Antena 3 CNN Externe Povestea dronei de 6 milioane de euro, cumpărată din donații pentru Kiev într-o țară UE și NATO | Când ajunge în Ucraina

Povestea dronei de 6 milioane de euro, cumpărată din donații pentru Kiev într-o țară UE și NATO | Când ajunge în Ucraina

O dronă Bayraktar TB2 de fabricație turcă, achiziționată în Lituania după o campanie de strângere de fonduri, urmează să ajungă la Kiev în următoarele ore.

Povestea dronei de 6 milioane de euro, cumpărată din donații pentru Kiev într-o țară UE și NATO | Când ajunge în Ucraina
Sursa foto: Twitter @a_anusauskas
de Adrian Iclozan    |    06 Iul 2022   •   16:05

Drona, botezată "Vanagas" ("Șoim"), împreună cu muniția aferentă au sosit încă de luni în această țară baltică, după cum a confirmat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, citat de CNN.

Ministrul ucrainean a prezentat jurnaliștilor aparatul fără pilot într-un eveniment care a avut loc miercuri, după care a scris pe Twitter:

"Ultimele ore în Lituania ale dronei Bayraktar 'Vanagas' . Foarte curând, va fi livrată Ucrainei".

Campania de strângere de fonduri a fost lansată luna trecută de canalul online Laisves TV.

Conform CNN, donațiile au acoperit suma de aproximativ 6 milioane de euro, necesară achiziției.

Turcii anunță că donează drona, după ce s-au strâns suficiente fonduri pentru achiziție

Însă, potrivit Ministerul lituanian al Apărării, producătorul turc a decis să doneze drona după ce a aflat că aceasta este finanțată de cetățeni prin strângere de fonduri.

"Cetățenii Lituaniei au strâns fonduri pentru acest aparat. Inspirată de idee, compania turcă 'Baykar', producătorul dronei 'Bayraktar', a decis să o doneze. 1,5 milioane de euro din cele 5,9 milioane donate au fost alocate pentru înarmarea aeronavei fără pilot", a precizat instituția citată.

Baykar a făcut un gest similar luna trecută: a anunțat că donează trei drone, după ce o campanie de strângere de fonduri desfășurată în Ucraina a asigurat suficienți bani pentru cumpărarea acestor aparate.

Drona Bayraktar TB2 a jucat un rol-cheie în apărarea Ucrainei după invazia declanșată de Rusia.

Kievul dispunea de aproximativ 20 de vehicule aeriene fără pilot înainte de începerea războiului, pe 24 februarie.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, declara la finele lunii trecute că instituția sa a reușit să sporească flotila de aparate fără pilot a țării până la 50 de drone.

×
Subiecte în articol: Bayraktar Ucraina Lituania
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close