Antena 3 CNN Externe Lovitură de teatru în procesul lui Vadim, soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de război. Un amănunt ținut secret a ieșit la iveală

Lovitură de teatru în procesul lui Vadim, soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de război. Un amănunt ținut secret a ieșit la iveală

Un amănunt neașteptat a fost dezvăluit joi, după ce avocatul lui Vadim Șișimarin, sergentul rus acuzat de crime de război, a formulat o solicitare în sala de judecată.

Lovitură de teatru în procesul lui Vadim, soldatul rus judecat la Kiev pentru crime de război. Un amănunt ținut secret a ieșit la iveală
Sursa foto: Twitter @KyivIndependent
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2022   •   17:29

Apărătorul inculpatului rus a cerut instanței audierea a încă doi martori: este vorba despre doi soldați aflați în mașină cu acuzatul, atunci când Șișimarin a tras asupra lui Oleksandr Șelipov, un civil neînarmat de 62 de ani, ucigându-l pe loc.

Cu această ocazie, cei din sala de judecată au aflat că martorii chemați de apărare nu pot fi audiați, pentru că au făcut obiectul unui schimb de prizonieri cu Rusia.

Schimbul de prizonieri a rămas secret până ce informația a fost dezvăluită la audierile de joi.

Astfel de schimburi de prizonieri au loc periodic între ruși și ucraineni, cu nume negociate de ambele părți, precizează BBC.

Un alt soldat rus, Ivan Maltisev, capturat de ucraineni la fel ca și inculpatul, a depus, joi, mărturie în cazul lui Șișimarin.

Nu este clar de ce Maltisev nu a fost inclus în schimbul de prizonieri despre s-a aflat în timpul procesului.

Șișimarin și-a recunoscut arma

La audierile de joi, procuratura a adus în instanță mai multe arme iar acuzatul a recunoscut pistolul-mitralieră cu care l-a ucis pe Oleksandr Șelipov în data de 28 februarie.

Șișimarin a indicat anterior un număr care corespunde cu cel de pe armă.

Telefonul mobil al bărbatului ucis fost și el examinat, fiind stabilit că aparținea victimei.

Martorul Ivan Maltisev a relatat în fața judecătorilor că în data de 28 februarie, trupele ruse din regiunea Sumî au fost forțate să se retragă pe jos, cu tot cu răniți, după ce coloana lor de tancuri a fost atacată de ucraineni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Martor: "Vadim a tras la ordin, sub presiune"

Grupul de militari ruși din care făceau parte Șișimarin și Maltisev a deschis focul asupra unei mașini civile, pe care ulterior au furat-o.

Îmbarcați în vehicul, rușii l-au reperat pe Oleksandr Shelipov după aproximativ 500 de metri.

Bărbatul "fie vorbea la telefon, fie se pregătea s-o facă", a relatat Maltiesv.

El susține că un alt soldat rus i-a cerut lui Vadim să-l împuște pe civil.

"Vadim a refuzat. Atunci, soldatul, al cărui nume nu-l cunosc, s-a întors în mașină și a strigat că Vadim trebuie să execute ordinul, altfel vom fi raportați. În acel moment, eram aproape de civil și, sub presiune, Vadim a tras. A tras trei sau patru cartușe", a precizat martorul.

Judecătorii de la Kiev au decis ca procesul să fie reluat vineri, de la ora 11.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close