Antena 3 CNN Externe Radu Tudor: "În cazul China - Taiwan nu putem exclude niciun scenariu. Rusia și China, dictaturi sângeroase pentru care câteva milioane de vieți nu înseamnă nimic"

Radu Tudor: "În cazul China - Taiwan nu putem exclude niciun scenariu. Rusia și China, dictaturi sângeroase pentru care câteva milioane de vieți nu înseamnă nimic"

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că "tendința istorică ireversibilă" de revenire a Taiwanului la China "nu poate fi schimbată" și că vizita președintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei a fost "o farsă completă".

Radu Tudor: "În cazul China - Taiwan nu putem exclude niciun scenariu. Rusia și China, dictaturi sângeroase pentru care câteva milioane de vieți nu înseamnă nimic"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2022   •   13:50

Ministrul a acuzat Statele Unite de încălcarea suveranității Chinei sub pretextul "democrației", relatează Antena 3.

Anterior, regimul de la Beijing și-a declarat disponibilitatea de a încorpora prin forță Taiwanul și a avertizat că dacă insula îşi va declara independența, va începe războiul.

În acest context tensionat de exercițiile militare fără precedent lansate de Beijing în jurul Taiwanului, realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor consideră că niciun scenariu nu poate fi exclus.

Radu Tudor: "China se joacă cu focul. Dacă atacă, va primi o ripostă fermă din partea mai multor state"

"Exercițiile lansate de Beijing reprezintă cea mai mare provocare de securitate pentru Marea Chinei de Sud și pentru pacea care ar trebui menținută în zona Asiei.

În cazul în care China își pune în practică amenințările militare, va exista, cu siguranță, o ripostă, o reacție fermă din partea mai multor state. În momentul de față, China se joacă cu focul în toată Asia.

Această acțiune de intimidare, de amenințare militară (...) asupra unui stat fondator al Națiunilor Unite nu poate fi tolerată (...) Nu putem rămâne indiferenți în fața acestor amenințări și este momentul - așa cum spunea și Nancy Pelosi - ca lumea să își împartă apele între libertate și democrație, pe de o parte, și, de cealaltă parte, dictatură, amenințare militară și tot ce reprezintă în momentul de față pe scena internațională atât China, cât și Rusia", a spus Radu Tudor la Antena 3.

Cu referire la declarația ministrului chinez de Externe, jurnalistul a arătat că nu există niciun mijloc democratic prin care Taiwan să poată fi alipit Chinei.

Radu Tudor: "Lumea nu își permite un al doilea război cu impact mondial devastator"

"Doar prin intermediul unui război sângeros, brutal și ilegal ar putea China să amenințe, în mod direct, Taiwanul cu anexarea.

Cred că lumea nu își permite un al doilea război cu impact devastator pe plan mondial, declanșat de a doua mare dictatură a lumii. Cred că este momentul ca Organizația Națiunilor Unite să se pronunțe și să intervină pentru un membru fondator al său (Taiwan, n.r.)

Cred că este momentul ca toate democrațiile lumii să își unească eforturile, în primul rând politice și diplomatice, pentru a tempera elanul militarist al Chinei și pentru a preveni un război. Nimeni din lumea civilizată și democratică nu își dorește un război, dar retorica pe care o vedem în prezent la China am văzut-o în ultimii ani la Rusia și, din păcate, s-a finalizat cu războiul brutal și sângeros declanșat în Ucraina.

Radu Tudor: "Amintiți-vă câți spuneau că Putin nu e nebun ca să înceapă un război. Și iată unde suntem acum!"

Trebuie să prevenim, cu toate eforturile, ca acest scenariu să se repete în cazul Chinei și Taiwanului.

Nu putem însă exclude niciun scenariu, suntem într-un moment extrem de complicat.

Gândiți-vă câți afirmau, înainte de 24 februarie, că Rusia nu va avea curajul și că Putin nu e nebun să declanșeze un război în Ucraina. Și iată unde suntem acum.

De aceea, cred că nu trebuie să excludem nimic atunci când vorbim despre niște dictaturi sângeroase, pentru care câteva sute de mii sau milioane de vieți omenești nu înseamnă absolut nimic", a concluzionat el.

Foto: elicoptere militare taiwaneze purtând drapelul național deasupra capitalei Taipei

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close