Antena 3 CNN Externe China a lansat rachete cu rază lungă în strâmtoarea Taiwan, la o zi după ce Nancy Pelosi a părăsit insula

China a lansat rachete cu rază lungă în strâmtoarea Taiwan, la o zi după ce Nancy Pelosi a părăsit insula

China a lansat joi mai multe rachete către apele din apropierea zonelor din nord-estul și sud-vestul Taiwanului.

China a lansat rachete cu rază lungă în strâmtoarea Taiwan, la o zi după ce Nancy Pelosi a părăsit insula
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Aug 2022   •   12:58

Informația vine de la Ministerul Apărării de la Taipei.

La rândul său, Comandamentul Teatrului operațional de Est al armatei chineze a anunțat că mai multe rachete au fost lansate în mare, în largul zonei estice a Taiwanului.

Sursa citată susține că toate rachetele și-au atins ținta "cu precizie".

"Întreaga misiune de antrenament cu muniție de război a fost finalizată cu succes. A fost ridicat controlul relevant asupra zonei aeriene și maritime", se arată în comunicatul armatei Beijingului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

China a lansat rachete cu rază lungă în strâmtoarea Taiwan și a simulat o blocadă a insulei

Potrivit autorităților de la Taipei, rachete chinezești cu rază lungă de acțiune au căzut în apropierea insulelor Matsu, Wuqiu, Dongyin, situate în strâmtoarea Taiwan, mai aproape de continent decât de insula principală.

Presa chineză de stat chineză a relatat că exercițiile de simulare a unei blocade aeriene și maritime în jurul Taiwanului au început încă de miercuri, fără a prezenta însă și informații factuale în acest sens.

Joi, imaginile difuzate au prezentat elicoptere militare zburând pe lângă insula Pingtan, una dintre cele mai apropiate de China continentală.

Demonstrația de forță militară a venit după ce, miercuri, președintele Camerei Reprezentaților din SUA, Nancy Pelosi, a părăsit insula cu destinația Coreea de Sud, urmând să-și încheie în acest weekend turneul asiatic cu o vizită în Japonia.

Beijingul a așteptat să plece Pelosi, apoi a trimis aviația militară

La câteva ore de la plecarea lui Pelosi din Taipei miercuri, Ministerul taiwanez al Apărării a transmis că armata Chinei a trimis mai mult de 20 de avioane de luptă peste linia mediană din strâmtoarea Taiwan, un reper intermediar între continent și Taiwan pe care Beijingul spune că nu îl recunoaște, dar de obicei îl respectă.

Joi, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că armata sa rămâne într-o postură "normală, dar precaută", și a numit exercițiile chineze cu muniție reală drept un "act irațional care a încercat să schimbe situația de fapt".

"Monitorizăm îndeaproape activitățile inamice în jurul mării Taiwanului și în zona insulelor periferice și vom acționa în mod corespunzător", se spune într-un comunicat al ministerului.

Foto principală: aparat militar chinez Y-9 EW semnalat în Zona de Identificare a Apărării Antiaeriene a Taiwanului

Foto galerie: imagini din timpul exercițiilor armatei chineze în apropiere de Taiwan

×
Subiecte în articol: Taiwan rachete China Matsu Wuqiu Dongyin Pingtan
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close