Antena 3 CNN Externe Povestea Liudmilei, femeia care a plecat să-și caute soțul în zona ocupată de ruși lângă Kiev | L-a adus acasă într-o cutie și a evitat în ultima clipă să-i împărtășească soarta

Povestea Liudmilei, femeia care a plecat să-și caute soțul în zona ocupată de ruși lângă Kiev | L-a adus acasă într-o cutie și a evitat în ultima clipă să-i împărtășească soarta

Site-ul Politico publică un amplu material despre atrocitățile comise de trupele ruse în timpul ofensivei eșuate asupra capitalei ucrainene, Kiev.

Povestea Liudmilei, femeia care a plecat să-și caute soțul în zona ocupată de ruși lângă Kiev | L-a adus acasă într-o cutie și a evitat în ultima clipă să-i împărtășească soarta
Sursa foto: Twitter @Podolyak_M
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mai 2022   •   15:31

Între cazurile relatate se numără cel a Liudmilei Kirpaci, o femeie din Kalinivka, o mică localitate situată în apropiere de autostrada E-40.

Soțul său, Oleksandr, a fost ucis de ruși la începutul lunii martie iar femeia încă încearcă, la două luni după tragedie, să găsească un sens vieții fără jumătatea sa.

"Am făcut totul împreună. Se gândea mereu la mine", s-a confesat ea reporterului Politico.

Oleksandr Kirpaci avea 47 de ani, era mecanic și a organizat o unitate locală de apărare în ziua în care Rusia a invadat Ucraina.

El și-a cooptat prietenii, Oleksandr Radcenko, de 52 de ani, și Serghei Zaboroveț, de 51 de ani. 

Voluntarii sperau să poată oferi armatei ucrainene informații despre mișcările trupelor rusești. Rușii au intrat în Kalinivka patru zile mai târziu, pe 28 februarie.

Odată cu venirea lor, au început împușcăturile și bombardamentele.

Trei prieteni au plecat să afle informații despre trupele ruse și nu s-au mai întors

Pe 1 martie, cei trei bărbați au plecat, neînarmați, cu mașinile, pentru a vedea dacă pot localiza pozițiile trupelor ruse.

Nu s-au mai întors iar Valeri Spasicenko, un cunoscut de-al lor, a plecat să-i caute.

"A spus că se  întoarce imediat", povestește Liudmila. Însă nici el nu s-a mai întors.

Femeia nu a putut dormi în acea noapte. Pe 2 martie, dimineața devreme, a plecat să-și caute soțul.

I-a găsit mașina la mai puțin de doi kilometri de casa lor. Sedanul era ciuruit de gloanțe iar luneta era spartă. 

Vehiculul părea gol. Cheile erau încă în contact. Cu o urmă de speranță, Liudmila s-a gândit că poate soțul său s-a refugiat în pădurea din apropiere.

L-a strigat, dar nu i-a răspuns nimeni. 

A doua zi, Liudmila a revenit cu Yuri, un prieten de-al lui Oleksandr.

Bărbatul a observat ceea ce femeia nu remarcase: portbagajul mașinii era perforat de gloanțe după un model ciudat. A deschis ușa portbagajului și oroarea s-a dezvăluit privirilor lor: corpul lui Oleksandr era înauntru, îndoit de la mijloc.

Femeia, disperată, s-a aruncat peste cadavru, dar Yuri avut prezența de spirit s-o oprească și s-o îndepărteze de mașina transformată în sicriu: se temea că rușii ar fi putut lăsa o capcană în vehicul.

În Ucraina, un cadavru poate ascunde o capcană mortală

Timpul avea să-i dea dreptate.

Pe 4 martie, cei doi au revenit însoțiți de militari ucraineni.  Aceștia au legat cadavrul cu o frânghie, s-au îndepărtat la o distanță sigură și au început să tragă încet.

Mașina a explodat într-un taifun de flăcări.

Suspiciunile lui Yuri s-au dovedit întemeiate: rușii puseseră cadavrul lui Oleksandr peste o mină cu declanșator sensibil la presiune, care a explodat când trupul neînsuflețit a fost mișcat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Liudmila a ridicat resturile cadavrului lui Oleksandr și le-a pus într-o cutie. A îngropat cutia în grădina casei, unde cei doi soți sădeau legume în fiecare primăvară.

Cadavrul a rămas acolo până când rușii s-au retras. Ulterior, bărbatul a fost înhumat în cimitirul local.

Trupurile neînsuflețite ale lui Oleksandr Radcenko și Serghei Zaboroveț, cei doi prieteni ai lui Oleksandr Kirpaci, au fost găsite la câteva sute de metri de locul unde a fost ucis acesta din urmă.

Cei doi au murit împușcați în mașina lor.

Foto principală: cadavrele a doi civili, îngropați superficial, descoperite la Kalinivka după retragerea rușilor

Foto galerie: Oleksandr și Liudmila Kirpaci și resturile mașinii în care rușii au minat cadavrul bărbatului de 47 de ani. Sursă foto: Twitter / Christopher Miller, corespondent Politico

×
Subiecte în articol: Liudmila Kirpaci Kalinivka
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close