Antena 3 CNN Externe Preşedintele Poloniei a murit într-un accident aviatic. Nici unul dintre cei 96 de pasageri nu a supravieţuit

Preşedintele Poloniei a murit într-un accident aviatic. Nici unul dintre cei 96 de pasageri nu a supravieţuit

Preşedintele Poloniei a murit într-un accident aviatic. Nici unul dintre cei 96 de pasageri nu a supravieţuit
Sursa foto: lech
10 Apr 2010   •   11:01

Tragedie în Polonia. Preşedintele Lech Kaczynski a murit sâmbătă dimineaţă, după ce avionul prezidenţial s-a prăbuşit la Smolensk, în Rusia. La bord se aflau membrii delegaţiei oficiale, printre care soţia preşedintelui, liderii a două partide poloneze, şeful Statului Major, ministrul adjunct al Afacerilor Externe, dar şi şeful Băncii Centrale a Poloniei. A fost decretată o săptămână de doliu în Polonia şi o zi de doliu în Rusia. Corpul preşedintelui polonez a fost găsit deja la locul incindentului.

Accidentul aviatic a avut loc în această dimineaţă, la ora 9:56, ora României. Avionul s-a prăbuşit la numai 300 de metri de aeroportul din Smolensk. Se pare că aeronava a acroşat mai mulţi copaci dintr-o pădure aflată în zona pistei de aterizare, s-a prăbuşit şi a luat foc. Unele surse spun că piloţii n-ar fi apreciat corect altitudinea la care se află, din cauza ceţii.

Se pare că piloţii ştiau că aeronava urma să se prăbuşească, pentru că rezervoarele de combustibil ar fi fost golite.

Pe lângă preşedinte şi soţia sa, în tragedie şi-au pierdut viaţa şi câţiva oameni importanţi în stat

Nu se ştie deocamdată numărul exact al pasagerilor de la bord. Iniţial se vorbea despre 132 de victime însă ultimele estimări arată că în avion erau 96 de oameni, dintre care 88 de oficiali.

La bordul aeronavei se aflau preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi prima doamnă Maria Kaczynsk. Printre ceilalţi oficiali se aflau Ryszard Kaczorowski, ultimul preşedinte în funcţie din exil şi Jerzy Szmajdzinski vicepreşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez.

Pe lista oficială a pasagerilor mai apare numele lui Franciszek Gagor - şeful Statului Major al armatei poloneze, Aleksander Szczyglo - preşedintele Biroului Naţional de Securitate şi Slawomir Skrzypek - guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei.

Iniţial, se credea că la bordul aeronavei se afla şi fratele preşedintelui polonez, fostul premier Jarosław Kaczyński, însă informaţia nu a fost confirmată oficial.



Delegaţia prezidenţială se îndrepta spre o ceremonia de comemorare a 70 de ani de la masacrul din Katin, atunci când trupele sovietice au ucis mii de civili şi ofiţeri polonezi.

Cutiile negre au fost găsite. Ceaţa şi defecţiuni ale avionului, printre cauzele producerii accidentului

Armata rusă a anunţat că piloţii avionului polonez au ignorat ordinele controlorilor de trafic aerian. Potrivit presei, autorităţile aeriene au propus echipajului polonez să aterizeze la Minsk sau la Moscova, din cauza ceţii. Mai mult, avionul s-ar fi prăbuşit la a patra tentativă de aterizare. Datele de pe cutile neagră ale avionului, găsite deja, vor clarifica în scurt timp ceea ce s-a întâmplat.

O altă ipoteză ar fi o defecţiune tehnică a avionului.
Potrivit autorităţilor Poloneze, aerovana prezidenţială avea verificările periodice la zi. Însă avionul a mai avut, în trecut, destul de multe probleme tehnice. În data de 2 decembrie 2008, aeronava Tupolev 154 a fost implicată într-un accident, în Mongolia, şi a fost scoasă din uz, pentru o perioadă scurtă de timp. A doua zi, Guvernul polonez a vrut să cumpere un alt avion însă premierul Donald Tusk a refuzat vehement.

Aeronava prezideţială a mai fost implicată şi în alte mici incidente. În data de 5 decembrie 2008, a fost surprinsă de turbulenţe puternice, deasupra Coreei de Sud, iar pe 14 ianuarie 2009, avionul a decolat cu întârziere din cauza unui strat subţire de gheaţă, format pe fuselaj.

Polonia avea două avioane prezidenţiale, dar au fost momente când ambele au fost în reparaţii. În septembrie anul trecut, fostul şef de stat, Lech Kaczynski, a fost nevoit să călătorească cu o cursă comercială.



Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost informat imediat de catastrofa aeriană de la Smolensk, şi a înfiinţat o comisie guvernamentală condusă de premierul rus, Vladimir Putin, pentru elucidarea cauzelor accidentului avionului prezidenţial polonez, relatează RIA Novosti, în pagina online.

Conform consituţiei poloneze, conducerea ţării va fi preluată de şeful Seim-ului, camera inferioară a Parlamentului din Polonia.

Lech Kaczyński a fost ales preşedinte al Poloniei pe 23 decembrie 2005. Din 2002 şi până la inaugurarea sa ca preşedinte, Kaczynski a fost primarul Varşoviei. Totodată, el a fost co-preşedintele partidului Prawo i Sprawiedliwo˝ć (Dreptate şi Justiţie).

Masacrul de la Katyn se referă la execuţia în masă a circa 22.500 de polonezi de către forţele poliţiei secrete sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial. Katyn este un sat aflat la 20 de km vest de oraşul Smolensk din Rusia.

Antena3.ro



×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close