Europene și-a încălcat propriul termen pentru semnarea miliardelor de euro din PNRR-ul Ungariei, întârzându-și decizia în încercarea de a câștiga concesii din partea Budapestei, în privința statului de drept, conform Reuters.

Ungaria urmează să primească 7,2 miliarde de euro, menite să stimuleze creșterea economică, afectată de pandemia de coronavirus.

Fondurile vor începe să curgă odată ce Comisia Europeană acceptă PNRR-ul Ungariei, menit să asigure tranziția digitală și ecologică, printre alte obiective.

Cu toate acestea, Comisia folosește banii ca pârghie pentru a împinge Ungaria spre respectarea statului de drept, domeniu în care premierul tot mai autoritar, Viktor Orban, s-a ciocnit în UE, din mai multe privințe.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat, luni, că analizează în continuare planul prezentat de Budapesta și ar putea propune o întârziere mai lungă, de ordinul „lunilor, mai degrabă decât zilelor” pentru a decide cu privire la acesta.

Comisia dorește de multă vreme ca Ungaria să își îmbunătățească procesul de achiziții publice pentru a combate „neregulile sistemice” - sau frauda.

Orban și-a înfuriat mulți dintre colegii săi din UE în ultimele săptămâni cu o nouă legislație care interzice materiale considerate a promova homosexualitatea, cea mai recentă dintr-o serie de legi considerate discriminatorii și care restricționează drepturile oamenilor.

Budapesta s-a ciocnit cu UE în mai multe ocazii cu privire la tratamentul lui Orban asupra imigranților și a homosexualilor, precum și a înăspririi limitelor în jurul libertății mass-media, a cadrelor universitare și a judecătorilor.

În timpul acesta, Orban vrea să fie privit drept un cruciat pentru ceea ce spune că sunt valori tradiționale creștine, care sunt sub presiunea Occidentului mult prea liberal, pentru gusturile sale.

×
Subiecte în articol: Ungaria PNRR uniunea europeana

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close