Antena 3 CNN Externe Proteste violente în Atena: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor (VIDEO)

Proteste violente în Atena: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor (VIDEO)

Proteste violente în Atena: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor (VIDEO)
30 Apr 2010   •   15:23

Grecia fierbe din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate. Poliţia din Atena a folosit, joi seară, gaze lacrimogene împotriva unor manifestanţi care încercau să pătrundă în sediul Ministerului de Finanţe. Pentru populaţie, situaţia ar putea fi mai gravă, întrucât atât FMI cât şi Uniunea Europeană cer guvernului grec reducerea drastică a deficitului bugetar, în schimbul unui ajutor financiar.

Manifestaţiile împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului au fost tot mai frecvente la Atena în ultimele săptămâni. Oamenii se tem că îngheţarea pensiilor şi salariilor bugetare, tăierea primelor şi creşterea impozitelor vor fi urmate de noi decizii şi mai dure.

Joi, sute de demonstranţi au ieşit în stradă la chemarea unui mic partid de stânga. Ajunşi în faţa Parlamentului, ei i-au atacat pe poliţişti cu sticle de apă. Forţele de ordine au ripostat, încercând să disperseze mulţimea.

Manifestanţii s-au regrupat lângă sediul Ministerului Finanţelor, unde poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a pune capăt tulburărilor. Cel puţin o persoană a fost arestată. La plecare, demonstranţii au devastat câteva adăposturi din staţiile de autobuze.

Reprezentanţii Uniunii Europene şi cei ai guvernului grec afirmă că negocierile pe tema planului internaţional de ajutor se vor încheia în câteva zile. Marile sindicate din Grecia se tem, însă, că viitoarele măsuri de reducere a deficitului vor supune populaţia unor noi sacrificii şi vor arunca ţara în recesiune.

Vestea că planul de ajutor pentru Grecia va fi pus în aplicare în curând a readus, în schimb, liniştea pe pieţele financiare. Mai ales că Germania a avertizat guvernul elen că nu-l va ajuta decât dacă va îndeplini întocmai condiţiile propuse de FMI, Banca Central Europeană şi Comisia Europeană.

Planul de ajutor pentru Grecia este evaluat între 100 şi 120 miliarde de euro în următorii trei ani, dintre care 45 de miliarde în acest an. Aproximativ 30 de miliarde vor fi acordate de state din zona euro, iar restul de 15 miliarde de FMI.




Antena 3


×
Subiecte în articol: protest manifestanti masuri atena
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close