Antena 3 CNN Externe Dezvăluire în plină campanie. Premier, menționat în documentele Panama Papers

Dezvăluire în plină campanie. Premier, menționat în documentele Panama Papers

Dezvăluire în plină campanie. Premier, menționat în documentele Panama Papers
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    12 Mai 2016   •   08:51

Numele premierului australian Malcolm Turnbull este citat în documentele "Panama Papers" ca fost director al unei societăți off-shore, o dezvăluire care apare în plină campanie electorală, scrie AFP, potrivit agerpres.ro.

Cotidianul Australian Financial Review a făcut această dezvăluire joi, la câteva zile după publicarea on-line a circa 200.000 de documente "Panama Papers" pe site-ul Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ). 

La începutul anilor 1990, fostul bancher multimilionar a fost timp de doi ani director al firmei Star Technology Service Limited, înregistrată în Insulele Virgine Britanice de cabinetul panamez de avocatură Mossack Fonseca. 

A recurge la societăți off-shore nu este ilegal în sine, iar prim-ministrul australian a dezmințit orice comportament inadecvat. 

"Pot să vă spun că, așa cum este recunoscut și în articol, nu a existat absolut nicio ilegalitate", a declarat el presei la Melbourne, unde se afla în campanie în vederea alegerilor legislative anticipate de la 2 iulie care se anunță strânse. 

"Nu este nimic nou. Firma în cauză era o filială a unei societăți cotate în Australia", a adăugat el. 

Potrivit Australian Financial Review, Malcolm Turnbull și fostul premier al statului Noul Wales de Sud Neville Wran au intrat în consiliul de administrație al societății în octombrie 1993, în vederea dezvoltării unei mine de aur din Siberia, numită Sukhoi Log. Cei doi au demisionat în 1995, iar firma a dat faliment în 1998. 

Întrebat de jurnaliști dacă societatea a plătit vreodată impozite în Australia, Malcolm Turnbull a răspuns că ar fi făcut acest lucru, dacă ar fi obținut beneficii. 

Aceste dezvăluiri nu îl acuză pe premier, dar măresc presiunea care apasă asupra lui, în contextul în care sondajele anunță o luptă strânsă între actualul guvern conservator și opoziția laburistă condusă de Bill Shorten pentru parlamentarele din iulie. 

La începutul lunii aprilie, dezvăluirile "Panama Papers" au provocat deschiderea a numeroase anchete în diverse locuri ale lumii și a dus la demisia premierului islandez și a unui ministru spaniol. 

×
Subiecte în articol: Panama Papers Australia
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close