Antena 3 CNN Externe Premierul japonez, implicat într-un scandal de donaţii false pentru campanie

Premierul japonez, implicat într-un scandal de donaţii false pentru campanie

Premierul japonez, implicat într-un scandal de donaţii false pentru campanie
Sursa foto: Yukio Hatoyama
01 Dec 2009   •   12:04

În buna tradiţie a scandalurilor în care sunt implicaţi politicienii japonezi prin companii de construcţie, din industria de apărare sau amante, noul premier nipon Yukio Hatoyama se vede aruncat într-un scandal din cauza mamei sale, moştenitoarea octogenară a unei mari averi.

Procurorii au ajuns pe urmele a 10,4 milioane de dolari, pe care Yasuko Hatoyama, 87 de ani, i-a oferit fiului pe parcursul a cinci ani până în 2008. O parte din aceşti bani au fost mascaţi în donaţii de campanie, listate ca venind de la decedaţi sau persoane care nu au contribuit niciodată financiar.
Hatoyama şi-a cerut scuze în parlament pentru scandalul donaţiilor, dar arăta că va rămâne în funcţe, dacă nu este pus sub acuzare.

Ancheta afectează credibilitatea lui Hatoyama, deşi până acum nu s-au descoperit probe care arată implicarea sa directă în activităţi ilegale. Mama lui Hatoyama va fi interogată de procurori. deşi nu este considerată suspectă.

Un sondaj arată că trei sferturi dintre respondenţi sunt nemulţumiţi de explicaţiile vagi ale lui Hatoyama. Întrebat despre subiect, el a susţinut că "se întreabă ce se întâmpla? fără ca el să ştie şi că a fost "foarte surprins."
Hatoyama a devenit premier în septembrie, când Partidul Democratic a obţinut victoria în alegeri după 54 de ani de opoziţie sub guvernarea Partidului Liberal Democratic.
Acesta din urmă a devenit nepopular după mai multe scandaluri de finanţare a campaniei.
Hatoyama şi fratele său, ambii politicieni, provin dintr-o famile foarte bogată şi influentă. EL şi fratele său au o avere estimată la 100 milioane de dolari. Mama lor este cea mai tânără fiică a fondatorului Bridgestone Corp., cel mai mare producător de anvelope din lume.
Potrivit unor surse din procuratură, circa o treime din donaţiile false au veit de la mama lui Hatoyama. Cea mai mare parte provin de la donatori falşi, care acoperau compania de management a familiei Hatoyama .
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: japonia
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close