Antena 3 CNN International News Israel, paralizat de proteste fără precedent | Aeroportul Ben Gurion și portul Haifa, blocate de greviști | Premierul Netanyahu, somat să renunțe la controversata reformă judiciară

Israel, paralizat de proteste fără precedent | Aeroportul Ben Gurion și portul Haifa, blocate de greviști | Premierul Netanyahu, somat să renunțe la controversata reformă judiciară

Muncitorii din portul Haifa - cel mai mare din Israel - s-au alăturat grevelor care au paralizat o mare parte din țară.

de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Mar 2023   •   13:12

"Muncitorii noștri au oprit lucrul. Ei așteaptă să vadă cum va evolua situația", a declarat luni, pentru CNN, purtătorul de cuvânt al portului, Zohar Arnon.

La începutul zilei, principalul aeroport din Israel, Ben Gurion Tel Aviv, a anunțat oprirea imediată a tuturor decolărilor.

Grupul Azrieli, un mare lanț de centre comerciale din țară, a anunțat, tot luni, că își închide porțile în semn de solidaritate cu greviștii.

"Nu trebuie să stăm deoparte când țara arde", a declarat Dana Azrieli, șefa companiei.

Citește și: Protest uriaş în Tel Aviv. Mii de israelieni au scandat împotriva Guvernului Benjamin Netanyahu

Și McDonald's și-a închis toate restaurantele din întreaga țară, a conform unui anunț făcut de lanțul fast-food pe Twitter.

Aceste evoluții completează tabloul "grevei generale istorice", așa cum a numit-o cel mai mare sindicat din Israel.

Mișcarea este menită să sporească presiunea asupra premierului Benjamin Netanyahu și să-l determine să revină asupra controversatei revizuiri a sistemului judiciar.

"Opriți această nebunie", i-a cerut liderul de sindicat Arnon Bar-David lui Netanyahu într-un discurs televizat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Fostul prim-ministru israelian Yair Lapid i-a cerut, de asemenea, actualului șef de guvern să oprească revizuirea judiciară.

Lapid, care a ocupat funcția de prim-ministru timp de cinci luni înainte ca Netanyahu să revină la putere în urma alegerilor din noiembrie, a declarat în Knesset - Parlamentul israelian - că țara a fost "luată ostatică de o gașcă de extremiști fără frâne și fără limite".

Fost premier: "Statul Israel este în pericol"

"Ceea ce s-a întâmplat aici în ultimele 24 de ore este o nebunie, este o pierdere a controlului și o pierdere a direcției. Este o dovadă că acest guvern și-a pierdut frânele. Este un pericol pentru statul Israel, este un pericol pentru securitatea Israelului. Casa noastră este în pericol", a adăugat el.

Lapid i-a mai solicitat lui Netanyahu să revină asupra deciziei sale de a-l concedia pe ministrul Apărării, Yoav Gallant - care a criticat, la rândul său, reforma judiciară și a cerut oprirea procesului legislativ.

Potrivit fostului prim-ministru, țara nu a fost niciodată mai aproape de colaps.

Reforma lui Netanyahu concentrează mai multă putere în mâinile coaliției de guvernământ

În esență, revizuirea planificată de cabinetul lui Netanyahu ar oferi Knesset-ului, și, implicit, partidelor aflate la putere, un control mai mare asupra sistemului judiciar.

Reforma vizează modul în care sunt selectați judecătorii, legile asupra cărora se poate pronunța Curtea Supremă și acordarea de puteri Parlamentului pentru a anula deciziile Curții Supreme.

Sunt cele mai ample schimbări propuse în sistemul judiciar israelian de la înființarea sa, în 1948, notează CNN.

Foto principală și galerie: imagini de la protestele din Israel

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close