Antena 3 CNN Externe Răsturnare de situație în cazul avionului ucrainean plin cu armament, prăbușit în Grecia

Răsturnare de situație în cazul avionului ucrainean plin cu armament, prăbușit în Grecia

Grecia intenționează să înainteze un protest oficial guvernului de la Belgrad, după ce pe teritoriul s-a prăbușit un avion cargo ce transporta armament provenind din Serbia.

Răsturnare de situație în cazul avionului ucrainean plin cu armament, prăbușit în Grecia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2022   •   15:30

Ambasadorul grec la Belgrad va transmite "un protest imediat" autorităților sârbe, pentru faptul că nu au informat în timp util Atena asupra naturii periculoase a încărcăturii transportate de avionul ucrainean, a precizat un responsabil de rang înalt al Ministerului elen al Apărării.

Opt membri ucraineni ai echipajului și-au pierdut viața în urma prăbușirii unui avion cargo Antonov, sâmbătă seara, în nordul Greciei, în timpul unui transport militar având ca destinație statul Bangladesh.

Aeronava de tip An-12, cu patru motoare, datând din perioada sovietică, aparținea unei companii aeriene ucrainene și transporta circa 11 tone de armament.

Locuitorilor li s-a interzis să se apropie de zonele din apropierea locului tragediei până când autoritățile vor putea evacua epava, în condițiile în care zona este înțesată de muniție care nu a explodat.

Experți în explozibili lucrau, luni, la fața locului pentru a decontamina zona cât mai rapid și a o face accesibilă localnicilor.

Pompieri intoxicați cu substanțe de la bordul avionului prăbușit în Grecia

Pompierii greci care au intervenit la fața locului au acuzat că "le ardeau buzele din cauza toxicității", notează presa internațională.

Echipele de intervenție au notat prezența în zonă a unei substanțe albe care provenea, se pare, de la muniția transportată.

Pentru că natura transportului nu era cunoscută, prezența substanței albe a alertat chiar și autoritatea nucleară din Grecia.

Doi pompieri care interveneau la locul tragediei au ajuns de urgență la spital, intoxicați cu fum.

Avionul căzut în Grecia, sâmbătă, este al treilea de acest tip care s-a prăbușit în acest an.

În tentativa de a reduce costurile, unele firme la închirierea unor aeronave de acest tip, deoarece sunt mai ieftine, ignorând vechimea și riscurile pe care le ridică operarea unor astfel de aparate.

Foto: imagini de la locul prăbușirii aeronavei ucrainene An-12

×
Subiecte în articol: avion Grecia Antonov-12 Serbia armament
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close