Antena 3 CNN Externe Zeci de persoane arestate în Franța după ce "Joia Neagră" a scos un milion de oameni în stradă

Zeci de persoane arestate în Franța după ce "Joia Neagră" a scos un milion de oameni în stradă

Zeci de persoane au fost reținute în orașele Paris și Lyon, după confruntări cu forțele de ordine în timpul protestelor masive convocate de sindicatele din Franța.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2023   •   19:46

Ampla mișcare a adus joi în stradă circa un milion de oameni, într-o reacție virulentă la reforma pensiilor propusă de președintele Emmanuel Macron și la erodarea nivelului de trai.

Prefectura din Paris a anunțat că 20 de persoane au fost reținute în cursul după-amiezii, după ciocniri între grupuri de protestatari şi forțele de ordine în Piața Bastiliei.

Violențe au fost semnalate şi în orașul Lyon, în sud-estul Franței, iar 17 protestatari au fost reținuti, potrivit cotidianului Le Figaro.

Președintele francez, aflat în vizită în orașul spaniol Barcelona împreună cu o delegație guvernamentală, le-a cerut liderilor de sindicate să ia măsuri pentru evitarea violențelor.

Citește și: Violențe la protestele din Franța, la care participă un milion de oameni. Jandarmii au intervenit cu bastoanele, la Paris 

Macron face apel la liderii de sindicat să acționeze împotriva violențelor

"Este bine și legitim să fie exprimate toate opiniile, acesta este principiul democrației. Eu sunt încrezător că organizatorii manifestațiilor vor acționa pentru ca dezacordul compatrioților noștri să fie exprimat fără confruntări, fără violențe și daune", a subliniat Emmanuel Macron.

În afară de Paris şi Lyon, oamenii au ieșit în stradă și la Toulouse, Marsilia, Nantes, Montpellier, Perpignan, Orleans, Lille, Bordeaux și Strasbourg.

În paralel cu protestele, în sectoarele economiei franceze au loc o serie de greve față de reforma pensiilor, ce vizează creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani începând din 2020.

 

×
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close