Antena 3 CNN Externe Președintele din Israel, șah la Netanyahu: "Opriți imediat acest proces! Lumea întreagă vă priveşte!"

Președintele din Israel, șah la Netanyahu: "Opriți imediat acest proces! Lumea întreagă vă priveşte!"

Președintele israelian Isaac Herzog a cerut guvernului să oprească "imediat" activitatea legislativului asupra proiectului de reformă judiciară care divizează țara.

Președintele din Israel, șah la Netanyahu: "Opriți imediat acest proces! Lumea întreagă vă priveşte!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mar 2023   •   15:01

Apelul președintelui a venit luni, după o noapte marcată de ciocniri între manifestanții din stradă şi poliție.

"Am fost martori ai unor scene foarte dificile noaptea trecută. Națiunea întreagă este pradă unei profunde neliniști. Securitatea noastră, economia noastră și societatea noastră sunt, toate, amenințate. Tot poporul evreu vă privește. Lumea întreagă vă privește. În numele unității poporului Israelului, vă cer opriți imediat procesul legislativ", a transmis Herzog (foto).

Presa internațională notează că președintele israelian, a cărui funcție este mai mult protocolară, a lansat în ultima perioadă apeluri repetate la găsirea unei soluții de compromis asupra reformei judiciare, însă demersurile sale nu au împiedicat alunecarea țării în criză.

Duminică seara, mii de persoane au ieșit pe străzile din Tel Aviv după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a dat afară din guvern pe ministrul Apărării, Yoav Gallant.

Citește și: Israel, paralizat de proteste fără precedent | Aeroportul Ben Gurion și portul Haifa, blocate de greviști | Premierul Netanyahu, somat să renunțe la controversata reformă judiciară

Demiterea a venit la o zi după ce Gallant făcuse un apel televizat către guvern să înceteze revizuirea sistemului judiciar, avertizând că divizarea profundă pe care a declanșat-o acest proiect în societatea israeliană afectează armata şi ameninţă securitatea naţională.

Realegerea lui Netanyahu a adus dezbinare în Israel

La trei luni de la preluarea puterii de către unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria țării, concedierea ministrului Apărării a aruncat în criză coaliția național-religioasă a premierului Benjamin Netanyahu, pe fondul unei urgențe de securitate din ce în ce mai mare în Cisiordania.

Revizuirea sistemului judiciar, care ar da executivului controlul asupra numirii judecătorilor de la Curtea Supremă şi ar permite guvernului să anuleze hotărârile judecătorești ale acestei instanțe pe baza unei majorități parlamentare simple, a atras proteste în masă timp de mai multe săptămâni.

Guvernul susține că revizuirea este necesară pentru a-i controla pe judecătorii activiști și pentru a stabili un echilibru între executivul ales şi puterea judiciară.

Însă oponenții văd demersul ca pe o subminare a controalelor şi a echilibrelor legale și ca pe o amenințare la adresa democrației în Israel.

Netanyahu, judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă, s-a angajat să susțină acest proiect de lege, care urmează să fie ratificat în Knesset - Parlamentul israelian - în această săptămână.

Criza din Israel i-a alarmat și pe aliații acestei țări. SUA s-au declarat profund preocupate de evenimentele de duminică și au transmis că este nevoie urgentă de un compromis, reiterând în același timp apelurile la prezervarea valorilor democratice.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close