Antena 3 CNN Externe Premierul Olandei își cere scuze că a ridicat prea devreme restricțiile anti-Covid. „Am avut o judecată slabă"

Premierul Olandei își cere scuze că a ridicat prea devreme restricțiile anti-Covid. „Am avut o judecată slabă"

Premierul olandez Mark Rutte a recunoscut luni că restricțiile coronavirusului au fost ridicate prea devreme în Olanda și și-a cerut scuze, deoarece infecțiile au ajuns la cele mai înalte niveluri ale anului, conform Reuters.

Premierul Olandei își cere scuze că a ridicat prea devreme restricțiile anti-Covid. „Am avut o judecată slabă"
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    12 Iul 2021   •   21:20

Rutte, vinerea trecută, a reimpus restricții barurilor, restaurantelor și cluburilor de noapte, într-un efort de a opri o serie de infecții în rândul adulților tineri, la doar două săptămâni după ce majoritatea măsurilor de restricție au fost ridicate pe măsură ce cazurile scădeau.

De asemenea, guvernul a anulat toate festivalurile și evenimentele desfățurate pe mai multe zile, cu mulțimi mari, până pe 14 august.

"Ceea ce credeam că va fi posibil, sa dovedit a nu fi posibil în practică", a declarat Rutte jurnaliștilor luni. „Am avut o judecată slabă, pe care o regretăm și pentru care ne cerem scuze”.

Scuzele sale au marcat o întoarcere bruscă față de poziția sa de vineri, când a apărat în mod repetat reducerea mai timpurie a restricțiilor ca „pas logic” și a refuzat să-și asume vina pentru o posibilă gestionare greșită a guvernului său.

Acest lucru a atras critici puternice din partea autorităților din domeniul sănătății, care au spus că guvernul a aruncat prudență pe apa sâmbetei, încurajând tinerii să iasă din nou.

Aproximativ 30 de organizatori de festivaluri de dans și evenimente majore, inclusiv Marele Premiu Olandez F1, s-au alăturat unui proces introdus de compania de divertisment ID&T împotriva statului.

Marele Premiu al Olandei la Formula 1 este programat să aibă loc în perioada 3-5 septembrie, după ce măsurile actuale vor fi ridicate, dar ar putea fi expus riscului dacă ratele de infecție nu scad.

Numărul infecțiilor cu coronavirus din Olanda a crescut de opt ori într-o săptămână la cele mai înalte niveluri din 2021, după redeschiderea barurilor, restaurantelor și cluburilor de noapte.

Creșterea infecțiilor nu a dus la o creștere notabilă a internărilor în spital. Dar ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a avertizat că acest lucru ar putea fi amenințat de creșterea actuală „fără precedent” a infecțiilor.

×
Subiecte în articol: Olanda Mark Rutte anti-restricții
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close