Antena 3 CNN Externe Aprobarea PNRR-ului Ungariei, o nouă amânare. Viktor Orban, pus la colț pentru nerespectarea statului de drept

Aprobarea PNRR-ului Ungariei, o nouă amânare. Viktor Orban, pus la colț pentru nerespectarea statului de drept

Executivul Uniunii Europene și-a încălcat propriul termen pentru semnarea miliardelor de euro din PNRR-ul Ungariei, întârzându-și decizia în încercarea de a câștiga concesii din partea Budapestei, în privința statului de drept, conform Reuters.

Aprobarea PNRR-ului Ungariei, o nouă amânare. Viktor Orban, pus la colț pentru nerespectarea statului de drept
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    12 Iul 2021   •   18:53

Ungaria urmează să primească 7,2 miliarde de euro, menite să stimuleze creșterea economică, afectată de pandemia de coronavirus.

Fondurile vor începe să curgă odată ce Comisia Europeană acceptă PNRR-ul Ungariei, menit să asigure tranziția digitală și ecologică, printre alte obiective.

Cu toate acestea, Comisia folosește banii ca pârghie pentru a împinge Ungaria spre respectarea statului de drept, domeniu în care premierul tot mai autoritar, Viktor Orban, s-a ciocnit în UE, din mai multe privințe.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat, luni, că analizează în continuare planul prezentat de Budapesta și ar putea propune o întârziere mai lungă, de ordinul „lunilor, mai degrabă decât zilelor” pentru a decide cu privire la acesta.

Comisia dorește de multă vreme ca Ungaria să își îmbunătățească procesul de achiziții publice pentru a combate „neregulile sistemice” - sau frauda.

Orban și-a înfuriat mulți dintre colegii săi din UE în ultimele săptămâni cu o nouă legislație care interzice materiale considerate a promova homosexualitatea, cea mai recentă dintr-o serie de legi considerate discriminatorii și care restricționează drepturile oamenilor.

Budapesta s-a ciocnit cu UE în mai multe ocazii cu privire la tratamentul lui Orban asupra imigranților și a homosexualilor, precum și a înăspririi limitelor în jurul libertății mass-media, a cadrelor universitare și a judecătorilor.

În timpul acesta, Orban vrea să fie privit drept un cruciat pentru ceea ce spune că sunt valori tradiționale creștine, care sunt sub presiunea Occidentului mult prea liberal, pentru gusturile sale.

×
Subiecte în articol: Ungaria PNRR
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close