Antena 3 CNN Externe Preşedintele Americii: "SUA a început RĂZBOIUL. Vrem să îi eliberăm pe concetăţenii noştri şi să apărăm lumea de pericol"

Preşedintele Americii: "SUA a început RĂZBOIUL. Vrem să îi eliberăm pe concetăţenii noştri şi să apărăm lumea de pericol"

Preşedintele Americii: "SUA a început RĂZBOIUL. Vrem să îi eliberăm pe concetăţenii noştri şi să apărăm lumea de pericol"
de O.P.    |    20 Mar 2013   •   06:25

 În urmă cu fix un deceniu, trupele americane au invadat Irakul, eveniment ce a marcat începutul războiului cu această ţară.  Peste o sută de mii de soldaţi şi-au pierdut viaţa şi alte două sute de mii de oameni au fost răniţi în războiul din Irak, ce s-a soldat şi cu spânzurarea liderului irakian, Saddam Hussein. 

Astăzi, la zece ani de la începutul războiului, irakienii susţin că se luptă în continuare cu aceleaşi probleme stringente, precum atacurile sângeroase ale insurgenţilor.

La exact un deceniu de la începutul războiului din Irak, peste 60 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma a cinci atacuri cu maşini-capcană comise în Bagdad. Alte 160 de persoane au fost rănite.

Alte 160 de persoane au fost rănite în aceste atentate.

Războiul în Irak a început oficial pe 20 martie 2003. Două rachete subsonice de tip Tomahawk au fost lansate de pe nava USS Bunker Hill cu destinaţia Bagdad. Anunţul a fost făcut chiar de către liderul de la Casa Albă de la acel moment, George W. Bush.

George W. Bush, preşedintele american la acel moment: "Concetăţeni, la această oră, forţele coaliţiei americane sunt în primele stadii ale operaţiunilor militare pentru a dezarma Irakul, pentru a îi elibera oamenii şi pentru a apăra lumea de un pericol mare".

Războiul a fost declanşat sub pretextul că Irakul ar deţine arme de distrugere în masă. Liderul irakian Saddam hussein a fost capturat în decembrie 2006 şi spânzurat câteva zile mai târziu.

Timp de aproape nouă ani, cât a durat războiul, peste o sută de mii de oameni şi-au pierdut viaţa de ambele părţi ale baricadei, printre care şi trei români, în timp ce numărul răniţilor a depăşit pragul de două sute de mii de oameni.

Irakienii continuă şi acum să critice invazia americanilor. Irakul se luptă în continuare cu insurgenţii, dar şi cu conflictele între şiiţi, suniţi şi kurzi, care împart puterea în guvernul prim-ministrului Nuri al-Maliki.

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close