Antena 3 CNN Actualitate Un fost bancher a fost învestit noul premier al Australiei

Un fost bancher a fost învestit noul premier al Australiei

Un fost bancher a fost învestit noul premier al Australiei
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Sep 2015   •   09:22

Fostul bancher și avocat Malcolm Turnbull a fost învestit marți premier al Australiei, la câteva ore după ce a reușit un "putsch" surpriză împotriva premierului conservator Tony Abbott, informează Reuters și AFP.

Malcolm Turnbull, care devine cel de-al 29-lea șef de guvern al Australiei, a depus, la Canberra, jurământul în fața reprezentantului în Australia a reginei Elisabeta a II-a, guvernatorul general Peter Cosgrove, la Canberra.

"Este foarte entuziasmant să fii australian în acest moment", a declarat Turnbull, care va fi a patra persoană, în puțin peste doi ani de zile, care ocupă fotoliul de premier al Australiei. "Este o întâmplare pe care nu am anticipat-o, trebuie să vă spun, însă o întâmplare pe care sunt onorat că am înfruntat-o, fapt de care sunt perfect capabil", a adăugat el.

Malcolm Turnbull a promis un nou stil de guvernare pentru Australia, care tranșează cu cel al predecesorului său, căruia detractorii îi reproșează că este autoritar și ia unilateral decizii.

Ajuns la putere în 2013 după o largă victorie a conservatorilor în legislative, Tony Abbott a fost constrâns să organizeze luni seara un vot în cadrul Partidului Liberal, principala formațiune a coaliției conservatoare aflate la putere, prin anunțul făcut de Malcolm Turnbull că va candida pentru conducerea lui. Malcolm Turnbull, unul dintre cei mai vizibili miniștri ai guvernului Abbott, a anunțat de asemenea că va abandona funcția de ministru al comunicațiilor.

Fostul avocat a obținut 54 de voturi din partea senatorilor și reprezentanților liberali, contra 44 de voturi pe care le-a obținut premierul Abbott, din ce în ce mai impopular în sondaje.
 

×
Subiecte în articol: Australia Australia
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close