Antena 3 CNN Externe Un val de proteste anti-Bitcoin a apărut în El Salvador, după ce acesta a scăzut cu 10% în prima zi după ce a fost adoptat ca mijloc legal de plată

Un val de proteste anti-Bitcoin a apărut în El Salvador, după ce acesta a scăzut cu 10% în prima zi după ce a fost adoptat ca mijloc legal de plată

La data de 7 septembrie, ”Bitcoin Law” a intrat în vigoare în El Salvador. Conform textului legislativ, toți agenții economici vor fi nevoiți să accepte Bitcoin ca metodă de plată. La o zi după adoptarea legii, moneda a scăzut cu 10%, iar oamenii au ieșit în stradă în fața Curții Supreme a țării pentru a protesta împotriva criptomonedei.

Un val de proteste anti-Bitcoin a apărut în El Salvador, după ce acesta a scăzut cu 10% în prima zi după ce a fost adoptat ca mijloc legal de plată
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    08 Sep 2021   •   12:52

După ce a obținut aprobarea unei supermajorități în parlament, El Salvador a adoptat legea Bitcoin, devenind în esență prima țară din lume care a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată.

Salvadorienii au primit din partea guvernului câte 30 de dolari în bitcoini, pentru a încuraja folosirea noii criptomonede.

Înainte ca legea să intre în vigoare oficial la ora locală 15:00 , noul portofel digital al țării – numit Chivo – a suferit erori, forțând guvernul să o scoată offline, în timp ce crește capacitatea serverului. 

În aelași timp, o serie de proteste au avut loc pe străzile din El Salvador împotriva acestei legi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Motivele principale par să fie instabilitatea și volatilitatea pe care ar introduce-o Bitcoin în sistemele financiare din țară.

Miercuri, la prima zi după adoptarea sa, valoarea bitcoin a scăzut cu peste 10%, adică sub valoarea de 43.000 de dolari.

Un politician al opoziției a declarat că această scădere va produce pagube de 3 milioane de dolari uneia dintre cele mai sărace țări din America Latină.

În ultima săptămână, organizația ASTIC (Association of International Cargo Carriers) a organizat proteste, cerând rectificarea articolului 7 din legea Bitcoin care stipulează acceptarea monedei ca metodă de plată.

Oamenii au ars cauciucuri, și au aprins petarde.

Președintele țării, Nayib Bukele fiind și cel care a introdus legea, a declarat în repetate rânduri că legea va fi benefică pentru cetățenii țării și sistemul financiar național.

 

×
Subiecte în articol: bitcoin El Salvador proteste criptomoneda
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close