Antena 3 CNN Externe Violențe la protestele din Franța, la care participă un milion de oameni. Jandarmii au intervenit cu bastoanele, la Paris

Violențe la protestele din Franța, la care participă un milion de oameni. Jandarmii au intervenit cu bastoanele, la Paris

Forțele de ordine au intervenit cu bastoanele la Paris, unde sute de mii de oameni au ieșit pe străzi la apelul sindicatelor, într-un protest masiv împotriva proiectului de reformă a legii pensiilor.

Violențe la protestele din Franța, la care participă un milion de oameni. Jandarmii au intervenit cu bastoanele, la Paris
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2023   •   17:44

Popularizat drept "Joia Neagră" sau "Ziua Judecății", protestul i-a mobilizat pe cei care se opun planului președintelui Emmanuel Macron, de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, din 2030.

În imaginile difuzate de Antena 3 CNN se vede cum mai mulți protestatari sunt întinși la pământ pe o stradă din capitala franceză.

Unii sunt apărați de alți protestatari, atunci când polițiștii vin cu bastoanele ridicate, în tentativa de a-i înconjura, izola și reține.

În alte imagini de vede fum alb, specific cartușelor de gaze lacrimogene folosite de jandarmi pentru a dispersa mulțimile.

Anterior ciocnirilor cu poliția, protestatarii au aprins fumigene colorate, a transmis Antena 3 CNN.

Conform sursei citate, președintele francez a avut o primă reacție la protestul de joi. 

Macron și-a apărat planul de reformă a legii pensiilor și și-a exprimat speranța că greva și mișcările de stradă organizate de sindicate nu vor perturba activitatea în Franța și nu vor fi marcate de incidente.

Ca urmare a apelului sindicatelor, în învățământul din Franța 65% dintre angajați sunt în grevă. De asemenea, 70% dintre angajații rafinăriilor nu lucrează.

În sectorul feroviar, numeroase trenuri regionale au fost anulate, în contextul în care și în  acest sector peste 46% dintre angajați sunt în grevă

Mișcările de protest sunt organizate de principalele opt centrale sindicale din Franța.

Este cea mai mare mobilizare din ultimii 13 ani.

Pe lângă capitala Paris, au loc mitinguri și în orașele Toulouse, Marsilia, Nisa, Lyon, Strasbourg și Nantes.

Citește și: Un milion de oameni în stradă, în Franța, de Joia Neagră. Perturbări majore în toată țara

×
Subiecte în articol: Franta proteste
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close