Antena 3 CNN Externe Un milion de oameni în stradă, în Franța, de Joia Neagră. Perturbări majore în toată țara

Un milion de oameni în stradă, în Franța, de Joia Neagră. Perturbări majore în toată țara

Sute de mii de oameni protestează în Franța iar autoritățile au anunțat perturbări majore și au estimat că aproximativ un milion de francezi vor răspunde apelului sindicatelor ieșind în stradă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Ian 2023   •   15:07

"Joia Neagră" este un protest care măsoară determinarea populară de a-l presa pe președintele francez, Emmanuel Macron, să renunțe la planurile de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani din 2030, relatează Antena 3 CNN.

Conform presei din Hexagon, era de așteptat ca trei sferturi dintre profesorii francezi să se alăture grevei și să nu intre la cursuri.

De asemenea, transportatorii rutieri, curierii, lucrătorii rafinăriilor de petrol și companiile de livrare au anunțat se vor alătura acțiunii de protest.

În această situație, majoritatea trenurilor rămân în gări, serviciile de metrou din Paris sunt afectate semnificativ, iar multe zboruri sunt anulate.

Imagini difuzate de Antena 3 CNN arată o mobilizare masivă, cu cel puțin 800.000 de oameni participanți la acțiunea convocată de sindicate.

Anterior zilei de joi, un sondaj a indicat că 52% dintre francezi optează pentru proteste masive.

48% se declară revoltați de situația economică și socială a țării în timp ce 32% au spus că s-au resemnat cu actuala situație.

De asemenea, Philippe Martinez, șeful Confederației Generale a Muncii, principalul sindicat din Franța, a avertizat recent că țara va fi zguduită de greve în masă la începutul anului 2023 dacă guvernul nu își va retrage proiectul de reformă a pensiilor.

 

×
Subiecte în articol: Franta Joia Neagră pensionare grevă
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close