Antena 3 CNN Externe Proteste masive în Franța împotriva reformei pensiilor, înainte de greva generală care va bloca întreaga țară

Proteste masive în Franța împotriva reformei pensiilor, înainte de greva generală care va bloca întreaga țară

Francezii au ieșit din nou în stradă, la chemarea sindicatelor, pentru a cincea oară de la începutul anului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2023   •   17:50

Protestatarii au invadat, joi, străzile marilor orașe împotriva reformei pensiilor și a creșterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

De data aceasta, transporturile sunt mai puțin afectate decât la proteste anterioare, notează presa europeană.

Și numărul estimat de participanți - 600 - 700 de mii de oameni - este mai mic decât la acțiunile precedente, fiind, totuși, relativ ridicat în condițiile unei zile de lucru.

Primul protest masiv a avut loc pe 19 ianuarie.

Citește și: Zeci de persoane arestate în Franța după ce "Joia Neagră" a scos un milion de oameni în stradă

Deși manifestațiile de până acum, pe alocuri marcate de violențe, nu au clintit determinarea președintelui francez și a guvernului său, care spun că legea este vitală, nici sindicatele nu se arată dispuse să dea înapoi.

Liderii celor opt mari centrale sindicale naționale afirmă că nu vor opri mișcarea socială până când guvernul nu va renunța la reforma care în prezent este în dezbatere în Adunarea Națională.

Ei se pregătesc de o mobilizare masivă pe 7 martie, când numeroase sectoare de activitate, inclusiv transporturile în comun, intenționează să declanșeze greva generală pe perioadă nelimitată și să blocheze întreaga activitate economică a Franței.

Foto: proteste la Rennes împotriva reformei pensiilor

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close